יום שלישי, 6 בנובמבר 2012

רולדת בשר עם הפתעה

בעולם שלנו יש הרבה דברים יפים: יצירות אומנות, מוזיקה, סרטים והרולדה הזו עם ביצים קשות. כשראיתי את המתכון בפעם הראשונה (מתכון אסטוני עממי שאין מצב שאוכל לשחזר את שמו) ידעתי שאני הולכת להכין את הרולדה. באופן לא מפתיע היא גם מאוד טעימה. כך שבפעם הבאה כשתרצו להכין קציצות משעממות, תשקלו לשדרג אותן לרולדה הסקסית הפוטוגנית הזאת.
המרכיבים הם אותם מרכיבים כמו לקציצות הישנות והאהובות: השתמשתי ב- 1/3 בשר בקר טחון ו- 2/3 בשר עוף טחון, סה"כ 1.5 ק"ג. בדיעבד – אפשר להכין את המנה עם 1 ק"ג בלבד (לתבנית אינגלישקייק חד-פעמית). תובנה נוספת – עדיף להשתמש בבשר טחון טרי ולא מופשר כמו שהיה לי, מכיוון שהוא מוציא המון נוזלים מיותרים בזמן האפייה. טיפ חינם למי שבכל זאת יחליט להשתמש בבשר טחון מופשר: תרפדו את תחתית התנור בנייר כסף. אלא אם כן אתם ממש אוהבים לקרצף את התנור שלכם J
מעבירים את שני סוגי הבשר לקערה גדולה ומוסיפים פטרוזיליה קצוצה. במקביל מטגנים בצל ושום קצוצים ובקערית נוספת מפוררים פרוסת לחם ומערבבים עם ביצה (שומרים קצת מהביצה הזאת בצד ע"מ שנוכל למרוח את הרולדה לפני שהיא נכנסת לתנור). בסיר קטן מבשלים ביצים קשות.
מעבירים בצל ושום מטוגנים ופרורי לחם לקערה עם הבשר, מוסיפים תבלינים ומערבבים היטב. אני עושה זאת עם הידיים, בתקווה שזה לא סוטה מדי שאני אוהבת את ההרגשה של הבשר שעובר לי בין האצבעות.



משמנים את התבנית ומעבירים אליה חצי מתערובת הבשר. אני הכנתי 4 ביצים קשות והייתי צריכה בעצם 5 – בגלל זה נוצרו לי רווחים בין הביצים. באופן תיאורטי הביצים צריכות להיות צמודות אחת לשנייה ועל-מנת להצמיד אותן בצורה הטובה ביותר חותכים את הקצוות המעוגלים.
מכסים את הביצים בחצי השני של התערובת, מהדקים היטב ומורחים בביצה ששמרנו בצד. מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לשעה. אחרי שעה והרבה נוזלים שעלו והציפו את התנור, מוציאים את הרולדה שהשחימה יפה מלמעלה ומלמטה, שופכים את הנוזלים המיותרים, מוציאים אותה מהתבנית והופכים על תבנית אפייה מכוסה בנייר כסף / אפייה. אל תדאגו – היא לא תתפרק. אבל תהיו זהירים כי הכל מאוד-מאוד חם! מחזירים לתנור ל- 10 דקות - רבע שעה נוספת על מנת שהרולדה תשחים גם בצדדים.
מקררים מעט ופורסים. בשלב הזה ריכוז הריח המעלף בבית מגיע לשיאו.
מגישים כמנה עיקרית או תוספת בשרית. שומרים במקרר. בתאבון!
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית אינגלישקייק של פיירקס:
500 גרם בשר עוף טחון                             פרוסת לחם או לחמניה קטנה  
500 גרם בשר בקר טחון                            1 ביצה לתערובת                 
5 ביצים קשות למילוי                                 1.5 כפית מלח
1 בצל בינוני                                             1 כפית פלפל
4 שיני שום                                              1.5 כפית כמון
צרור פטרוזיליה                                        2 כפות שמן לטיגון
 
אופן הכנה:
  1. בסיר מבשלים ביצים במשך 8-10 דקות מהרתיחה עד שהן "קשות". מקלפים וחותכים את הקצוות המעוגלים.
  2. קוצצים בצל ושום לקוביות קטנות ומטגנים ב- 2 כפות שמן עד הזהבה.
  3. מפוררים פרוסת לחם או לחמניה קטנה בקערית ומערבבים עם ביצה טרופה (שומרים כ- 2 כפות בצד). במידת הצורך מוסיפים לביצה כמה כפות מים.
  4. קוצצים פטרוזיליה.
  5. מערבבים בקערה גדולה שני סוגי בשר טחון עם פטרוזיליה קצוצה, בצל ושום מטוגנים ופרורי לחם עם ביצה. מוסיפים תבלינים ומערבבים.
  6. מעבירים חצי מהתערובת לתבנית מסוג אינגלישקייק משומנת, מסדרים את הביצים הקשות בשורה כשהן צמודות אחת לשנייה ומכסים בחצי השני של התערובת. מהדקים היטב ומורחים בביצה טרופה ששמרנו בצד.
  7. אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות במשך שעה. אחרי שעה מוציאים מהתנור, מנקזים נוזלים אם יש, מוציאים את הרולדה מהתבנית והופכים אותה על תבנית אפייה שטוחה מרופדת בנייר כסף או נייר אפייה. מחזירים לתנור ל- 10 דקות – רבע שעה עד שהרולדה שחומה בצדדים.
  8. מוציאים מהתנור, מקררים מעט, פורסים ומגישים. שומרים במקרר.
 
הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אז כמו שאמרתי עדיף להשתמש בבשר טחון טרי ולא מופשר ע"מ למנוע היווצרות נוזלים מיותרים בזמן האפייה.
  • אפשר להכין את הרולדה רק מבקר טחון או עוף טחון. אני אוהבת לערבב.
  • אם משתמשים בתבנית אינגלישקייק חד-פעמית מספיק 1 ק"ג בשר טחון סה"כ.
  • כמות הביצים למילוי תלויה בגודל התבנית שלכם. בעיקרון הביצים צריכות להיות צמודות - תעשו לבד את החשבון.
  • אם רוצים אפשר להשתמש במקום פטרוזיליה בכוסברה.
  • תרגישו חופשיים לשחק עם התבלינים. התיבול דומה לתיבול קציצות.

          3 תגובות:

          1. השם המקורי של המתכון הוא pikk poiss. הגרסא הפחות חסכונית היא לעשות קציצות וביצה/או חצי ביצה בתוך כל קציצה.

            השבמחק
          2. אני מכירה שם אחר בגרסה השבדית של המתכון קוראים לזה קלופס.

            השבמחק
            תשובות
            1. תודה! כבר שמעתי את השם הזה כמה פעמים. עכשיו אוכל לחבר בין השם למאכל :)

              מחק