יום שלישי, 29 בינואר 2013

מאפינס מקמח מלא עם תותים וקרם בננה

אתחיל במספר סיבות להכנת המאפינס האלה: א) מדובר בעוגות אישיות, כאלה שלא צריך לפרוס, כלומר אפשר להגיש אותן בלי ללכלך סכין – חשוב! ב) אפשר להתלבט מאיזה כיוון לאכול אותן: מלמעלה, מלמטה, מהצד - מי אמר שאוכל זה לא משחק? ג) מאפינס – זה בעצם שם מפונפן לעוגה בחושה פשוטה ואהובה, כשאת שמכינים בקערה אחת בלי להיעזר באביזרי מטבח מורכבים, כמו מעבד זמון או מיקסר. ד) וכמובן - כשמציעים לכם מאפינס מקמח מלא עם תותים טריים וקרם בננה סמיך ומלטף – רכים, מתוקים, בריאים וטעימים - קחו ותפסיקו לחפש סיבות.
אחת המעלות הנוספות של המאפינס היא שלא צריך להיערך מראש לאפייתם: כל מה שצריך לרוב נמצא בכל מקרר או מזווה ממוצע. אם מסיבה כלשהי אתם עדיין לא מחזיקים בבית איזו חבילה של קמח מלא, אפילו אם זה רק בשביל המצפון, אז תכניסו אותו לרשימת הקניות הקרובה. אם אתם רוצים מאפינס דיאטטיים ממש, תשתמשו ביוגורט דל שומן. במקרה הזה לאחוז השומן אין שום משמעות. אני השתמשתי ביוגורט תוצרת בית.
תכינו קערה אחת וכף - זה כל מה שנצטרך. מערבבים ביצים, סוכר, שמן ויוגורט לתערובת אחידה. מוסיפים מיץ וגרידת לימון ומערבבים שוב. מוסיפים את המרכיבים היבשים – קמח מנופה, אבקת אפייה, מלח וקינמון ומערבבים עד שהכל נספג והתערובת פחות או יותר אחידה. אין צורך לבחוש יותר מדי - אנחנו לא רוצים מאפינס דחוסים.
ממלאים שקעים של תבנית מאפינס עד ל-2/3 מגובה השקע. אם אין לכם תבנית סיליקון, עדיף לרפד את שקעי התבנית הרגילה במנז'טים מיוחדים למאפינס. במרכז כל שקע נועצים תות שטוף ללא גבעול וכתר. זה בסדר אם התות לא לגמרי נכנס פנימה. גם ככה הוא נמצא פחות בשביל היופי ויותר בשביל הטעם: בחום התנור התותים יתקבצו, יאבדו את צורתם, יהפכו למין ריבה וייספגו חלקית בבצק. בתום האפייה מקבלים מאפינס עם שקעים בטעם תות וריח מטריף בבית. את השקעים נמלא בקרם בננה. אם רוצים שהמאפינס ייראו כמו פטריית זבובנית – רעילה אך יפה ומושכת – אפשר לפזר מעל גבישי סוכר שלא נמסים באפייה. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 175 מעלות לחצי שעה בערך או עד שקיסם שננעץ במרכז יוצא יבש וללא פירורים. מוציאים מהתנור ומקררים. אחרי זה שולפים את המאפינס מהתבנית.

 בינתיים מכינים קרם בננה: בסיר קטן באמצעות מזלג מועכים בננה בשלה, מוסיפים חלמון, סוכר ומיץ לימון. מחממים את הסיר על אש נמוכה ובמקביל טורפים בעזרת מטרפה ידנית עד שמתקבל קרם סמיך וחלק. זה אמור לקחת כמה דקות בלבד. מקררים מעט את הקרם (אפשר להכניס לכמה דקות למקרר) ומעבירים לשק זילוף או שקית סנדוויץ' עם פינה חתוכה. ממלאים את שקעי המאפינס ומשאירים אותם להתקרר על מנת שהקרם יתייצב.

לא אני המצאתי את השילוב המנצח הנקרא "תות-בננה", אבל מי שעשה זאת ידע דבר או שניים לגבי טעים מהו. המאפינס האלה מאוד טעימים, תסמכו על המילה שלי. בן זוגי הבררן בכלל לא הבחין שהמאפינס עשויים מקמח מלא, ובכלל – שמדובר במתכון בריא. יש לו נטייה לחשוב שבריא זה לאו דווקא טעים, ושמחתי להפריך את הסטראוטיפ הזה. אז תכינו תריסר מאפינס ותפתיעו את עצמכם ואת בני המשפחה. בתאבון!
 


אז מה היה לנו?




מרכיבים ל- 12 מאפינס:
2 ביצים                                                            2 כוסות קמח מלא
1 כוס סוכר חום                                                 1.5 – 2 כפיות אבקת אפייה
חצי כוס שמן                                                     1 כפית קינמון
100 מ"ל יוגורט (חצי גביע)                                 קורט מלח
מיץ וקליפה מגוררת מחצי לימון                           כף גבישי סוכר לקישוט (אופציונלי)
12 תותים בינוניים


 מרכיבים לקרם בננה:
1 בננה בשלה                                                   1 חלמון
1 וחצי כפות סוכר חום                                        1 כף מיץ לימון      





אופן הכנה:     
  1. בקערה מערבבים ביצים, סוכר, שמן ויוגורט לתערובת אחידה. מוסיפים מיץ וגרידת לימון ומערבבים שוב. מוסיפים את המרכיבים היבשים – קמח מנופה, אבקת אפייה, מלח וקינמון ומערבבים עד שהכל נספג והתערובת פחות או יותר אחידה. אין צורך לבחוש יותר מדי.
  2. ממלאים שקעים של תבנית מאפינס עד ל-2/3 מגובה השקע. במרכז כל שקע נועצים תות שטוף ללא גבעול וכתר. אם רוצים – מפזרים מעל מעט גבישי סוכר שלא נמסים באפייה.
  3. מכניסים את תבנית השקעים לתנור שחומם מראש ל- 175 מעלות לחצי שעה בערך או עד שקיסם שננעץ במרכז יוצא יבש וללא פירורים. מוציאים מהתנור ומקררים. אחרי זה שולפים מהתבנית.
  4. מכינים קרם בננה: בסיר קטן באמצעות מזלג מועכים בננה בשלה, מוסיפים חלמון, סוכר ומיץ לימון. מחממים את הסיר על אש נמוכה ובמקביל טורפים בעזרת מטרפה ידנית עד שמתקבל קרם סמיך וחלק.
  5. מקררים מעט את הקרם (אפשר להכניס לכמה דקות למקרר) ומעבירים לשק זילוף או שקית סנדוויץ' עם פינה חתוכה. ממלאים את שקעי המאפינס ומשאירים להתקרר על מנת שהקרם יתייצב.
  6. שומרים במקרר בכלי אטום.
 
הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אם אתם לא רוצים את הגרסה הבריאה יותר, אפשר להשתמש בקמח לבן וסוכר רגיל.
  • אם אין לכם תבנית שקעים מסיליקון, מומלץ לרפד את השקעים במנז'טים מיוחדים למאפינס.

4 תגובות:

  1. הם ניראים מעולים, ואני אישית אוהבת מאדדדד את השילוב של תות-בננה
    אמנם אין לי בננות בית באופן שגרתי אבל תותים כן :)
    מאד מתחשק לי לנסות

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה! כשחשבתי במה אפשר למלא את השקעים, אחת האופציות (פחות בריאה) הייתה קרם פטיסייר. אם אין לך בננות, תחשבי על זה :)

      מחק
  2. הי אולגה,
    הכנתי ויצא ממש טעים, אבל אצלי הקרם בננה לא יצא בכלל כמו אצלך ואני לא מבינה למה (לא היה ממש איפה לטעות במתכון..)
    אצלי הוא לא נראה כמו קרם אלא כמו מחית יבשה, והוא לא היה בהיר כמו אצלך אלא חום יותר (מהסוכר החום).. זה טעים, אבל נראה פחות יפה.. יש לך מושג למה זה יצא לי ככה?
    תודה,
    נוגה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי נוגה. קודם כל מצטערת שלא יצא לך קרם מושלם. אני מכירה את ההרגשה: כל פעם שאני מכינה משהו לפי מתכון וזה לא יוצא בול - זה מבאס..
      בואי ננסה להבין מה השתבש. יכול להיות שהבננה שלך הייתה לא בשלה מספיק? או גדולה מדי? בישלת וטרפת את הקרם, נכון? אני השתמשתי בבננה בינונית בשלה שהיה מאוד קל למעוך ולהביא למצב של קרם חלק. צילמתי את כל התהליך, אז את יכולה לראות מה הצבע והמרקם שקיבלתי. לא שזה יעזור לך בשלב זה, אבל אם היה יוצא לי קרם סמיך (מחית יבשה) הייתי מדללת אותו בעזרת חתיכה קטנה של חמאה.
      מעבר לזה, אין לי כל כך רעיונות.. אני שמחה שהיה לך טעים ומקווה שבפעם הבאה ייצא לך גם יפה יותר :)

      מחק