יום ראשון, 23 בספטמבר 2012

קסם מעשי 1: יוגורט ביתי


 
הסיפור הזה מתחיל בחלב, ליתר הדיוק – בשקית חלב. ליטר אחד של חלב + השקעה לא רבה בכלל – ואתם בעלים גאים של ליטר יוגורט. לגמרי ביתי, בלי חומר משמר, בלי תוספי טעם וצבע . אצלנו בבית כמעט ולא צורכים חלב, אולי קצת עם הקפה של הבוקר. אבל אנחנו ממש אוהבים מוצרי חלב למיניהם, ואני משתדלת להכין כמה שיותר מהם בבית.
כל מה שתצטרכו זה שקית חלב (דווקא שקית ולא קרטון), יוגורט כלשהו (הפעם השתמשתי בביו 3%, אבל זה יכול להיות כל יוגורט שאוהבים, עדיף ללא חתיכות פרי), ממתיק אם רוצים שהיוגורט יצא מתקתק ולא חמצמץ וטרמוס. אם אין לכם טרמוס – לא נורא, שמיכה תעשה את העבודה. אם רוצים יוגורט בטעם ווניל אפשר להוסיף לתערובת כפית תמצית ווניל, רוצים בטעם שוקולד – אפשר להוסיף כפית או שתיים קקאו, רוצים בטעם קינמון... אני בטוחה שהבנתם את הרעיון.
הגדג'ט החביב הזה הופך את החיים לקלים יותר אבל אפשר בהחלט להסתדר בלעדיו. מי שמעוניין להשתדרג, תקראו על מדחום דיגיטלי למזון ואיפה אפשר לקנות אותו ממש בגרושים בדף "סודות גלויים".
מכאן הכל פשוט מאוד: שופכים את החלב לסיר, מתחילים לחמם עד שהחום מגיע ל- 80 - 90 מעלות. להזכירכם 100 מעלות זה טמפרטורת הרתיחה. כלומר, מי שאין לו מדחום יכול לכבות את האש ממש לפני שהחלב מתחיל לרתוח, כשמתחילים לראות בועות קטנטנות שנוצרות על דפנות הסיר. אז מכבים את האש, מוסיפים ממתיק או כל תוספת טעם שרוצים ומשאירים להתקרר עד 40 – 50 מעלות. זאת הטמפרטורה שבה החיידקים הפרוביוטיים מתרבים הכי בכיף. שוב, מי שאין לו מדחום יכול לבצע מבחן אצבע: אם אתם יכולים להכניס אצבע לחלב ולהחזיק אותה שם 5 שניות – החלב הגיע לטמפרטורה הנכונה.
לפי התיאוריה צריך להכניס פנימה 3 כפות יוגורט. אני מכניסה את כל הגביע, שלא יחסר.
מערבבים היטב את החלב עם היוגורט ומעבירים את התערובת לטרמוס. אם אין טרמוס, מכסים את הסיר עם מכסה ועוטפים אותו בשמיכה. אנחנו בעצם מעוניינים לשמר כמה שיותר חום של 40-50 מעלות על מנת ליצור סביבה רומנטית נוחה לבקטריות שאמורות להתרבות ובכך להפוך את החלב עם מעט יוגורט להרבה יוגורט.
היוגורט מוכן אחרי בערך 5-7 שעות. במשך כל הזמן הזה לא נוגעים בו ומשתדלים לא להעביר ממקום למקום. ככל שתשאירו אותו יותר זמן בחוץ, ככה הוא ייצא יותר חמוץ.

אחרי מינימום 5 שעות מעבירים את היוגורט מטרמוס או סיר לכלי איכסון ומכניסים למקרר (לא אוכלים מיד). הוא יהיה חמים ודליל אבל אחרי הקירור הוא יתייצב. אני שומרת את היוגורט המוכן במקרר בכלי זכוכית (הוא יכול להחזיק כשבוע ולרוב נגמר לפני כן) ולוקחת מנות אישיות לעבודה בבייבי צנצנת. בתאבון!

אז מה היה לנו?

מרכיבים:
1 ליטר חלב 3% בשקית                   3 שקיות סטיביה
1 גביע יוגורט 3%
אופן הכנה:
  1. מחממים חלב לטמפרטורה 80-90 מעלות או עד שמתחילות להופיע בועות קטנטנות על דפנות הסיר (כמעט רתיחה).
  2. מוסיפים ממתיק ואם רוצים - תוספות טעם, מערבבים ומשאירים להתקרר לטמפרטורה 40-50 מעלות או עד שאפשר להכניס אצבע לתוך הסיר ולהשאיר אותה בפנים ליותר מכנה שניות.
  3. מוסיפים מינימום 3 כפות יוגורט, מקסימום את כל הגביע, מערבבים היטב ומיד מעבירים לטרמוס או משאירים בסיר מכוסה עטוף בשמיכה. משתדלים לא להזיז.
  4. אחרי 5-7 שעות מעבירים לכלי איכסון ושולחים למקרר. אחרי כשעה אפשר לאכול.

הערות:
  • אני לא ניסיתי אבל באופן תיאורטי אפשר להכין יוגורט מחלב 1%.
  • אפשר להשתמש ביוגורט ביתי על מנת להכין את הנגלה הבאה של יוגורט. פשוט משאירים בצד כשלוש כפות ומשתמשים בפעם הבאה. החיידקים האלה מתרבים כמו שפנים החיידקים ממשיכים להתרבות, אבל אחרי מספר פעמים היוגורט יוצא יותר דליל וכדאי שוב לקנות אחד מוכן.

    22 תגובות:

    1. החידקים , כשיש להם אוירה רומנטית מתרבים כמו שפנפנים חחח הולכת להכין

      השבמחק
      תשובות
      1. נכון מאוד :) בהצלחה!

        מחק
      2. הצעת ייעול את הסיר המכוסה להכניס לשקית ניילון ולקשור (כדי שלא יקרו תאונות) לכסות בשמיכה אבל בכפלי השמיכה מחת לסיר לשים בקבוק מים חמים ( כזה שפעם היו שמים במיטה ) וזה ישמור על 40 מעלות

        מחק
      3. שקית נילון קשורה מהודק מסביב לסיר המכוסה יוצרת גם סביבה דלילת חמצן שהחידקים אוהבים ומתקבך אפקט כמו תרמוס

        מחק
    2. אדייייייר. אני חייבת לנסות את זה עם חלב 1%. בקרוב תקבלי דיווח איך יצא

      השבמחק
    3. טוב אז עשיתי נסיון. השתמשתי בחלב 1% וביוגורט bio 1.5% לצערי זה לא הצליח.
      ברגע שהוספתי את היוגורט לחלב התחילו להווצר פירורים כמו בריקוטה. כשמזגתי את החלב לטרמוס הוא היה עדיין נוזלי כמו חלב רגיל רק שהיו בו כמה גושים קטנים שנוצרו מהיוגורט. כעבור 5 שעות פתחתי, השכבה העליונה הייתה סמיכה מעט כמו ריקוטה ושאר החלב נשאר נוזלי. יש לך השערות למה זה קרה?

      השבמחק
    4. כיון שראיתי שמהניסיון שלי לעשות יוגורט נהיה התחלה של ריקוטה בעצם, לא היה לי מה להפסיד. חיממתי שוב את החלב והוספתי לו חומץ. כצפוי זה כן הצליח והפעם לא אסנן אותה יותר מדי. כך שבסופו של דבר יצאו לי שתי מנות יפות של גבינת ריקוטה.
      אני די מאוכזבת שלא יצא היוגורט כי התרגשתי מהאפשרות שלראשונה בחיי אכין מוצר חלבי שמשמש אותי המון ביום יום אבל הפיצוי של הריקוטה די נאה ואני לא מתכוונת לוותר כל כך מהר...
      בכל אופן תודה רבה לך, יש לך בלוג מהמם וכיפי

      השבמחק
    5. הרגע קראתי את הוראות ההכנה שוב פעם והבנתי איפה טעיתי. איכשהו פיספסתי את הקטע הזה שבו צריך להמתין עד שהחלב יורד ל 40 -50 מעלות. אני הכנסתי את היוגורט ישר אחרי כיבוי האש ולכן זה לא הצליח. טוב עכשיו שאני יודעת מה הבעיה, אני רגועה.

      השבמחק
    6. עברה שנה והמתכון בתוקף ומוצלח..נסתי פעמיים בהצלחה,השתמשתי בתרמוס רחב פתח למזון, עטפתי במגבת והשארתי לעשרים וארבע שעות בפעם השנייה,,יצא מגובש וחמוץ כך שהכפית עמדה ללא עזרה בספל והטעם ערב לחך.
      תודה שמואל.

      השבמחק
      תשובות
      1. בכיף, שמואל :)
        תודה ששיתפת!

        מחק
    7. אפשר לחמם שוב את החלב אם לא יצא ?

      השבמחק
      תשובות
      1. הי. לא כל כך הבנתי את השאלה.. הוספת 3 כפות יוגורט לחלב מחומם ואחרי 5-7 שעות לא יצא לך יוגורט כמו שצריך? אם כן - אני מניחה שאפשר לנסות לחמם שוב, למרות שלא נתקלתי בזה. תמיד עדיף לנסות מאשר לוותר מראש ולזרוק :)

        מחק
    8. הי,
      יוצא לי מאוד מאוד נוזלי,
      אני מחממת עם מד חום ל80 מעלות מורידה ל40 , מוסיפה יוגורט, שמה בטרמוס ל7 שעות ואז עבירה למקרר,
      יש לכם השערה למה יוצר נוזלי ככ?

      השבמחק
      תשובות
      1. הי, לא, אין לי כל כך השערות. אני לא יודעת כמה דליל יצא לך, אבל אני יכולה להגיד שהיוגורט לא אמור לצאת מאוד סמיך. זה לא יוגורט תעשייתי.

        מחק
    9. א - במקום שמיכות ותחת המיטה , עדיף להכניס לצידנית ולשפןך לתוכה מים מחוממים בטמפ' 45-50 מ"צ .
      ב- למי שאין צידנית , בכל סופרמרקט שמוכרים בו דגים יש צידניות קלקר שנזרקות לזבל . אפשר לבקש .
      ג - מומלץ להכין בערב ולהניח לחיידקים להינות עד הבוקר . מה בוער ?
      ד - האם סוכר משפר את התרבות החיידקים ?

      השבמחק
      תשובות
      1. אני לא יודעת מה קורה עם התרבות החיידקים, אבל הוא בהחלט משפר את הטעם :)
        תודה על העצות!

        מחק
    10. מדהים, זה יצא מפעם הראשונה! :) תודה!

      השבמחק
    11. תודה על המדריך!
      אנסה אותו בעצמי!
      אוראל
      דוכני מזון יוגורט

      השבמחק
    12. חלב 1% .
      מישהי/ו הכינ/ה מחלב 1% ומוכנ/ה לשתף תובנות?

      השבמחק
      תשובות
      1. הי, אני לא ניסיתי. נסה/נסי ותשתף/י אותנו :)

        מחק