יום שבת, 27 באפריל 2013

סלמון אפוי עם סופלה גבינה לבנה

כשאומרים שבועות, התמונה הראשונה שעולה לי מול העיניים היא עוגת גבינה. ככה זה כשלא גדלים בארץ, אלא צוללים באמצע החיים לתרבות חדשה וצורכים אותה לעיתים בצורת אינסטנט. אז ברור שהיום אני יודעת מהי משמעות החג ומהם סמליו ומנהגיו. ועדיין, שום דבר לא מתחרה עם הקינוח החלבי האולטימטיבי על התואר "אסוציאציה מספר 1". אמרתם שבועות – אמרתם עוגת גבינה. בשלב זה אתם בטח מתחילים לתהות מה הקשר בין עוגת גבינה לבין סלמון אפוי עם סופלה גבינה לבנה. והאמת היא שאין כל כך קשר. רק הבטחה שבהמשך יהיה כאן מתכון של עוגת גבינה שווה במיוחד. החלטתי שהיא תתפרסם בתור הפוסט החגיגי מספר 100 (אני מאוד אוהבת מספרים עגולים). לסקרנים שביניכם – זה פוסט מספר 97, כלומר ברגע זה גזרתי על עצמי ועליכם שני מתכונים נוספים לפני עוגת הגבינה העגולה. ובדומה למתכון הזה, גם הם יתאימו לארוחת שבועות.
בחזרה לסלמון. את המתכון ראיתי כאן (זהירות – רוסית). הוא פשוט מאוד, מיוחד מאוד והתוצאה נראית ומריחה מעולה. כמובן, היא גם נורא טעימה. הוספתי כמה מרכיבים למשרה, מעבר לזה די נצמדתי למקור. מתחילים בהכנת תערובת המשרה: מערבבים בקערית מלח, פלפל שחור, דבש, שמן זית וגרידת תפוז. מורחים את התערובת על פילה סלמון נקי ויבש (ללא עור), מפזרים מעל עלי נענע, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה – שעה.
בינתיים אפשר להכין את המצע. לא רציתי כותרת פוסט ארוכה מדי, אז לא ציינתי שהסלמון נח על מצע של בצל בחמאה ותפוזים. כן-כן. לא פחות ולא יותר. חותכים בצל לרצועות דקות ומטגנים בחמאה עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים סוכר, מלח ופלפל שחור גרוס, מערבבים ואחרי כמה דקות מוסיפים מיץ תפוזים. מערבבים ומטגנים על אש בינונית-נמוכה עד שהמיץ מצטמצם כמעט לגמרי והבצל מקבל גוון צהבהב.
מעבירים את הבצל לתבנית חסינת אש ומסדרים אותו בתחתית בשכבה אחידה. מנקים את הסלמון משאריות המשרה (לא חייבים לשטוף, מספיק פשוט להעביר וויש עם היד) ומניחים על שכבת הבצל. במידת הצורך חותכים את פילה הסלמון לנתחים בגודל מתאים. מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לרבע שעה.
עכשיו אפשר להכין סופלה גבינה. במתכון המקורי משתמשים בגבינת פילדלפיה ואתם לגמרי מוזמנים לעשות זאת, במיוחד אם אין לכם בעיה תפיסתית עם סתימת עורקים. אני הלכתי על גבינה לבנה 5%. תשאלו מה זה סופלה? תכלס, זה הכי דומה לחביתה מאוד-מאוד אוורירית. מפרידים ביצים. את החלבונים (לבן) מקציפים עד שמתקבל קצף רך. את החלמונים (צהוב) טורפים עם הגבינה. אחרי זה מקפלים את החלבונים לתוך תערובת החלמונים. עדיף לעשות זאת בשלוש נגלות. תקפלו בעדינות על מנת לא לפגוע במרקם האוורירי של הסופלה.
מוציאים את התבנית מהתנור (זהירות – חם!), מורידים את נייר הכסף ומכסים את הדג האפוי בסופלה. מיישרים ומחזירים לתנור ללא נייר כסף לרבע שעה – 20 דקות או עד שהסופלה מזהיב.
זהו, זה מוכן. אפשר לקרר טיפה ולהגיש או כמנה עצמאית או בתוספת למשל תפוחי אדמה אפויים וסלט.
חובבי הדגים בכלל וחובבי סלמון בפרט מאוד יאהבו את המנה הזו. קודם כל היא יפה ומרשימה. היא טעימה ובריאה - פלוס. היא זהובה מבחוץ וורודה מבפנים (אוכל ורוד זה מגניב) – פלוס נוסף. היא משלבת המון טעמים וניחוחות, אבל לא עמוסה ולא כבדה – פלוס גדול. היא כוללת גבינה ולכן סופר מתאימה לככב בארוחת שבועות – פלוס אחרון ענק. השתכנעתם? הכנסתם סלמון לרשימת הקניות? מעולה. חג שמח מראש ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים למשרה:
כפית דבש                                                                    2 כפיות מלח
כפית שמן זית                                                               כפית גרידת תפוז
חצי כפית פלפל שחור                                                    כ- 15 עלי נענע

מרכיבים למנה:
800-900 גרם פילה סלמון בלי עור                                 150 גרם גבינה לבנה 5%
2 בצלים גדולים                                                             3 חלבונים
כפית סוכר                                                                     3 חלמונים
מיץ של תפוז אחד (כ- 100 מ"ל)                                    מלח ופלפל לפי הטעם
20 גרם חמאה



אופן הכנה:
  1. מכינים משרה: מערבבים בקערית מלח, פלפל שחור, דבש, שמן זית וגרידת תפוז. מורחים את התערובת על פילה סלמון נקי ויבש ללא עור, מפזרים מעל עלי נענע, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה – שעה.
  2. חותכים בצל לרצועות דקות ומטגנים בחמאה עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים סוכר, מלח ופלפל שחור גרוס, מערבבים ואחרי כמה דקות מוסיפים מיץ תפוזים. מערבבים ומטגנים על אש בינונית-נמוכה עד שהמיץ מצטמצם כמעט לגמרי והבצל מקבל גוון צהבהב.
  3. מעבירים את הבצל לתבנית חסינת אש ומסדרים אותו בתחתית בשכבה אחידה. מנקים את הסלמון משאריות המשרה ומניחים על שכבת הבצל. במידת הצורך חותכים את פילה הסלמון לנתחים בגודל מתאים. מכסים את התבנית בנייר כסף ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לרבע שעה.
  4. מכינים סופלה גבינה: מפרידים ביצים. את החלבונים מקציפים עד שמתקבל קצף רך. את החלמונים טורפים עם הגבינה. אחרי זה בעדינות, בשלוש נגלות מקפלים את החלבונים לתוך תערובת החלמונים.
  5. מוציאים בזהירות את התבנית מהתנור, מורידים את נייר הכסף ומכסים את הדג האפוי בסופלה. מיישרים ומחזירים לתנור ללא נייר כסף לרבע שעה – 20 דקות או עד שהסופלה מזהיב.
  6. מגישים כמנה עצמאית או בתוספת תפוחי אדמה אפויים וסלט.



הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • עדיף להשתמש בסלמון טרי, אבל אפשר גם בקפוא. אם משתמשים בסלמון מופשר, מאוד חשוב לייבש אותו היטב לפני ההשריה.
  • אם רוצים, אפשר להחליף את הגבינה הלבנה 5% בכמות זהה של גבינת פילדלפיה או בגבינה לבנה עם אחוזי שומן גבוהים יותר.
  • תרגישו חופשי לתבל את המנה לפי טעמכם. לעומת זאת אני לא ממליצה לוותר על מיץ תפוזים. הוא זה שאחראי על טעמה המיוחד של המנה.





2 comments:

  1. טוב תקשיבי, זה נראה מעולה ברמות!!!
    סלומון עם גבינות איזה טעם מעולה לשניהם ביחד..

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה! זה באמת אחד השילובים המוצלחים.

      מחק