יום שלישי, 15 באוקטובר 2013

קציצות שעועית אדומה ופטריות אפויות טבעוניות

כבר די הרבה זמן אני מפלרטטת ומשחקת עם הטבעונות. הלוואי ויכולתי פעם ולתמיד להזדעזע מתעשיית הבשר והחלב ולהפוך להיות טבעונית או לפחות צמחונית על בסיס אידאולוגי. אבל יש להודות – נכון לעכשיו אני עדיין כמו רוב האוכלוסייה פשוט מדחיקה את הסוגייה הכואבת ולא מתייחסת לבשר שבצלחת שלי כאל משהו שלא מזמן היה יצור חי. יחד עם זאת, לאחרונה אני פוגשת יותר ויותר אנשים שעברו לצד השני, הן מטעמים אידאולוגיים והן מטעמי בריאות, וכולם נראים ומרגישים נפלא. שום בעיה עם B12  :) זה גורם לי לחשוב, להתלבט. הרי גם ככה אני לא אוכלת בשר מי יודע כמה.. בטיול האחרון חייתי כמעט חודש ללא בשר ולא הרגשתי בחסרונו. 
מי צריך סטייקים כשיש כאלה נופים?

הפוסט הזה לא נועד לגנות אכילת בשר או לשבח צמחונים וטבעוניים. אין לי בעצם זכות לעשות זאת כי אני גם לא לגמרי שולטת בחומר וגם עדיין מתנדנדת באמצע. אני מאמינה שכל אחד חי על-פי אמונתו ומצפונו. פשוט שמתי לב שמאז שהתחלתי לכתוב את הבלוג מופיעים בו יותר ויותר מתכונים ללא בשר ואף מתכונים טבעוניים. אני מכינה ומפרסמת אותם מתוך כוונה אישית לבדוק את התחום, להתנסות בו, לטעום אותו תרתי משמע ולוודא שאפשר לחיות איתו בשלום והנאה. ניקח למשל קציצות – כביכול מנה בשרית קלאסית. אבל הגרסה הטבעונית שאני מציעה לכם היום לא פחות טובה, טעימה ומזינה מהגרסה הבשרית. תנסו ותבינו על מה אני מדברת.
הקציצות האלה מבוססות בעיקר על שעועית אדומה ופטריות. אני בישלתי את השעועית בעצמי (לרוב אני מבשלת כמות גדולה ומקפיאה) אבל אפשר להשתמש גם בשעועית של סנפרוסט. מתחילים: חותכים בצל לקוביות קטנות, מוסיפים שום כתוש ומתחילים לטגן בכמות קטנה של שמן. ברגע שהבצל מזהיב, מוסיפים למחבת פטריות חתוכות לחתיכות גסות בגודל כשני ס"מ, מערבבים ומטגנים עד להזהבתם. 
בינתיים מכניסים שעועית אדומה מבושלת למאבד מזון והופכים אותה למחית. למיטיבי לכת – משרים שעועית במים בין 12 ל- 24 שעות, רצוי להחליף מים כמה פעמים, ולאחר מכן מבשלים עד שהיא רכה עד מאוד. הפירה לא אמור להיות חלק – חתיכות של שעועית זה טעים. בלנדר מוט גם יעשה את העבודה ובמקרה הכי גרוע אפשר פשוט לקצוץ את השעועית בעזרת סכין. כמו כן קוצצים צרור פטרוזיליה.
בקערה גדולה מערבבים יחד מחית שעועית, פטריות מטוגנות עם בצל ושום, צרור פטרוזיליה קצוצה, מיץ לימון, טחינה גולמית ותבלינים. מתקבלת תערובת די דביקה שאפשר בקלות לאכול את כולה במקום או בכל זאת לעשות ממנה קציצות קטנות וחמודות. לפני כל קציצה מרטיבים קלות את הידיים – זה הופך את המלאכה לידידותית וכיפית יותר – קורצים עיגולים קטנים וטיפה משטיחים אותם. צריך להפעיל קצת כוח על-מנת שהקציצות לא יתפרקו וישמרו על צורתם.
מרפדים תבנית בנייר אפייה, מסדרים את הקציצות שורות-שורות ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות עד שהן מזהיבות. בתנור שלי זה לקח כחצי שעה. תהיו עם היד על הדופק.
מוציאים מהתנור ומגישים מיד כל עוד הקציצות חמות, מומלץ עם טחינה בצד. אני אוהבת אותן עם טחינה גולמית. האמת היא שהקציצות האלה מעולות גם למחורת, הטעם שלהן אפילו מתגבש ומתגבר. אפשר אפילו לאכול אותן קרות ישירות מהמקרר.
אני מאוהבת בקציצות האלה. יש להן ריח, מרקם ונוכחות "בשריים" לגמרי. הן יכולות להיות גם נשנוש, גם ארוחה בריאה ומזינה וגם תחליף מעולה לבשר עבור כל המתלבטים ומתנדנדים כמוני. הן קלות ומהירות הכנה, דלות שומן, חתיכיות למראה ופשוט טעימות. מה עוד צריך? שיכנעתי אותכם לנסות? אני לגמרי השתכנעתי. נתראה שוב בקרוב במדור הטבעוני ובינתיים – בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לכ- 20 קציצות:
4 כוסות שעועית אדומה מבושלת                       3 כפות טחינה גולמית
2 סלסלות פטריות                                             1 כפית מלח
1 בצל גדול                                                       חצי כפית פלפל שחור
4 שיני שום                                                       ¾ כפית כמון
חצי לימון (מיץ)                                                  2-3 כפות שמן לטיגון
צרור פטרוזיליה


אופן הכנה:
  1. יום לפני משרים שעועית ל- 12-24 שעות (מחליפים מים כמה פעמים) ולאחר מכן מבשלים בכמות גדולה של מים עד שהיא מתרככת. לחלופין ניתן להשתמש בשעועית של סנפרוסט. טוחנים את השעועית במאבד מזון עד שמתקבלת מחית גסה.
  2. קוצצים בצל ושום לקוביות קטנות ומטגנים בכמות קטנה של שמן עד להזהבה.
  3. חותכים פטריות לקוביות בגודל כשני ס"מ, מוסיפים למחבת, מערבבים ומטגנים עד להזהבה. בינתיים קוצצים צרור פטרוזיליה.
  4. בקערה גדולה מערבבים יחד מחית שעועית, פטריות מטוגנות עם בצל ושום, צרור פטרוזיליה קצוצה, מיץ לימון, טחינה גולמית ותבלינים עד שמתקבלת תערובת די דביקה.
  5. מרטיבים את הידיים וקורצים כדורים בגודל קטן-בינוני. משטיחים אותם טיפה על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לחצי שעה בערך או עד שהקציצות מזהיבות.
  6. מוציאים מהתנור ומגישים, מומלץ בליווי טחינה או טחינה גולמית.



הערות:
  • אפשר להחליף את השעועית האדומה בלבנה.
  • אפשר להחליף פטרוזיליה בכוסברה.
  • כרגיל, תרגישו חופשי לשחק עם התיבול – הוא בגדר המלצה בלבד. זה נכון גם לגבי מיץ לימון. פשוט תטעמו ותוסיפו לפי טעמכם האישי.
  • אל תתרגשו אם הקציצות לא נדבקות כמו שצריך ומתפרקות – פשוט תפעילו טיפה יותר כוח והכל יסתדר. הן גם "נתפסות" בתנור תוך כדי האפייה ואחר כך שומרות על הצורה.

12 תגובות:

  1. הקציצות נראות נהדר
    אני לא מאמינה בהגדרות באוכל- רק טעים או לא טעים. והקציצות האלה נראות טעימות במיוחד

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה! יש לך גישה בריאה לחיים :)

      מחק
  2. השילוב מוצלח והתערובת לקציצות יצאה טעימה מאוד, אך בתנור הקציצות התייבשו ובסוף התפוררו :( לא היתה לי ברירה אז הוספתי ביצים קשות ומיונז וכך אכלנו סלט ביצים עם שעועית ופטריות במקום תפוחי אדמה...

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, קודם כל מצטערת שלא יצאו לך קציצות של ממש, כלומר משהו בצורת קציצה. לפחות היה טעים :)
      גם אצלי הן לא היו סופר-יציבות, אבל, כמו שרואים בתמונות, שמרו על הצורה.
      לדעתי אפית טיפה יותר מדי והן התייבשו. אולי בפעם הבא (אם תהיה) שווה להוסיף יותר טחינה ולנסות לאפות פחות.

      מחק
  3. גם לי יצא ממש יבש והתפורר בתנור, יש לכם רעיון מה לעשות במצב כזה..? אולי להוסיף רסק עגבניות או עגבניות מרוסקות..? מישהו ניסה?
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, במתכון הזה טחינה מתפקדת על תקן חומר מקשר. אפשר להוסיף טיפה יותר ולנסות לאפות פחות ע"מ לא לייבש את הקציצות.

      מחק
  4. הי, הכנתי ונרשמה התלהבות רבתית :) היו בטוחים שהן מכילות אגוזים...
    * במקום להרטיב את הידיים במים - השתמשתי בשמן זית
    תודה על עוד מתכון מעולה!

    השבמחק
  5. הכנתי לבן שלי ויצאו מדהימות. תודה על המתכון

    השבמחק
  6. האם הן ניתנות להקפאה ללא אפיה או לאחר אפיה?

    השבמחק