יום שבת, 29 בספטמבר 2012

עוף עם בצל ופירות יבשים


אוהבים נקניקיות בשר מתקתק? מחפשים מה להגיש בערב חג? לא רוצים להתעסק יותר מדי עם האוכל, אבל כן רוצים להרשים את האורחים? הגעתם למקום הנכון: תכינו את העוף הזה עם המון בצל ופירות יבשים. כמה שהמנה הזו פשוטה להכנה ככה היא יפה וטעימה. אף אחד לא יישאר אדיש – בדוק. היא אומנם נחשבת למנה ט"ו בשבטית קלאסית, אבל אנחנו אוכלים אותה גם בשבתות וחגים אחרים.


מתחילים בהרבה דמעות. מה לעשות... צריך לקלף ולחתוך כק"ג וחצי בצל. אל תתנו לכמות הזו של בצל להרתיע אותכם: אני למשל גם לא מתלהבת מבצל חי, אבל אני מבטיחה שבסוף הבישול הקשר בין הבצל החי והבצל הרקמלי המתקתק שמתקבל יהיה מקרי בלבד.
 
מתחילים לטגן את הבצל ובמקביל מחלקים 4 כרעיים של עוף לשמונה חתיכות. אחרי כ- 10 דקות מסדרים אותן מעל הבצל. השכבה הבאה - פירות יבשים: משמשים, שזיפים, צימוקים, חמוציות – מה שיש בבית. מוסיפים סילאן וסוכר חום, מתבלים במלח, פלפל, כורכום וקנמון. מוסיפים מים (לא כיסוי מלא), מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ושוכחים על הסיר לשעתיים או אפילו יותר. לא מתפתים לערבב! כל הטעמים יתערבבו לבד בסיר המכוסה, אבל אם תתחילו תערבב, הבצלים יתפרקו ולא ייראו יפה (קצת שטחיות לא מזיקה לאף אחד). מידי פעם אפשר להרטיב את החתיכות העליונות של העוף עם הרוטב ע"מ שלא יתייבשו.

ככה נראה הסיר אחרי כשעה וחצי של בישול. עוד חצי שעה וזה מוכן. הסיפור אומנם התחיל בדמעות אבל ייגמר בחיוך רחב. מגישים עם הרבה לחם בצד כי הרוטב במנה הזו לא פחות חשוב מהעוף עצמו. בתאבון וחג שמח!


אז מה היה לנו?

מרכיבים:
4 כרעיים של עוף                                                          כף וחצי סילאן              
1.5 ק"ג בצלים קטנים                                                   כף שטוחה של קינמון
רבע כוס שמן לטיגון                                                       כף סוכר חום
חופן משמשים יבשים ללא חרצניים                                חצי כף - כף שטוחה של מלח
חופן שזיפים יבשים ללא חרצנים                                    כפית וחצי פלפל שחור גרוס
חופן צימוקים שחורים                                                   כפית כורכום                             
חופן חמוציות                                                                2 כוסות מים


אופן הכנה:
  1. מקלפים בצלים וחותכים גס לרוחב לשניים-שלושה פלחים (כאילו רוצים להכין טבעות בצל רחבות אבל ללא פירוק) ובמקביל מחממים שמן בסיר רחב.
  2. מטגנים את הבצלים כמו שהם בלי לערבב כ- 10 דקות.
  3. בינתיים מנקים ומחלקים את הכרעיים לשמונה חתיכות. מסדרים אותן מעל הבצל ומעליהן מפזרים את הפירות היבשים.
  4. מזליגים כף וחצי סילאן, כף סוכר חום, מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס, קנמון וכורכום. מערבבים מעט ובזהירות.
  5. מוסיפים את המים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה כשעתיים או אפילו יותר. לא מערבבים. מידי פעם מרטיבים את חתיכות העוף העליונות עם הרוטב ע"מ למנוע התייבשות.

הערות:
  • אפשר להפחית את כמות השמן לטיגון הבצל בהתחלה, כי העוף עצמו מוציא מלא.
  • לא חייבים להשתמש בכל הפירות היבשים בו-זמנית.
  • חופן = כשליש כוס, אבל זה ממש-ממש לא עקרוני.
  • כמות המים שווה פחות או יותר לכמות הרוטב שיתקבל בסוף הבישול. אם יוצא לכם רוטב נוזלי מדי – אפשר אחרי כשעה לפתוח קצת את המכסה.