יום ראשון, 14 באוקטובר 2012

בלינצ'ס

כמו חביתיות, גם בלינצ'ס הם מאכל רוסי מסורתי שכיכב בארוחות בוקר בבית אמא באוקראינה. בארץ כולם יודעים מה זה בלינצ'ס אבל משום מה נרתעים מלהכין אותם בבית. נו,אז בשביל מה אני נמצאת כאן? אני כאן בדיוק בשביל לספר לכם שזה כל כך פשוט וכל כך טעים ששווה לנסות לפחות פעם אחת.
כל מה שנצטרך זה מספר מוצרים בסיסיים שיש בכל בית: קמח, סוכר, ביצים. אם אין לכם מי גבינה שמתקבלות כתוצאה מייצור גבינת ריקוטה ביתית, אפשר להשתמש בכל מוצר חלב אחר: חלב, יוגורט (אפשר כזה שתוקפו פג), שמנת חמוצה.
משתמשים בקערה אחת בלבד ומטרפה ידנית. מערבבים במרץ את כל החומרים עד שמתקבלת בלילה חלקה ללא גושים.
תכל'ס, ההבדל היחיד בין חביתיות לבלינצ'ס הוא במרקם הבלילה: הבלילה של חביתיות סמיכה עד כדי כך שצריך להניח כף בלילה על מחבת. בלילת בלינצ'ס להפך – דלילה, במרקם של שמנת מתוקה, אותה יוצקים על מחבת. אגב, מאוד חשוב להשתמש במחבת טפלון או כל מחבת אחרת עם ציפוי אל-דבק: גם לא משתמשים בשמן וגם הבלינצ'ס לא נדבקים.



יוצקים חצי מצקת בלילה על מחבת בינונית חמה ועושים תנועה סיבובית ע"מ שהבלילה תשתפך על כל שטח המחבת. שמים על אש גבוהה וסופרים רואים חורים קטנטנים שמופיעים על פני הבלילה. אחרי פחות מדקה, כשקצוות הבלינצ'ס משחימים, הופכים אותו לצד השני.
30 שניות נוספות – ומחליקים את הבלינצ'ס המוכן לצלחת. אני בד"כ מערימה אותם אחד על השני ובין לבין מורחת טיפת חמאה מומסת. ככה הם יוצאים יותר עסיסיים ולא מתייבשים עם הזמן.
זהו, זה אולי נשמע קצת מורכב, אבל זה ממש לא! גם תהליך ההכנה מהיר מאוד: מכינים משהו כמו 25-35 בלינצ'ס (תלוי בגודל מחבת) בפחות מחצי שעה.
מגישים מגולגלים עם גבינת ריקוטה, גבינת סקי או קוטג' או סתם ככה עם ריבה, דבש, מייפל, סילאן, ריבת חלב או כל דבר אחר שאוהבים. בלינצ'ס אגב לא חייבים להיות מתוקים, אבל זה כבר סיפור אחר. בינתיים - בתאבון!

אז מה היה לנו?
מרכיבים:
3 כוסות מי גבינה                            3 כפות שמן קנולה
2 כוסות קמח                                 1 כפית סודה לשתייה
2 ביצים                                         רבע כפית מלח
3-4 כפות סוכר
אופן הכנה:
  1. בקערה גדולה טורפים היטב את כל החומרים: מתחילים מביצים עם סוכר ומי גבינה פושרים, מוסיפים קמח וסודה לשתייה ובסוף מערבבים פנימה שמן עד שמתקבלת בלילה דלילה וחלקה, ללא גושים.
  2. מחממים מחבת אל-דבק, יוצקים כל פעם חצי מצקת בלילה ועושים תנועה סבובית על מנת שהבלילה תשתפך על פני כל המחבת.
  3. מטגנים על אש גבוהה ללא שמן. ברגע שמופיעים על פני בלינצ'ס חורים קטנטנים וקצותיהם משחימים הופכים לצד השני (נעזרים בתרבד פלסטיק או סיליקון). זה לוקח בערך חצי דקה-דקה על כל צד.
  4. מערימים את הבלינצ'ס מוכנים על צלחת, בין לבין מורחים מעט חמאה מומסת (אופציונלי).
  5. מגישים מיד עם גבינות או תוספות מתוקות כמו דבש, ריבה, סילאן וכו'. עד יום אחד אפשר לשמור בלינצ'ס מחוץ למקרר (עוטפים בניילון), מעל יום אחד – במקרר. מחממים לפני הגשה או אוכלים קרים.
 
הערות:
  • כמו שציינתי, אפשר להחליף את מי הגבינה בחלב, יוגורט, שמנת חמוצה או תערובת של כמה מהם. העיקרון פשוט: מוסיפים קמח עד שבלילה מקבלת מרקם של שמנת מתוקה: דלילה אך לא מימית. אל תפחדו לטעות: מקסימום – הבלינצ'ס יהיו קצת יותר עבים.
  • כמות הבלילה פר בלינצ'ס תלויה בגודל המחבת שלכם: בד"כ הבלינצ'ס הראשון הוא עכבר ניסיונות. אחריו כבר יודעים כמה בדיוק צריך לשים. זה תמיד יהיה בטווח בין חצי מצקת למצקת שלמה.
  • אפשר להקטין את כמות הסוכר בבלילה כי גם ככה אוכלים את הבלינצ'ס עם תוספות מתוקות.
  • אפשר להקטין את כמות השמן בבלילה ל- 2 כפות בלבד. אם אין לכם מחבת אל-דבק משתמשים במחבת רגילה ובין בלינצ'ס לבלינצ'ס מתיזים מעט ספריי שמן.


10 תגובות:

  1. מעניין שכל אחד מייחס את הבלנציס לארץ מוצאו. דווקא ידעתי שהמקור מצרפת....אבל מה זה משנה....

    השבמחק
  2. מאודד טעים

    השבמחק
  3. יו כמה חפשתי את המתכון . אמא שלי נתנ הלי אותו לפי מראית עין שלה ויצא לי לא טוב. טוב שיש את המתכון עם אותם מרכיבים וכמויות .תודה

    השבמחק
  4. חשוב להשתמש עם מחבתות טפלון כדי שהבלילה לא תדבק למחבת

    השבמחק
    תשובות
    1. תמיד כדאי להשתמש במחבתות עם ציפוי אל-דבק: גם שום דבר לא נדבק, וזה גם עוזר לצמצם את צריכת השומן.

      מחק
  5. אם אין סודה לשתייה אפשר להחליף במשהו אחר/לוותר?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אפשר להחליף באבקת אפייה.

      מחק