יום ראשון, 22 בדצמבר 2013

עוגיות שיש

בחיים של כל בלוגר, וגם של כל אופה ממוצע, יש את הרגע הזה שיש לו במקרר יותר מדי חלבונים. זאת תופעה נפוצה שמתרחשת המון. למשל, הכנתם את הבראוניז האלה – כבר קיבלתם 2 חלבונים פנויים. בעיקרון אפשר להעביר אותם לכוס, לעטוף בניילון נצמד ולהכניס למקרר בכוונה ליישן ולהשתמש מאוחר יותר, למשל לצורך הכנת מקרונים או מרנג. אני עשיתי את זה כמה פעמים. זה תמיד מזכיר לי משחקי לוח: הכוס עם החלבונים זזה על גבי מדף המקרר ומתרחקת מהפרונט, תוך כדי פינוי מקום לשחקנים שימושיים ואקטואליים יותר. בסופו של דבר אחרי שבועות שלמים היא מתגלה, שכוחה ומסכנה, עם מה שפעם היה חלבונים ועכשיו נראה יותר כמו מיצג חשוד במוזיאון המדע. ניסוי היישון הסתיים בהצלחה - אפשר לזרוק את הממצאים.
אני לא יודעת מה איתכם, אבל אצלי החוק פשוט: יש חלבונים מיותרים - צריך להשתמש בהם מיד. אפילו אם מדובר בהכנת חביתה חיוורת ומלאה בחומצות אמינו. אבל למה לנו לסבול כשאפשר למנף את החלבונים ליצירת משהו יפה וטעים? למשל עוגיות השיש האלה. הכנתן פשוטה ומהנה, כי בנוסף להתעסקות הרגילה מדובר בסוג של תהליך אומנותי, בו כל אחד יכול להתחבר לצייר אימפרסיוניסטי החבוי שבו.
מעבירים את החלבונים הקרים לקערת מיקסר נקייה ויבשה ומקציפים עד שמתחיל להיווצר קצף רך. מוסיפים אבקת סוכר (עדיף בכמה נגלות) וממשיכים להקציף עוד כחמש דקות עד לקבלת קצף מלא ועבה יותר, אבל עדיין רך ובלי שפיצים.
מנפים פנימה קמח ומקפלים בעדינות בעזרת מרית. ממיסים חמאה, מקררים טיפה ומוסיפים לקערה. מערבבים בעדינות עד שמתקבלת תערובת אחידה ומבריקה, לא דלילה ולא סמיכה - באמצע. מעבירים כארבע כפות של הבלילה הלבנה לקערית נפרדת, ומוסיפים לקערה הראשית קקאו. מומלץ לנפות אותו, כך לא ייווצרו גושים. מערבבים בעדינות עד שמתקבלת בלילה חלקה בצבע חום אחיד.
מחממים תנור ל- 200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה. לוקחים כל פעם כפית מהתערובת השוקולדית ומייצרים תלוליות קטנות. במידת הצורך נעזרים באצבעות. מקפידים להשאיר מרווחים בין עוגיה לעוגיה. לוקחים חצי כפית מהתערובת הלבנה ומניחים במרכזן של התלוליות החומות. מערבבים את שתי התערובות בעזרת קיסם עץ לקבלת מראה שיש. אפשר ממש להשקיע וליצור ציורים יפים מלאי משמעויות נסתרות, ואפשר סתם לקשקש ולקבל בלגן חסר משמעות אך יפה ופוטוגני. מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 5-7 דקות בלבד או עד שהעוגיות מתרחבות, משחימות ונוצרות על פניהן בועות קטנטנות. תיזהרו לא לאפות יותר מדי! מוציאים ומיד מעבירים בעזרת תרבד על רשת. העוגיות יוצאות מהתנור ממש רכות וגמישות, אבל אחרי כמה דקות בחוץ הן מתקררות, מתקשות ונהיות פריכות בשוליים ומסטיקיות במרכז.
אם בא לכם לקבל עוגיות מקופלות בסגנון השעונים של סלבדור דאלי, תניחו אותן בעודן חמות על מערוך, כוס או כל דבר מעוגל אחר. הן פשוט יתפסו את הצורה.
זהו, אפשר לאכול. תסכימו שזאת דרך מעולה ומקורית להשתמש בחלבונים מיותרים. לא חייבים להכין נשיקות! ובואו נודה, כמה מאיתנו באמת יודעים להכין מקרונים? רמז - אני לא.
העוגיות האלה מיוחדות ויפות תואר. הייתי אומרת שאפילו שווה להפריד למענן ביצים שלמות. אני יודעת שזאת לא הייתה הכוונה מלכתחילה, אבל תמיד אפשר לשבור את הראש אחר כך מה עושים עם החלמונים. אפשר למשל להכין חביתה צהבהבה ועליזה, מפוצצת בכולסטרול. ואפשר להשתמש בהן לצורך אפיית ריבועי תפוז נפלאים שהמתכון שלהן יעלה כאן ביום חמישי הקרוב. ויהיה גם בונוס: קישור לשני מתכונים תפוזיים מעולים נוספים. בקיצור - שווה לחכות. ועד אז - בתאבון!

אז מה היה לנו?
 
מרכיבים ל- 24 עוגיות גדולות:
3 חלבונים                                      100 רגם חמאה מומסת
100 גרם אבקת סוכר                       3 כפות קקאו
3 כפות קמח

אופן הכנה:
  1. בקערת מיקסר נקייה ויבשה מקציפים את החלבונים הקרים עד שמתחיל להיווצר קצף רך. מוסיפים אבקת סוכר (עדיף בכמה נגלות) וממשיכים להקציף עוד כחמש דקות עד לקבלת קצף עבה יותר, אבל עדיין רך ובלי שפיצים.
  2. מנפים פנימה קמח ומקפלים בעדינות בעזרת מרית.
  3. ממיסים חמאה, מקררים טיפה ומוסיפים לקערה. מערבבים בעדינות עד שמתקבלת תערובת אחידה ומבריקה.
  4. מעבירים כארבע כפות של הבלילה הלבנה לקערית נפרדת.
  5. מנפים לתוך הקערה הראשית קקאו. מערבבים בעדינות עד שמתקבלת בלילה חלקה בצבע חום אחיד.
  6. מחממים תנור ל- 200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  7. לוקחים כל פעם כפית מהתערובת השוקולדית ומייצרים תלוליות קטנות. במידת הצורך נעזרים באצבעות. מקפידים להשאיר מרווחים בין עוגיה לעוגיה. לוקחים חצי כפית מהתערובת הלבנה ומניחים במרכזן של התלוליות החומות. מערבבים את שתי התערובות בעזרת קיסם עץ לקבלת מראה שיש.
  8. מכניסים לתנור ל- 5-7 דקות בלבד או עד שהעוגיות מתרחבות, משחימות ונוצרות על פניהן בועות קטנטנות. תיזהרו לא לאפות יותר מדי!
  9. מוציאים ומיד מעבירים בעזרת תרבד על רשת. אם רוצים לקבל עוגיות מקופלות – מקררים אותן על מערוך או כל כלי אחר בעל צורה מעוגלת.
  10. שומרים בקופסה אטומה.
הערות:
  • העוגיות לא יוצאות מתוקות מאוד. אם בא לכם, תוסיפו עוד כ- 20-30 גרם אבקת סוכר.
  • מומלץ לנפות גם את הקמח וגם את הקקאו. זה ימנע היווצרות גושים בבלילה.
  • אם רוצים להעשיר את טעם העוגיות, אפשר להוסיף לבלילה בשלב 5 תבלינים, למשל תמצית ווניל, אבקת קינמון, הל או ג׳ינג׳ר.
  • אפשר ליצור תלוליות קטנות יותר לקבלת כמות גדולה יותר של עוגיות.

7 תגובות:

  1. אחלה רעיון, וביצוע מקסים.
    אגב, אם אפשר לגלגל אותן יותר, אולי אפילו ניתן לעשות מהן גליל, ואחר כך גם למלא אותו במשהו מושחת נוסף, לא?

    השבמחק
    תשובות
    1. יעל, תודה רבה! הרעיון להפוך את העוגיות לקונוסי הפתעות עבר לי בראש, אבל הייתי חזקה ועמדתי בפיתוי :) כי לפעמים, כמו שאומרים, less is more.
      אבל אם בכל זאת תחליטי ללכת בעקבות ליבך, ספרי לי איך יוצא.

      מחק
  2. נראה נפלא!
    באמת פתרון מעולה לשאריות חלבונים (מסתבר שזו בעיה שמשותפת להרבה אנשים..)

    השבמחק
    תשובות
    1. נכון . אני מכחנה חלות ועוגות שמרים רק מחלמונים . הנה בא הפתרון .

      מחק
    2. ****** מכינה

      מחק
    3. רעיון מעולה! תודה, אקח בחשבון :)

      מחק