יום רביעי, 22 במאי 2013

קיש טונה, תירס ובצל ירוק – סלט בתוך קיש

לפני די הרבה שנים, כשדשה היה הרבה יותר ירוק, הזמן עדיין היה עובר לאט והקשר ביני לבין בישול היה מקרי בלבד, הייתי סטודנטית. בשנים העליזות האלה הייתי חיה בעיקר על אנרגיית השמש וקונה מכנסיים במידה 34. בשעות הערב, כשהמצברים שלי היו מתרוקנים ביחס ישיר לדעיכת השמש, הייתי ממלא אותם בעזרת המנה החמה האהובה עליי (פירה עם בצל מטוגן - אם אתם חייבים לדעת) וממשיכה מהלימודים לעבודה, שם הייתי אוכלת ארוחות נורמליות שבזכותן הגעתי עד הלום. בסופי שבוע הייתי מפנקת את עצמי בארוחה מושקעת במיוחד - סלט טונה-תירס-מיונז.
עד היום כל פעם כשאני טועמת את השילוב הזה, הוא מחזיר אותי ישירות למעונות בהר הצופים. מה לא הייתי נותנת היום (כולל המטבח שלי לאביזריו ברשות המיקסר החתיך) כדי לחזור שוב להיות סטודנטית טיפה רעבה וחסרת דאגות! כלומר להיות שוב בת 20, לא ללמוד שוב באוניברסיטה, כן? אבל אף אחד לא מציע לי עסקאות חליפין מסוג זה, אז לא נותר לי אלא להתנחם במטבח היפה שלי והיכולת שרכשתי להפיק ממנו תועלת טעימה ובעלת ערך נוסטלגי – קיש במילוי טונה, תירס, בצל ירוק וגבינה מעושנת – קיש במילוי סלט.
הקיש הזה הוא מספר 5 במרתון הקישים האישי, ואני מרגישה שהמשימה שלי די הושלמה: הוכחתי (לפחות לעצמי) שקיש זה לא אוכל משעמם / לא טעים / נשי / זקן / קשה ומורכב להכנה. הקיש הספציפי הזה אפילו עוד יותר פשוט מכל קיש אחר שפרסמתי, כי המילוי שלו דורש בעצם רק ערבוב קל. תוך שעה, כולל קירור הבצק, תקבלו ארוחת צהריים או ערב יוצאת מן הכלל.
מתחילים כרגיל מקלתית. אני לא אתעכב יותר מדי על הכנת הבצק. את ההסברים המפורטים המלווים בתמונות תוכלו למצוא כאן, כאן או בסוף הפוסט. אחרי הקירור מרדדים את הבצק. אני המצאתי אתמול שיטה מגניבה ומהירה, אבל בשביל זה צריכה להיות לכם תבנית עם תחתית מתפרקת. מוציאים את התחתית ומרדדים כחצי מהבצק לעובי 2-3 מ"מ ישירות עליה. חותכים את עודפי הבצק ומחזירים את התחתית לתוך התבנית. מוסיפים את עודפי הבצק לחצי שהשארנו בצד, מגלגלים לנחש ארוך, מצמידים לדופן התבנית ומהדקים. במידת הצורך מיישרים את הקצוות בעזרת סכין או מערוך. זהו, נשאר לדקור את תחתית הקלתית עם מזלג ואפשר לצאת לדרך. על האפייה העיוורת אפשר לקרוא כאן. הייתי מסכמת את התהליך ככה: נייר אפייה מעל הבצק – משקולת מעל נייר האפייה – תנור ב- 180 מעלות – בין 15 ל- 20 דקות אפייה (עד להזהבה) – קירור קצר על השיש.
בזמן שהקלתית מתקררת, מכינים את המילוי: מסננים טונה ותירס משמן ו/או מים ומעבירים לקערה. מוסיפים בצל ירוק חתוך, מלח ופלפל שחור ומערבבים את כל המרכיבים. מסובך? חכו, עוד לא הכנו את הרויאל – זה באמת מאתגר :)
בקערית טורפים יחד שמנת חמוצה, חלב וביצים עד שלקבלת תערובת סמיכה במרקם אחיד וחלק. מתבלים באגוז מוסקט ומערבבים שוב.
מרכיבים את הקיש: מניחים את המילוי על הקלתית, מוזגים את הרויאל, מפזרים מעל גבינה מעושנת מגוררת ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לרבע שעה או עד שהמילוי מתייצב והגבינה מזהיבה.
מוציאים את הקיש המוכן ומקררים: תחילה בתוך התבנית ואחרי זה מחוצה לה. חשוב לתת לקיש קצת לנוח על מנת שהמילוי יתייצב סופית. אחרי כ- 20 דקות – חצי שעה אפשר לחתוך ולהגיש.
אומנם מדובר בקיש במילוי "סלט", אבל הוא יהיה טעים עוד יותר בליווי סלט ירוק כלשהו או ירקות חתוכים.
מה אני אגיד לכם? אם הייתי אוכלת ארוחות כאלה כשהייתי סטודנטית, לא הייתי צריכה להחליף את כל המלתחה שלי הייתי מקבלת מוטיבציה להמשיך לדוקטורט. מדובר בקיש מהיר, מזין, ריחני וטעים. המילוי משתלב מצוין עם הבצק הפריך. לא צריך לקנות שום דבר במיוחד: כל המרכיבים זמינים ונמצאים במזווה ממוצע. המתכון סלחני ומאוד פתוח לשינויים ושדרוגים. אז עד התקף הנוסטלגיה הבא – שיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לקלתית (26 ס"מ):
100 גרם חמאה                                                           חצי כפית מלח
200 גרם קמח (כוס וחצי פחות כף)                                רבע כפית סוכר
1 ביצה                                                                         1 כף מים קרים

מרכיבים למילוי:
2 קופסאות טונה ללא נוזלים                                          צרור בצל ירוק
כוס תירס (כחצי קופסה)                                                מלח ופלפל שחור לפי הטעם

מרכיבים לרויאל:
גביע שמנת חמוצה (9%)                                              גבינה מעושנת מגוררת
120 מ"ל חלב (חצי כוס)                                                כחצי אגוז מוסקט מגורר
2 ביצים



אופן הכנה:
  1. מכינים קלתית: במעבד מזון מערבבים קמח מנופה עם חמאה קרה חתוכה לקוביות עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים ביצה וכף מים וממשיכים לערבב בפולסים קצרים עד שהפירורים הופכים לרטובים יותר ודביקים. את הפירורים מעבירים על השיש ומקבצים לכדי כדור בצק.  עוטפים אותו בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה.
  2. מרדדים את הבצק ומעבירים לתבנית אפייה או לחילופין מסדרים את הבצק בתוך התבנית ידנית. דוקרים את תחתית הקלתית עם מזלג.
  3. מכסים את הבצק עם נייר אפייה, ממלאים את החלל הפנימי בקטניות ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות במשך 15-20 דקות. מוציאים מהתנור, מורידים את המשקולת ומקררים.
  4. מכינים מילוי: מסננים טונה ותירס משמן ו/או מים ומעבירים לקערה. מוסיפים בצל ירוק חתוך, מתבלים במלח ופלפל שחור ומערבבים.
  5. מכינים רויאל: בקערית טורפים יחד שמנת חמוצה, חלב וביצים עד שלקבלת תערובת סמיכה במרקם אחיד וחלק. מתבלים באגוז מוסקט ומערבבים שוב.
  6. מרכיבים את הקיש: מניחים את המילוי על הקלתית, מוזגים את הרויאל, מפזרים מעל גבינה מעושנת מגוררת ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לרבע שעה או עד שהמילוי מתייצב והגבינה מזהיבה. 
  7. מוציאים את הקיש המוכן ומקררים: תחילה בתוך התבנית ואחרי זה מחוצה לה. מגישים עם סלט ירוק או ירקות חתוכים בצד.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום, מחממים לפני הגשה חוזרת.


הערות:
  • אני השתמשתי בטונה בשמן, אבל אפשר להשתמש גם בטונה במים. זה לא כל כך עקרוני. אגב, היום ניתן להשיג טונה בכל מיני טעמים (למשל חריפה), מה שבטוח ישדרג את טעם הקיש.
  • אפשר להחליף גבינה מעושנת בכל גבינה קשה אחרת, למשל פרמז'ן או גרוייר.
  • אפשר להחליף את השמנת החמוצה (ברויאל) בכמות זהה של שמנת לבישול.
  • תרגישו חופשי לשחק עם התיבול.



2 comments:

  1. חחחחחח רשומה חמודה
    אז ככה - הקיש ניראית מעולהההההההההה!! ואני מקווה שהמרתון שלך/הרומן שלך עם הקישים ימשך
    אמנם זה לא קיש בשבילי (אני צמחונית וגם לא אוכלת דגים), אבל חייבת להודות שהוא נראה מאד מאד טעים, וגם מאד מאד יפה.
    צילומים מקסימים, ואני אוהבת את המשטח עליו את מצלמת.

    חחחחח מידה 34 במכנסים. אמנם לא מכנסים אלא חצאיות, אבל זאת פחות או יותר המידה שלי (34-36)

    השבמחק
    תשובות
    1. ויני, תודה על התגובה המפרגנת! יום אחד אולי תספרי לי איך את מצליחה לשמור על הגזרה עם כל העוגות המהממות שאת מכינה :)

      מחק