יום רביעי, 1 במאי 2013

קיש חצילים, עגבניות שרי מיובשות ופרמז'ן

טוב, אני לא יודעת ממה להתחיל.. זה מצב די נדיר, כי מי שמכיר אותי יודע שבדרך כלל דווקא קשה לי לסיים..  קצת רקע: אני עצובה מאוד. אני באילת בחום 40 מעלות אחרי 5 שעות נהיגה ופנצ'ר אחד. בעיר הזו אי אפשר להתחבר לאינטרנט! לכן אני יושבת ב"ארומה", שותה אייס מס' X (ביי ביי שינה) ומנסה להעלות את הפוסט שמשום מה מסרב לצאת בפונט אחיד. אז אני נכנעת, דורכת על הפרפקציוניזם שלי ומעלה כמו שזה, כי זה מה שסגרתי עם נריה. מכירים את נריה? לא? אין מצב! אני מנסה להיזכר איך הכרתי את נריה מ"לא דיברנו עוד על עגבניה". אם אני לא טועה, זה התחיל מתגובה לאחד הפוסטים שלי, ואז היה משחק לייקים הדדי בפייסבוק שבעקבותיו החלטנו לקחת את היחסים שלנו שלב אחד קדימה ועברנו להודעות. עד כה סיפור רגיל שכמוהו יש לא מעט בעידן המחשבים. אבל רק היכרויות וירטואליות מיוחדות מאוד גדלות למפגשים אישיים. אם הייתם מכירים את נריה (וכדאי לכם מאוד להכיר אותה ואת הבלוג המקסים שלה) הייתם מבינים איך פחות או יותר אחרי 5 דקות שיחה בצ'ט כבר קבענו להיפגש לקפה שאחריו נשאר רק לקבוע תאריך לסגור את האולם ולהחליט מה נאפה יחד. נריה היא פשוט פצצת אנרגיה! היא חכמה ומצחיקה ויכולה להדביק בהתלהבות שלה אפילו בול עץ כמוני. היא משחקת עם אוכל, תרתי משמע. שיתוף הפעולה עם נריה היה פשוט תענוג, ואני בטוחה שבקרוב אקפוץ למרכז לבדוק מקרוב את מצב התנור שלה.
אז החלטנו שנכין מנה אחת מלוחה ומנה אחת מתוקה, כמובן ברוח שבועות. למה מלוח ומתוק? ברור - כדי שיהיה לנו מה לאכול ועם מה לקנח. אני ניצלתי את ההזדמנות כדי להכין קיש רביעי במסגרת מרתון הקישים האישי. כמחווה לבלוג של נריה החלטתי למלא את הקיש בין השאר בעגבניות שרי מיובשות. נריה הכינה גביניות מעלפות במילוי תערובת גבינה, שוקולד לבן וגרידת תפוז. כנסו לבלוג שלה כדי לראות את המתכון
אז היינו בקיש.. קיש הוא מנה קלאסית לשבועות. הקיש הזה הוא חגיגי ועשיר במיוחד הודות לשילוב של הרבה טעמים ומרקמים: חציל מטוגן וקריספי, עגבניות שרי מיובשות מתקתקות, גבינת פרמז'ן גזעית וטיפה חריפה. בתכנון הראשוני הייתה גם עירית, אבל קיבלתי המלצה להוסיף במקומה נענע וצנוברים והשילוב יצא מושלם, אפילו יותר טעים ממה שקיוויתי. אני כמובן לא אובייקטיבית, אז אתם מוזמנים לאמת את הגרסה שלי עם נריה.
הכנת הקיש לא מסובכת ומהירה. מתחילים בקלתית. במעבד מזון מערבבים קמח מנופה עם חמאה קרה חתוכה לקוביות עד שמתקבלת תערובת פירורית. בקערית נפרדת טורפים ביצה ומוסיפים חצי ממנה לתערובת היבשה. ממשיכים לערבב בפולסים קצרים עד שהפירורים הופכים לרטובים יותר ודביקים. במידת הצורך מוסיפים בהדרגה עוד מהביצה הטרופה. את הפירורים מעבירים על השיש ומקבצים לכדי כדור בצק. בעיקרון צריך לשלוח אותו לקירור קצר ורק אז להתחיל לעבוד. הפעם החלטתי לסדר את הבצק בתוך תבנית אפייה, לדקור בעזרת מזלג ולשלוח אותו לקירור יחד עם התבנית. חצי שעה תספיק. אם אתם חסידי רידוד, אתם מוזמנים לרדד את הבצק. אפשר בין שתי שכבות נייר אפייה. לפי התמונה אתם יכולים לנחש שאני לא השתמשתי במערוך. לי הרבה יותר נוח ונעים לבצע את המשימה הזו באופן בלתי אמצעי, כלומר עם האצבעות. תכלס, גם לקיש לא איכפת.
אני אחסוך מכם את ההסבר המפורט לגבי אפייה עיוורת. אתם יכולים לקרוא על השלב הזה בהכנת הקלתית כאן או כאן.
בזמן האפייה הראשונית ואחריה, כשהקלתית מתקררת, מכינים את המילוי של הקיש. מתחילים בטיגון חציל. אני השתמשתי בחציל בלאדי בעל טעם עדין ומראה תחרה. חותכים אותו לפרוסות, מקמחים ומטגנים בשמן משני הצדדים עד להזהבה. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ומקררים.
בינתיים חותכים עגבניות שרי מיובשות לחצאים, שוטפים נענע, מייבשים וחותכים גס את העלים. מכינים רויאל: בקערה גדולה טורפים שמנת לבישול עם חלב וביצים. מוסיפים לתערובת 100 גרם גבינת פרמז'ן, כמה חופנים של צנוברים ועגבניות שרי ונענע שחתכנו לפני כן. מתבלים במלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט ומערבבים. זהו, יש לנו הכל כדי להרכיב קיש מושלם.
מסדרים את פרוסות החצילים המטוגנות בתחתית הקלתית, מזליפים מעל את הרויאל עם התוספות, מפזרים את שאריות גבינת הפרמז'ן ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לרבע שעה – 20 דקות או עד שהמילוי מתייצב והגבינה מזהיבה.
מוציאים מהתנור ומשאירים בחוץ להתקרר בתוך תבנית האפייה.
אחרי כרבע שעה-עשרים דקות אפשר לשלוף את הקיש מהתבנית. זה קל במיוחד אם משתמשים בתבנית אפייה עם תחתית מתפרקת. חותכים ומיד מגישים. הקיש הולך מעולה עם סלט ירוק בצד.
כמו שאמרתי הקיש הזה לגמרי מפנק: הבצק פריך וחמאתי, המילוי מפתיע בשילוב הטעמים ומעל כל החגיגה הזו נחה לה גבינת פרמז'ן מותכת וזהובה.
תאכלו אותו לאט ובכיף. תתענגו על כל ביס וביס כי הם נדירים. אני נשמעת מאוד מרוצה מעצמי ותדעו שזה לגמרי בצדק. תעשו חשבון בעצמכם: רק טוב יכול לצאת מהמרכיבים שמשולבים בקיש באהבה רבה. אז תשמחו את האהובים שלכם בשבועות, אל תשכחו לבדוק את הגביניות של נריה ושיהיה חג שמח ובתאבון!
אז מה היה לנו?


מרכיבים לקלתית (26 ס"מ):
200 גרם קמח (כוס וחצי פחות כף)         חצי ביצה (במידת הצורך עוד חצי)
100 גרם חמאה קרה

מרכיבים למילוי ורויאל:
1 חציל                                                  250 מ"ל שמנת לבישול (קרטון קטן)
200 גרם עגבניות שרי מיובשות              50 מ"ל חלב
2 חופנים של צנוברים                            2 ביצים
15-20 עלי נענע                                    מלח ופלפל לפי הטעם
160 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת              חצי אגוז מוסקט מגורר



אופן הכנה:
  1. מכינים קלתית: במעבד מזון מערבבים קמח מנופה עם חמאה קרה חתוכה לקוביות עד שמתקבלת תערובת פירורית. בקערית נפרדת טורפים ביצה ומוסיפים חצי ממנה לתערובת היבשה. ממשיכים לערבב בפולסים קצרים עד שהפירורים הופכים לרטובים יותר ודביקים. במידת הצורך מוסיפים בהדרגה עוד מהביצה הטרופה. את הפירורים מעבירים על השיש ומקבצים לכדי כדור בצק.
  2. מרדדים את הבצק ומעבירים לתבנית אפייה או לחילופין מסדרים את הבצק בתוך התבנית ידנית. דוקרים עם מזלג ומעבירים לקירור של כחצי שעה.
  3. מכסים את הבצק עם נייר אפייה, ממלאים את החלל הפנימי בקטניות ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות במשך 15 דקות. מוציאים מהתנור, מורידים את המשקולת ומקררים. במידה והבצק אינו אפוי מספיק בתחתית, מחזירים את התבנית לתנור לחמש דקות ללא כיסוי.
  4. מכינים חציל: חותכים אותו לפרוסות בעובי כ- 4-5 מ"מ, מקמחים ומטגנים בשמן משני הצדדים עד להזהבה. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
  5. מכינים את הרויאל עם התוספות: חותכים עגבניות שרי מיובשות לחצאים ועלי נענע שטופים ויבשים לחתיכות גסות. בקערה גדולה טורפים שמנת לבישול עם חלב וביצים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים עגבניות שרי ונענע, צנוברים, 100 גרם גבינת פרמז'ן ותבלינים ומערבבים.
  6. מרכיבים את הקיש: מסדרים את פרוסות החצילים המטוגנות בתחתית הקלתית, מזליפים מעל את הרויאל עם התוספות, מפזרים את שאריות גבינת הפרמז'ן ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לרבע שעה – 20 דקות או עד שהמילוי מתייצב והגבינה מזהיבה.
  7. מקררים מעט, שולפים מהתבנית, חותכים ומגישים. מומלץ עם סלט ירוק בצד.
  8. שומרים במקרר בקופסה סגורה. מחממים לפני הגשה חוזרת.



הערות:
  • אפשר להחליף את עגבניות שרי המיובשות בעגבניות מיובשות רגילות. הטעם יהיה פחות מתקתק.
  • הצנוברים משדרגים את הקיש, אבל אפשר להסתדר בלעדיהם.
  • אם אתם ממש, אבל ממש לא מסתדרים עם נענע, אפשר להחליף אותה בעשבי תיבול אחרים או לוותר עליה. אבל תדעו לכם שאתם מפסידים משהו בלתי רגיל!
  • אפשר להחליף את גבינת הפרמז'ן בכל גבינה קשה אחרת שאוהבים או אפילו שילוב גבינות. בכל זאת – שבועות.


12 תגובות:

  1. יש לי וידוי, אני לא ובבת גדולה של קישים, אבל הקיש הזה, אין דברים כאלה! אכלתי וביקשתי תוספת!
    חוצזמזה שסגרנו אולם, לא? ;~)

    השבמחק
  2. נראה מעולההההההה ולגמרי עשית לי חשק עכשיו לחתיכה מהקיש הזה.

    חג שמח!
    נטלי

    השבמחק
  3. מ-ה-מ-ם !!!!!!!!!
    אני מאד אוהבת קישים, וזה אחד הקישים היפים שראיתי לאחרונה.
    אוהבת מאד גם את המילוי שבחרת
    שומרת את המתכון ואין ספק בכלל שאכין אותו
    תודה רבה על המתכון

    השבמחק
    תשובות
    1. ויני, תודה על הפרגון! הקיש הזה באמת אחד הטובים.

      מחק
  4. נראה מצוין...הכנתי קיש דומה בשנה שעברה לשבועות ויצא מעולה.
    התמונות שלך עשו לי חשק שיגיע כבר החג..

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה! גם אני כבר רוצה שהוא יגיע. גם אחד החגים האהובים עליי וגם סופ"ש ארוך מאוד בעוד שבועיים :)

      מחק
  5. איזה שת"פ פורה ושווה-נראה מצויין ומקווה להספיק ולנסות לשבועות (-:

    השבמחק
  6. וואו וואו וואו!! אחד הקישים היפים שראיתי , וראיתי המון!!
    נראה חתיך במיוחד, מגרה במיוחד, שווה במיוחד!

    יאמי לך!

    השבמחק