יום חמישי, 7 במרץ 2013

עוגת שמרים במילוי דאבל חלבה ובמילוי חלבה ושוקולד


מחר יצוין ברחבי העולם יום האישה הבינלאומי. היסטורית ביום הזה נשים הביעו הזדהות במאבק למען שיוויון, אמנציפציה וזכויות נשים. במדינה שלנו היום כשרוב הנשים חופשיות לבחור את מסלול חייהן – לימודים, עבודה, משפחה – יום האישה מאבד את חשיבותו ואת האקטואליות שלו. וזה בניגוד לעובדה שעדיין קיים חוסר-שיוויון בין גברים לנשים הן במושגים של הזדמנויות תעסוקתיות והן במושגים של שכר עבודה. לצערי, בדומה לנשים רבות, אני מקבלת די כמובן מאליו את מעמד האישה בעולם המודרני, ואני מאוד שמחה שקיים יום שבו אפשר לעצור ולהיזכר כמה קשה ואורכה הייתה הדרך לשיוויון ובכמה מקומות בעולם נשים עדיין יכולות רק לחלום על אמנציפציה אישית. לא, אני לא פמיניסטית – אני מבלה יותר מדי זמן במטבח :) אבל אני מודעת ומודה ליקום שנפלה בחלקי הזכות לעשות זאת מתוך בחירה חופשית. לכבוד יום האישה הבינלאומי ובגלל שצריך להתפטר מהקמח לקראת פסח אני מציעה לכם עוגת שמרים שאני מאוד אוהבת במילוי שני סוגי חלבה: ממרח סומסום בטעם חלבה (גם בריא וגם טעים מאוד) ושערות חלבה. ומכיוון שהבצק מספיק בעצם לשתי עוגות, את העוגה השנייה מילאתי בחלבה, שוקולד ופירורי עוגה שנשארו לי מעוגת נפוליאון.
את הבצק הזה אימצתי בחום לפני הרבה זמן ואני כבר לא זוכרת איפה ראיתי אותו לראשונה. בטוח בבלוג כלשהו. אז תודה לאינטרנט ולמי שפרסם את המתכון! הפעם השתמשתי בקמח החדש הזה עם השמרים בפנים. מכירים? נחמד, למרות שכשראיתי בפנים חתיכות שמרים הפסקתי להבין מה הרעיון המהפכני מאחורי המוצר ומה כל כך מיוחד בקמח הזה. אני לא יודעת למה ציפיתי, אבל להוסיף שמרים לקמח אני יכולה בעצמי. בכל אופן, הכנת הבצק פשוטה: בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים יחד קמח, מים פושרים, סוכר, מלח, ביצה, חלמונים ותמצית ווניל. אם אתם לא משתמשים בקמח ה"מיוחד", תוסיפו בשלב זה גם את השמרים. מתחילים לערבב במהירות בינונית ואחרי כ-6-7 דקות מוסיפים חמאה רכה. מערבבים כ- 5 דקות נוספות עד שכל החמאה נספגת ומתקבל בצק רך מאוד ודביק אבל אלסטי וגמיש. מעבירים אותו לקערה משומנת, מכסים ומתפיחים במקום חמים במשך כמה שעות עד שהוא מכפיל את הנפח שלו. לחילופין אפשר להתפיח את הבצק במשך לילה במקרר.

את הבצק שתפח מחלקים לשני חלקים שווים. כמו שאמרתי, כמות הבצק מספיקה לשתי עוגות בגודל אינגליש קייק. 
מרדדים את החתיכה הראשונה (אני עושה את זה ישירות על השיש) למלבן גדול, בערך 30 על 20. מורחים ממרח, מפזרים מעל בנדיבות שערות חלבה ומגלגלים את הבצק לגליל שמנמן אך צפוף. הבצק עלול להידבק למשטח העבודה, אבל מכיוון שהוא מאוד אלסטי, אל תפחדו להפעיל עליו לחץ – הוא לא ייקרע. אם אתם רוצים לעשות עוגה מוחצנת, כמו שלי, כלומר עוגה שהמילוי שלה פונה החוצה, חותכים את הגליל לאורך לשני חצאים, כמו בתמונה, "מדביקים" את קצוות הרצועות אחד לשני וקולעים צמה בצורת בורג. כשהיא מוכנה מעבירים אותה לתבנית אינגליש קייק משומנת ומשאירים להתפחה נוספת של כ- 40-50 דקות. מומלץ לעשות זאת במקום חמים ויבש ולכסות את התבנית עם מגבת שהבצק לא יתחיל להתייבש.

אחרי ההתפחה השנייה מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות למשהו כמו 40 דקות או עד להזהבה. כשהעוגה בתנור, מכינים סירופ שאני מעדיפה למרוח על עוגות שמרים במקום ביצה: בקערית טורפים אבקת סוכר עם מים רותחים. ברגע שהעוגה יוצאת מהתנור, מורחים עליה את הסירופ ומקררים לפני שמוציאים מהתבנית.
מרדדים את החתיכה השנייה וממלאים בסגנון "בעל הבית השתגע": השתמשתי בממרח בטעם חלבה, שערות חלבה, שוקולד קצוץ ושאריות עוגה מפוררות. 
חותכים את הגליל לפרוסות שוות ומסדרים בתוך תבנית משומנת בשתי שורות לקבלת מראה שושנים. בסוף האפייה מורחים את העוגה עם הסירופ.
ואם כמוני יישארו לכם כמה פרוסות שלא נכנסו לתבנית, תוכלו לאפות אותן בתבנית שקעים ולקבל שושנים בודדים מקסימים. מיותר לציין שכשאופים עוגות שמרים הריח בבית מטריף. אז נשים יקרות (גברים מוזמנים לדלג למתכון), יום האישה שמח ובתאבון!


אז מה היה לנו?

מרכיבים לשתי עוגות אינגליש קייק:
4 כוסות קמח עם שמרים או                                          100 גרם חמאה רכה
4 כוסות קמח רגיל + 50 גרם שמרים טריים                    1 ביצה ו- 2 חלמונים
1 כוס מים פושרים                                                        1 כפית תמצית ווניל
חצי כוס סוכר                                                                קורט מלח

למילוי:
חצי קופסת ממרח סומסום בטעם חלבה                        100 גרם שוקולד מריר קצוץ
2 כוסות דחוסות שערות חלבה                                       פירורי עוגה או עוגיות (אופציונלי)

לסירופ:
3 כפות אבקת סוכר                                                       3 כפות מים רותחים



אופן הכנה: 
  1. בקערת מיקסר עם וו לישה מערבבים יחד קמח, מים פושרים, סוכר, מלח, ביצה, חלמונים ותמצית ווניל. אם לא משתמשים בקמח שמרים, מוסיפים בשלב זה גם את השמרים. מתחילים לערבב במהירות בינונית במשך 6-7 דקות.
  2. מוסיפים חמאה רכה ומערבבים 5 דקות נוספות עד שכל החמאה נספגת ומתקבל בצק רך מאוד ודביק אבל אלסטי וגמיש.
  3. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים ומתפיחים במקום חמים במשך כמה שעות עד שהוא מכפיל את הנפח שלו. את הבצק שתפח מחלקים לשני חלקים שווים.
  4. מרדדים כל אחת מהחתיכות למלבן גדול, בערך 30 על 20. מורחים ממרח, מפזרים מעל בנדיבות את התוספות ומגלגלים את הבצק לגליל שמנמן אך צפוף. חותכים בהתאם לצורת עוגה רצויה: או חצי-חצי לאורך וקולעים צמה בצורת בורג משתי רצועות, או לחתיכות שוות ליצירת מראה שושנים.
  5. את הצמה או את החתיכות מסדרים בתוך תבנית אינגליש קייק משומנת ומשאירים להתפחה נוספת של כ- 40-50 דקות במקום חמים ויבש. מומלץ לכסות את התבניות עם מגבות שהבצק לא יתייבש.
  6. אחרי ההתפחה השנייה מכניסים את התבניות לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 40 דקות בערך או עד להזהבה.
  7. בינתיים מכינים סירופ: בקערית טורפים אבקת סוכר עם מים רותחים.
  8. כשהעוגות יוצאות מהתנור, מורחים עליהן את הסירופ ומקררים לפני שמוציאים מהתבניות.



הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אפשר להחליף שמרים טריים בשתי כפות שמרים יבשים או בשקית (50 גרם) שמרי בזק.
  • אפשר למלא את העוגות בכל דבר שאוהבים, לדוגמה: שוקולד מומס, ממרחים בטעמים שונים, סוכר + קינמון, שוקולד צ'יפס, אגוזים או שקדים קצוצים וכו'.
  • את העוגות שומרים בכלי אטום. אם שתי עוגות זה יותר מדי, אפשר להקפיא אחת מהעוגות אחרי שהיא לגמרי מתקררת ולהגיש מאוחר יותר אחרי הפשרה במשך כמה שעות בטמפרטורת החדר וחימום קצרצר בתנור או אפילו מיקרו.

8 תגובות:

  1. מסקרן אותי מדוע כל הפוסטים שלך מתפרסמים בארבע לפנות בוקר? אצלנו תשע בערב אגב.. :)

    השבמחק
    תשובות
    1. אין לי מושג :) זאת הגדרה במערכת. איפה זה אצלכם?

      מחק
    2. אמריקה

      מחק
    3. המרכיב הסודי על המפה... :)

      מחק
  2. איזה כיף זה שמרים עם חלבה!!
    ממש מתכון כלבבי..

    השבמחק
  3. נהדררררררררררררר
    אני כל כך אוהבת עוגות שמרים!
    וזה יופי של שילוב טעמים - שוקולד וחלבה

    נראה לי אבל שיש טעות בהמרה לקמח+שמרים. בקילו קמח שמרים יש רמנם שמרים יבשים אבל הם בכמות של 50 גר שמרים טריים, כך שבארבע כוסות יש טיפונת יותר מ 25 גר שמרים טריים

    השבמחק
    תשובות
    1. הי ויני, תודה על ההערה. כמו שכתבתי בפוסט, את המתכון הזה אימצתי לפני הרבה זמן ובמקור משתמשים ב- 50 גרם שמרים טריים. מכיוון שזאת הייתה הפעם הראשונה שהשתמשתי בקמח שמרים, הנחתי שאני פשוט לוקחת את כמות הקמח שבמתכון (4 כוסות) וכל השמרים הנחוצים כבר בפנים. אז את אומרת שיש שם רק חצי? טוב לדעת :) מה שכן, הבצק תפח ועלה יפה מאוד. והמסקנה האישית שלי: אין שום ערך מוסף בשימוש בקמח השמרים, אז אני חוזרת לדבר האמיתי.

      מחק