יום רביעי, 25 בדצמבר 2013

ריבועי תפוז עם דובדבנים חמוצים


אני יכולה להעיד על עצמי שאני בחורה ספונטנית וקלילה. יש כאלה שיגידו – מתלהבת. שיגידו – זה נכון. לכן כשגיל מהבלוג "מבשל ואוכל" הציע להצטרף אליו לשוק לוינסקי, השאלה היחידה ששאלתי הייתה "באיזו שעה?" וכשרחלי מהבלוג "משהו טעים" הזמינה לקפוץ אליה אחרי השוק ולאפות משהו כולנו ביחד, לא היו לי שאלות בכלל. כי אני ספונטנית וקלילה. אה, ואני גם מתה על מפגשים עם בלוגרים אחרים ובמיוחד על שיתופי פעולה. יש משהו קסום ומפתיע כל פעם מחדש בחברויות שנוצרות. לפני רגע היינו אנשים כמעט זרים, מכירים זה את זה וירטואלית או רק מרחוק, ופתאום משהו זז מהמקום, ואנחנו לא מפסיקים להתכתב, לדבר ולצחוק, כי צריך לבחור חומר גלם, להכין רשימת קניות, להחליט מה אופים. ועוגת שוקולד חמה בתוך קליפת תפוז נראית כל כך ד"ש מרוסיה..
אני לא אספר לכם על סיבוכי החניה שלי באזור לוינסקי, אני בטח ובטח לא אגלה כמה כסף מסוגלים לבזבז שני בלוגרים תמימים על חומרי גלם איכותיים, כמו וניל ושוקולד, או על ציוד מטבח לא נחוץ בעליל. מה שחשוב – שהיה בוקר כיפי בתל-אביב שהפך לצהריים-ערב לא כיפיים פחות אצל רחלי. אני לא אספר לכם על כמות הצחוקים על גבול דמעות, על מירוץ נגד הזמן, כי מחשיך מוקדם וצריך להספיק לצלם, על כמות הבצק והסוכר שאכלנו באותו יום. אני כן אגלה לכם שאת העוגה שלי הכנתי פעמיים. מזל שהיא כל כך קלילה, מהירה ולא דורשת השקעה מיוחדת מבחינת חומרי הגלם, אחרת הייתי נשארת בלי פוסט.

אז בגלל שעכשיו חורף, והשווקים מלאים אתם יודעים במה, בחרנו להתמקד בפירות הדר שבסופו של דבר צומצמו לתפוזים ולימונים. כל אחד מאיתנו עשה שיעורי בית ואימץ מתכון תפוזי במיוחד. הריבועים שלי מבוססים על המכון הנפלא הזה, ומעבר לשינויים הקלים שהכנסתי, וכתוצאה מסיעור מוחות קבוצתי, החלפתי את הלימון בתפוז ואת האוכמניות בדובדבנים חמוצים. יצא מגניב!
מתחילים מהבסיס. במעבד מזון מרסקים עוגיות פתי בר. לא צריך להביא אותן למצב אבקה – כדאי דווקא לשמור על חתיכות קטנות, כך מרקם התחתית יהיה פריך ומעניין יותר.

מוסיפים סוכר, גרידת תפוז וחמאה מומסת ומערבבים עד שמתקבלת תערובת גושית ולחה.
שימו לב, עוגה מס' 1

מעבירים את התערובת לתבנית מרובעת מרופדת בנייר אפייה כולל השוליים (חשוב!), מיישרים אותה ומהדקים היטב בעזרת האצבעות או תחתית כוס. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 15 דקות או עד שהתחתית מזהיבה. מוציאים מהתנור ומקררים טיפה בתוך התבנית.

בינתיים מכינים את המילוי. בקערת מיקסר מקציפים חלב מרוכז עם חלמונים במשך כ- 5 דקות עד שהתערובת טיפה תופחת. מוסיפים מיץ תפוזים, גרידת תפוז ומיץ לימון ומערבבים בעדינות בעזרת כף עד להטמעה.
 הוקוס-פוקוס – העוגה מס' 2

יוצקים את המילוי על התחתית, מפזרים מעל דובדבנים ומחזירים לתנור בחום 180 מעלות ל- 15 דקות נוספות, או עד שהמילוי מתייצב ומשחים. מוציאים מהתנור ומקררים – תחילה על השיש ואחרי זה במקרר, במשך שעה לפחות. מאוד חשוב שהעוגה תתייצב כמו שצריך לפני שחותכים אותה.
כל הסיפור כולו לא ייקח יותר משעה, כולל ההכנות ושטיפת הכלים. הריבועים האלה הם פתרון נהדר לקינוח חורפי זריז שנראה מיליון דולר ועולה בערך 30 שקלים.
ועוד לא דיברתי על הטעם. אחחח – הטעם… חמוץ ומתוק בו-זמנית ותפוזי בטירוף. שילוב המרקמים פשוט נפלא: התחתית פריכה והמילוי רך ומלטף, פה ושם עם הפתעות הדובדבנים החמצמצים. ביס מושלם! כולנו הסכמנו שהריבועיים האלה שמימיים. טוב, אפשר לטעון שאנחנו לא אובייקטיביים, למרות שאנחנו לגמרי כן. אבל גם המשפחות והחברים שטעמו את העוגה נפלו בקסמיה ואמרו שהיא פשוט סוף. והרי כולם יודעים שהמשפחות והחברים לא משקרים. לפחות לא שלנו. אז אין לכם ברירה – תצטרכו לאפות ולוודא. כדאי לכם!

זה הזמן שוב להתנצל בפני רחלי על הבלגן שהשארנו לה במטבח ולהגיד תודה על האירוח והתמונות המקסימות שהיא צילמה כשדגמנתי את הריבועים. אחרי מרתון האפייה שלנו אני חוששת שאלה הריבועים היחידים שנשארו לי בבטן :) תודה גם לגיל על הבוקר בשוק, מצב הרוח הכללי ו"הקפלים" (בדיחה פנימית).

נכון שאתם כבר מתים לדעת מה הכינו רחלי וגיל? אז הנה לכם טעימה קטנה. לחצו על הלינקים כדי לראות בהרחבה:



אז מה היה לנו?

מרכיבים לתחתית, תבנית 20x20:
150 גרם עוגיות פתי בר                             כפית גרידת תפוז
1/4 כוס סוכר                                             100 גרם חמאה, מומסת

מרכיבים למילוי:
3 חלמונים גדולים                                      1/2 כוס מיץ תפוזים פחות שתי כפות
400 גרם חלב מרוכז (פחית)                      כפית גרידת תפוז
2 כפות ציץ לימון                                        1/2 כוס – כוס דובדבנים קפואים


אופן הכנה:
  1. מכינים את התחתית: במעבד מזון מרסקים עוגיות פתי בר עד שהן הופכות לתערובת עם גושים קטנטנים.
  2. מוסיפים סוכר, גרידת תפוז וחמאה מומסת ומערבבים עד שמתקבלת תערובת גושית ולחה.
  3. מחממים תנור ל- 180 מעלות.
  4. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה כולל השוליים, מיישרים אותה ומהדקים היטב בעזרת האצבעות או תחתית כוס.
  5. מכניסים את התבנית לתנור ל- 15 דקות או עד שהתחתית מזהיבה. מוציאים ומקררים טיפה בתוך התבנית.
  6. מכינים את המילוי: בקערת מיקסר מקציפים חלב מרוכז עם חלמונים במשך כ- 5 דקות עד שהתערובת טיפה תופחת. מוסיפים מיץ לימון, מיץ תפוזים וגרידת תפוז ומערבבים בעדינות בעזרת כף עד להטמעה.
  7. יוצקים את המילוי על התחתית, מפזרים מעל דובדבנים ומחזירים לתנור ל- 15 דקות נוספות, או עד שהמילוי מתייצב ומשחים.
  8. מוציאים מהתנור ומקררים – תחילה על השיש ואחרי זה במקרר, במשך שעה לפחות.
  9. חותכים לריבועים בגודל רצוי ומגישים.
  10. שומרים במקרר בקופסה אטומה.


הערות:
  • במילוי צריך להיות סה"כ חצי כוס מיץ (תפוזים ולימון). אפשר להשתמש רק במיץ תפוזים, אבל עם תוספת מיץ לימון טעמי העוגה יהיו חזקים יותר.
  • אפשר להחליף את הדובדבנים בפירות יער אחרים לפי הטעם.
  • אפשר להשתמש בפירות יער טריים.
  • אל תוותרו על גרידת התפוז! היא מקפיצה משמעותית את טעם הריבועים.
  • מאוד חשוב לרפד את התבנית כולל השוליים בנייר אפייה ולקרר היטב את העוגה לפני שחותכים אותה.
  • על-מנת לחתוך את העוגה בצורה מושלמת, מומלץ לשמן טיפה את הסכין.


8 תגובות:

  1. מממ איזה טוב זה נראה :)

    השבמחק
  2. תשובות
    1. תודה, לירון! זה באמת טעים ברמות אחרות :)

      מחק
  3. נראה מעולה.
    האם יש לך רעיון לאיזשהו תחליף לחלב מרוכז?

    השבמחק
    תשובות
    1. שלום דקלה. לצערי לא כל כך. זה בעצם המתכון - הוא לגמרי מבוסס על שימוש בחלב מרוכז.

      מחק