יום שלישי, 26 בפברואר 2013

מוקפץ הבית שלי


כל בית והמוקפץ שלו. כשבני ישראל יצאו ממצרים ונדדו במדבר, אלוהים שלח להם מן – מין מזון על שירד מהשמיים בכמויות והספיק להשביע את כולם. מוקפץ הוא המן המודרני. הוא לא יורד עלינו מלמעלה, אבל הוא בהחלט מזון על במובן מסוים. כשאומרים "מוקפץ" בדרך כלל מתכוונים למנה שכוללת ירקות ואטריות או אורז, עם או בלי תוספת בשרית, שמכינים תוך זמן קצר פחות או יותר מכל מה שיש במקרר. ארוחה מוקפצת יכולה להיות מתוכננת ומושקעת, אבל גם ספונטנית וחפיפה.  בשני המקרים היא תהיה צבעונית, משביעה וטעימה. אני עוד לא פגשתי בן אדם שלא אוהב מוקפץ. לכן, אפילו אם יש לכם מתכון מנצח משלכם, אני עדיין מרגישה נוח להתחלק איתכם במתכון הבית שלי. הוא הציל אותנו אין-ספור פעמים מהזמנת ג'אנק פוד, ואני מרגישה שאני חייבת לו מקום של כבוד בין מתכוני הבלוג.


כמו שאמרתי, אפשר להעשיר את המוקפץ בעזרת כל ירק שיש לכם במקרר. הפעם השתמשתי בבצל, גזר, גמבה ומלפפון. הרבה פעמים אני משתמשת גם בכרוב, נבטים ופטריות. לא משנה מה היא נבחרת החלומות התורנית, תמיד אוסיף למוקפץ שלי שום, פלפל צ'ילי חריף וג'ינג'ר.

את המוקפץ מומלץ להכין במחבת מיוחדת שנקראת "ווק" (מחבת עמוקה עם תחתית דקה), אבל גם מחבת רגילה תעשה את העבודה. חותכים את כל הירקות לרצועות דקות, פורסים דק שום, צ'ילי וג'ינג'ר. מחממים שמן, אני משתמשת במעט שמן סומסום, ומתחילים לטגן בצל עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים שום, פלפל חריף וג'ינג'ר ומקפיצים הכל יחד במשך כמה דקות. בשלב זה כדאי להתחיל להרתיח מים בשביל בישול אטריות. מוסיפים לווק גזר, מלפפון וגמבה וממשיכים להקפיץ.
כשהירקות מתרככים, אפשר לתבל: מוסיפים לווק סויה, סילאן, חומץ בן יין, רוטב חריף-מתוק ופלפל שחור. אני לא ממליחה כי הסויה מלוחה מספיק. ממשיכים להקפיץ במשך כמה דקות על מנת לערבב את כל הטעמים. בינתיים זורקים את האטריות למים הרותחים עם כף מלח ומבשלים במשך כמה דקות ספורות, בהתאם להוראות היצרן. תזהרו לא לבשל יותר מדי, אחרת תקבלו דייסת אטריות. את האטריות המוכנות מעבירים למסננת. בתור תוספת בשרית אני השתמשתי בפסטרמת הודו ביתית, לכן הוספתי את חתיכות הבשר לקראת הסוף. האטריות נכנסות לווק ממש בסוף: מערבבים היטב ומכבים את האש. אם רוצים, מפזרים מעל המוקפץ סומסום ובצל ירוק.
כל התהליך כולל חיתוך הירקות לוקח גג חצי שעה. בסוף מקבלים מנה שעושה נעים לעין ועוד יותר נעים לבטן. אפילו אם אין בפנים בשר היא טעימה ומשביעה. ויש ממנה הרבה! כמו שאומרים, מיליארד סינים לא טועים. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
1 בצל                                                                          חבילת אטריות
2 גזרים בינוניים                                                            1 כף שמן סומסום
1 מלפפון                                                                      3 כפות סויה
1 גמבה                                                                       כף וחצי סילאן
4 שיני שום                                                                   כף וחצי חומץ בן יין
חצי פלפל צ'ילי                                                              2 כפות רוטב חריף-מתוק
2 ס"מ שורש ג'ינג'ר                                                       פלפל שחור לפי הטעם
כ- 400 גרם פסטרמת הודו                                            2 כפות סומסום / בצל ירוק (אופציונלי)


אופן הכנה:
  1. חותכים את כל הירקות לרצועות דקות, פורסים דק שום, צ'ילי וג'ינג'ר.
  2. מחממים שמן ומתחילים לטגן בצל עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים שום, פלפל חריף וג'ינג'ר ומקפיצים הכל יחד במשך כמה דקות.
  3. מרתיחים מים בשביל בישול אטריות. מוסיפים כף מלח ומבשלים את האטריות לפי הוראות היצרן. בתום הבישול מעבירים למסננת.
  4. מוסיפים לווק גזר, מלפפון וגמבה וממשיכים להקפיץ.
  5. כשהירקות מתרככים, מוסיפים לווק סויה, סילאן, חומץ בן יין, רוטב חריף-מתוק ופלפל שחור. ממשיכים להקפיץ במשך כמה דקות.
  6. מוסיפים חתיכות פסטרמת הודו, מקפיצים כמה דקות ומוסיפים את האטריות. מערבבים ומכבים את האש. אם רוצים, מפזרים מעל סומסום ו/או בצל ירוק חתוך.


הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אפשר להוסיף למוקפץ כל ירק שרוצים או יש במקרר. גם התיבול הינו בגדר המלצה.
  • אם אין לכם חומץ בן יין, אפשר להחליף אותו בכמות זהה של מיץ לימון.
  • אם אתם רוצים להוסיף למנה חזה עוף במקום פסטרמת הודו, צריך להקפיץ אותו עד שהוא "נסגר" ומחליף את הצבע ממש בתחילת התהליך, לפני שמתחילים להקפיץ ירקות.

2 comments:

  1. תנסי פעם מוקפץ עם בורגול, זה להיט!

    השבמחק
    תשובות
    1. וואו, נשמע לי רעיון מעולה! איך לא חשבתי על זה קודם? :) אנסה בהחלט.

      מחק