יום שני, 10 בדצמבר 2012

לביבות מלוחות ומתוקות, כי הדברים הטובים תמיד באים בזוגות

חנוכה. כבר יותר משבועיים הרשת מלאה במתכוני לביבות וסופגניות למיניהן: מטוגנות, אפויות, עם חור, בלי חור, בכל גודל, צבע וטעם אפשרי. אני בתור אולגה מתעלמת, הולכת לרולדין וקונה כמה סופגניות מגניבות שלא משאירות בבית ריח של שמן שרוף. אני בתור "המרכיב הסודי" מתיישרת עם הקוו ומנסה (פעמיים!!) להמציא גלגל סופגניה שתפיל את כולם מהרגליים. כזאת שתהיה מיוחדת, שפויה, טעימה, עם מילוי שאף אחד לא חלם לראות בתוך סופגניה. הניסיונות האלה מסתכמים בכך שמתקבלות (פעמיים!!) לחמניות גבינה קטנות ומתוקות במילויים שונים ומשונים, כגון טופי, מרשמלו ומרמלדה. לא עגולות, לא ספוגות בשמן, ללא שמרים ובקיצור - הכי רחוקות שרק יכול להיות מהסופגניה הקלאסית. שלא יהיו ספקות – הכל נאכל, אבל לא יכולתי להרשות לעצמי להעלות את המתכון הזה תחת הכותרת "סופגניות", אפילו לא תחת הכותרת "כאילו סופגניות", "סופגניות אעלק" או "די, נשבר מהסופגניות, בואו כבר נאכל משהו אחר".
אז מה עושים? ברוך השם שברא לנו לאטקס. אכין מלוחות או מתוקות? יותר מדי דילמות... אז החלטתי שאכין גם וגם: לביבות אפויות בריאות מדלעת ובטטה עם גבינת פטה וקמח מלא שמטיבות עם הגוף, ולביבות גבינה מתוקות מטוגנות עם הפתעות בפנים שמטיבות עם הנפש.
נתחיל מהמלוח: במעבד מזון או פומפיה מגרדים דק דלעת ובטטה, סוחטים מהן את הנוזלים, מוסיפים ביצה, תבלינים, שמיר קצוץ וקמח מנופה ומערבבים. מפוררים פנימה גבינת פטה ומערבבים שוב.
מרטיבים את הידיים, לוקחים כף גדושה מהתערובת ויוצרים מעין קציצות עגולות. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן קלות ומשטיחים. כך לא ייקח ללביבות יותר מדי זמן להיאפות בתנור. סה"כ יצאו לי 21 לביבות.
אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות במשך 20 דקות או עד שהלביבות משחימות בתחתית, מוציאים את התבנית, הופכים אותן לצד השני ואופים כ- 10 דקות נוספות. אם התנור שלכם אופה באופן אחיד מלמעלה ומלמטה – מדלגים על השלב הזה ופשוט אופים כחצי שעה. מוציאים מהתנור, מקררים קצת שיהיה יותר קל לנתק את הלביבות מנייר האפייה ומגישים מיד עם יוגורט לבן או שמנת חמוצה בצד.
עכשיו צריך לשבור את הטעם, אז נעבור ללביבות המתוקות. מי שעוקב אחרי המתכונים שלי יודע שאני מאוד אוהבת לשלב בקינוחים שלי גבינה. בשבועות למשל לא תהיה לי שום בעיה: אוכל פשוט לתת לינקים לכל המתכונים הישנים שכוללים גבינה ולפרוש
בקערה מערבבים גבינה, ביצה, סוכר, סוכר ווניל, קומץ מלח וקמח מנופה. מוסיפים פירות יבשים בשלל צבעים החתוכים לקוביות קטנות ומערבבים שוב. השתמשתי במשמש, קיווי, מנגו ופפאיה.
שוב מרטיבים את הידיים ויוצרים קציצות עגולות ושטוחות. הבצק די דביק אז צריך להרטיב את הידיים בין לביבה ללביבה. 
מטגנים את הלביבות על אש בינונית במעט שמן (באמת אין צורך לשפוך כמויות) כמה דקות על כל צד. הן משחימות מאוד מהר, אז תהיו עם היד על הדופק. מעבירים על צלחת מרופדת במגבות נייר שיספגו את עודפי השמן. יצאו לי 20 לביבות בגודל בינוני.
מגישים כשהן עדיין חמות עם יוגורט, ריבה או דבש. הן גם מאוד טעימות כשהן קרות, אחרי כמה שעות במקרר. חג שמח ובתאבון!


אז מה היה לנו?

מרכיבים ללביבות מלוחות:
300 גרם דלעת                                                             2 כפות שמיר קצוץ
3 בטטות קטנות                                                            חצי כפית מלח
150 גרם גבינת פטה                                                     רבע כפית פלפל שחור
3-4 כפות קמח מלא                                                      חצי כפית כמון
1 ביצה                                                                         ספריי שמן לשימון התבנית                                                                               

מרכיבים ללביבות מתוקות:
500 גרם גבינה לאפייה (טבורוג)  5%                            קומץ מלח
1 ביצה                                                                         5-6 כפות גדושות קמח
2 כפות סוכר                                                                 3/4 כוס פירות יבשים קצוצים
1 שקית סוכר ווניל                                                          שמן לטיגון


אופן הכנה של לביבות מלוחות:
  1. במעבד מזון או פומפיה מגרדים דק דלעת ובטטה וסוחטים היבט את הנוזלים. שוטפים וקוצצים דק כחצי צרור שמיר.
  2. בקערה מערבבים את הירקות הסחוטים, ביצה, תבלינים, שמיר קצוץ וקמח ומערבבים. מפוררים פנימה גבינת פטה ומערבבים שוב.
  3. מרטיבים את הידיים, יוצרים מעין קציצות שטוחות בגודל רצוי ומסדרים אותן על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן קלות.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות במשך 30 דקות בלי להפוך, או 20 דקות על צד אחד ו- 10 דקות נוספות על הצד השני.
  5. מגישים מיד עם יוגורט לבן או שמנת חמוצה. אם נשאר – שומרים במקרר.

הערות:         
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אפשר להחליף את השמיר בכל עשב תיבול אחר או להשמיט אותו לגמרי מהמתכון.
  • אפשר להחליף את הפטה בגבינה בולגרית או ריקוטה.
  • אם אתם מתעקשים, אפשר לטגן את הלביבות. רצוי לא בשמן עמוק.


אופן הכנה של לביבות מתוקות:
  1. בקערה מערבבים גבינה, ביצה, סוכר, סוכר ווניל, מלח וקמח מנופה ומערבבים.
  2. מוסיפים פירות יבשים בשלל צבעים החתוכים לקוביות קטנות ומערבבים שוב.
  3. מרטיבים את הידיים, יוצרים קציצות שטוחות בגודל רצוי ומטגנים על אש בינונית במעט שמן במשך כמה דקות על כל צד.
  4. מעבירים על צלחת מרופדת במגבות נייר שיספגו את עודפי השמן.
  5. מגישים חמות או קרות עם יוגורט, ריבה , דבש או כל תוספת אחרת.

הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אפשר להשמיט את הפירות היבשים מהמתכון אבל לדעתי הם מוסיפים הרבה עניין.
  • אם התערובת יוצאת דביקה מדי ואי אפשר לעבוד איתה אפילו עם ידיים רטובות, תוסיפו עוד קצת קמח.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה