יום שני, 4 במרץ 2013

פלאן חלב קוקוס כשר לפסח

מעולם לא הייתי מודעת לחגים יותר מאשר מאז שהתחלתי לכתוב את הבלוג. אני רואה את זה ככה: לכותבי בלוג בישול יש אחריות מוסרית לספק לקוראיהם הנאמנים מתכונים מוצלחים ומעניינים ליום-יום. האחריות הזאת גדלה והופכת לחובה מוסרית של ממש כשמדובר בחגים, במיוחד החגים שלנו שתמיד קשורים לאוכל וארוחות משפחתיות בסדר גודל כזה או אחר. על אחת כמה וכמה כשמדובר בפסח – חג שמחייב תפריט מיוחד ושימוש בחומרי גלם מסוימים שאולי פחות מוכרים ואהובים. בנוסף למודעות יש את עניין התזמון: על-מנת שתוכלו להכין פלאן טעים, חגיגי ומרשים בערב פסח, אני צריכה להכין אותו בערך שבועיים לפני כן. שלא תחשבו בטעות שאני מתלוננת! בן זוגי בכלל מרגיש שהוא מת והגיע לגן עדן: יש לנו פלאן באמצע שבוע, סתם ככה, כי אני מתאמנת. אם אתם לא יודעים מה זה פלאן – אל תדאגו, אתם בחברה טובה! עד לא מזמן גם אני לא ידעתי. פלאן זה בעצם קרם קרמל. קינוח רך, עסיסי, עדין ויפה שמבוסס על ביצים, סוכר וחלב או שמנת. ברוח פסח כדאי להכין אותו על בסיס חלב קוקוס (מה שנקרא "נוזל קוקוס" ולא "קרם"). ככה הוא יהיה גם כשר לפסח וגם פרווה ותוכלו להגיש אותו בסיום הארוחה החגיגית.

אפרופו קוקוס: יחד עם שקדים, קוקוס הוא אחד מחומרי הגלם המזוהים ביותר עם פסח. אני מאוד אוהבת אותו בלי שום קשר, משתמשת הרבה בחלב ושבבי קוקוס. לכן מאוד שמחתי שחומר הגלם הראשון בפרויקט אתגר הבלוגרים החודשי של אתר הקונדיטוריה הישראלי מנטקה, שאני לוקחת בו חלק, הוא דווקא קוקוס. פלאן קוקוס, יחסית לקינוח עם מראה מפונפן, הינו די בסיסי בבחינת החומרים הנדרשים להכנתו וגם די קליל ומהיר הכנה. אופים אותו בתבניות אישיות ומעבירים לצלחות הגשה בדקה ה- 90, כלומר אפשר להכין אותו יום-יומיים לפני החג ולשמור במקרר. 


מכיוון שמדובר בקרם קרמל, הגיוני שמתחילים דווקא ממנו: במחבת כבדה, או סיר עם תחתית עבה, או סתם קלחת כמו שלי ממיסים סוכר. חשוב: הכלי שתשתמשו בו צריך להיות נקי ולגמרי יבש. לא מוסיפים שום דבר ולא מערבבים את הסוכר. לאט-לאט הוא יתחיל להמס, קודם בצדדים ואחרי זה גם במרכז. לקראת הסוף אפשר לנער את הכלי כדי לעזור לשאריות הסוכר להפוך לנוזל חום וסמיך. תיזהרו: קרמל חם על העור – זה לא נעים. ברגע שכל הסוכר נמס לגמרי, יוצקים את הקרמל ישר מהכלי לתוך התבניות האישיות. אם יש צורך, מחזיקים את התבנית ביד ועושים תנועה סיבובית על מנת שהקרמל יכסה את כל התחתית. שכבת הקרמל אמורה להיות דקה. משאירים בצד להתקרר.

בינתיים מכינים את הקרם: בקערה טורפים חלב קוקוס עם ביצים וסוכר עד שמתקבלת תערובת חלקה. את התערובת מסננים דרך מסננת או נפה צפופה לתוך כלי כלשהו שנוח לצקת ממנו. אני השתמשתי בכוס מדידה. מומלץ לא לדלג על השלב הזה, כי למרות שהתערובת נראית חלקה יש בתוכה מלא דברים שאני לא יודעת איך לקרוא להם אחרת חוץ מ"איכסה". 

את הקרם המסונן יוצקים לתוך התבניות האישיות מעל הקרמל. את התבניות מסדרים בתוך כלי גדול יותר (כזה שאפשר להכניס לתנור) וממלאים אותו במים רותחים שאמורים להגיע לחצי גובה התבניות. 


את הכלי הגדול מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 150 מעלות ל- 35-40 דקות או עד שהפלאן מסמיך. אם מנערים את התבנית, הוא אמור לרתות כמו ג'לי. תעקבו אחריו כי זמן האפייה מאוד תלוי בתנור: פני הפלאן צריכים להיות חלקים, ללא בועות והוא אמור להיות יציב ולא נוזלי. מוציאים מהתנור ומהתבנית הגדולה ומשאירים להתקרר תחילה על השיש ואחרי זה במקרר במשך כמה שעות לפחות. 


יש שתי דרכים לשלוף את הפלאן מהתבניות האישיות: אפשר להעביר את הסכין בין הפלאן לדפנות התבנית ולהפוך אותו על הצלחת - ככה הקרמל נשאר רק בחלק העליון, ואפשר לעשות זאת אחרי שמכניסים את התבנית עם הפלאן לכמה דקות לכלי עם מים רותחים בגובה 2-3 ס"מ. אני מעדיפה את הדרך השנייה, כי בזמן שהתבנית נמצאת במים החמים הקרמל נמס ולא רק נשאר בחלק העליון אלא גם נשפך על צלחת הגשה כשהופכים את התבנית. מה אני אגיד לכם? זה פשוט מראה יפה! אפשר לקשט את הפלאן עם כמה שבבי קוקוס גדולים ועלה נענע. לצורך שדרוג למבוגרים ועל מנת לחזק את חוויית הקוקוס, אפשר להוסיף לצלחת עם הפלאן כף פינה קולדה. חג שמח ובתאבון!



אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 6 מנות אישיות:
4 ביצים                                                                   75 גרם (6 כפות) סוכר לקרם
400 מ"ל חלב קוקוס (קופסה)                                   75 גרם (6 כפות) סוכר לקרמל


אופן הכנה:
  1. במחבת כבדה, סיר עם תחתית עבה או קלחת נקייה ויבשה לגמרי ממיסים סוכר. לא מוסיפים שום דבר ולא מערבבים את הסוכר. לקראת הסוף אפשר לנער את הכלי כדי לעזור לשאריות הסוכר להפוך לקרמל.
  2. ברגע שכל הסוכר נמס לגמרי, יוצקים את הקרמל ישר מהכלי לתוך התבניות האישיות. אם יש צורך, מחזיקים את התבנית ביד ועושים תנועה סיבובית על מנת שהקרמל יכסה את כל התחתית.
  3. בינתיים מכינים את הקרם: בקערה טורפים חלב קוקוס עם ביצים וסוכר עד שמתקבלת תערובת חלקה. את התערובת מסננים דרך מסננת או נפה צפופה לתוך כלי כלשהו שנוח לצקת מממנו.
  4. את הקרם המסונן יוצקים לתוך התבניות האישיות מעל הקרמל. את התבניות מסדרים בתוך כלי גדול יותר (כזה שאפשר להכניס לתנור) וממלאים אותו במים רותחים שמגיעים לחצי גובה התבניות.
  5. את הכלי הגדול מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 150 מעלות ל- 35-40 דקות או עד שהפלאן מסמיך. פני הפלאן צריכים להיות חלקים, ללא בועות והוא אמור להיות יציב ולא נוזלי.
  6. מוציאים מהתנור ומהתבנית הגדולה ומשאירים להתקרר תחילה על השיש ואחרי זה במקרר במשך כמה שעות לפחות.
  7. לפני הגשה מכניסים תבניות הפלאן לכלי עם מים רותחים בגובה 2-3 ס"מ, משאירים לכמה דקות, מעבירים סכין בין הפלאן לדפנות התבנית והופכים אותו על צלחת הגשה. אפשר לקשט עם שבבי קוקוס ועלה של נענע או לשדרג (למבוגרים) באמצעות כף של פינה קולדה.



הערות:
  • אל תיתנו להסברים הארוכים שלי להרתיע אותכם. באמת מדובר כאן בקינוח מרשים שמוכן תוך פחות משעה מתוכה חצי מהזמן הוא נמצא בתנור.
  • אפשר להכין את הפלאן כמה ימים לפני מועד הגשה מתוכנן ולשמור במקרר.
  • בזמן הכנת הקרמל חשוב להשתמש בכלי נקי ויבש לגמרי וחשוב לסנן את תערובת הקרם לפני שיוצקים אותה לתבניות.

6 תגובות:

  1. מנה נוסטלגית.. אבי ז"ל נהג להכין ולא גילה את המתכון
    זה ניראה טעים מאוד..רצתי להכין תודה

    השבמחק
  2. יאמי.... עכשיו אני חוקרת את שאר הבלוג.

    השבמחק
  3. לבלוגרי אוכל חד משמעית יש אחריות להיערך לכל חג, מועד וסתם יום שלישי - צודקת במאה אחוז! אני עדיין לא מאמינה שמכל כך מעט מרכיבים יוצא קינוח כל כך יפה וחגיגי.. מהמם.

    השבמחק
    תשובות
    1. כן-כן, במיוחד אם יום שלישי הוא יום ממרח חלבה או יום דג מלוח בינלאומי.. טוב, את ממציאה אותם, אז את מבינה אותי :)

      מחק