יום חמישי, 3 בינואר 2013

תבשיל עוף וירקות


אני אוהבת לבשל אוכל יפה. ברור שהוא צריך להיות טעים, אבל קודם כל מיד אחרי זה הוא צריך להיות יפה, אסתטי ומגרה. לא סתם אומרים שאנחנו אוכלים עם העיניים. עוף לא יפה, אסתטי ומגרה בהגדרה. אפשר לשפר את המראה שלו בעזרת כלי הגשה או קישוטים, אבל בואו נודה – הוא לא בדיוק בר רפאלי של מאכלים. אבל מה לעשות שתמיד מגיע אמצע שבוע הזה כשחוזרים מאוחר מהעבודה ואין כבר כוח וזמן למנות מושקעות.. לפחות לא למושקעות מדי. כשזה קורה לי ואני מצליחה להתגבר על הדחף המיידי להזמין פיצה להכין שקשוקה או פסטה, אני מכינה תבשיל עוף וירקות. חתיך הוא לא, המראה שלו פשוט, ביתי כזה ונוח. אבל אני ממש לא מזלזלת בו, כי מעבר למראה יש לו טעם וריח משגעים, אפשר בקלות להכין אותו ממרכיבים זמינים והוא מפתיע כל פעם מחדש.
אחד היתרונות הגדולים של התבשיל הזה הוא שאפשר לשדך לעוף כמעט כל סוג של ירק. כאן הוספתי בצל, תפוחי אדמה, בטטה, גזר ופטריות. אפשר להשתמש גם בקישואים, חצילים, דלעת או כל ירק אחר שקניתם, הכנסתם למקרר, הספקתם לשכוח ממנו ועכשיו צריך דחוף לעשות איתו משהו. מה, רק לי זה קורה?
מחלקים כרעיים של עוף לשני חלקים. חותכים בצל ושום לקוביות קטנות ואת שאר הירקות לחתיכות גדולות יחסית. התבשיל מתבשל בין שעה לשעה וחצי או אפילו יותר, כך שהכל יספיק להתרכך כמו שצריך. בסיר רחב מטגנים בצל ושום במעט שמן עד שהם נהיים שקופים. מכניסים לסיר חתיכות עוף ו"סוגרים" במשך כמה דקות משני הצדדים. ככה העוף יישאר עסיסי מבפנים גם אחרי בישול ממושך. מוסיפים את כל הירקות, מערבבים ומטגנים יחד כ- 5 דקות.
 בינתיים מכינים "רוטב". במקום להוסיף תבלינים יבשים ורק אחרי זה נוזלים, אני מעדיפה מראש לערבב את התבלינים עם מים רותחים ולמזוג לסיר תערובת מוכנה. אני לא בטוחה שיש לכך יתרון כלשהו מעבר לנוחות.
מוסיפים לסיר את מיץ תערובת התבלינים, עוד מים (בערך לגובה חצי סיר), מערבבים מעט, מכסים, מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על אש נמוכה בין שעה לשעה וחצי. ככל שתבשלו יותר, כך התבשיל יהיה רך ומפנק יותר. מידי פעם פותחים את המכסה ומערבבים על-מנת להבטיח בישול אחיד.
אם לקראת סוף הבישול נראה לכם שהרוטב נוזלי מדי, אפשר להמשיך לבשל במשך זמן מה ללא המכסה. אבל תקחו בחשבון שהרוטב הזה נורא טעים וכדאי לכם לרצות לקבל כמה שיותר ממנו. גם אחרי שהעוף והירקות נגמרים אפשר למצות את פוטנציאל הרוטב עד תום, להוסיף לשאריותיו למשל אטריות ולקבל מנה מעולה נוספת. 
 לא מחכים עד שהתבשיל יתקרר. מגישים מיד עם פרוסת לחם בצד. בתאבון!


אז מה היה לנו?


מרכיבים:
4 כרעיים של עוף                                   1 כפית פלפל שחור                              
1 בצל גדול                                           1 וחצי – 2 כפיות מלח
6 שיני שום                                           1 כפית כמון
3 תפוחי אדמה                                     1 כפית אבקת קארי
1 בטטה גדולה                                      חצי כפית כורכום
2 גזרים בינוניים                                    1 כפית פפריקה חריפה                        
סלסלת פטריות                                      1 וחצי כפית פפריקה מתוקה
2-3 כפות שמן לטיגון                              2-2.5 כוסות מים



אופן הכנה:
  1. מחלקים כרעיים של עוף לשניים. חותכים בצל ושום לקוביות קטנות ואת שאר הירקות לחתיכות יחסית גדולות.
  2. בסיר רחב מטגנים בצל ושום במעט שמן עד שהם נהיים שקופים. מכניסים לסיר חתיכות עוף ומטגנים במשך כמה דקות בכל צד.
  3. מוסיפים לסיר את כל הירקות, מערבבים ומטגנים יחד כ- 5 דקות.
  4. בינתיים מכינים את תערובת התבלינים: שמים את כל התבלינים בכוס ומוזגים מים רותחים. מערבבים היטב.
  5. מוסיפים לסיר את תערובת התבלינים, עוד מים (סה"כ כ- 2.5 כוסות נוזלים), מערבבים מעט, מכסים, מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על אש נמוכה בין שעה לשעה וחצי. מידי פעם פותחים את המכסה ומערבבים את התבשיל. אם הרוטב נוזלי מדי, לקראת הסוף מבשלים ללא המכסה.
  6. מגישים מיד עם הרבה לחם בצד.



הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • תרגישו חופשי להוסיף או להחליף את הירקות בתבשיל.
  • ככל שתשאירו את התבשיל יותר זמן על האש, כך הוא יהיה רך ומפנק יותר.
  • התבלינים הם כמובן בגדר המלצה.