יום שבת, 27 באוקטובר 2012

מרק תירס חורפי

טוב, אפשר להגיד שהחורף הגיע רשמית: במרכז ירד מבול רציני ובירושלים אומנם עדיין יבש אבל בלילה כבר יש צורך להפעיל חימום באוטו. זה הזמן לפתוח את עונת המרקים. אחרי שהכנתי את המרק הכתום אני עוברת למרק הצהוב – מרק תירס. את המתכון ראיתי לפני שנה אצל מתכוניישן, הכנסתי מספר שינויים ומאז המרק הזה הולך ונהיה יותר ויותר טעים מפעם לפעם.
אפשר באופן עקרוני להשתמש בתירס מקופסה, אבל אני מעדיפה תירס חי וטרי שבעונה הזו קורץ מכל מדף בסופר או דוכן בשוק. מעשירים את טעם המרק בעזרת חמאה, שמנת ופסטרמה תפוחי אדמה ומסמיכים את המרקם עם קצת קמח. נו טוב, חמאה ושמנת הם בהחלט עושים למרק הזה טוב, גם הפסטרמה הביתית. נתנחם בכך שמשתמשים במעט חמאה ובשמנת 10% שומן בלבד. שומרי כשרות יכולים להכין ללא פסטרמה.
מתחילים בלטגן קוביות בצל עם פסטרמה במעט שמן זית ואחרי שהם משחימים מוסיפים חתיכת חמאה שלא יחסר.
מוסיפים קוביות קטנות של תפוחי אדמה, קמח וכורכום שנותן למרק את הגוון הצהבהב האפרוחי ומערבבים.
במקביל "מגלחים" את קלחי התירס עם סכין חדה ושומרים את הקלחים הקירחים בצד. אנחנו נצטרך אותם בהמשך ע"מ להסמיך את המרק ולתת לו טעם תירסי חזק יותר.
מוסיפים לסיר נוזלים: אני השתמשתי ב- 4 כוסות מים ו- 2 כוסות ציר עוף, אחר כך – גרעיני תירס וקלחי תירס, מתבלים, מערבבים ומביאים לרתיחה. אחרי שהמרק רתח, מנמיכים את האש ומבשלים כ- 20 דקות או עד שתפוחי האדמה רכים. דגים החוצה את הקלחים ומוסיפים לסיר שמנת לבישול. מבשלים יחד עוד 5 דקות.
מוציאים מהסיר ככוס ירקות ללא נוזלים – נחזיר אותם עוד מעט.
טוחנים את המרק עם בלנדר מוט אבל לא עד המרקם החלק, כלומר משאירים חתיכות גסות שיהיה מעניין בפה. מחזירים לסיר את הירקות שלא נטחנו – הם מוסיפים לכל ביס עניין וקרנצ'יות מסוימת.
מגישים עם עירית קצוצה, אפשר גם עם גבינת פרמז'ן מגוררת שמקפיצה כל מנה או עם קרוטונים ביתיים. חורף קל נעים ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
5 קלחי תירס                                                     2 כפות שמן זית
2 תפוחי אדמה בינוניים                                     חצי כפית כורכום
1 בצל בינוני                                                      חצי כפית פלפל שחור גרוס
150 גרם פסטרמה                                           1 כפית מלח
2 כפות קמח                                                     חצי כוס עד כוס שמנת לבישול 10%
15 גרם חמאה                                                  6 כוסות נוזלים (מים או ציר עוף)


אופן הכנה:
  1. מקלפים בצל וחותכים לקוביות קטנות. מתחילים לטגן בסיר גדול עם שתי כפות שמן זית.
  2. בינתיים חותכים פסטרמה לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר, מערבבים ומוסיפים חמאה. מערבבים שוב ומטגנים עד הזהבה.
  3. בזמן הזה מקלפים תפוחי אדמה וחותכים לקוביות בינוניות. "מגלחים" תירס מהקלחים ושומרים בצד.
  4. מוסיפים לסיר תפוחי אדמה ומערבבים. מוסיפים קמח וכורכום. התערובת תהיה סמיכה ודביקה, לכן מיד אחרי זה מוסיפים נוזלים.
  5. מוסיפים גרעיני תירס, קלחים, מערבבים שוב, מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה על אש גבוהה. אחרי הרתיחה מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כ- 20 דקות או עד שתפוחי האדמה רכים.
  6. מוציאים את הקלחים, מוסיפים לסיר שמנת לבישול, מערבבים ומשבלים 5 דקות נוספות.
  7. מוציאים מהסיר כוס ירקות מבושלים ללא נוזלים.
  8. טוחנים את המרק עם בלנדר מוט - משאירים מרקם גס. מחזירים לסיר את הירקות ומגישים חם עם עירית קצוצה, פרמז'ן מגורר או קרוטונים.

הערות:
  • אם מתחשק לכם להכין את המרק כאן ועכשיו ואין לכם תירס טרי אפשר להשתמש בתירס מהקופסה יחד עם הנוזלים ולהוריד בהתאם את כמות הנוזלים בסעיף 4.
  • אם רוצים מרק חלבי – מוציאים מהמתכון את הפסטרמה. אם רוצים מרק פרווה – משתמשים בשתי כפות נוספות של שמן זית במקום החמאה ומחליפים שמנת לבישול בכמות זהה של קרם קוקוס.
  • אפשר לא לטחון את המרק בכלל, אבל אז הוא מרגיש קצת יותר נוזלי. אם אין לכם בלנדר מוט או בלנדר רגיל, אפשר להשתמש בממעך (כזה שעושים איתו פירה).
 

2 comments:

  1. אז אני טיבענתי את המרק. הורדתי את הפסטרמה, החלפתי את השמנת בקרם קוקוס ו... רציתי להחליף את החמאה בחמאת קוקוס אבל בטעות שמתי חמאת קקאו (הן נראות אותו הדבר) ויצא אליפותתתת! תודה על המתכון :)

    השבמחק
    תשובות
    1. יצא אליפות עם חמאת הקקאו? גדול! :)
      עכשיו בא לי גם. תודה על הטיפ!

      מחק