יום שבת, 29 בספטמבר 2012

עוף עם בצל ופירות יבשים


אוהבים נקניקיות בשר מתקתק? מחפשים מה להגיש בערב חג? לא רוצים להתעסק יותר מדי עם האוכל, אבל כן רוצים להרשים את האורחים? הגעתם למקום הנכון: תכינו את העוף הזה עם המון בצל ופירות יבשים. כמה שהמנה הזו פשוטה להכנה ככה היא יפה וטעימה. אף אחד לא יישאר אדיש – בדוק. היא אומנם נחשבת למנה ט"ו בשבטית קלאסית, אבל אנחנו אוכלים אותה גם בשבתות וחגים אחרים.


מתחילים בהרבה דמעות. מה לעשות... צריך לקלף ולחתוך כק"ג וחצי בצל. אל תתנו לכמות הזו של בצל להרתיע אותכם: אני למשל גם לא מתלהבת מבצל חי, אבל אני מבטיחה שבסוף הבישול הקשר בין הבצל החי והבצל הרקמלי המתקתק שמתקבל יהיה מקרי בלבד.
 
מתחילים לטגן את הבצל ובמקביל מחלקים 4 כרעיים של עוף לשמונה חתיכות. אחרי כ- 10 דקות מסדרים אותן מעל הבצל. השכבה הבאה - פירות יבשים: משמשים, שזיפים, צימוקים, חמוציות – מה שיש בבית. מוסיפים סילאן וסוכר חום, מתבלים במלח, פלפל, כורכום וקנמון. מוסיפים מים (לא כיסוי מלא), מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ושוכחים על הסיר לשעתיים או אפילו יותר. לא מתפתים לערבב! כל הטעמים יתערבבו לבד בסיר המכוסה, אבל אם תתחילו תערבב, הבצלים יתפרקו ולא ייראו יפה (קצת שטחיות לא מזיקה לאף אחד). מידי פעם אפשר להרטיב את החתיכות העליונות של העוף עם הרוטב ע"מ שלא יתייבשו.

ככה נראה הסיר אחרי כשעה וחצי של בישול. עוד חצי שעה וזה מוכן. הסיפור אומנם התחיל בדמעות אבל ייגמר בחיוך רחב. מגישים עם הרבה לחם בצד כי הרוטב במנה הזו לא פחות חשוב מהעוף עצמו. בתאבון וחג שמח!


אז מה היה לנו?

מרכיבים:
4 כרעיים של עוף                                                          כף וחצי סילאן              
1.5 ק"ג בצלים קטנים                                                   כף שטוחה של קינמון
רבע כוס שמן לטיגון                                                       כף סוכר חום
חופן משמשים יבשים ללא חרצניים                                חצי כף - כף שטוחה של מלח
חופן שזיפים יבשים ללא חרצנים                                    כפית וחצי פלפל שחור גרוס
חופן צימוקים שחורים                                                   כפית כורכום                             
חופן חמוציות                                                                2 כוסות מים


אופן הכנה:
  1. מקלפים בצלים וחותכים גס לרוחב לשניים-שלושה פלחים (כאילו רוצים להכין טבעות בצל רחבות אבל ללא פירוק) ובמקביל מחממים שמן בסיר רחב.
  2. מטגנים את הבצלים כמו שהם בלי לערבב כ- 10 דקות.
  3. בינתיים מנקים ומחלקים את הכרעיים לשמונה חתיכות. מסדרים אותן מעל הבצל ומעליהן מפזרים את הפירות היבשים.
  4. מזליגים כף וחצי סילאן, כף סוכר חום, מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס, קנמון וכורכום. מערבבים מעט ובזהירות.
  5. מוסיפים את המים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה כשעתיים או אפילו יותר. לא מערבבים. מידי פעם מרטיבים את חתיכות העוף העליונות עם הרוטב ע"מ למנוע התייבשות.

הערות:
  • אפשר להפחית את כמות השמן לטיגון הבצל בהתחלה, כי העוף עצמו מוציא מלא.
  • לא חייבים להשתמש בכל הפירות היבשים בו-זמנית.
  • חופן = כשליש כוס, אבל זה ממש-ממש לא עקרוני.
  • כמות המים שווה פחות או יותר לכמות הרוטב שיתקבל בסוף הבישול. אם יוצא לכם רוטב נוזלי מדי – אפשר אחרי כשעה לפתוח קצת את המכסה.
 

14 תגובות:

  1. תודה רבה! הכנו וזה יצא מדהים.
    כשאני אומרת הכנו אני מתכוונת שהבחור הכין: הוא הוסיף גזר ושזיפים עם נחתי חזה עוף שטוגנו וקצת ציר עוף.
    ויצא מעולה!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף - נשמע מעולה. אני שמחה שאהבתם!

      מחק
    2. הכנתי לארוחת החג (ראש השנה), יצא טעים מאוד!!
      הוספתי יין לבן ורכז רימונים
      זה הוסיף גם ניחוח, טעם עמוק וחמיצות שיצאה מעולה עם המתיקות של הפירות היבשים.
      תודה!

      מחק
    3. אני מאוד שמחה שאהבת :) תודה על התגובה ושנה טובה!!

      מחק
  2. קצת באיחור, אבל חשבתי להכין את המתכון לארוחת החג. אם אני רוצה להשתמש בשבעה כרעיים, איך לדעתך עלי להגדיל את הכמויות של שאר המרכיבים? תודה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. פשוט תכפילי את הכל. זה לא כזה עקרוני :) חג שמח!

      מחק
  3. הכנתי, יצא מצויין :) הסיר שהשתמשתי בו היה קטן יחסית לכמויות, לכן התחלתי עם כמות קטנה יחסית של פירות יבשים. בטעימה ראשונה אחרי שעתיים הטעם היה קצת תפל, לכן הוספתי עוד פירות יבשים וכאן טמון סוד הרוטב. אז חברים, מניסיון, לא לחסוך בפירות. תודה רבה ושנה טובה.

    השבמחק
  4. קילו וחצי בצל זה כמות ענקית , לא ? אפשר להשתמש בפחות ? זה קריטי להצלחת המתכון ?
    וגם... בצלים קטנים הכוונה לבצלי שאלוט? כי הם סגללים ותמונה פה הם לבנבנים ?
    אשמח לתשובה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי יעל, מדובר בבצלים לבנים רגילים, פשוט קטנים. קילוגרם וחצי רק נשמע המון, בפועל הבצל מאבד המון מהנפח שלו בבישול. אם עדיין לא השתכנעת, את כמובן יכולה להשתמש בפחות. זה ממש לא קריטי להצלחת המתכון. אבל קחי בחשבון שהבצל בסופו של דבר זה הדבר הטעים ביותר במנה :)

      מחק
  5. תשובות
    1. הי חנה, את מתכוונת למנה מוכנה שאת רוצה להקפיא? אני חושבת שבסדר גמור.

      מחק
    2. חשבתי להכין את העוף מראש ולשמור בהקפאה עד לראש השנה
      תודה רבה

      מחק
  6. תשובות
    1. נראה לי קצת מוקדם :) אבל לא תהיה בעיה להפשיר ולחמם. לילה לפני הגשה תעבירי מהקפאה לקירור

      מחק