יום ראשון, 11 בנובמבר 2012

כתום בריבוע - מרק בטטה וגזר בנוסח אסיאתי

חברים, העונה הכתומה בעיצומה: אחרי שפע דלעת קיבלנו אפרסמונים, תפוזים וקלמנטינות, ובטטה וגזר איתנו לאורך כל השנה. אז למה שלא נכין מרק? במיוחד שנשאר לי המון ציר עוף. את המרק הזה הכנתי בווריאציות רבות, עם דלעת או בלעדיה, אבל את ההשראה לתיבול בנוסח אסיאתי שכולל זנגביל (ג'ינג'ר), סויה וחלב קוקוס קיבלתי מ- i_lara  (זהירות - רוסית). מה אני אגיד לכם, אין על המרק הזה: סמיך, מלטף, מנחם ואותנטי. הוא יכול בקלות להחליף מנה עיקרית ולהיות ארוחה בפני עצמה.

מתחילים בלקלף ולחתוך ירקות: בצל, שום, בטטות, גזרים ותפוח אדמה. לא חייבים לחתוך דק מדי כי בסופו של דבר נטחן את המרק.
בסיר גדול מטגנים בצל חתוך לקוביות ושום עד שהם נהיים שקופים. מוסיפים תיבול ומערבבים. מוסיפים את הירקות החתוכים ומערבבים. מוסיפים ציר עוף: אם הוא לא מכסה לגמרי את הירקות, מוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה על אש גבוהה, אחרי זה מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה או עד שהירקות מתרככים. את המוכנות עדיף לבדוק לפי גזר כי הוא הקשה ביותר בחבורה.
כשהירקות התרככו, מכבים את האש ומעבירים את כל תכולת הסיר למעבד מזון (עשיתי את זה בשתי נגלות). טוחנים עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה שדומה לפירה. אני אוהבת את המרק שלי בדיוק ככה, אבל אם זה סמיך מדי בשבילכם, תוסיפו בהדרגה מים רותחים עד שתגיעו למרקם רצוי.
מחזירים את תכולת הבלנדר חזרה לסיר ומוסיפים סויה וחלב קוקוס. מערבבים היטב ומתקנים את התיבול אם צריך. אני בכלל לא השתמשתי במלח כי הסויה מספיק מלוחה בעצמה.
וזהו זה. מגישים עם קצת קצח או גרעיני דלעת. שומרים במקרר. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
2 בטטות גדולות                                                מים לדילול המרק במידת הצורך
2-3 גזרים                                                         1 כוס חלב קוקוס
1 תפוח אדמה בינוני                                         2 כפות סויה
1 בצל                                                               1 כפית אבקת זנגביל (ג'ינג'ר)
1 שן שום                                                          חצי כפית פפריקה מתוקה
2 כפות שמן לטיגון                                             חצי כפית כורכום
800 מ"ל ציר עוף                                              קמצוץ סוכר חום


אופן הכנה:
  1. מקלפים את כל הירקות. חותכים בצל ושום לקוביות בינוניות ואת שאר הירקות לחתיכות גדולות.
  2. בסיר גדול מטגנים בצל ושום עד שקיפות, מתבלים בסוכר, ג'ינג'ר, פפריקה וכורכום ומערבבים.
  3. מוסיפים לסיר את שאר הירקות ומערבבים.
  4. מוסיפים לסיר ציר עוף, ואם הוא לא מכסה לגמרי את הירקות מוסיפים גם מים. מערבבים היטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה או עד שהירקות מרככים.
  5. מעבירים את תכולת הסיר למעבד מזון (אם צריך – בשתי נגלות) וטוחנים עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה. אם רוצים אפשר לדלל באמצעות מים רותחים עד לקבלת מרקם רצוי.
  6. מוסיפים סויה וחלב קוקוס ומתקנים את התיבול אם צריך.
  7. מגישים עם קצח או גרעיני דלעת.


הערות:
  • עדיף להשתמש בג'ינג'ר טרי מגורר – כחצי כף - ולא באבקה. הטעם יהיה יותר עשיר.
  • ממליחים אם בכלל רק לקראת הסוף כי הסויה מאוד מלוחה.
  • אם אין חלב קוקוס אז אפשר להחליף אותו בכמות זהה של שמנת לבישול 10%, אבל אז המתכון לא יהיה כשר, אלא אם כן מחליפים את ציר העוף במים.
  • אם רוצים אפשר להוסיף למרק גם דלעת, כ- 250 גרם.
 

2 comments: