יום שלישי, 16 ביולי 2013

גאלט מקמח מלא ושיבולת שועל במילוי ממרח לוטוס, אגסים ושקדים

קיץ. מוטיבציה לבלות ליד התנור הולכת ויורדת ככל שהמעלות בחוץ עולות. באופן אירוני ומעצבן מה שלא יורד, לפחות אצלי, זה המוטיבציה לאכול בכלל ולאכול דברים מתוקים בפרט. מזל שזוהי תקופה של פירות אותם אפשר לשלב באפייה ולהנות מקינוחים מהירים להכנה וקלילים גם במושגים של השקעת זמן ומאמץ וגם במושגים של הרגשה בקיבה. מבחינתי גאלט הוא מלך הקינוחים מסוג זה.
ויקיפדיה מלמדת שגאלט הוא מונח כללי בצרפתית המשמש לתיאור סוגים שונים של עוגות פריכות, עגולות ושטוחות. על פי רוב גאלט מורכב משכבת בצק פריך ומילית מלוחה כמו למשל פטריות, בצל, עגבניות ואף בשר או מילית מתוקה עם פירות כגון תפוחים, אגסים, אפרסקים, נקטרינות, משמש, פירות יער ומה לא. הגאלט הזה לא עשוי מבצק פריך קלאסי על בסיס חמאה, אלא מבצק הרבה יותר שפוי שמבוסס על שמן צמחי, קמח מלא ושיבולת שועל. כל השפיות הזו כלל וכלל לא פוגעת באיכות הגאלט: הבצק עדיין פריך ומאוד טעים. ויש בונוס – הוא מתאים גם לטבעונים. כן-כן, כולל ממרח לוטוס.
כמו שציינתי כבר, ההכנה נורא פשוטה: בקערה גדולה מערבבים קמח מנופה, שיבולת שועל (השתמשתי בקווקר), מלח, סוכר וסודה לשתייה. בכוס מערבבים טוב-טוב מים רותחים עם שמן, עושים חור במרכז התערובת היבשה ומוזגים לשם את התערובת הרטובה. מערבבים ולשים עד שמתקבל בצק רך גמיש אותו משאירים בצד להתקרר.
בינתיים מקלפים אגסים, מורידים את הליבה וחותכים קודם לרבעים ואחרי זה כל רבע לעוד שלושה פלחים. על נייר אפייה מרדדים בצק לעיגול בקוטר בערך 25 ס"מ. זה ממש לא עקרוני, העיקר שהבצק לא יהיה יותר מדי דק. 
משאירים שוליים של כ- 3 ס"מ ומורחים במרכז הבצק ממרח לוטוס. מעל הממרח מסדרים אגסים, מפזרים מעליהם קצת סוכר חום, קינמון ושקדים, מקפלים את הקצוות פנימה ומעבירים את הגאלט יחד עם הנייר על תבנית אפייה. מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 20-25 דקות או עד שהבצק משחים.
מקררים טיפה וחותכים.
מגישים מיד, מומלץ עם כדור גלידת וניל בצד. אם אתם טבעוניים – לכו על כדור סורבה. הטעמים משתלבים מצוין, ההשקעה זניחה, הקינוח בריא וטעים. מה עוד צריך? רוצו למטבח ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לבצק:
חצי כוס קמח לבן                                              רבע כוס מים רותחים
חצי כוס קמח מלא                                            רבע כפית סודה לשתייה
רבע כוס שיבולת שועל דקה                               כף סוכר חום
רבע כוס שמן צמחי                                           קמצוץ מלח

מרכיבים למילוי:
4 אגסים קלופים וחתוכים                                   כף סוכר חום
רבע כוס שקדים פרוסים                                    חצי כפית - כפית קינמון
2 כפות ממרח לוטוס


אופן הכנה:
  1. בקערה גדולה מערבבים קמח מנופה, שיבולת שועל, מלח, סוכר וסודה לשתייה. בכוס מערבבים טוב-טוב מים רותחים ושמן, עושים חור במרכז התערובת היבשה ומוזגים לשם את התערובת הרטובה. מערבבים ולשים עד שמתקבל בצק רך וגמיש.
  2. בינתיים מקלפים אגסים, מורידים את הליבה וחותכים כל אגס לרבעים וכל רבע לעוד שלושה פלחים.
  3. על נייר אפייה מרדדים בצק לעיגול בקוטר בערך 25 ס"מ. משאירים שוליים של כ- 3 ס"מ ומורחים במרכז הבצק ממרח לוטוס. מעל הממרח מסדרים אגסים, מפזרים מעליהם קצת סוכר חום, קינמון ושקדים, מקפלים את הקצוות פנימה ומעבירים את הגאלט יחד עם הנייר על תבנית אפייה.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות במשך 20-25 דקות או עד שהבצק משחים.
  5. מקררים טיפה, חותכים ומגישים. מומלץ עם כדור גלידת וניל או סורבה בצד.


הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אפשר להכין את הגאלט עם 100% קמח מלא.
  • אפשר להחליף ממרח לוטוס בכל ממרח אחר שאוהבים: נוטלה, ממרח תמרים, ריבת חלב וכו'. אפשר להכין ללא ממרח: פשוט מפזרים במרכז הבצק עוד כף סוכר ומסדרים מעליו את האגסים.
  • אפשר להחליף את האגסים בכל פרי אחר שאוהבים: תפוח, נקטרינה, אפרסק, משמש, שזיף ואפילו מנגו.
  • אפשר להחליף שקדים בפיסטוק או אגוזים קצוצים.