יום רביעי, 5 בדצמבר 2012

ג'ון המקפץ או תבשיל לוביה בנוסח אמריקה הדרומית

ג'ון המקפץ זה התרגום החופשי שלי. במקור קוראים למנה הזו Hoppin' John וזו מנה מסורתית שמוגשת במדינות הדרומיות של ארצות הברית בערב חג השנה החדשה, הידוע בארץ כסילבסטר, ומסמלת עושר ושפע. זה תבשיל עשיר, פיקנטי עד חריף ולכן מחמם, על בסיס לוביה שהיא בעצם שעועית מגניבה עם העין השחורה שהונצחה ע"י הלהקה המפורסמת Black Eyed Peas הנושאת את שמה. חוץ מלוביה התבשיל המקורי מורכב מכל מיני בשרים אוי ווי זמיר לא כשרים במיוחד והוא מוגש לרוב לצד אורז לבן. אני מציעה לכם את גרסת המהדרין הטעימה לכבוד הגשמים שחזרו ולכבוד שנת 2013 שתבוא עלינו לטובה, אלא אם כן בני המאיה צדקו לגבי סוף העולם ב- 21.12.
כמו שציינתי, המרתי את הנקניקים הלא כשרים למיניהם בקבנוס כשר שהוא תחליף ראוי שנותן לכל האירוע טעם מעושן וטעים במיוחד. ואם כבר מדברים  על המסורת: כמקובל בבלוג שלי, התבשיל הזה פשוט להכנה ומרשים באופן שלא פרופורציונלי להשקעה.
אני ממליצה לקצוץ את כל הירקות והנקניק מראש שיהיו זמינים לתהליך. אגב, אומרים שלוביה עדינה יותר משעועית רגילה ולא דורשת השרייה. אני בכל זאת השריתי במים במשך כשעתיים שלא יהיו פדיחות, כמו שאומרים ידידינו האמריקאים: just in case. אז אחרי שכל הירקות קוצצו לקוביות קטנות וקטנטנות, מתחילים לטגן בסיר רחב במעט שמן בצל, שום וסלרי. מוסיפים גמבה ופלפל חריף וכשהירקות נהיים רכים – גם קבנוס חתוך. מערבבים וממשיכים לטגן הכל ביחד כעשר דקות נוספות.


מוסיפים לוביה מסוננת ממים, מתבלים (משאירים את המלח לסוף כי הקבנוס יפריש מליחות), מערבבים ומוסיפים ציר עוף ומים אם יש צורך להשלים את נפח הנוזלים. אני השתמשתי ב- 800 מ"ל ציר וכ- 500 מ"ל מים. מביאים לרתיחה, מנמיחים את האש ומבשלים עם המכסה על אש נמוכה כשעה או עד שהלוביה מתרככת. ב- 20 דקות האחרונות מבשלים ללא המכסה. בשלב זה כדאי להתחיל לבשל אורז, כוס או שתי כוסות, כמה שרוצים בעצם.
מעבירים שתי מצקות של התבשיל למעבד מזון או קערת בלנדר ידני וטוחנים. מחזירים בחזרה לסיר, מערבבים ומבשלים עוד כחמש דקות. מוסיפים מלח ובמידת הצורך מתקנים את התיבול הכללי.
מגישים מיד לצד אורז לבן, מפזרים מעל בנדיבות בצל ירוק חתוך. אוכלים, מתענגים על כל ביס ומפנטזים על שפע בשנה החדשה. בתאבון!
אז מה היה לנו?
 
מרכיבים:
1 כוס לוביה                                                                  3 שיני שום
150 גרם קבנוס                                                             חצי פלפל חריף
1.3 ליטר נוזלי בישול (ציר עוף+מים)                                 2-3 כפות שמן לטיגון
1 פלפל גמבה אדום                                                        1 כף גדושה פפריקה מתוקה   
1 בצל בינוני                                                                  חצי כפית פפריקה חריפה
4 מקלות סלרי                                                               מלח ופלפל לפי הטעם
בצל ירוק חתוך להגשה
 

אופן הכנה:     
  1. משרים כוס לוביה במים במשך כשעתיים, שוטפים במים זורמים ומסננים.
  2. קוצצים בצל, גמבה וסלרי לקוביות קטנות ושום ופלפל חריף לקוביות קטנטנות. חותכים קבנות לפרוסות אלכסוניות בעובי כחצי ס"מ.
  3. בסיר רחב במעט שמן מתחילים לטגן בצל, שום וסלרי. מוסיפים גמבה ופלפל חריף, מערבבים ומטגנים יחד עד שהירקות מתרככים. מוסיפים קבנוס, מערבבים ומטגנים כעשר דקות נוספות.
  4. מוסיפים לוביה מסוננת, תבלינים חוץ ממלח ונוזלי בישול. מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיחים את האש ומבשלים כ- 40 דקות עם מכסה וכ- 20 דקות נוספות או עד שהלוביה מתרככת ללא מכסה.
  5. מעבירים שתי מצקות של התבשיל למעבד מזון או קערת בלנדר ידני וטוחנים. מחזירים בחזרה לסיר, מערבבים ומבשלים חמש דקות נוספות. מוסיפים מלח לפי הטעם ובמידת הצורך מתקנים את התיבול הכללי.
  6. מגישים מיד לצד אורז לבן, מפזרים מעל בצל ירוק חתוך.
 
הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • התבשיל אמור להישאר מעט נוזלי.
  • אני לא הכנסתי את האורז לרשימת המרכיבים כי רשמית הוא לא חלק מהתבשיל. פשוט הוא בן זוג נהדר ללוביה. אפשר להחליף אורז לבן באורז מלא. אני ממליצה לא להמליח אותו בכלל כי התבשיל עצמו מאוד מתובל.
  • אפשר להכין את המנה הזו ללא ציר עוף על בסיס מים בלבד, אבל הטעם יהיה פחות עשיר.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה