יום שלישי, 8 בינואר 2013

עוגת תמרים, קפה ושוקולד צ'יפס

החצי שלי הגדיר את העוגה הזו כ"בעייתית מאוד". אצלנו בבית מאכלים מדורגים בין השאר לפי רמות הבעייתיות שלהם: בעייתי -  משמע טעים ונגמר מהר, בעייתי מאוד – משמע טעים ברמות ונגמר כבר באותו יום שהכנתי או מקסימום למחרת. אז למה זה בעייתי? בעיקר משום שמדובר בתא משפחתי מצומצם של שתי נפשות עדינות בלבד שאיכשהו מסוגלות לסיים עוגה שלמה ביום וחצי. ומה שעצוב שרק אחת משתי הנפשות האלה, וזה לא אני, מסוגלת לאכול פיל שלם ולא להעלות אפילו גרם אחד. אז אני אקזז את הנזקים בעזרת  מרק ברוקולי דיאטטי במיוחד ואתם - קבלו מתכון לעוגה בחושה פשוטה ומשגעת: חומה, לחה, ארומטית, משלבת טעמים נהדרים של תמרים, קפה ושוקולד. יש יותר טוב מזה?
פעם הייתי מכינה את העוגה הזו לפי המתכון הנהדר של מתכוניישן. אבל עם הזמן הכנסתי למתכון המקורי די הרבה שינויים שהופכים את העוגה לטעמי לעשירה ומגוונת יותר. לצורך הכנת העוגה משתמשים בתמרים בוואקום (לא ממרח תמרים) שניתן להשיג בכל סופרמרקט.
את העוגה מכינים בשני תהליכים כמעט מקבילים. קודם כל מחממים חלב. אני משתמשת ב- 1% כי המצפון שלי נמשך יותר למספרים נמוכים. תוך בחישה ממיסים בחלב קפה ותמרים, מביאים לרתיחה ומכבים את האש.

אחרי כ- 5 דקות מוסיפים לתערובת החמה סודה לשתייה, מערבבים וצופים בתגובה כימית מגניבה: התערובת מתחילה לבעבע, מתנפחת ומשנה את הצבע. לא לדאוג – ככה זה אמור להיות.

משאירים את התערובת החמה להתקרר ובינתיים מכינים את בלילת העוגה: מקציפים חמאה רכה עם סוכר חום. מוסיפים ביצים וממשיכים להקציף. מנפים פנימה קמח ואבקת אפייה ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה וחלקה. אין צורך לערבב יותר מדי. בעזרת מרית מאחדים את שתי התערובות (תערובת החלב עם הקפה והתמרים לא חייבת להיות קרה), אם רוצים מוסיפים שוקולד צ'יפס ומערבבים בפעם האחרונה. הבלילה אמורה להישאר די דלילה.

מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת ומקומחת, מקשטים בשקדים פרוסים או אגוזים (אופציונלי) ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות ל- 40 דקות בערך. כרגיל זמן האפייה תלוי בתנור. תבדקו אחרי חצי שעה בערך: העוגה מוכנה כשקיסם שננעץ באמצע יוצא יבש וללא פירורים.

מוציאים את העוגה מהתנור ומשאירים להתקרר בתוך התבנית לרבע שעה – 20 דקות. אחרי זה אפשר להוציא אותה מהתבנית (היא מתנתקת בלי בעיה) ולפרוס.
העוגה לא מתייבשת ונשארת עסיסית במשך ויתר מארבעה ימים. אבל המידע הזה לא רלוונטי בעליל, כי אין מצב שהיא תשרוד כל כך הרבה זמן. אפילו אם לא משתמשים בשוקולד צ'יפס ולמרות שהיא עשויה בעיקר מתמרים עם תוספת קפה, לעוגה הזו יש צבע וטעם כללי שוקולדי מאוד, מה שהופך אותה ללהיט בקרב ילדים ומבוגרים. בתאבון!



אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית אינגליש קייק:
250 גרם תמרים בוואקום (חצי חבילה)                          1 כפית סודה לשתייה
300 מ"ל חלב 1% (1 ורבע כוסות)                                 1 כוס קמח       
50 גרם חמאה                                                             1 כפית אבקת אפייה
3/4 כוס סוכר חום                                                          חופן שוקולד צ'יפס (אופציונלי)              
2 ביצים                                                                        שקדים או אגוזים לקישוט (אופציונלי)    
1 כף קפה נמס                                                             


אופן הכנה:
  1. בסיר קטן מחממים חלב. תוך בחישה ממיסים בחלב קפה ותמרים, מביאים לרתיחה ומכבים את האש.
  2. אחרי כ- 5 דקות מוסיפים לתערובת החמה סודה לשתייה ומערבבים. התערובת תתנפח ותחליף את הצבע לחום בהיר. משאירים בצד להתקרר.
  3. בינתיים מכינים את בלילת העוגה: מקציפים חמאה רכה עם סוכר חום. מוסיפים ביצים וממשיכים להקציף. מנפים פנימה קמח ואבקת אפייה ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה וחלקה. אין צורך לערבב יותר מדי.
  4. מוסיפים את תכולת הסיר לקערת הבלילה ובעזרת מרית מאחדים את שתי התערובות. אם רוצים מוסיפים שוקולד צ'יפס ומערבבים בפעם האחרונה. הבלילה אמורה להישאר די דלילה.
  5. מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת ומקומחת, מקשטים בשקדים פרוסים או אגוזים (אופציונלי) ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות ל- 40 דקות בערך, תלוי בתנור. את המוכנות בודקים באמצעות נעיצת קיסם באמצע העוגה: הוא אמור לצאת יבש וללא פירורים.
  6. מוציאים את העוגה מהתנור ומשאירים להתקרר בתוך התבנית לרבע שעה – 20 דקות. אחרי זה מוציאים מהתבנית, פורסים ומגישים.


הערות:
  • לפני שמתחילים לעבוד עם התמרים, מומלץ לבדוק ולוודא באמצעות מישוש שאין בפנים חתיכות גרעינים. אנחנו הרי לא אוהבים במיוחד ללכת לרופאי שיניים.. אז כדאי.
  • העוגה הזו לא הכי מושחתת (יש בה רק 50 גרם חמאה), אבל אם תרצו בכל זאת להוריד את הערך הקלורי, תחליפו את החלב בכמות זהה של מים.
  • אל תשאירו את עוגה בתנור יותר מ- 45 דקות כדי לא לייבש אותה. היא אמורה להיות לחה ועסיסית.


6 תגובות:

  1. גם אצלנו מדרגים ככה...
    לנוטלה קוראים פשוט "אסון"...

    השבמחק
  2. הכנתי! מחכה שיתקרר...
    המתכון הזה בא לי בול בזמן, לחסל את שאריות התמרים שהצטברו במקרר.

    השבמחק
    תשובות
    1. ויצא מעולה! אכין שוב בקרוב! תודה.

      מחק
    2. מילה, איזה כיף! תודה רבה על השיתוף! מוזמנת לשתף את התמונות בקיר הבלוג בפייסבוק :)

      מחק
  3. תודה :)
    יצא ממש טעים ועסיסי.
    הייתי מורידה בכמות הסוכר. יצא מתוק מדי.

    השבמחק
    תשובות
    1. שמחה שאהבת. לגבי הסוכר - זה כמובן עניין של טעם ואפשר להוריד, אבל חשוב לדעת שבין השאר גם סוכר אחראי על העסיסיות של העוגה.

      מחק