יום שבת, 19 בינואר 2013

ט"ו בשבט מתקרב - עוגת תמרים ואגוזים בניחוח תפוז

מה הדבר הראשון שחושבים עליו כשמדברים על ט"ו בשבט? אם היה לי בלוג שקשור לגינון או עיצוב נוף הייתי אומרת נטיעות, אבל מכיוון שיש לי בלוג בישול, אז האסוציאציה הראשונה היא כמובן פירות יבשים. חוץ מזה, מנהג אכילת פירות יבשים יותר וותיק ממנהג הנטיעות. ט"ו בשבט בא לציין תחילתה וסיומה של שנה חקלאית. על מנת שהיהודים בתפוצות יוכלו להנות ממנהג אכילת פירות ארץ ישראל וירגישו קשר לאדמת ישראל, היו נוהגים לשלוח להם פירות יבשים שהיו פשוט נשמרים טוב יותר מאשר פירות טריים. ככה קיבלנו גושפנקה לפחות פעם בשנה לאכול את פצצות הסוכר הטעימות, ויש שאומרים, הבריאות האלה ללא כל רגשות אשם, על תקן מצווה.
קיים מגוון רחב של פירות יבשים ומשנה לשנה רק הולכים ומתווספים סוגים חדשים, שונים ומשונים. אני כמעט ולא אוכלת פירות יבשים, אבל אוהבת לשלב אותם באפייה. הם חומר גלם מעולה ונוח לעבודה שמוסיף המון במיוחד לעוגיות ועוגות בחושות. בעוגה הזו שמצאתי אצל בלוגרית מוכשרת i_lara (זהירות – רוסית) השתמשתי בתמרים ואגוזים, אבל בעיקרון ניתן לשלב בה כל פירות יבשים שאוהבים, למשל משמשים, צימוקים, חמוציות וכו'. גרידת תפוז מוסיפה טעם וארומה נדירים שמחזקים תחושה של עוגה חורפית שכיף לקבל ליד כוס תה או קפה.
אם כבר מדברים על מנהגים, אז כפי שנהוג בבלוג , עוגה ממש קלה להכנה. תהליך הכנתה מורכב מכמה שלבים פשוטים. קודם כל חותכים תמרים לקוביות קטנות, בערך חצי ס"מ על חצי ס"מ, מערבבים עם ברנדי או רום ומשאירים בצד לשעה-שעתיים. מידי פעם מערבבים. במקביל קוצצים אגוזים ומניחים בצד.
בקערה גדולה מקציפים ביצים עם סוכר עד שמתקבל קצף בהיר ואוורירי. אפשר במיקסר, אבל דווקא כאן אני מעדיפה להשתמש במטרפה ידנית. בקערית קטנה ממיסים חמאה, מוסיפים מים חמים, מערבבים ומעבירים את הכל לקערה הגדולה עם תערובת הביצים. מוסיפים תמצית ווניל וטורפים עוד קצת.

מנפים פנימה קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים באמצעות מרית עד שמתקבלת בלילה חלקה. אין צורך לערבב יותר מדי.

מוסיפים לקערה גרידת תפוז, תמרים ואגוזים ומערבבים שוב. מתקבלת בלילה מתוקה וסמיכה מאוד מלאה בדברים טעימים. תזהרו לא לאכול ממנה יותר מדי.
התבנית המרובעת שלי לא הייתה זמינה, אז השתמשתי במקום בשתי תבניות אינגליש קייק. העוגה הזו אמורה לצאת נמוכה. זה נותן מרחב לאפשרויות הגשה שונות: כחיתוכיות, כפרוסות דקות או כביסים. חוץ מזה יש יתרון לבעלי עיניים גדולות פסיכולוגי: מקבלים שתי עוגות במקום עוגה אחת. אז משמנים תבנית אפייה מרובעת, או כמוני, שתי תבניות אינגליש קייק ומעבירים את הבלילה. מחליקים את החלק העליון, זורים מעט סוכר ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 175 מעלות ל- 25 דקות – חצי שעה גג. אם החלק העליון משחים מוקדם מדי, מכסים את התבניות בנייר כסף וממשיכים לאפות.
מוציאים מהתנור, מקררים, שולפים החוצה מתבניות האפייה, פורסים ומגישים. כמו שאמרתי, אפשר להגיש את העוגה בצורות שונות. אפשר לשמור אותה מחוץ למקרר עד חמישה ימים. העוגה הזו עשירה כמו עוגיות ביסקוטי, מתוקה עד מאוד הודות לתמרים ומריחה כמו אושר גולמי הודות קליפת התפוז. חג שמח ובתאבון!

אז מה היה לנו?



מרכיבים לתבנית 23X23 או שתי תבניות אינגליש קייק:



200 גרם תמרים ללא גלעינים (בערך 10 יח')                 2 ביצים (L) בטמפרטורת החדר
3 כפות ברנדי או רום                                                     15 גרם חמאה
1 כוס קמח                                                                   1 כף מים חמים
1 כפית אבקת אפייה                                                     1 כפית תמצית וניל
חצי כוס סוכר                                                                 גרידת תפוז מתפוז שלם
חצי כפית מלח                                                              חצי כוס - כוס אגוזים קצוצים


אופן הכנה:
  1. חותכים תמרים לקוביות קטנות. מעבירים לקערה, מוסיפים ברנדי או רום, מערבבים ומשרים במשך כמה שעות. מדי פעם מערבבים. קוצצים אגוזים.
  2. בקערה גדולה באמצעות מיקסר או מטרפה ידנית מקציפים ביצים וסוכר עד שמתקבל קצף רך ובהיר.
  3. בצלוחית קטנה מערבבים חמאה מומסת עם מים חמים ומוסיפים לקערה יחד עם תמצית וניל. מערבבים.
  4. מנפים פנימה קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה.
  5. מוסיפים תמרים, אגוזים קצוצים וגרידת תפוז ומערבבים בפעם האחרונה.
  6. מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת, זורים קצת סוכר ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 175 מעלות ל- 25 דקות – חצי שעה. אם החלק העליון משחים מוקדם מדי, אפשר לכסות את התבנית בנייר כסף ולהמשיך לאפות.
  7. מוציאים את העוגה מהתנור ומקררים. מוציאים מהתבנית וחותכים לפרוסות, ריבועים או ביסים קטנים.
  8. שומרים בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד חמישה ימים.


הערות:
  • אם אין לכם ברנדי או רום, אפשר להחליף בליקר כלשהו או ביין פורט. אפשר להשמיט את האלכוהול מהמתכון, אבל קחו בחשבון שהוא נספג לתוך התמרים ומוסיף הרבה טעם וארומה.
  • אפשר להחליף אגוזים בפקנים, שקדים או פיסטוקים.
  • באופן עקרוני אפשר להשתמש במקום תמרים בפירות יבשים אחרים, אבל לדעתי השילוב המוצע מאוד מוצלח.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה