יום חמישי, 13 בספטמבר 2012

עוף ממולא באורז עם הפתעות

אפשר להתחיל את הספירה לאחור עד ראש השנה, וזה אומר שיש סיבה להכין אוכל מושקע. אמרנו "ביתי ומושקע" – אמרנו "האוכל של שושי". זה המתכון הראשון בקטגוריה "שישי אצל שושי" במסגרתה אני אפרסם מנות שבישלתי יחד עם אמא של בן זוגי לקראת ארוחות שבת. במקרה המתכון הזה מתאים גם לארוחת החג בראש השנה.
וכשאני אומרת "מנות" – אני מתכוונת לה-ר-ב-ה מנות, כי בבית הזה בימי שישי בערב אוכלים ככה: דג, 2-3 מנות עיקריות, סלטים שחבל על הזמן לספור ועוד כמה מנות ביניים שחס וחלילה לא יחסר. אה, וכמובן קינוח, פירות ופיצוחים.

לבשל עם שושי זה תענוג: היא שולטת בחומרים, מתקתקת את העניינים ולא מתרגשת משום דבר. הבעיה היחידה – הכל נעשה לפי העין המקצועית והמנוסה, מה שמאוד מקשה להתחלק איתכם במתכונים הנהדרים שלה. אבל אל דאגה: לא התעצלנו והתחלנו למדוד: כפיות, כפות וכוסות. אם אתם רואים שכתבתי "חופן" – זה אומר ששושי הספיקה להכניס משהו לסיר לפני שזה עבר מדידה J אל תתרגשו: כמויות התבלינים והתוספות לא חייבות להיות מדויקות בול, הן בעיקר תלויות בטעם שלכם.


בשביל להכין עוף ממולא צריך לבקש את הקצב להוציא ממנה לא רק את החלקים הפנימיים אלא גם את רוב העצמות. אין לי מושג איך עושים את זה, אבל כתוצאה מטיפול הקצב מתקבלת חליפת עוף מהודרת עם חלל פנימי גדול שמוכן למילוי. דבר נוסף שצריך להכין מראש זה אורז: מבשלים אותו לפני מילוי העוף עד שהוא מוכן למחצית.


אחרי זה הכל פשוט: מכינים את תערובת המילוי שכוללת המון הפתעות, ממלאים את העוף, סוגרים את הפתח עם קיסמים, מניחים את העוף הממולא על תבנית חד או רב פעמית, מסדרים לידה את שאריות המילוי, מוסיפים מים, מפזרים מעליה חתיכות בצל שתורמות לטעם ומונעות מהעוף להתייבש ומכניסים לתנור.
אחרי כשעתיים המנה יוצאת מהתנור – שחומה, יפה וריחנית. בתאבון!

אז מה היה לנו?
מרכיבים:
עוף שלם נקי                                             כפית פלפל שחור x 2  
3 כוסות אורז מבושל למחצית                      2 כפיות מלח x 2
2 בצלים גדולים                                         כפית קנמון x 2
קופסת פטריות חתוכות                               אגוז מוסקט
חצי כוס צנוברים                                        כפית סילאן x 2
חצי כוס חמוציות                                        כפית רוטב סויה x 2
שמן זית לטיגון                                           2 וחצי כוסות מים לבישול


אופן הכנה:
  1. מתחילים בבישול של 3 כוסות אורז ב- 6 כוסות מים עד שהאורז מתחיל להתרכך. מסננים ומניחים בצד.
  2. בינתיים משחימים בצל אחד חתוך לקוביות כ- 10 דקות, מוסיפים פטריות חתוכות, מערבבים ומטגנים יחד עוד כ- 10 דקות.
  3. את החמוציות מכסים בכוס מים חמים שיתרככו ואת הצנוברים קולים קלייה קלה.
  4. מוסיפים את הצנוברים והחמוציות ביחד עם מי ההשרייה למחבת עם האורז והפטריות ומערבבים היטב. מוסיפים כפית סילאן וכפית סויה, מתבלים בכפית פלפל, מלח וקנמון, מגרדים אגוז מוסקט ומוסיפים עוד כרבע כוס שמן זית (אפשר להפחית את כמות השמן). מטגנים הכל יחד כ- 10 דקות נוספות.
  5. בינתיים שוטפים היטב את העוף מבחוץ ומבפנים ומכינים אותו למילוי.
  6. ממלאים את העוף ב- ¾ של תערובת המילוי או כמה שנכנס בלחץ מתון ומהדקים עם קיסמים.
  7. מניחים את העוף הממולא על תבנית (השתמשנו בחד-פעמית), מסדרים מסביבו את שאריות המילוי, מורחים את העוף עצמו בתערובת של כפית סילאן וסויה + כפית פלפל, מלח, קינמון ואגוז מוסקט מגורד, שופכים 2 וחצי כוסות מים ומסדרים מעל העוף חתיכות בצל גסות.
  8. מכסים את התבנית עם נייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 250 מעלות או לחום המקסימלי. אחרי כשעה מורידים את החום ל- 180 מעלות ומחזירים את התבנית לתנור ללא נייר כסף לשעה נוספת עד שכל המים נספגים, העוף שחום והאורז מוכן. במשך השעה הזו מידי פעם פותחים את התנור ומרטיבים את העוף עם מיצי הבישול. אם לא רוצים שהאורז שמחוץ לעוף יתייבש, במהלך השעה השנייה מכסים עם נייר הכסף רק את חלק התבנית עם האורז.
הערות:
  • אפשר להשתמש בכל סוג אורז. אני אוהבת אורז ארוך כי הוא יותר אסתטי.
  • שושי השתמשה בפטריות מהקופסה, אני בבית משתמשת רק בפטריות חיות.
  • בעיקרון אפשר להסתדר בלי הצנוברים והחמוציות, אבל טעם המילוי יהיה הרבה פחות עשיר.
  • תשחקו עם כמות השמן: תשימו בהתאם לטעם ומצב הגזרה.
  • את התבלינים, הסילאן והסויה כתבתי "x 2", כי פעם אחת משתמשים בהם לטיגון המילוי ופעם שנייה – למריחה על העוף.