יום שני, 17 בדצמבר 2012

מרק עגבניות עם לוביה וקבנוס בסגנון איטלקי

החורף בעיצומו. השמש אומנם יוצאת פה ושם מבעד לעננים אבל ממש לא מחממת, אפילו לא את דוד השמש שלי. זה הזמן של בויילרים ותנורים, סמיכות פוך, שכבות על גבי שכבות של בגדים ארוכים ואוכל חם ומנחם. לא נותר אלא להמשיך את מרתון המרקים. בואו נודה שזה עדיף על מרתון הסופגניות שגמר שהכניע אותנו בשבוע שעבר.
הפעם הכנתי ווריאציה למרק איטלקי מפורסם עם שעועית ופסטה. האיטלקים בטח היו מוציאים אותי להורג מתנגדים, כי השמטתי מהמרק את מרכיב הפסטה, שהוא בעצם לב המטבח האיטלקי. מצד שני, רוח המטבח הזה עדיין מורגשת בכל ביס וביס ויש מצב שלקראת סוף הצלחת תתחילו לזמזם איזה לוצ'יאנו פבארוטי. החלפתי את השעועית הלבנה הרגילה בלוביה והוספתי קבנוס שמקנה למרק נוכחות בשרית וטעם מעושן.
לפני שניגשים למרק, משרים לוביה במים לפחות במשך שעתיים – שלוש ומסננים. קוצצים ירקות לקוביות קטנות ומתחילים לטגן בסיר גדול במעט שמן זית. מערבבים מידי פעם. אחרי 5-7 דקות כשהבצל נהיה שקוף מוסיפים לסיר קבנוס חתוך באלכסון לחתיכות בעובי כחצי ס"מ. מטגנים יחד עוד כמה דקות ומוסיפים 400 גרם עגבניות מרוסקות (אני משתמשת ב- Mutti) וקופסה קטנה של רסק עגבניות. מערבבים היטב.
מוסיפים לוביה מסוננת ונוזלי בישול: אני באופן מסורתי השתמשתי בליטר ציר עוף והשלמתי את החסר ע"י מים. מביאים את המרק לרתיחה על אש גבוהה, מנמיכים את האש ומבשלים כשעה או עד שהלוביה מתרככת. לקראת סוף הבישול מתבלים. באופן עיקרוני אפשר לעצור כבר בשלב זה. למי שכמוני אוהב מרקים סמיכים, אני מציעה להעביר לקערה נפרדת כשתי מצקות של לוביה עם ירקות ללא נוזלים וכמעט את כל הקבנוס ולטחון את שאר המרק באמצעות בלנדר מוט או מעבד מזון. זה לוקח בדיוק דקה ומוסיף קצת יותר כלים לשטיפה, אבל משנה משמעותית את מרקם המרק והופך אותו לסמיך, עשיר ומלטף.
מחזירים את תוכן הקערה בחזרה לסיר, מערבבים, טועמים, מתקנים במידת הצורך את התיבול ומגישים. אפשר לפזר מעל קצת בצל ירוק קצוץ ששובר את הגוון הכתום ומוסיף טעם רענן. מי שלא שומר כשרות מוזמן לפזר פרמז'ן או גבינה קשה מגורדת אחרת, כמו באיטליה. בתאבון!

אז מה היה לנו?

מרכיבים:
2 גזרים בינוניים                                                   קופסה קטנה של רסק עגבניות
3-4 גבעולי סלרי                                                   2-3 כפות שמן זית לטיגון                 
1 בצל                                                                 2 וחצי כפיות מלח
4 שיני שום                                                          חצי כפית פלפל שחור
1 שורש פטרוזיליה (לא חובה)                                ¾ כפית משכת קארי אדום חריף
2 כוסות לוביה (לפני ההשריה)                               1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
150 גרם קבנוס                                                   שליש כפית כמון
400 גרם עגבניות מרוסקות                                   1 ליטר ציר עוף + 1 ליטר מים

אופן הכנה:
  1. משרים לוביה במשך כשעתיים – שלוש ומסננים.
  2. קוצצים ירקות לקוביות קטנות ומטגנים בסיר גדול בשמן זית תוך ערבוב במשך 5-7 דקות או עד שהבצל נהיה שקוף.
  3. מוסיפים לסיר קבנוס, מערבבים ומטגנים הכל ביחד עוד כמה דקות.
  4. מוסיפים לסיר תוכן קופסת עגבניות מרוסקות וקופסה קטנה של רסק עגבניות ומערבבים.
  5. מוסיפים לוביה מסוננת ונוזלי בישול (סה"כ כ- 2 ליטר), מערבבים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים במשך ערך שעה או עד שהלוביה מתרככת. לקראת סוף הבישול מתבלים.
  6. אם רוצים מרק סמיך יותר, מעבירים הצידה כשתי מצקות של הלוביה עם הירקות ללא נוזלים וכמעט את כל הקבנוס וטוחנים את שאר המרק באמצעות בלנדר מוט או מעבד מזון. מחזירים את הכל בחזרה למרק, מערבבים, במידת הצורך מתקנים את התיבול ומגישים.
הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אם אין לכם ציר עוף תתחילו להכין אפשר להכין את המרק על בסיס מים בלבד או למשל להוסיף לסיר כמה גרונות עוף.
  • אם אין לכם משכת קארי אדום אפשר להחליף אותה בחצי כפית – כפית פפריקה אדומה חריפה, לפי הטעם.
  • אפשר להחליף את לוביה בשעועית לבנה. זמן ההשרייה גדל בהתאם ללילה שלם.
  • כמו שאמרתי, אפשר לסיים את תהליך הכנת המרק כבר בשלב מס' 5, אבל מרק סמיך מצריך שלב מס' 6.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה