יום שלישי, 20 בנובמבר 2012

ריבת בצל


גילוי נאות: ריבת בצל היא לא אחת הריבות שאני מכינה בכמויות ושומרת בצנצנות מעוקרות במשך זמן רב. זוהי ריבה שבשביל הכנתה צריכה להיות סיבה מיוחדת, והסיבה הזו לרוב היא פטה כבד עוף (המתכון יפורסם בקרוב). הריבה הזו תשתלב מצוין עם כל סוג בשר, כמובן בתנאי שאתם אוהבים להוסיף לבשר שלכם תוספות או רטבים מתוקים. היא הולכת גם עם חביתה, סלטים וכל מנה אחרת שתרצו להוסיף לה טוויסט מתקתק, או סתם ככה - על פרוסת לחם. אם עדיין לא שכנעתי אותכם, אז קבלו משוואה משכנעת במיוחד: ריבת בצל = בריאות, כי בצל = ירק וירק = בריאות.
כמו שכבר אמרתי פעם, הרבה סיפורי אהבה מתחילים בדמעות. גם סיפור הריבה הזו. כן, ניסיתי להחזיק גפרור בין השיניים– לי זה לא עבד. כמו שאמר מיקו: "בכיתי, בכיתי הרבה".
חוץ מהבצל החתוך נצטרך יין אדום, סוכר חום וחומץ בלסמי שהעדיף לא להצטלם.
משמנים קלות מחבת רחבה ומתחילים לטגן את הבצל שמיד מפריש נוזלים ומוריד מנפחו. מוסיפים יין אדום, סוכר וחומץ בלסמי, מערבבים היטב, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל על אש נמוכה.
בעיקרון אפשר לעזוב את המחבת לחצי שעה-שעה, רק לא לשכוח לערבב מידי פעם על מנת שכל הבצל יספוג את טעמי ה"סירופ". הבצל ילך ויתרכך ויאבד עוד ועוד מהנפח שלו. במקביל הנוזלים ילכו ויתאדו בהדרגה. כאן צריך לקבל החלטה גורלית: להשאיר קצת נוזלים או לא להשאיר נוזלים בכלל. אני בעד האופציה השנייה, לכן אני ממשיכה לערבב ולבשל עד שלא נשארים במחבת נוזלים בכלל. זה הזמן לכבות את האש, לקרר את הריבה ולהעביר אותה לקופסת אכסון אטומה ואחרי זה למקרר.


מגישים על טוסט כתוספת אליפות עולם לפטה כבד או כמקפיץ רשמי של כל מנה אחרת. בתאבון!
אז מה היה לנו?
מרכיבים:
4 בצלים אדומים גדולים                                        2 כפות שמן לטיגון ראשוני
1 כוס סוכר חום                                                  3 כפות חומץ בלסמי
1 כוס יין אדום


אופן הכנה:
  1. מקלפים בצלים ופורסים לרצועות.
  2. מטגנים בצל במחבת רחבה בשתי כפות שמן במשך 5 דקות.
  3. אחרי כמה ערבובים מוסיפים למחבת יין, סוכר וחומץ בלסמי. מערבבים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל על אש נמוכה בין חצי שעה לשעה עד שרוב או כל הנוזלים מתאדים. מערבבים מידי פעם.
  4. מקררים ומעבירים לכלי אכסון אטום. שומרים במקרר.
  5. משתמשים בריבה בתור תוספת לטוסט עם פטה כבד או לכל מנה אחרת, למשל חביתה או סלט.
 
הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אפשר להשתמש בבצל לבן.
  • אפשר להשתמש בסוכר לבן.
  • אפשר להפחית את כמות הסוכר ל- 3-4 כפות – זה עדיין יצא מתוק. בהתאם אפשר להפחית קצת את כמות החומץ הבלסמי.
  • אפשר להשאיר מעט נוזלים (סירופ) בסוף הבישול או לבשל עד אידוי מלא.


26 תגובות:

  1. נהדררררררררררררררררררררררררררררררררררררררררררר

    השבמחק
  2. הכנתי ויצא מעולה. אגב, אני כבר שנים לא בוכה מבצל - אחרי שאני מקלפת אותו אני משפשפת אותו כמה שניות מתחת לברז (מים קרים) וזהו, אין דמעות. אפשר גם לחתוך לחצאים ולשטוף כל חצי ליתר ביטחון אבל האמת שמספיק לי גם לשטוף את הבצל המקולף בשלמותו. בכל מקרה - מתכון ידידותי ומוצלח.

    השבמחק
  3. אם רוצים כמות כפולה, מכפילים את הכל פי 2 או שיש יחס אחר?

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, פשוט מכפילים את הכל. בדיוק עכשיו גם אני הכנתי כמות כפולה של הריבה למחר :) חג שמח!

      מחק
  4. האם חומץ בלסמי הכרחי, ניתן להחליף אותו ברכיב אחר?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, החומץ בא לשבור את המתיקות של הסוכר. אני אוהבת להשתמש בבלסמי, כי הוא יותר טעים ועדין, אבל אפשר להשתמש בכמות זהה של חומץ רגיל או מיץ לימון. בהצלחה!

      מחק
  5. האם נהוג להגיש חם או קר עם כבד העוף?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, הריבה טעימה בשני המצבים, אבל לרוב אני מגישה אותה קרה, ישירות מהמקרר.

      מחק
  6. היי! האם זה משנה אם היין יבש/ מתוק?

    השבמחק
    תשובות
    1. לגמרי משנה! בשביל המתכון הזה צריכים יין אדום יבש ולא יין קידוש כלשהו.

      מחק
  7. נראה נפלא. האם עם סוכר לבן גם הולך?

    השבמחק
  8. מהמם!!!! מתה על זה!!
    אגב, לי יש פטנט אחר לבצל, אני מכניסה למקפיא לכ 20 דק, רסיסי העסיס שלו קופאים ולא מתפזרים באוויר.

    השבמחק
  9. כמה זמן הריבה נשמרת במקרר?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, בכלי אטום לפחות שבוע. אולי גם יותר, אבל אצלי היא מעולם לא שרדה יותר - פשוט נאכלה :)

      מחק
  10. במקום יין שמתי כוס מיץ תפוזים וכמובן הפחתתי בסוכר יצא מעולה

    השבמחק
  11. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  12. הכנתי ויצא לי קרמלי ודביק ממש, כאילו כל הסוכר נשרף. השתמשתי בכמויות שכתובת

    השבמחק
    תשובות
    1. יכול להיות שלא ערבבת מספיק..

      מחק
  13. הכנתי ויצא לי קרמלי ודביק ממש, כאילו כל הסוכר נשרף. השתמשתי בכמויות שכתובת

    השבמחק
  14. היי.. אפשר להחליף את הסוכר בדבש או סירופ מייפל?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני לא ניסיתי, אבל יש לי תחושה שתוצאה תהיה שונה. אם את מנסה, ספרי לי איך יצא :)

      מחק