יום רביעי, 8 במאי 2013

בייגלה סטלה

בייגלה הוא לא מאפה קלאסי לשבועות. לפחות לא עבורי. במיוחד אם אחד המרכיבים העיקריים בו אינו מוצר חלב כלשהו, אלא בירה. רגע, אל תתעלפו ואל תמהרו לסגור את הפוסט - יש גם גבינה בפנים. ההגיון הוא כזה: מקור הבירה בחיטה, והחיטה הכי קשורה לשבועות. ההגיון של מי? - של מנטקה. האתגר החודשי שלהם הפעם היה באמת מאתגר: בירה זה לא קוקוס ולא מרשמלו (אני היום חזק בקטע הגיון!). לשלב בירה במאפה או בקינוח זה לא מובן מאליו. לא מובן מאליו, אבל מסתבר שמאוד נוח, פשוט ו.. הגיוני. בירה מתפקדת מצוין על תקן שמרים ומשביחה את הטעם של מאפים. מסתבר שהיא גם מרכיב משדרג ביותר לקינוחים שונים, במיוחד לבראוניז, פחזניות וקרמים למיניהם. אפשר אפילו להכין גלידה על בסיס בירה. וכל זה בלי להשתכר מהמוצר הסופי ובלי להריח כמו תחנה מרכזית. מדהים! מתכונים נוספים ונהדרים עם בירה תוכלו למצוא כאן ובינתיים נחזור לבייגלה.
לא היה לי שם פואטי במיוחד לבייגלה שלי, אז החלטתי לקרוא להם "סטלה" (Stella) על שם הבירה בה השתמשתי. אבל מור המופלאה ראתה את התמונה הזו בחרה להתעלם מהתוויות על הבקבוקים וקראה "סטלה" כ- Satla. אז אני מאמצת את השם הזה בחום, גם כי הוא שנון ומגניב, וגם כדי שאף אחד לא יוכל להאשים אותי בפרסום ושיווק מוצרים (מישהו יודע למי אני פונה בשביל לגבות כספים?)
את המתכון מצאתי כאן (זהירות – רוסית). המרכיבים הנדרשים די בסיסיים. אבל תהיו מוכנים לכך שההכנה לוקחת זמן, גם כי הבצק צריך לתפוח, וגם כי התהליך כולל מספר שלבים. אבל כולם מאוד פשוטים וישימים, והתוצאה שווה כל מאמץ שתשקיעו.
מתחילים בהכנת בצק: מכניסים לקערת מיקסר את כל המרכיבים, מוזגים בירה לאט-לאט, שלא ייווצר קצף עצבני, ומתחילים לערבב עם וו לישה במהירות בינונית במשך כ- 7 דקות.
כל המרכיבים אמורים להתאחד לכדי גוש בצק מוצק אך אלסטי. משמנים אותו טיפה, מכסים את הקערה עם מגבת ע"מ למנוע את התייבשות הבצק ומתפיחים במקום חמים במשך כשעתיים עד להכפלת הנפח.
לשים את הבצק שתפח ע"מ להוציא אוויר, מגלגלים אותו לנקניק עבה ומחלקים לעשרה חלקים שווים. כל חלק מגלגלים לנקניק באורך כ- 40 ס"מ, מקפלים חצי-חצי, מחזיקים את שני הקצוות בשתי הידיים ומסובבים לכיוונים נגדיים כדי ליצור צורת בורג. את הבורג קושרים ומהדקים בצורת בייגל. הבצק מאוד אלסטי ולא נקרע, לכן אל תפחדו להפעיל עליו לחץ במידת הצורך. את הבייגלה המוכנים מכסים עם מגבת ומתפיחים במשך כ- 25 דקות נוספות.
בינתיים מרתיחים בערך 4 ליטר מים בסיר גדול ורחב. ברגע שהמים רתחו, מכניסים בזהירות את הבייגלה שעברו את ההתפחה השנייה לתוך הסיר. אפשר להכניס בו זמנית כ- 3-4 יחידות, תלוי בגודל הסיר. בהתחלה הם שוקעים, אבל מהר מאוד מתחילים לצוף וגדלים. מבשלים את הבייגלה במשך כדקה מכל צד. בינתיים מרפדים תבנית בנייר אפייה. את הבייגלה המבושלים מעבירים לתבנית בעזרת כף מחוררת, זורים מעליהם מלח גס וקצח ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 250 מעלות או לחום המקסימלי ל- 20 דקות או עד להזהבה.
מוציאים מהתנור, מקררים מעט ואוכלים. אפשר סתם ככה, כי הבייגלה האלה נורא טעימים כמו שהם. יש להם מרקם בייגלי מיוחד מאוד: הם פריכים מבחוץ ורכים, דחוסים ואווריריים מבפנים בו-זמנית. אין לי הסבר לתופעה.. טעם הבירה כלל לא מורגש, לעומת זאת את הטעם העדין של הגבינה מרגישים היטב.
אפשר לחתוך את הבייגלה לשני חצאים ולהפוך לסנדוויץ'. הם הולכים מעולה עם חמאה, גבינה לבנה, קוטג' או כל ממרח אחר שאוהבים. תשדרגו בעזרת ירקות וקיבלתם נשנוש מושלם על גבול ארוחה שמתאים גם לשבועות וגם לכל יום אחר בשנה. אז שיהיה חג שמח ובתאבון!
אז מה היה לנו?


מרכיבים ל- 10 בייגלה בינוניים:
1 כוס בירה                               3 ו- ¼ כוסות קמח
2 כפות שמן זית                        1 כף שמרים יבשים (חצי קוביית שמרים טריים, 25 גרם)
2 כפות סוכר                             50 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת
1.5 כפית מלח                          מלח גס וקצח לקישוט



אופן הכנה:
  1. מכינים בצק: מכניסים לקערת מיקסר את כל המרכיבים, לאט-לאט מוזגים בירה ומתחילים לערבב עם וו לישה במהירות בינונית במשך כ- 7 דקות עד שמתקבל גוש בצק מוצק אך אלסטי. משמנים אותו טיפה, מכסים את הקערה עם מגבת ומתפיחים במקום חמים במשך כשעתיים עד להכפלת הנפח.
  2. לשים את הבצק שתפח, מגלגלים לנקניק עבה ומחלקים לעשרה חלקים שווים. כל חלק מגלגלים לנקניק באורך כ- 40 ס"מ, מקפלים חצי-חצי, מחזיקים את שני הקצוות בשתי הידיים ומסובבים לכיוונים נגדיים כדי ליצור צורת בורג. את הבורג קושרים ומהדקים בצורת בייגל. את הבייגלה המוכנים מכסים עם מגבת ומתפיחים במשך כ- 25 דקות נוספות.
  3. בינתיים מרתיחים בסיר גדול ורחב בערך 4 ליטר מים. ברגע שהמים רתחו, מכניסים בזהירות 3-4 בייגלה לתוך הסיר. בהתחלה הם שוקעים, אבל מהר מאוד מתחילים לצוף וגדלים. מבשלים את הבייגלה במשך כדקה מכל צד.
  4. מרפדים תבנית בנייר אפייה. את הבייגלה המבושלים מעבירים לתבנית בעזרת כף מחוררת, זורים מעליהם מלח גס וקצח ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 250 מעלות או לחום המקסימלי ל- 20 דקות או עד להזהבה.
  5. מוציאים מהתנור, מקררים מעט ומגישים. אפשר לחתוך לחצאים ולהגיש בתור סנדוויץ' עם חמאה, גבינה לבנה, קוטג' או כל ממחר אחר וירקות.



הערות:
  • אפשר להשתמש בכל בירה שרוצים / אוהבים, אבל נראה לי שיהיה מוצלח יותר עם בירה בהירה.
  • אפשר להחליף גבינת פרמז'ן בכל גבינה קשה אחרת שאוהבים.
  • אפשר להכין את הבצק מראש ולהתפיח במשך לילה במקרר.
  • אם לא מתכוונים לאכול את כל הבייגלה מיד, אפשר להקפיא את המיותרים ולחמם בתנור או טוסטר-אוון לפני הגשה חוזרת. יוצא נהדר.