טיפים לטבעוני מתחיל

מאת אולגה טוכשר

אוגוסט 15, 2021

בניגוד למה שרבים חושבים, אפייה טבעונית היא לא דבר כל כך מאתגר ומורכב. בטח ובטח כשמכירים כמה כללים פשוטים, שלרוב מתייחסים להמרה של המוצרים מן החי בתחליפים טבעוניים. אפשר לטבען כמעט כל מתכון קיים, אבל עדיין לא את כולם. אל תהיו מתוסכלים, תתחילו ממתכונים פשוטים, וברגע שתבינו את העיקרון, תתקדמו למתכונים מורכבים יותר.

אז מה היה לנו?

המרת מוצרים מן החי בתחליפים טבעוניים

חלב, שמנת, גבינות:

  • מחליפים חלב בכמות זהה של חלב צמחי מכל סוג שאוהבים: סויה, שקדים, אורז, שיבולת שועל, קשיו, קוקוס וכו'. שימו לב שתחליפי חלב מגיעים לעיתים עם תוספת טעם וגם תוספת סוכר
  • מחליפים יוגורט ביוגורט קוקוס או מעדן סויה
  • מחליפים שמנת חמוצה או רוויון בכמות זהה של חלב צמחי + כפית של חומץ תפוחים או מיץ לימון על כל כוס נוזלים
  • מחליפים שמנת בכמות זהה של שמנת צמחית, שמנת סויה או קרם קוקוס
  • מחליפים גבינה לבנה וגבינת שמנת בכמות זהה של גבינת שמנת צמחית, סויה בסגנון גבינה לבנה או סילקן טופו רך. אם המרקם לא מספיק יציב, אפשר להוסיף מעט אינסטנט פודינג

חמאה:

  • מחליפים חמאה במתכונים של עוגות בחושות בשמן צמחי. עדיף לא בשמן זית, כי יש לו טעם דומיננטי מדי. מומלץ להשתמש בשמנים ניטרליים. אפשר להשתמש בשמן קוקוס (נוזלי בקיץ ומוצק בחורף) או בשמן קוקוס מזוכך, אם לא מתחברים לטעם וריח של קוקוס
  • מחליפים חמאה במתכונים של בצקים פריכים בשמן קוקוס מוצק וקר מאוד, או בתחליפי חמאה, כמו מרגרינה ונטורינה (חפשו את התחליפים שלא עברו את תהליך ההידרוגנציה, כלומר ללא שומן טראנס)
  • מחליפים חמאה בעוגות מוס או קרמים שאמורים להיות יציבים בשמן קוקוס או חמאת קקאו

ביצים:

  • התחליפים הזמינים ביותר של ביצה הם 1/2 בננה / 1/4 כוס רסק תפוחים / 1 כף טחינה גולמית
  • ניתן להכין "ביצת" פשתן או "ביצת" צ'יה – פשוט מערבבים 1 כף של פשתן טחון או זרעי צ'יה עם 3 כפות מים ומשאירים ל- 5 דקות עד שמתקבלת תערובת סמיכה. התחליפים האלה יעבדו בצורה מיטבית בעוגות בחושות
  • חלבון מהצומח הנקרא "אקווה פאבה" (מי בישול של חומוס או קטניות אחרות) הוא תחליף נפלא לחלבון ביצה. בעזרתו אפשר להכין אפילו מרנג טבעוני מושלם
  • סילקן טופו רך גם הוא תחליף לביצה. 1/4 כוס = 1 ביצה

דבש:

  • הכי קל להחליף דבש בדבש מהצומח, למשל דבש תמרים (סילאן) או דבש ענבים
  • סירופ מייפל טבעי (לא זה שנמכר בסופרים בבקבוק כתום!) הוא תחליף מעולה גם לדבש וגם לסוכר

חומרי גלם מייצבים:

  • המייצבים הטבעוניים הזמינים ביותר הם קורנפלור וקמחים למיניהם, כמו קמח רגיל, קמח אורז, קמח טפיוקה וכו'
  • מחליפים ג'לטין באגר-אגר (ג'לטין מהצומח). אגר-אגר מגיע בצורת אבקה או בשבבים. 1 כפית אבקת אגר-אגר = 1 כף שבבים

נעים להכיר – שמרי בירה:

  • אם אתם בקטע של אפייה מלוחה, תוספת של שמרי בירה תיתן למאפים טעם גבינתי
  • תערובת של שמרי בירה ושקדים טחונים או פירורי לחם מחליפה גבינת פרמזן. שמרי בירה הם גם מקור מעולה ל-B12

 

יש דבר כזה עוגת גבינה טבעונית?

  • אגוזי קשיו מושרים במים למשך 4 שעות לפחות, או טופו הם חומרי גלם ניטרליים שמשמשים בסיס מעולה לעוגות טבעוניות וצ'יזקייקים. בזכות טעמם הניטרלי אפשר לשדך אליהם כל טעם שאוהבים: שוקולד, חמאת בוטנים, קרמל, פירות יער וכו'
  • עוגיות מוכנות, כמו פתי בר, אוראו ולוטוס (כולן טבעוניות. כן-כן – מה ששמעתם!) הם בסיס מעולה לעוגות גבינה ורכיב מושלם למגוון קינוחים אחרים, למשל קינוחי כוסות. אפשר לטחון אותן ולהשתמש כמו שהן, או בתוספת שמן קוקוס מומס

ציוד חובה במטבח טבעוני:

  • בלנדר חזק הוא מוצר חשמל חובה במטבח של כל טבעוני. רכישת בלנדר זו השקעה חד-פעמית ומאוד משתלמת, כי בעזרתו תוכלו לטחון כל דבר לכדי אבקה הכי דקה, תקבלו עוגות מוס במרקמים קרמיים, תכינו סמוזי ושייקים, חלב וחמאה צמחיים, מגוון ממרחים וכו'. ומה הבונוס הגדול? – הם יודעים לשטוף את עצמם!
  • מעבד מזון הוא גם כלי חשוב, ויכול להחליף ברוב המקרים את הבלנדר החזק עם תוצאה מעט פחות טובה. אבל אם צריך לבחור רק מוצר חשמל אחד בין השניים, אני ממליצה ללכת על בלנדר
  • משקל דיגיטלי ומד חום הם לאו דווקא חובה, אבל מאוד מומלצים, בכל מטבח ללא יוצא מן הכלל. הם עוזרים לנו לדייק, להיצמד למתכונים ולקבל תוצאות הטובות ביותר

אחרונים חביבים:

  • תשתמשו בחומרי גלם שאתם אוהבים, אבל גם תתנו צ'אנס לדברים חדשים ופחות מוכרים. הרבה פעמים הם טעם נרכש שיישאר אתכם לכל החיים
  • תדאגו שתמיד יהיו בבית שוקולד מריר, קקאו איכותי ופולי קקאו גרוסים, שיבולת שועל, אגוזים למיניהם ופירות יבשים, סירופ מייפל טבעי וסילאן, מגוון מוצרי קוקוס (שמן, חלב, קרם, שבבים, פתיתים וכו'), חמאת בוטנים ואגוזים
  • תשתדלו לשלב באפייה והכנת קינוחים כמה שיותר פירות טריים. יש בהם המון ויטמינים, והם גם הקישוט המהמם ביותר שהטבע יצר בשבילנו

 

בניגוד למה שרבים חושבים, בישול טבעוני ואפייה טבעונית הם לא דבר כל כך מאתגר ומורכב. בטח ובטח כשמכירים כמה כללים פשוטים, שלרוב מתייחסים להמרה של המוצרים מן החי בתחליפים טבעוניים. היום אפשר לטבען כמעט כל מתכון קיים, אבל עדיין לא את כולם. אז אל תהיו מתוסכלים, תתחילו ממתכונים פשוטים, וברגע שתבינו את העיקרון ותרגישו בטוחים, תתקדמו למתכונים מורכבים יותר. 

אספתי כאן במקום אחד כמה טיפים חשובים לטבעוני מתחיל. הם יעזרו לכם לנווט במעמקי המטבח הטבעוני ולהגיע בשלום לחוף. והטיפ החשוב ביותר: אל תחפשו את הטעמים שאתם זוכרים מהגלגול הקודם הלא טבעוני שלכם. תתחברו ותלמדו לאהוב טעמים חדשים.

16 תגובות

        1. הי הודיה. בגדול כל בלנדר חזק בסגנון נינג׳ה יעשה את העבודה. אני אישית משתמשת ב-Vitamix, שלדעתי זה הבלנדר הטוב והחזק ביותר שיש.

  1. היי; בבקשה המלצה לחומר הדבקה של עיסת קציצות משבבי סויה/טופו/המבורגר טבעוני

    1. הי ורד. אין איזשהו חומר אחד שמתאים לכל התערובות. יש תערובות שלא דורשות שום דבר, כי הן מספיק דביקות. לפעמים זה פירורי לחם. לפעמים טחינה גולמית. אני ממליצה לבדוק מתכונים של הקציצות והבורגרים הטבעוניים שיש בבלוג ולראות מה המצרכים. בהצלחה!

  2. קודם כל, את מהממת והמתכונים נראים מעולים 🙂
    תיקון חשוב – שמרי בירה הם לא מקור לבי-12.
    (אבל הם טעימים ללא ספק)

    1. הי יואל, תודה רבה. אני דווקא קראתי שכן, אפילו בוויקיפדיה כתוב 🙂 אבל אני לא אשים על זה כסף, אם אתה אומר מתוך ידע מקצועי

  3. היי. נעים מאוד אולגה ושלום לכולם.
    לשימור: למי שמחפש בלנדר איכותי קחו בחשבון שמה שעולה פחות מ-1400 שח איכותו לא תחזיק 10 שנים.
    בלנדר חזק jtc או דומים (להזהר מחיכואים זולים ב300 שח)
    המחיר 1600 שח או באיביי מעט יותר זול.(בעיה עם האחריות).
    ויטמיקס הרבה יותר טוב אך המחיר מתחיל מ 3500 שח. שווה לקנות יד2. אל תפחדו מיד2 במוצרים האיכותיים. ויטמיקס אפשר למצוא ב2000 שח. לבדוק שלא ממסעדה או בית קפה.
    מעבד מזון לא להתפשר. מג'ימיקס 5200 או יותר. יחזיק לכם מעל 10 שנים. בלנדר קנווד 7 ליטר. הדגמים שנראים ישנים.
    לא היפים והצבעונים.
    לשיפור: המעבר לטיבעונות הוא יכול להיות מאוד מסוכן אם התחליפים שלנו יכילו מרגרינות כמו שמנת צימחית והגבינות הטבעוניות. לבדוק רכיבים על כל מוצר. שלא יעבדו עליכם. כל מוצר שיש בו רכיבים לא ברורים עם קודים, אל לתגעו, זה רעיל.
    אולגה יקרה. ככל שתדאגי לדברים עם שמנים לא מזוקקים ולא מוקשים יטב. מרגרינה היא דבר נורא.
    במעט שהייתי באתר מאוד נהנתי. והכתיבה שלך יפהפיה.
    פגשתי אותך בסרטון של בן אוליאל. עשיתם אקווה פאבה.
    אגב עשיתי עם מי חומוס מקופסה ועשיתי ממי חומוס שבישלתי ואין מה להשוות. תנסי. מוצלח מאוד

    1. הי שרית. אפשר לניילן את התבנית ולהקפיא. במקרר מחזיקה מעמד יומיים-שלושה בכלי אטום

  4. הצלחתי להכין יופי של קצף ממי חומוס. הבעיה שאינני מצליחה למצוא תחליף לסוכר שממתיק וגם מחזק את הקצף. משתמשת בסילן ומייפל כממתיקים אבל זה לא ממצק את הקצף.
    אשמח לקבל הדרכה כדי להכין גלידה .
    תודה

השאר תגובה