יום שלישי, 12 בפברואר 2013

עוגיות קרמל – סנדוויץ' האהבה

אומרים שזה לא הגיוני לחגוג יום האהבה: הרי מי שאוהב חוגג את הרגש שלו בכל יום מחדש. אומרים שיום האהבה זה חג מזויף ממוסחר שהמציאו חברות שוקולד, בלונים, כרטיסי ברכה, מסעדנים, תכשיטנים, מי לא.. אומרים שלנו, ליהודים, יש יום האהבה משלנו. גם הוא ממוסחר, אבל לפחות כחול-לבן ועם ירח מלא בשמיים. בקיצור, אני נוטה  להסכים עם כל אחת מהדעות האלה. אבל! כבר מזמן רציתי להעלות כאן מתכון מעולה של עוגיות בטעם קרמל – פשוטות להכנה וטעימות רצח. אז למה שלא אשתמש בקורץ העוגיות החדש שבמקרה יש לו צורת לב? ולמה שלא אהפוך את העוגיות לסנדוויץ' ואמלא אותו בריבה אדומה, שיהיה לב אדום? ולמה שלא אעלה את המתכון הזה דווקא עכשיו, לפני ה- Valentines? נכון, אין שום סיבה שלא. הבלוג שלי הוא לא למטרות רווח (רק במושגים של תשומת לב), לכן לא תוכלו להאשים אותי במסחור. מה שכן תוכלו לעשות – זה להפתיע את האהובים שלכם בעוגיות יפות וטעימות בעלות מטען סמלי לא מזיק. נו, השתכנעתם?
מתחילים מקרמל שהוא בעצם המרכיב הסודי של הבצק. בסיר מחממים חמאה עם סוכר על אש בינונית-גבוהה. מביאים לרתיחה ומתחילים לערבב. אחרי כמה דקות התערובת מתחילה להשחים. ממשיכים לערבב עד שכל הסוכר נמס. זה ייקח בערך 5 דקות. אם החמאה מתפרקת ותראו שלולית של שומן שקוף, לא נורא – תמשיכו לערבב. במקביל תחממו חלב.
מאוד חשוב שהחלב שנשתמש בו יהיה כמה שיותר חם, אפילו רותח. זה ימנע הפרשי טמפרטורות והתקרשות הסוכר בקרמל. ברגע שכל הסוכר נמס והתערובת הפכה לחלקה וחומה, מתחילים להוסיף לסיר בהדרגה חלב חם. עושים זאת תוך ערבוב. כשכל החלב בפנים, מכבים את האש וממשיכים לערבב את התערובת עד שמתקבל נוזל סמיך וחלק. מסניפים את הריח המשגע של קרמל טרי ומקררים.
ברגע שהקרמל התקרר אפשר להכין בצק. מנפים לקערת מעבד מזון קמח, מוסיפים אבקת סוכר, חמאה קרה חתוכה לקוביות, חלמון ואת הקרמל. את החלבון בינתיים שומרים בצד. אל תשימו לב שיש בתמונה שני חלמונים. אני נשבעת שאלה תאומים שבאו מביצה אחת! זו הפעם הראשונה שנתקלתי בתופעה וזה היה נורא מרגש וחמוד, אז לא העזתי להפריד ביניהם. מערבבים את מרכיבי הבצק לתערובת פירורית רטובה. אם היא התקבצה לכדי גוש בצק – לא תצטרכו את החלבון בכלל. אבל אם כמו אצלי היא יצאה רטובה אך פירורית מדי, תוסיפו בהדרגה קצת חלבון (כף-כף) ותמשיכו לערבב עד שמתקבל בצק שלא נדבק לדפנות קערת המעבד.
הבצק יוצא מאוד רך ונעים. מעבירים אותו למשטח עבודה מקומח ולשים קלות כדי לאחד לגוש. אם הבצק נדבק, מוסיפים עוד קצת קמח. לוקחים חתיכה מהבצק ומרדדים לעובי של 3-4 מ"מ. קורצים עוגיות עגולות, בחצי מהם יוצרים חור בצורת לב. את הלבבות הקטנים אפשר לאפות כמו שהם או למחזר לנגלה הבאה. בגלל שהבצק עשוי על בסיס חמאה, לעוגיות יש נטייה להידבק. אפשר או לקרר את הבצק במקרר לפני שמתחילים לעבוד איתו או להמשיך לקמח את משטח העבודה בין רידוד לרידוד.
את העוגיות מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות ל- 6-10 דקות, תלוי בתנור. הן אמורות להזהיב, אבל לא להשחים לגמרי. פשוט תשגיחו עליהן שלא יישרפו. את העוגיות המוכנות מקררים על הרשת.
עכשיו אפשר להרכיב את סנדוויץ' האהבה. קודם כל מסדרים יחד את כל החלקים העליונים עם הלב וזורים עליהם אבקת סוכר. מורחים על החלק התחתון השלם בין חצי כפית לכפית ריבה ומכסים בחלק העליון עם הלב. את העוגיות המוכנות שומרים בקופסה אטומה. הם נשמרות מצוין, לא מתקשות ורק משתבחות מיום ליום.
כך שזה לא באמת משנה מה דעתכם על יום האהבה. אתם יכולים להיות בעדו (עוד סיבה למסיבה), יכולים להתנגד לו נחרצות או להישאר אדישים. יכול להיות שלולא הפוסט שלי לא הייתם יודעים בכלל שקיים יום האהבה. מה שבטוח זה שעוגיות הקרמל האלה לא ישאירו אותכם אדישים ותוכלו לאפות אותן לכבוד חגיגות ואירועים משמחים אחרים. רק שלא ייגמרו. בתאבון!


אז מה היה לנו?

מרכיבים לקרמל:
25 גרם חמאה                                                  75 מ"ל חלב חם
50 גרם סוכר (רבע כוס)

מרכיבים לעוגיות:
קרמל                                                               100 גרם חמאה קרה
200 גרם קמח (כוס וחצי פחות כף)                    חלמון + חלבון (במקרה הצורך)
50 גרם אבקת סוכר (חצי כוס)                           ריבה למילוי העוגיות



אופן הכנה:
  1. מכינים קרמל: בסיר מחממים חמאה עם סוכר על אש בינונית-גבוהה. מביאים לרתיחה ומתחילים לערבב. מערבבים עד שכל הסוכר נמס ומתקבלת תערובת חלקה בצבע חום.
  2. מחממים חלב (אפשר להרתיח) ומוסיפים בהדרגה לסיר תוך ערבוב קבוע. מכבים את האש וממשיכים לערבב עד שמתקבל נוזל חלק וסמיך. מקררים.
  3. מכינים בצק: מנפים לקערת מעבד מזון קמח, מוסיפים אבקת סוכר, חמאה קרה חתוכה לקוביות, חלמון וקרמל. מערבבים את מרכיבי הבצק לתערובת פירורית רטובה. אם היא לא מתקבצת לכדי בצק, מוסיפים בהדרגה קצת חלבון (כף-כף) וממשיכים לערבב עד שמתקבל בצק שלא נדבק לדפנות קערת המעבד.
  4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ולשים קלות כדי לאחדו לגוש. אם הבצק נדבק, מוסיפים עוד קצת קמח. מרדדים לעובי של 3-4 מ"מ. קורצים עוגיות עגולות, בחצי מהם יוצרים חור בצורת לב.
  5. מסדרים את העוגיות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות ל- 6-10 דקות, תלוי בתנור. העוגיות מוכנות ברגע שהן מתחילות להזהיב. מוציאים ומקררים על הרשת.
  6. מרכיבים סנדוויצ'ים: מסדרים יחד את כל החלקים העליונים עם הלב וזורים עליהם אבקת סוכר. מורחים על החלק התחתון השלם בין חצי כפית לכפית ריבה ומכסים בחלק העליון עם הלב.
  7. אוכלים מיד או שומרים בקופסה אטומה.



הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • לי יצאו בדיוק 24 עוגיות סנדוויץ'.
  • אפשר לאכול את העוגיות כמו שהן, בלי להפוך אותן לסנדוויץ' ריבה.
  • כשמכינים את הקרמל מאוד חשוב להשתמש בחלב חם או אפילו רותח ולהוסיף אותו בהדרגה תוך ערבוב.
  • כשמכינים את הבצק, אל תוסיפו מיד את כל החלבון. תוסיפו כף-כף רק עד שמתקבל בצק שלא נדבק לדפנות קערת המעבד.
  • אפשר להכין את הבצק ללא מעבד מזון, ידנית.
  • אם הבצק דביק מדי אפשר לפני הרידוד לקרר אותו במקרר או מקפיא או להוסיף עוד קצת קמח.
  • אפשר להחליף ריבה בכל ממרח אחר שאוהבים. אם אתם בקטע גותי של לבבות שחורים, תשתמשו בנוטלה.

22 תגובות:

  1. אני מאדדדדדדדדד אוהבת עוגיות כאלה אבל לא הכנתי עם קרמל. מעניין אותי מאד לנסות את המתכון הזה משום שהעוגיות ניראות ממש נפלא!!

    אגב - חג האהבה שלנו (ט"ו באב) הוא מהמקורות ויש לו משמעות עמוקה ומאד יפה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה! לגבי ט"ו באב - אני כמובן יודעת, רק רציתי להגיד שלצערי כל החגים כבר ממוסחרים, כולל אלה עם משמעות יפה (זוכרת סופגניות בעשרות שקלים?)

      מחק
  2. אהבתי את הטכניקה של להכניס קרמל לבצק. במיוחד כי ניסיתי להכין עוגה עם קרמל בבצק לפני כמה שבועות וזה הסתיים בכמעט-אסון (הייתי אומרת אסון אבל בת'כלס הפכתי את הבצק לבראוניז שוקולד עם פצפוצי קרמל וזה דווקא היה טעים). אני אנסה את הטכניקה הזו לבצקים אחרים!
    כמו כן: נראה לי שעוגיות מבצק קרמל סוגשל מתחננות שימלאו אותן בממרח ספקולוס ויוסיפו קינמון לבצק.

    השבמחק
    תשובות
    1. יו, אני חייבת חייבת כבר לטעום את הממרח הזה שכולם מדברים עליו!! למרות שזה קצת מוזר למרוח עוגיות בממרח עוגיות..זה קצת כמו למלא לזניה בספגטי :)

      מחק
    2. מממ, זה כמו לאכול חומוס עם פלאפל.

      מחק
  3. מקסים!! יצאו לך עוגיות פשוט יפיפיות.
    אהבתי מאוד את השילוב של הקרמל. טוויסט מעניין לעוגיות הקלאסיות האלו.

    השבמחק
  4. אז ככה:

    הפוסט נראה ונקרא מ-ע-ו-ל-ה, כרגיל... לגבי ביצים עם שני חלמונים - כשטל (מ-"מה יש לאכול?") היה גר בבית של ההורים שלו בקריות, הם היו קונים ביצים באחד הישובים באיזור. אנחנו היינו קוראים לביצים האלה "ביצי צ'רנוביל" - לכולם (!!!) היו שני חלמונים! היינו צוחקים שזה תוצאה של קרינה באיזור...

    ד"א - הממרח לוטוס פשוט מצויין. נכון שזה מאוד מוזר מאחר וזה עשוי מעוגיות, אבל זה רק בראש. הוא ממכר, תיזהרי.

    יובל

    השבמחק
    תשובות
    1. יובל, תודה רבה! לגבי הביצים - לא נראה לי שזה תסריט צ'רנוביל, כי הקרינה גורמת למוטציות, למשל לאפרוחים בעלי שני ראשים. אני מהמרת על ניסוי של איזושהי תרופת פוריות :) לגמרי נושא לתחקיר של אילנה דיין...

      מחק
  5. הממ, נראה מעולה.
    (טוב קרמל, כמה שיותר קרצל ויותר נדבק לשיניים ככה אני מאושרת!)
    אני תמיד מתבאסת לקרוץ עוגיות, כך שאני ממש מעריצה אותך על ההשקעה!

    השבמחק
    תשובות
    1. דווקא לקרוץ מבאס אותך?? זה כלום.. אני מתבאסת לרדד :)

      מחק
    2. הסוד הוא שקית סופר, למדתי ממאיה של "בצק אלים". ובואי נכין יחד- אני ארדד את תקרצי :~)

      מחק
  6. נראה מעולה...
    האם העוגיות דומות לעוגיות לוטוס?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי נועה, תודה רבה! לא הייתי אומרת שהן דומות לעוגיות לוטוס, שיש להן טעם מאוד חזק והייתי אומרת מייצג. לעוגיות שלי יש טעם עדין של קרמל.

      מחק
  7. אולגה המתכונים שלך הם המתכונים הכי שווים ברשת.מתכונים מעלפים בכל מובן המילה.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה!! איזה כיף לשמוע :)

      מחק
  8. הן יצאו נהדר! שרפתי את הקרמל פעמיים והייתי גאה בהחלט בתוצאה השלישית. :P
    והבצק כל כך טעיייים. פלא שנשאר בצק לאפיה אחרי כל הנישנושים שלי.

    תודה רבה. :)

    השבמחק
    תשובות
    1. כן אפרת, קרמל זה דבר קפריזי :) שמחה שיצא לך טוב בסוף ושאהבת

      מחק
  9. נראות נפלאות לגמרי ....
    חיה

    השבמחק