יום שבת, 9 בפברואר 2013

דג ברוטב אסיאתי חריף

לפני כמה שנים הייתי בתאילנד. הטיול הזה היה קסום ומושלם: אחת הנסיעות המשותפות הראשונות לחו"ל עם דניאל – כמעט ירח דבש, לארץ אקזוטית ויפהפייה מלאה באנשים פשוטים ולעיתים קשי יום שלא מפסיקים לחייך ולחגוג את החיים.
נופים וצבעים שגורמים ללב להחסיר פעימה. וכמובן, איך לא, אוכל מעולה שטעמיו וריחותיו נצרבים בזיכרון החך והאף ולא עוזבים לעולם. שילוב של מאכלי ים טריים, פירות אקזוטיים וחריפות שנעה על ציר בין פיקנטי לאמאל'ה הצילו. מה שמעניין - לחות, חום ויתושים מציקים רק במודיעין. בתאילנד אין להם שום משמעות. יום אחרי יום לקחנו טוסטוס, התרחקנו מהמקומות המתויירים והלכנו לאיבוד בחופים וכפרים, ביערות, שווקים ובין דוכני מזון. באופן סובייקטיבי, תאילנד זה המקום הקרוב ביותר לגן עדן שיצא לי להיות, ואני עדיין מטפחת פנטזיה לקנות כרטיס לכיוון אחד, לחזור לשם, ללמוד בישול תאי אצל מאמא מקומית ולפתוח מסעדה קטנה על חוף נידח. מותר לי לפנטז, לא?
לצערי בבית לא הצלחתי לשחזר חלק גדול מטעמי תאילנד, למרות שהבאתי איתי המון חומרי גלם מקומיים כולל רוטב הדגים המפורסם. (כן, כן, אני אחת המטורפות הבחורות האלה שמביאות מחו"ל אוכל וחומרי גלם ולא בגדים). היום גם אפשר לקנות כמעט הכל בסופר ליד הבית. אבל זה לא עוזר! זה כמעט כמו לנסות לשחזר משהו שאכלנו ואהבנו בתור ילדים. על מנת לקבל את הטעם המדויק צריך ליצור את השילוב הבלתי אפשרי של זמן ומקום. וכמו שטעמים מסוימים קיימים אך ורק בילדות, כך טעמו  של האורז המטוגן האגדי קיים רק בתאילנד 2010. אבל אם יש לכם בבית חלב קוקוס, ממרח קארי אדום (לא לבלבל עם האבקה), שורש ג'ינג'ר, שום, לימון ועוד כמה מרכיבים בסיסיים, תוכלו להכין אחלה מנה אסיאתית - פשוטה, מהירה וטעימה ברמות, שאני בכוונה לא קוראת לה "תאית", כי היא יכולה להיות גם פיליפינית, ווייטנאמית או הודית. היא כולה פיצוץ של ריחות וטעמים ומלאה ברוטב חריף במרקם משי. את הדג האסיאתי מגישים באופן מסורתי עם אורז או אטריות שנועדו לאזן את הטעמים החזקים של הרוטב.
ועכשיו, אחרי שסיימתי לבלבל לכם ת'מוח עם הנוסטלגיה שלי, אפשר להתחיל לעבוד. קודם כל מכינים את הירקות: חותכים בצל לקוביות קטנות, ג'ינג'ר לקוביות קטנטנות או רצועות דקיקות, מועכים שום, חותכים גזר לרצועות דקות, חולטים עגבניות, מורידים את קליפתן, מוציאים את הליבות וחותכים את בשרן לקוביות בגודל בינוני. את פילה הדג חותכים לחתיכות בגודל רצוי. אפשר להשתמש בפילה של כל דג לבן, טרי או מופשר. אני השתמשתי בלשנון גרינלנדי. אל תשאלו אותי מה זה, זה מה שהיה כתוב על האריזה. מתחילים לטגן בצל עד להזהבה, מוסיפים ג'ינג'ר ושום, מערבבים ומטגנים תוך ערבוב עוד כמה דקות. מוסיפים גזר ואחרי כמה דקות גם את העגבניות. במקביל מעמידים סיר עם אורז.
אחרי שהגזר והעגבניות התרככו מעט, מה שלוקח בערך 5-7 דקות, מוסיפים למחבת ממרח קארי ומערבבים היטב. אם רוצים מנה ברמת חריפות סבירה, תוסיפו חצי כף. אם בא לכם להרגיש בתאילנד או שבאופן כללי אתם חיים על הקצה, לכו על כף מלאה. מוזגים לתוך המחבת חלב קוקוס (מי קוקוס ולא קרם קוקוס, כי הוא שומני וכבד מדי) ומביאים לרתיחה. מיד אחרי זה מוסיפים חתיכות דג, מערבבים, מוסיפים מלח, פלפל ומיץ לימון, מכסים ומבשלים בין רבע שעה ל- 20 דקות או עד שהדג מוכן. מכבים את האש, מפזרים מעל התבשיל בצל ירוק, פטרוזיליה או כוסברה קצוצה, מכסים ועוזבים אותו לחצי שעת מנוחה. בזמן הזה כל הטעמים מתערבבים ונספגים בדג.
מגישים ליד או על אורז או אטריות. אני מעדיפה אורז מלא. המנה הזו היא תענוג צרוף, שורף וצורב. היא חריפה וחמוצה ומתוקה בו זמנית. היא חגיגה של טעמים. היא דש מתאילנד. היא פרומו למסעדה קטנה בחוף נידח. היא פנטזיה שמתממשת כאן ועכשיו. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
1 בצל בינוני                                          חצי כף ממרח קארי אדום
2-3 שיני שום                                        3 כפות לימון
2-3 ס"מ שורש ג'ינג'ר                            1 כוס חלב קוקוס
1 גזר בינוני                                           1 כפית מלח
2 עגבניות                                              פלפל שחור לפי הטעם
2 כפות שמן לטיגון                                  בצל ירוק / פטרוזיליה / כוסברה לקישוט
2 פילה דג לבן (בערך 500 גרם)             2 כוסות אורז להגשה



אופן הכנה:      
  1. מכינים את חומרי הגלם: חותכים בצל לקוביות קטנות, ג'ינג'ר לקוביות קטנטנות או רצועות דקיקות, מועכים שום, חותכים גזר לרצועות דקות, חולטים עגבניות, מורידים את קליפתן, מוציאים את הליבות וחותכים את בשרן לקוביות בגודל בינוני. את פילה הדג חותכים לחתיכות בגודל רצוי.
  2. מבשלים אורז לפי הוראות היצרן.
  3. במחבת עמוקה או סיר מטגנים בצל עד להזהבה, מוסיפים ג'ינג'ר ושום, מערבבים ומטגנים תוך ערבוב עוד כמה דקות. מוסיפים גזר ואחרי כמה דקות גם את העגבניות. מטגנים 5-7 דקות.
  4. מוסיפים למחבת ממרח קארי ומערבבים היטב. מוזגים חלב קוקוס, מערבבים ומביאים לרתיחה.
  5. מוסיפים חתיכות דג, מערבבים, מוסיפים מלח, פלפל ומיץ לימון, מכסים ומבשלים בין רבע שעה ל- 20 דקות או עד שהדג מוכן.
  6. מכבים את האש, מפזרים מעל התבשיל בצל ירוק, פטרוזיליה או כוסברה קצוצה ומכסים. לפני שמגישים נותנים לכל הטעמים להתערבב לפחות חצי שעה.



הערות:
  • אפשר להשתמש בפילה של כל דג לבן.
  • היום ניתן לקנות ממרח קארי אדום כמעט בכל סופר – אל תוותרו עליו! תתחילו מחצי כף ואם הרוטב לא ירגיש לכם חריף מספיק – תוסיפו בהדרגה עוד.
  • מומלץ להשתמש במי קוקוס ולא בקרם קוקוס, כי הוא הרבה יותר סמיך ושומני. לפני השימוש נערו היטב את הפחית וערבבו את התכולה. את השאריות אפשר להעביר לכלי כלשהו (כוס חד-פעמית) ולהקפיא.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה