יום חמישי, 13 בספטמבר 2012

עוף ממולא באורז עם הפתעות

אפשר להתחיל את הספירה לאחור עד ראש השנה, וזה אומר שיש סיבה להכין אוכל מושקע. אמרנו "ביתי ומושקע" – אמרנו "האוכל של שושי". זה המתכון הראשון בקטגוריה "שישי אצל שושי" במסגרתה אני אפרסם מנות שבישלתי יחד עם אמא של בן זוגי לקראת ארוחות שבת. במקרה המתכון הזה מתאים גם לארוחת החג בראש השנה.
וכשאני אומרת "מנות" – אני מתכוונת לה-ר-ב-ה מנות, כי בבית הזה בימי שישי בערב אוכלים ככה: דג, 2-3 מנות עיקריות, סלטים שחבל על הזמן לספור ועוד כמה מנות ביניים שחס וחלילה לא יחסר. אה, וכמובן קינוח, פירות ופיצוחים.

לבשל עם שושי זה תענוג: היא שולטת בחומרים, מתקתקת את העניינים ולא מתרגשת משום דבר. הבעיה היחידה – הכל נעשה לפי העין המקצועית והמנוסה, מה שמאוד מקשה להתחלק איתכם במתכונים הנהדרים שלה. אבל אל דאגה: לא התעצלנו והתחלנו למדוד: כפיות, כפות וכוסות. אם אתם רואים שכתבתי "חופן" – זה אומר ששושי הספיקה להכניס משהו לסיר לפני שזה עבר מדידה J אל תתרגשו: כמויות התבלינים והתוספות לא חייבות להיות מדויקות בול, הן בעיקר תלויות בטעם שלכם.


בשביל להכין עוף ממולא צריך לבקש את הקצב להוציא ממנה לא רק את החלקים הפנימיים אלא גם את רוב העצמות. אין לי מושג איך עושים את זה, אבל כתוצאה מטיפול הקצב מתקבלת חליפת עוף מהודרת עם חלל פנימי גדול שמוכן למילוי. דבר נוסף שצריך להכין מראש זה אורז: מבשלים אותו לפני מילוי העוף עד שהוא מוכן למחצית.


אחרי זה הכל פשוט: מכינים את תערובת המילוי שכוללת המון הפתעות, ממלאים את העוף, סוגרים את הפתח עם קיסמים, מניחים את העוף הממולא על תבנית חד או רב פעמית, מסדרים לידה את שאריות המילוי, מוסיפים מים, מפזרים מעליה חתיכות בצל שתורמות לטעם ומונעות מהעוף להתייבש ומכניסים לתנור.
אחרי כשעתיים המנה יוצאת מהתנור – שחומה, יפה וריחנית. בתאבון!

אז מה היה לנו?
מרכיבים:
עוף שלם נקי                                             כפית פלפל שחור x 2  
3 כוסות אורז מבושל למחצית                      2 כפיות מלח x 2
2 בצלים גדולים                                         כפית קנמון x 2
קופסת פטריות חתוכות                               אגוז מוסקט
חצי כוס צנוברים                                        כפית סילאן x 2
חצי כוס חמוציות                                        כפית רוטב סויה x 2
שמן זית לטיגון                                           2 וחצי כוסות מים לבישול


אופן הכנה:
  1. מתחילים בבישול של 3 כוסות אורז ב- 6 כוסות מים עד שהאורז מתחיל להתרכך. מסננים ומניחים בצד.
  2. בינתיים משחימים בצל אחד חתוך לקוביות כ- 10 דקות, מוסיפים פטריות חתוכות, מערבבים ומטגנים יחד עוד כ- 10 דקות.
  3. את החמוציות מכסים בכוס מים חמים שיתרככו ואת הצנוברים קולים קלייה קלה.
  4. מוסיפים את הצנוברים והחמוציות ביחד עם מי ההשרייה למחבת עם האורז והפטריות ומערבבים היטב. מוסיפים כפית סילאן וכפית סויה, מתבלים בכפית פלפל, מלח וקנמון, מגרדים אגוז מוסקט ומוסיפים עוד כרבע כוס שמן זית (אפשר להפחית את כמות השמן). מטגנים הכל יחד כ- 10 דקות נוספות.
  5. בינתיים שוטפים היטב את העוף מבחוץ ומבפנים ומכינים אותו למילוי.
  6. ממלאים את העוף ב- ¾ של תערובת המילוי או כמה שנכנס בלחץ מתון ומהדקים עם קיסמים.
  7. מניחים את העוף הממולא על תבנית (השתמשנו בחד-פעמית), מסדרים מסביבו את שאריות המילוי, מורחים את העוף עצמו בתערובת של כפית סילאן וסויה + כפית פלפל, מלח, קינמון ואגוז מוסקט מגורד, שופכים 2 וחצי כוסות מים ומסדרים מעל העוף חתיכות בצל גסות.
  8. מכסים את התבנית עם נייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 250 מעלות או לחום המקסימלי. אחרי כשעה מורידים את החום ל- 180 מעלות ומחזירים את התבנית לתנור ללא נייר כסף לשעה נוספת עד שכל המים נספגים, העוף שחום והאורז מוכן. במשך השעה הזו מידי פעם פותחים את התנור ומרטיבים את העוף עם מיצי הבישול. אם לא רוצים שהאורז שמחוץ לעוף יתייבש, במהלך השעה השנייה מכסים עם נייר הכסף רק את חלק התבנית עם האורז.
הערות:
  • אפשר להשתמש בכל סוג אורז. אני אוהבת אורז ארוך כי הוא יותר אסתטי.
  • שושי השתמשה בפטריות מהקופסה, אני בבית משתמשת רק בפטריות חיות.
  • בעיקרון אפשר להסתדר בלי הצנוברים והחמוציות, אבל טעם המילוי יהיה הרבה פחות עשיר.
  • תשחקו עם כמות השמן: תשימו בהתאם לטעם ומצב הגזרה.
  • את התבלינים, הסילאן והסויה כתבתי "x 2", כי פעם אחת משתמשים בהם לטיגון המילוי ופעם שנייה – למריחה על העוף.

29 תגובות:

  1. אולגה כמו כל המתכונים שאת מפרסמת גם זה מעורר תאבון!!! איזה כייף הבלוג שלך!! תמשיכי תמשיכי תמשיכי!!!

    השבמחק
  2. טוב אני מתחילה להכין נראה איך יצא לי..
    מקווים שלפחות כמו בתמונות.

    השבמחק
    תשובות
    1. אני הכנתי את העוף פעמיים ויצא פשוט נפלא
      אצלנו המתכון הפך למתכון שחייבים פעם בחודש לפחות להכין
      מתכון קל להכנה וטעים

      מחק
    2. וואו, אני מה זה שמחה! תודה על השיתוף ושבת שלום!

      מחק
  3. האם ניתן להכין את המתכון יום לפני הארוחה ורק לחמם סמוך לארוחה?דליה

    השבמחק
    תשובות
    1. שלום דליה, אני לא הייתי ממליצה. זו מנה קלאסית לארוחת שבת או חג וכדאי להגיש אותה ביום שמכינים.

      מחק
  4. אני אלופה בבישולים אבל מוכנה לנסות את המתכון שלך נשמע מענין וחגיגי שנה טובה.

    השבמחק
    תשובות
    1. לשם הגיוון הכנתי עם תערובת של אורז, חיטה, כוסמת הוספתי גם קישוא חתוך לקוביות לתערובת המוגנת ויצא ממש משובח, תודה!
      ואני מכינה מראש היום לשבת ומחממת בשבת על הפלטה ויוצא מעולה

      מחק
    2. נשמע מעולה!! כל הכבוד :)

      מחק
  5. האם אפשר להכין עד שלב בנייר כסף להשאיר במקרר יום ומחר להכניס לתנור??

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני לא ניסיתי, אבל לדעתי אין שום בעיה.
      הייתי ממליצה למלא את העוף, לפזר את שאריות המילוי, לכסות ולהכניס למקרר. את שאר הפעולות (תבלון, הוספת נוזלים וכו') כדאי לעשות למחרת לפני שמכניסים את התבנית לתנור. בהצלחה!

      מחק
    2. אוי, כבר הכנסתי לתנור.... עדיף לעצור באמצע התהליך או להמשיך ולחמם מחר...

      מחק
    3. להמשיך ולחמם. המנה הזו מסוג הדברים שרק נהיים טעימים יותר למחרת :)

      מחק
  6. איך מכינים אורז חצי מבושל???

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, פשוט לא מבשלים אותו עד הסוף :)
      אפשר או לסנן את הנוזלים המיותרים, או מלכתחילה לשים פחות מים.

      מחק
  7. את עצמות העוף הוצאתי בעצמי. אפשר ללמוד את זה ביוטיוב. זה לקח בערך 20 דקות... אבל הצלחה!
    אחר כך שעה וחצי של עבודה עם האורז והטיגונים ואז ועוד שעתיים בתנור.... בקיצור 4 שעות בשביל עוף ממולא בתנור.

    היה שווה... :)

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, המנה הזו היא מסוג הדברים שדורשים סבלנות שבסוף מאוד-מאוד משתלמת :)
      אני שמחה שיצא לך מעולה. תודה ששיתפת!

      מחק
  8. הכנתי לפי המתכון ויצא מעולה !!! השבוע אכין שוב. מומלץ. !!

    השבמחק
  9. הכנתי על בסיס המתכון והוספתי גם צימוקים ומשמשים,שמתי פחות מיים בתבנית כי האורז שהשתמשתי בו נראה כבר רווי(תלוי בסוג האורז)
    בכל מקרה יצא מעולה!
    תודה

    השבמחק
  10. האם תערובת האורז והעוף יוצאים בטעם מתוק???

    השבמחק
    תשובות
    1. הי מיה, הם יוצאים בטעם מתקתק בגלל התיבול שכולל סילאן וקינמון ובגלל חמוציות.

      מחק
  11. תודה רבה על מתכון מצויןן..עשיתי קצת שונה ויצא מאוד טעים

    השבמחק
  12. פעם שלישית שאני מכין את המתכון הזה בשנה האחרונה. פשוט מדהים!
    בעיה אחת! זה לוקח המון זמן. שעה עבודה לפני הכנסה לתנור.

    השבמחק
  13. המתכון מצויין! אבל לדעתי יש בעיה עם כמות האורז שעליה את ממליצה. זה המווווון אורז!
    בתמונה זה נראה שנותר לך טיפה אורז אקסטרה.
    כשאני הכנתי עם 2 עופות את אותה כמות אורז נותר לי מגש שלם של אורז ולא היה מקום למים שעליהם את ממליצה להוסיף בתבנית.
    לא ברור.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, קודם כל תודה.
      לגבי האורז: באמת בסופו של דבר יש הרבה אורז וזה בסדר. מדובר בארוחה שלמה במגש שאמורה להספיק להרבה אנשים. כמו בכל המתכונים שלא קשורים לקונדיטוריה, ניתן לשחק עם כמויות המרכיבים. אם לטעמך יש יותר מדי אורז, פשוט תשתמש בפחות בפעם הבאה :) אנחנו השתמשנו במגש גדול, וכל האורז נכנס: חלק די גדול נמצא בתוך העוף, וכל השאר בחוץ.

      מחק
  14. הייה נראה מצויין,
    אפשר גם עם עוף שלא מפורק מהעצם?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, בעיקרון כן, פשוט לא ייכנס יותר מדי מילוי..

      מחק
  15. מתכון נהדר גם בלי שמן בכלל יוצא מצוין יש שומנים מהעוף ... ועל החמוציות ממש לא כדאי לוותר ...

    השבמחק