יום ראשון, 21 באוקטובר 2012

חציל ספירלה בסגנון ים תיכוני או אסיאתי

אני אוהבת חצילים. אבל מה כבר אפשר לעשות איתם? לאפות בתנור – ניסיתי, לשרוף על הגז או גריל – ניסיתי. לבשל? שלמים? – לא ניסיתי. ראיתי את דרך הכנת החציל הזה באיזה סרטון ומיד ידעתי שאני חייבת לנסות. החלפתי את המרכיבים שבסרטון שלא היו לי במרכיבים שיש בכל בית ויצאתי אל הלא נודע. בכלל לא הייתי בטוחה שיצא מזה משהו אכיל ולכן די הופתעתי לקבל תוצאה פוטוגנית וטעימה.
לדעתי אפשר להכין את החצילים האלה על בסיס כל רוטב בתנאי שיהיה מספיק נוזלי. אני בחרתי ברוטב עגבניות ועל מנת להוסיף לו ניחוח ים תיכוני או אסיאתי הוספתי אניס וטחינה גולמית (בהגשה). בשביל המתכון הזה עדיף לבחור חצילים ארוכים וצרים, כך זמן הבישול לא יהיה ארוך מדי והספירלה תהיה ברורה ומודגשת.
מתחילים בלהוריד את עלי הכתר ולחרוץ חריצים במרווחים של כס"מ בין חריץ לחריץ. מתחילים כס"מ מתחת לגבעול ומסיימים כמה ס"מ לפני החלק התחתון של החציל.
שוטפים את החצילים טוב-טוב: מחליפים מים כמה פעמים על מנת להתפטר מהמרירות. אפשר להשאיר את החצילים במים להשריה קצרה ובינתיים להכין את הרוטב.
קוצצים בצל ושום לקוביות קטנות ומטגנים בסיר, שמתאים בגודלו להכיל את שני החצילים (אחד ליד השני), עד שהם שקופים. מוסיפים עגבניות מרוסקות, חצי כוס מים, מתבלים ומביאים לרתיחה.
ברגע שהרוטב רותח, מנמיכים את האש, מסדרים את החצילים בתוך הרוטב, מכסים ומבשלים כ- 20 דקות בלי לערבב. הזמן יכול להשתנות בהתאם לגודל חצילים. אם אחרי 20 דקות החצילים לא רכים מלמטה – ממשיכים לבשל עוד קצת.
אחרי כ- 20 דקות הופכים את החצילים לצד השני, מכסים ומבשלים עוד רבע שעה – 20 דקות. המרקם הסופי צריך להיות ממש רך. בעיקרון זהו זה: אפשר לאכול. חותכים את "כובע החציל", מורידים את הקליפה שמתנתקת ממש בקלות ומגישים לצד לחם שחור מלא עם רוטב עגבניות, מלח גס, פלפל שחור גרוס וטחינה גולמית. החציל הזה גם מאוד טעים לצד אורז.
אבל אני ממליצה להשקיע עוד קצת ולהגיש בצורה מהודרת שבזכותה התחלנו את כל הסיפור: מסדרים בצלחת כמה כפות של רוטב עגבניות, מרימים את החציל מעל הסיר (מחזיקים בגבעול) ונותנים לנוזלים מיותרים לזרום בחזרה לסיר. עדיין מחזיקים בגבעול ומעמידים על מצה העגבניות. מכיוון שהחציל רך תהיה לו נטייה לשקוע וליפול. זה הזמן לסובב את הגבעול ימינה או שמאלה כמה סיבובים עד שהחלק התחתון נפתח והחלק העליון נראה כספירלה. אם ההסבר שלי לא לגמרי ברור אני ממליצה לראות את הסרטון. בתאבון!
אז מה היה לנו?


מרכיבים:
2 חצילים בינוניים                                    3 כוכבי אניס טחונים
1 בצל                                                    חצי כפית עד כפית מלח
3 שיני שום                                             חצי כפית פלפל גרוס
קופסת עגבניות מרוסקות                          כפית פפריקה מתוקה
חצי כוס מים                                           שמן לטיגון
 
אופן הכנה:
  1. שוטפים חצילים, מורידים את עלי הכתר (משאירים את הגבעול) וחורצים בהם חריצים ארוכים במרווח של כס"מ בין חריץ לחריץ. שוטפים מספר פעמים ומשאירים להשרייה במים בזמן שמכינים רוטב.
  2. חותכים בצל ושום לקוביות קטנות ומטגנים בשתי כפות שמן בסיר שמספיק רחב ע"מ להכיל שני חצילים אחד ליד השני. מטגנים עד שהבצל נהיה שקוף.
  3. מוסיפים רוטב עגבניות, מים ותבלינים. מערבבים ומביאים לרתיחה. במידת הצורך מתקנים את התיבול.
  4. מכניסים לסיר את החצילים, מכסים ומבשלים על הצד הזה בלי לערבב כ- 20 דקות או עד שהם מתרככים מלמטה. הופכים לצד השני, מערבבים את הרוטב ומבשלים עוד רבע שעה – 20 דקות. בסוף החצילים צריכים להיות רכים מכל הצדדים.
  5. מגישים בצורת ספירלה על מצע רוטב עגבניות עם מלח גס, פלפל שחור גרוס וטחינה גולמית, לצד לחם שחור מלא או אורז.
  
הערות:
  • לחצילים מבושלים אין אומנם את הניחוח ה"שרוף" אבל הם יוצאים מאוד עדינים ומיוחדים.
  • אני בחרתי באניס בתור התבלין המוביל כי אני אוהבת את הצירוף. אתם מוזמנים לתת לדימיון לעוף ולבחור כל תבלין שבא לכם.
  • אפשר לבשל את החצילים בכל סוג של רוטב כולל שמנת או רוטב טחינה. העיקר שהוא יהיה מספיק נוזלי.


3 תגובות:

  1. מדהההים!!!! ומגרהההה!!!

    השבמחק
  2. אולגה, מה זה תבלין אניס? אני לא יודעת.... רוסיה שכמוני...

    השבמחק
    תשובות
    1. בושה וחרפה! :)
      לכי עם הלינק הזה: http://www.chefbabait.com/ingredienttree/spices/%D7%90%D7%A0%D7%99%D7%A1 ותתכונני להתאהב :)

      מחק