יום חמישי, 28 בפברואר 2013

עוגיות חמאת בוטנים עם נשיקות שוקולד


אולי מיותר לציין, אבל העוגיות האלה פשוט יפהפיות, נכון? לא, אני לא המצאתי אותן. ראיתי את התמונה שלהן בפינטרסט וידעתי מיד שאני חייבת לשחזר את המראה הזה. בכלל יש לי איזשהו קושי עם נושא החדשנות. אני נורא רוצה להמציא מתכון חדש לגמרי, כזה שאף אחד עוד לא ראה, כזה שיהיה 100% שלי, כזה שיסתכלו עליו ויגידו "איך לא חשבנו על זה קודם?" פעם אחת המצאתי מתכון של עוגת מלבי. כלומר חשבתי על עוגת מלבי לפני שהלכתי לישון ובמשך לילה שלם העוגה הזאת הייתה לגמרי שלי. אבל כשהתעוררתי ונכנסתי לאינטרנט הסתבר שלפחות מישהי אחת כבר חשבה על עוגת מלבי לפניי. באסה. אז עד שאני אמציא משהו שיעשה מהפכה במטבחים, קבלו מתכון של עוגיות חמאת בוטנים שאני מכינה כבר הרבה זמן ששודרגו באמצעות הנשיקות של "הרשיס" גם במושגים של המראה, וגם מבחינת הטעם. הרי ידוע שאין שילוב מוצלח יותר מחמאת בוטנים עם שוקולד. מבחינתי הוא עולה אפילו על הצמד הנצחי "תות-בננה".

כל המרכיבים די בסיסיים. האתגר היחיד הוא לאתר בארץ את הנשיקות של הרשיס. אני שיגעתי את כל הסביבה: חיפשתי בשוק ובסופרים, שאלתי אנשים בעבודה, ביקשתי מהבוס שלי להביא לי שקית אחת (בבקשה-בבקשה! – תשכחי מזה) מהנסיעה שלו לארצות הברית. בסוף קיבלתי את השקית הנכספת מאחת הקולגות. אותה הקולגה נתנה לי את הטיפ הבא לחיפוש מוצרים אמריקאים בארץ: תמצאו שכונה הקרובה לביתכם שגרים בה הרבה אמריקאים (יש לפחות אחת כזאת בכל עיר, בד"כ שכונה טובה מאוד) ובסבירות גבוהה מאוד בכל מכולת ממוצעת באותה שכונה תמצאו מוצרים של הרשיס ושאר הדברים הטובים שאף אמריקאי לא יכול לשרוד בלעדיהם בארץ ישראל. ואם לא תמצאו, במקרה הכי גרוע אפשר להזליף על העוגיות תלוליות של גנאש שוקולד.
אחרי שצלחנו את האתגר "אתר את הנשיקות של הרשיס", הכול ירוץ די מהר: מקציפים חמאה, חמאת בוטנים וסוכר עד שמתקבלת תערובת אחידה. עדיף שגם חמאה וגם חמאת בוטנים יהיו רכות. מוסיפים ביצה ותמצית ווניל ומערבבים שוב. מנפים פנימה קמח וסודה לשתייה ומערבבים בפעם האחרונה עד שמתקבל כדור בצק רך ונעים. מקררים אותו במקרר משהו כמו 20 דקות.

מחלקים את הבצק לשני חלקים. מגלגלים כל חלק לנקניק עבה וחותכים כל אחד מהנקניקים האלה ל- 15 חתיכות שוות. מגלגלים כל חתיכה לכדור בגודל אגוז. סה"כ יהיו לנו 30 עוגיות. אגב, בשקית רגילה של שוקולד הנשיקות של הרשיס יש 35 סוכריות. לוקחים כל כדור ומגלגלים אותו בצלחת עם סוכר. את הכדורים המסוכרים מסדרים במרווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
אופים את העוגיות בתנור שחומם ל- 180 מעלות במשך 10-12 דקות או עד שהן מזהיבות. בזמן שהעוגיות נאפות, מורידים עטיפות מהנשיקות. מוציאים את התבנית מהתנור ומיד תוקעים סוכריה במרכז כל עוגייה. לא צריך להפעיל לחץ, זה מאוד-מאוד קל. כתוצאה מהפעולה הזו הסדקים המהממים בעוגיות הולכים ונהיים מודגשים יותר. 

את העוגיות המוכנות מקררים על הרשת. הן די עדינות כל עוד לא התקררו, אז תזהרו כשאתם מעבירים אותן מהתבנית.
מה עוד לא אמרתי על העוגיות האלה? באיזה סופרלטיב טרם השתמשתי? הן טעימות רצח ומרגישות בפה בדיוק כמו שהן נראות – פ-ג-ז! אני מודה לבן אדם שחשב ראשון על לתקוע את הסוכרייה במרכז העוגייה. לדעתי הממציאים הגאונים והאנונימיים האלה לא מקבלים פרסים ותהילה שמגיעים להם. כשאני אהיה עשירה, אני אקים קרן שתעודד יצירתיות בתחום קולינריה ותחלק פרסים שווים (כמו נובל ופוליצר) לאנשים שחשבו על משהו בלילה, התעוררו בבוקר, בדקו וגילו שהם שיחקו אותה ראשונים. ובינתיים – בתאבון!


אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 30 עוגיות:
100 גרם חמאה רכה                                                    200 גרם קמח (כוס וחצי פחות כף)
140 גרם חמאת בוטנים רכה (חצי כוס)                          1 כפית סודה לשתייה
100 גרם סוכר (חצי כוס)                                               1 כפית תמצית ווניל
2 כפות סוכר לציפוי העוגיות                                            30 נשיקות של הרשיס
1 ביצה



אופן הכנה:
  1. מקציפים חמאה רכה וחמאת בוטנים רכה עם סוכר עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  2. מוסיפים ביצה ותמצית ווניל ומערבבים שוב.
  3. מנפים פנימה קמח וסודה לשתייה ומערבבים בפעם האחרונה עד שמתקבל כדור בצק רך ונעים. מקררים את הבצק במקרר משהו כמו 20 דקות.
  4. מחלקים את הבצק המקורר לשני חלקים. מגלגלים כל חלק לנקניק עבה וחותכים כל אחד מהנקניקים ל- 15 חתיכות שוות. מגלגלים כל חתיכה לכדור בגודל אגוז.
  5. מגלגלים כל כדור בצלחת עם סוכר. את הכדורים המסוכרים מסדרים במרווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
  6. אופים את העוגיות בתנור שחומם ל- 180 מעלות במשך 10-12 דקות או עד שהן מזהיבות. בזמן שהעוגיות נאפות, מורידים עטיפות מהנשיקות.
  7. מוציאים את התבנית מהתנור ומיד תוקעים סוכריה במרכז כל עוגייה.
  8. מקררים את העוגיות על הרשת. שומרים בכלי אטום.



הערות:
  • אם לא הצלחתם למצוא את הנשיקות של הרשיס, תעשו שקע במרכז כל עוגייה (כל עוד הן חמות) באמצעות כפית או אפילו אצבע. אחרי שהעוגיות מתקררות אפשר להזליף לתוך כל שקע תלולית של גנאש ביתי מהיר: ממיסים במיקרו 100 גרם שוקולד מריר או חלב, מוסיפים כף שמן ומערבבים עד שמתקבלת תערובת סמיכה וחלקה. מקררים אותה קצת, מעבירים לשק זילוף או שקית סנדוויץ' עם פינה חתוכה ומזליפים תלולית במרכז כל עוגייה.
  • חמאה וחמאת בוטנים אמורות להיות רכות אך לא חמות.

יום שלישי, 26 בפברואר 2013

מוקפץ הבית שלי


כל בית והמוקפץ שלו. כשבני ישראל יצאו ממצרים ונדדו במדבר, אלוהים שלח להם מן – מין מזון על שירד מהשמיים בכמויות והספיק להשביע את כולם. מוקפץ הוא המן המודרני. הוא לא יורד עלינו מלמעלה, אבל הוא בהחלט מזון על במובן מסוים. כשאומרים "מוקפץ" בדרך כלל מתכוונים למנה שכוללת ירקות ואטריות או אורז, עם או בלי תוספת בשרית, שמכינים תוך זמן קצר פחות או יותר מכל מה שיש במקרר. ארוחה מוקפצת יכולה להיות מתוכננת ומושקעת, אבל גם ספונטנית וחפיפה.  בשני המקרים היא תהיה צבעונית, משביעה וטעימה. אני עוד לא פגשתי בן אדם שלא אוהב מוקפץ. לכן, אפילו אם יש לכם מתכון מנצח משלכם, אני עדיין מרגישה נוח להתחלק איתכם במתכון הבית שלי. הוא הציל אותנו אין-ספור פעמים מהזמנת ג'אנק פוד, ואני מרגישה שאני חייבת לו מקום של כבוד בין מתכוני הבלוג.


כמו שאמרתי, אפשר להעשיר את המוקפץ בעזרת כל ירק שיש לכם במקרר. הפעם השתמשתי בבצל, גזר, גמבה ומלפפון. הרבה פעמים אני משתמשת גם בכרוב, נבטים ופטריות. לא משנה מה היא נבחרת החלומות התורנית, תמיד אוסיף למוקפץ שלי שום, פלפל צ'ילי חריף וג'ינג'ר.

את המוקפץ מומלץ להכין במחבת מיוחדת שנקראת "ווק" (מחבת עמוקה עם תחתית דקה), אבל גם מחבת רגילה תעשה את העבודה. חותכים את כל הירקות לרצועות דקות, פורסים דק שום, צ'ילי וג'ינג'ר. מחממים שמן, אני משתמשת במעט שמן סומסום, ומתחילים לטגן בצל עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים שום, פלפל חריף וג'ינג'ר ומקפיצים הכל יחד במשך כמה דקות. בשלב זה כדאי להתחיל להרתיח מים בשביל בישול אטריות. מוסיפים לווק גזר, מלפפון וגמבה וממשיכים להקפיץ.
כשהירקות מתרככים, אפשר לתבל: מוסיפים לווק סויה, סילאן, חומץ בן יין, רוטב חריף-מתוק ופלפל שחור. אני לא ממליחה כי הסויה מלוחה מספיק. ממשיכים להקפיץ במשך כמה דקות על מנת לערבב את כל הטעמים. בינתיים זורקים את האטריות למים הרותחים עם כף מלח ומבשלים במשך כמה דקות ספורות, בהתאם להוראות היצרן. תזהרו לא לבשל יותר מדי, אחרת תקבלו דייסת אטריות. את האטריות המוכנות מעבירים למסננת. בתור תוספת בשרית אני השתמשתי בפסטרמת הודו ביתית, לכן הוספתי את חתיכות הבשר לקראת הסוף. האטריות נכנסות לווק ממש בסוף: מערבבים היטב ומכבים את האש. אם רוצים, מפזרים מעל המוקפץ סומסום ובצל ירוק.
כל התהליך כולל חיתוך הירקות לוקח גג חצי שעה. בסוף מקבלים מנה שעושה נעים לעין ועוד יותר נעים לבטן. אפילו אם אין בפנים בשר היא טעימה ומשביעה. ויש ממנה הרבה! כמו שאומרים, מיליארד סינים לא טועים. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
1 בצל                                                                          חבילת אטריות
2 גזרים בינוניים                                                            1 כף שמן סומסום
1 מלפפון                                                                      3 כפות סויה
1 גמבה                                                                       כף וחצי סילאן
4 שיני שום                                                                   כף וחצי חומץ בן יין
חצי פלפל צ'ילי                                                              2 כפות רוטב חריף-מתוק
2 ס"מ שורש ג'ינג'ר                                                       פלפל שחור לפי הטעם
כ- 400 גרם פסטרמת הודו                                            2 כפות סומסום / בצל ירוק (אופציונלי)


אופן הכנה:
  1. חותכים את כל הירקות לרצועות דקות, פורסים דק שום, צ'ילי וג'ינג'ר.
  2. מחממים שמן ומתחילים לטגן בצל עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים שום, פלפל חריף וג'ינג'ר ומקפיצים הכל יחד במשך כמה דקות.
  3. מרתיחים מים בשביל בישול אטריות. מוסיפים כף מלח ומבשלים את האטריות לפי הוראות היצרן. בתום הבישול מעבירים למסננת.
  4. מוסיפים לווק גזר, מלפפון וגמבה וממשיכים להקפיץ.
  5. כשהירקות מתרככים, מוסיפים לווק סויה, סילאן, חומץ בן יין, רוטב חריף-מתוק ופלפל שחור. ממשיכים להקפיץ במשך כמה דקות.
  6. מוסיפים חתיכות פסטרמת הודו, מקפיצים כמה דקות ומוסיפים את האטריות. מערבבים ומכבים את האש. אם רוצים, מפזרים מעל סומסום ו/או בצל ירוק חתוך.


הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אפשר להוסיף למוקפץ כל ירק שרוצים או יש במקרר. גם התיבול הינו בגדר המלצה.
  • אם אין לכם חומץ בן יין, אפשר להחליף אותו בכמות זהה של מיץ לימון.
  • אם אתם רוצים להוסיף למנה חזה עוף במקום פסטרמת הודו, צריך להקפיץ אותו עד שהוא "נסגר" ומחליף את הצבע ממש בתחילת התהליך, לפני שמתחילים להקפיץ ירקות.

יום ראשון, 24 בפברואר 2013

סוכריות ריבת חלב וקוקוס


שנייה לפני שכולנו נזדקק לגמילה מסוכר ו/או זריקות אינסולין ולפני שפורים נגמר, אני רוצה להתחלק איתכם בעוד מתכון מהיר ומתוק-מתוק (דא!). מדובר בסוכריות ברזילאיות שנקראות בייז'יניו – נשיקות קטנות, שמכינים משלושה רכיבים בלבד, מתוכם שניים הם המובילים – ריבת חלב וקוקוס. ההכנה מאוד קלה ומהירה, תוכלו להכין את הסוכריות האלה יחד עם הילדים בזמן החופשה. אצלי הן תפסו מקום מכובד בין שאר הדברים השווים במשלוחי המנות.

כמו שאמרתי, מה שנצטרך זה ריבת חלב איכותית, שבבי קוקוס, חתיכה קטנה של חמאה, סיר וכף. איך יודעים שריבת חלב איכותית? תסתכלו על רשימת הרכיבים שלה (באותיות קטנות מאחורה) ותוודאו שבין שלושת הרכיבים הראשונים מופיע חלב ולא אבקת חלב וכל מיני שומנים מהצומח. מעבירים את כל המרכיבים לסיר ומתחילים לבשל על אש נמוכה תוך ערבוב קבוע. התערובת תילך ותסמיך. היא מגיעה למרקם הנכון אחרי בערך 10 דקות בישול. איך יודעים שהמרקם נכון? מעבירים כף באמצע התערובת: אם נשאר פס ברור שלא נסגר מיד – התערובת מוכנה.

מעבירים אותה לכלי ומקררים, תחילה על השיש ואחרי זה במקרר במשך כחצי שעה. אחרי שהתערובת מתקררת אפשר להתחיל ליצור סוכריות: לוקחים כפית של התערובת, מגלגלים בין הידיים הרטובות כדורים בגודל אגוז ומעבירים על צלחת עם שבבי קוקוס. מגלגלים כל כדור בתוך הצלחת עד לציפוי מלא ואחיד. את הסוכריות המוכנות מסדרים בתוך מנז'טים או על מגש ושולחים לקירור קצר נוסף במקרר.



סה"כ יצאו לי 20 סוכריות רכות ונימוחות במתיקות עדינה. מה שמעניין, שלמרות שהן עשויות מריבת חלב, הן לא מתוקות להחריד, כי שבבי הקוקוס מאזנים את הטעם.

אפשר לאכול אותן מיד או לשמור במקרר בקופסה סגורה לאחר כך, כשרמות הסוכר בדם ירדו למצב סביר. הסוכריות האלה נשמרות זמן רב. הן מעולות סתם ככה בתור סוכריית ביס, או כקינוח קטן וחמוד ליד הקפה. וכל האושר הזה מוכן בפחות משעה שמתוכה 30 דקות לא עושים כלום. שווה? – ברור ששווה! אז שיהיה חג שמח ובתאבון!




אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 20 סוכריות:
קופסת ריבת חלב (400 גרם)                            20 גרם חמאה
100 גרם שבבי קוקוס                                       כשליש כוס שבבי קוקוס לציפוי

אופן הכנה:
  1. מעבירים את כל המרכיבים לסיר ומתחילים לבשל על אש נמוכה תוך ערבוב קבוע. התערובת מתחילה להסמיך ומגיעה למרקם הנכון אחרי בערך 10 דקות בישול.
  2. מעבירים את התערובת לכלי אחר ומקררים, תחילה על השיש ואחרי זה במקרר במשך כחצי שעה.
  3. יוצרים סוכריות: לוקחים כפית של התערובת, מגלגלים בין הידיים הרטובות כדורים בגודל אגוז ומעבירים על צלחת עם שבבי קוקוס. מגלגלים כל כדור בתוך הצלחת עד לציפוי מלא ואחיד.
  4. את הסוכריות המוכנות מסדרים בתוך מנז'טים או על מגש ושולחים לקירור קצר נוסף במקרר.
  5. אוכלים מיד או שומרים במקרר בכלי סגור.


הערות:
  • אפשר לשדרג את הסוכריות ולהכניס לתוך כל אחת מהן שקד או חתיכת אגוז. זה גם מוסיף אלמנט של הפתעה.
  • אם במקרה אתם לא אוהבים קוקוס, אפשר להחליף אותו בכמות זהה של שקדים או אגוזים קצוצים דק. המרקם יהיה קצת שונה, אבל הסוכריות עדיין יהיו טעימות.

יום שישי, 22 בפברואר 2013

עוגה על מקל – קייק-פופ

קייק-פופ או עוגה על מקל זו המצאה גאונית. לא גאונית בסדר גודל של תרופה נגד איידס, אבל עדיין – גאונית בתחום שלה. אם אני לא טועה, מי שראשונה לקחה כדור שוקולד פשוט ומוכר, תקעה בתוכו מקל והפכה את כל העסק לאימפריה משגשגת הייתה Bakarellaטוב, היא לקחה את נושא העוגות על מקל כמה עשרות צעדים קדימה. היא עושה דברים גאוניים על גבול שגעון. אנחנו לא חייבים להרחיק לכת. אפשר להכין עוגות על מקל פשוטות ומהממות: זה קל, זה כיף, זה נראה מיליון דולר (אני בטוחה שלגברת בקרלה אשכרה יש מיליון דולר). אפשר להכין את העוגות האלה יחד עם ילדים במקום כדורי שוקולד שפתאום נראים חיוורים ולא אטרקטיביים. קישוט הקייק-פופס זה מרחב אדיר לפנטזיה ויצירתיות. והן ישדרגו כל משלוח מנות, באחריות!
אפשר להכין את העוגות על מקל מכל עוגה בחושה ספוגית – ביתית או קנויה. הפעם לא היה לי זמן לאפות עוגות בסיס, אז קניתי עוגות פשוטות עם שוקולד צ'יפס – שיהיה יותר שמח בפה. מפוררים את העוגות. במקביל ממיסים במיקרו שוקולד לבן עם חלב ומערבבים עד שהוא נהיה לגמרי חלק. לא חייבים מטבעות, אפשר להשתמש בשוקולד לבן רגיל. אגב, אפשר להשתמש גם בשוקולד חלב או מריר, אבל אז התערובת תהיה כהה.
שופכים את השוקולד על פירורי העוגות ומערבבים טוב-טוב, רצוי בעזרת הידיים. אל תתבאסו – זה נורא נעים. בסוף מתקבל גוש בצק רך ודביק.
מהבצק הזה מגלגלים כדורים קטנים בגודל של אגוז. משתי עוגות (450 גרם כל אחת) יצאו לי 36 כדורים. משתדלים לדחוס אותם כמה שאפשר, שלא יתפרקו בהמשך.
זהו – אפשר להרכיב את הקייק-פופס, לצפות ולקשט. ממיסים במיקרו שוקולד שבחרנו לציפוי. אני השתמשתי בשוקולד מריר. מוסיפים שמן ומערבים היטב עד שמתקבלת תערובת חלקה ואחידה, ללא גושים. לוקחים מקל – אם אין לכם מקלות מיוחדים שקונים בחנויות מתמחות אפשר להשתמש במקלות עץ רגילים – טובלים את קצה שלו בשוקולד ותוקעים בכדור. לא מכניסים עד הסוף כמובן, שלא יציץ עלינו מהצד השני. כשכל הכדורים משופדים, מכניסים אותם למקרר לחצי שעה או למקפיא לעשר דקות. בזמן הזה השוקולד יתקרר והעוגות לא יפלו מהמקל כשנצפה אותן.
בינתיים מכינים צלחת עם חומרי קישוט: אני השתמשתי בסוכריות צבעוניות. אם אתם נגד צבעי מאכל (נו, פעם בשנה מותר!), אפשר להשתמש בשבבי קוקוס, אגוזים קצוצים, מקופלת מפוררת וכו'. אגב, אם השוקולד שלכם בינתיים הספיק להתקרר ולהתקשות, אפשר לחמם אותו שוב במיקרו. טובלים כל עוגה בתוך השוקולד המומס עד לכיסוי מלא (אפשר להיעזר בכפית, אם הקערה לא עמוקה מספיק), מקישים עם המקל על קצה הקערה אן מנערים את העוגה על מנת להוריד את עודפי השוקולד ומיד זורים מעל את הקישוטים.

אם יש לכם גוש קלקר – תוקעים את העוגות המוכנות בתוכו. ככה הן יתייבשו בלי שהצורה והקישוט ייהרסו. אם אין – פשוט תהפכו את העוגות על תבנית מרופדת בנייר אפייה. אל תדאגו – זה גם יצא יפה. היום, כשעדיין קר, אפשר לייבש את העוגות על השיש. בקיץ מומלץ להכניס אותן למקרר. מתי העוגה מוכנה? כשנוגעים בציפוי ושום דבר לא נדבק לאצבע.
אם רוצים – אפשר לעטוף כל עוגה בניילון ולקשור אותו עם סרט צבעוני מסולסל. זה מוסיף לעוגה החגיגית והשמחה הזו גלאנץ נוסף. כשילדים רואים את העוגות האלה העיניים שלהם מתרחבות והם נשארים פעורי פה. הרבה פעמים גם מבוגרים מגיבים באותה צורה. ועוד לא דיברנו על הטעם. טוב, זאת עוגה שוקולדית בציפוי שוקולד – אז שום דבר לא יכול להשתבש!  חג שמח ובתאבון!

אז מה היה לנו?


מרכיבים לכדורים:
2 עוגות בחושות של 450 גרם כל אחת                           2 כפות חלב
100 גרם שוקולד לבן

לציפוי:
200 גרם שוקולד מריר/חלב                                           סוכריות צבעוניות לקישוט
2 כפות שמן צמחי



אופן הכנה:
  1. מפוררים את העוגות.
  2. ממיסים במיקרו שוקולד לבן עם חלב ומערבבים עד שהוא נהיה לגמרי חלק. שופכים את השוקולד על פירורי העוגות ומערבבים טוב-טוב, רצוי בעזרת הידיים עד שמתקבל גוש בצק רך ודביק.
  3. מגלגלים כדורים קטנים בגודל של אגוז. משתדלים לדחוס אותם כמה שאפשר.
  4. ממיסים במיקרו שוקולד לציפוי. מוסיפים שמן ומערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת חלקה ואחידה, ללא גושים.
  5. לוקחים מקל, טובלים את קצה שלו בשוקולד ותוקעים בכדור. לא מכניסים עד הסוף. מעבירים את העוגות המוכנות למקרר לחצי שעה או למקפיא לעשר דקות.
  6. אחרי הקירור טובלים כל עוגה בתוך השוקולד המומס עד לכיסוי מלא, מקישים עם המקל על קצה הקערה אן מנערים את העוגה על מנת להוריד את עודפי השוקולד ומיד זורים מעל את הקישוטים.
  7. תוקעים את העוגות המוכנות לתוך גוש קלקר או הופכים אותן על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מייבשים ואם רוצים – עוטפים בניילון וקושרים עם סרט צבעוני.



הערות:
  • אפשר לאפות את עוגות הבסיס או להשתמש בעוגות קנויות. כל עוגה בחושה ספוגית תתאים.
  • לצורך "הדבקת" העוגות אפשר להשתמש בכל סוג שוקולד.
  • לצורך הציפוי אפשר להשתמש בכל סוג שוקולד. בחנויות מתמחות אפשר למצוא מטבעות שוקולד מיוחדים לציפוי (שממיסים במיקרו) בצבעים.
  • אפשר לקשט את העוגות עם סוכריות צבעוניות או עם חומרים אחרים, כגון שבבי קוקוס, אגוזים קצוצים, מקופלת מפוררת וכו'.
  • אם אין מקלות מיוחדים שקונים בחנויות מתמחות, אפשר להשתמש במקלות עץ רגילים. 





יום שלישי, 19 בפברואר 2013

אוזני המן שפויות

כמה מתכוני אוזני המן הרשת יכולה להכיל? ואתם? לא הגיע זמן לקבוע איזושהי מכסה? לאחרונה התחלתי לפתח אלרגיה קלה למשולשים.. אני מרגישה שאני צריכה להתנצל מראש על מתכון נוסף שאני הולכת להפיל עליכם, אבל תבינו: זה הפורים הראשון שלי בתור בלוגרית ואני לא יכולה להרשות לעצמי לדלג על אבן דרך כה משמעותית כמו אוזני המן. כפיצוי אני מציעה לכם מתכון שווה, שפוי וקל במיוחד. פעם חשבתי שבצק פריך מחייב שימוש בחמאה או לא עלינו במרגרינה. עד שניסיתי את הבצק הזה. הפריכות מובטחת למרות שהוא מבוסס על שמן צמחי. ואם כבר הורדנו חמאה, אז למה לא ללכת הלאה ולהחליף סוכר רגיל בסוכר חום? הוא גם בריא יותר (לפחות כך אני רוצה להאמין) וגם נותן לבצק גוון חום יפה. ולמה לא להחליף חצי מהקמח בקמח מלא? נכון, אין סיבה שלא. פורים הוא חג שמח ולא שפוי – בגלל זה אנחנו כל כך אוהבים אותו. אבל אוזני המן בהחלט יכולות להיות טיפה של שפיות בים של שגעון. 
מעבר לפריכות מהסרטים יש לבצק הזה יתרון חשוב נוסף – הוא קל ומהיר הכנה. בניגוד לבצק פריך על בסיס חמאה, אין צורך לקרר אותו ואפשר להתחיל לשחק לעבוד מיד. נס הבריאה כולו מתרחש בקערה אחת. באמצעות מטרפה ידנית או מיקסר מערבבים יחד ביצים, סוכר, סוכר ווניל ושמן עד שמתקבלת תערובת חלקה חומה. בהדרגה מנפים פנימה קמח, קמח מלא ואבקת אפייה (אני הוספתי בשתי נגלות) ומערבבים תחילה בעזרת המטרפה או כף ואחרי זה – באמצעות הידיים.

מתקבל כדור בצק רך וסופר נעים למגע. מחלקים אותו לכמה חלקים ומרדדים לעובי רצוי: אם רוצים אוזני המן דקיקים במיוחד – משהו כמו 2 מ"מ, ואם, כמוני, אתם אוהבים אוזניים עם נוכחות – אפשר לרדד לעובי 3-4 מ"מ או אפילו יותר. רק קחו בחשבון שבזמן האפייה הן תופחות. על-מנת להקל על מלאכת הרידוד, מומלץ לעשות זאת על נייר אפייה. באמצעות רינג אן כוס רגילה קורצים עיגולים ומצרפים את שאריות הבצק לנגלה הבאה.

במרכז העיגול מניחים כפית של מילוי. אני לא מאנשי הפרג, אז השתמשתי בממרח תמרים, ממרח תמרים עם אגוזים קצוצים ובשערות חלבה. תרגישו חופשי להשתמש בכל מילוי שאתם אוהבים. ועכשיו – תרגיל קטן בגאומטריה מעשית שנקרא "כל עיגול סופו להפוך למשולש". מרימים את קצוות הבצק מסביב למילוי, יוצרים צורה משולשת וצובטים בעדינות להידוק. הבצק רך ודביק לכן לא תהיה שום בעיה לקבל משולשים מושלמים. אם אתם חיים על הקצה ונונקונפורמיסטים מלידה – לכו על צורות אחרות: ריבוע, מלבן, טרפז או משושה. המן לא יכעס.

מעבירים את האוזניים המוכנות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות לעשר דקות בדיוק. בזמן הזה הן משחימות יפה ומתייצבות. מוציאים מהתנור ומקררים על הרשת.

את העוגיות אפשר לאכול די מיד או אפשר לחכות שיתקררו קצת. הבצק שומר על הפריכות במשך כמה ימים טובים. 

אז מה אני אגיד לכם? אחלה אוזני המן! הם כבר קיבלו douze points מבן הזוג הבררני וכמה קולגות בעבודה. ובגלל שאני בלוגרית ומחויבת להעלות את המתכון כמה ימים לפני החג עצמו, אני אזכה לאכול אותן פעמיים J בתאבון!



אז מה היה לנו?

מרכיבים ל-21 עוגיות:
150 גרם קמח רגיל (כוס + כף)                                      שקית סוכר ווניל
150 גרם קמח מלא (כוס + 3 כפות)                               כפית וחצי אבקת אפייה
80 גרם סוכר חום (שליש כוס)                                        ממרח למילוי לפי הטעם
75 גרם שמן צמחי (חצי כוס פחות כף)                            אבקת סוכר להגשה
2 ביצים


אופן הכנה:
  1. באמצעות מטרפה ידנית או מיקסר מערבבים בקערה ביצים, סוכר, סוכר ווניל ושמן עד שמתקבלת תערובת חלקה חומה.
  2. בהדרגה מנפים פנימה קמח, קמח מלא ואבקת אפייה (אפשר בשתי נגלות) ומערבבים תחילה בעזרת המטרפה או כף ואחרי זה – באמצעות הידיים עד שמתקבל כדור בצק רך ונעים למגע.
  3. מחלקים את הבצק לכמה חלקים ומרדדים (מומלץ על דף נייר אפייה) לעובי רצוי.
  4. באמצעות רינג או כוס קורצים עיגולים, מניחים במרכז כל עיגול כפית מילוי, מרימים את קצוות הבצק, יוצרים משולשים, צובטים ומהדקים.
  5. מניחים את העוגיות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות לעשר דקות בלבד.
  6. מוציאים מהתנור ומקררים על הרשת.
  7. שומרים בכלי אטום.



הערות:
  • לי יצאו 21 עוגיות. אם אתם מתכננים משלוחי מנות ורוצים יותר אוזני המן – תכפילו את כמות המרכיבים.
  • אם אין לכם סוכר חום – אפשר להחליף אותו בכמות זהה של סוכר לבן.
  • אם אין לכם קמח מלא – אפשר להשתמש ב- 300 גרם של קמח רגיל. באופן תיאורטי אפשר להשתמש רק בקמח מלא, אבל אני לא ניסיתי. יכול להיות שבמקרה הזה יהיה צורך להוסיף עוד קצת שמן.
  • לגבי הרידוד: כמה שתרדדו יותר את הבצק – כך העוגיות יצאו דקות ופריכות יותר.
  • הצעות למילוי: ממרחים נוספים בטעמים – חלבה, שוקולד, נוגט. אפשר להכין מילוי על בסיס אגוזים או פרג. אגב, אם כמוני תשתמשו בשערות חלבה – תכניסו הרבה, ממש ערמה, כי באפייה המילוי מצטמצם.

יום שבת, 16 בפברואר 2013

קיש בטטה, ברוקולי וגבינה צפתית

לפני פחות מחודש התחלתי מרתון קישים אישי במטרה לשקם את התדמית ה"זקנה" והלא אטרקטיבית של המאפה הזה ולמתג אותו בתור מאכל מדליק. את המרתון פתח בכבוד קיש שלושת בצלים. היה טעים, היינו מרוצים, הייתי על הגל.. ואז התחלתי לחשוב: זה נחמד שאני מאתגרת את עצמי, אבל איך באמת אהפוך קיש למאכל מדליק? הרי מה יש בקיש? – קלתית ומילוי. עם הקלתית אין מה לשחק: ברגע שמצאתם בצק טוב – תיצמדו אליו, או כמו שאומרים "לא מחליפים את ההרכב המנצח". נשאר רק לשחק עם המילוי. כאן באמת אפשר להתפרע, להתחבר לצד היצירתי ולהמציא שילובים מדליקים. למשל את השילוב הירוק-לבן-כתום הבא שכולו מחווה לדגל אירלנד, מדינה שאני אוהבת מרחוק וחולמת לבקר. אני מקדישה את הקיש שלי באהבה למולדת של אוסקר וויילד, בירה גינס, להקות U2 ו- The Cranberries (כן, אני די מבוגרת) והמבטא הסקסי ביותר שקיים עלי אדמות.
כמו שהבנתם, בטטה היא הפס הכתום, ברוקולי- הפס הירוק ועל התקן של הפס הלבן תהיה גבינה צפתית מעודנת 5%. לפני שניגשים להכנת קלתית, צריך להכין את הירקות. את הבטטות מקלפים, חותכים לפרוסות דקות, מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מזליפים מעל קצת שמן זית, מתבלים ושולחים לתנור בחום 200 מעלות לעשרים דקות או עד שהן מתרככות. את הברוקולי מפרידים לפרחים קטנים וחולטים כעשר דקות במים רותחים. אחרי זה מעבירים למסננת ומקררים.
עכשיו מכינים בצק פריך. אני לא אתעכב שוב על כל פרט ופרט. אתם יכולים לראות את ההנחיות המפורטות מדי כאן וכאן. פשוט מערבבים במעבד מזון את כל חומרי הקלתית עד שמתקבלת תערובת פירורית. מעבירים אותה על השיש, מקבצים לכדי כדור, עוטפים בניילון נצמד ושולחים למנוחה בת שעה במקרר או עשרים דקות במקפיא. הבצק מספיק לתבנית עגולה בקוטר 24-26, לתבנית מלבנית גדולה או ל-4-5 תבניות אישיות.
מרדדים את הבצק, מהדקים אותו היטב לתבנית האפייה ולדפנות (אני ממליצה להשתמש בתבנית פאי עם תחתית מתפרקת) ושולחים לקירור קצר נוסף. אחרי זה דוקרים את התחתית באמצעות מזלג, מניחים מעל נייר אפייה ומפזרים שעועית, אורז או כל קטנייה אחרת שתלחץ על הבצק ולא תיתן לו להתרומם בזמן האפייה, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לעשר דקות – רבע שעה גג. בינתיים מכינים רויאל – פשוט טורפים בקערה את כל המרכיבים שלו עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה.
ועכשיו מגיע השלב שאני הכי אוהבת – עיצוב הקיש. מסדרים בתחתית בצפיפות פרוסות הבטטה האפויה, מעליהן פרחי הברוקולי ובין לבין – חתיכות בינוניות של הגבינה הצפתית. מזליפים מעל את הרויאל ומפזרים גבינה צהובה מעושנת מגוררת. 
אופים ב- 180 מעלות בערך 25 דקות או עד שהקיש מזהיב. מוציאים ומקררים כרבע שעה בתוך התבנית. אחרי זה אפשר להוציא.
מהר-מהר מצלמים את הקיש בשלמותו, לפני שהחצי הרעב מתחיל לחוג מסביבו כמו כריש ולעשות קולות של אני מסכן "נו כבר, מתי אוכלים?" 
ומגישים. הקיש הזה נראה עוד יותר טוב כשפורסים אותו. ואני בכלל לא אתחיל לספר לכם איך הוא מריח... תעשו לעצמכם טובה ותכינו אותו. לא, אתם חייבים! אני מתעקשת! אחרת איך אדע שהצלחתי במשימתי ושכנעתי שקיש זה מאכל מדליק? או האם אתם אוהבים גינס? או שבאסה ש- U2 בסוף לא הגיעו להופיע בארץ, נכון? או שחבל שה- Cranberries נעלמו. או כמה גאוני הרעיון מאחורי "התמונה של דוריאן גריי". ומי לעזאזל מסוגל להבין את המבטא האירי? ספרו לי על זה בתגובות. בבקשה. אל תשמרו בבטן :) ובינתיים – בתאבון!

אז מה היה לנו?

מרכיבים לקלתית:
150 גרם קמח (כוס + כף)                                            1 כף סוכר
75 גרם חמאה                                                             קורט מלח
1 חלמון                                                                        עד כף וחצי מים קרים

מרכיבים למילוי:
2 בטטות קטנות                                                            2 גבעולי תימין
1 ראש ברוקולי                                                              כף שמן זית
70 גרם גבינה צפתית מעודנת 5%                                מלח ופלפל שחור

מרכיבים לרויאל:
2 ביצים                                                                        30 גרם גבינה צהובה מעושנת
100 מ"ל שמנת לבישול 10%                                        1 כף קמח                                
200 מ"ל חלב                                                               מלח ופלפל שחור


אופן הכנה:
  1. מכינים את הירקות: מקלפים בטטות, חותכים לפרוסות דקות כחצי ס"מ, מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מזליפים מעל קצת שמן זית, מתבלים ושולחים לתנור בחום 200 מעלות לעשרים דקות או עד שהן מתרככות. מפרידים ראש ברוקולי לפרחים קטנים, חולטים כעשר דקות במים רותחים, מעבירים למסננת ומקררים.
  2. מכינים את הקלתית: מערבבים במעבד מזון את כל חומרי הקלתית עד שמתקבלת תערובת פירורית. מעבירים אותה על השיש, מקבצים לכדי כדור, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לקירור של שעה במקרר או עשרים דקות במקפיא.
  3. מרדדים את הבצק, מהדקים אותו היטב לתבנית האפייה ושולחים לקירור קצר נוסף. אחרי זה דוקרים את התחתית באמצעות מזלג, מניחים מעל נייר אפייה ומפזרים שעועית, אורז או כל קטנייה אחרת ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לעשר דקות – רבע שעה. מוציאים ומקררים.
  4. מכינים את הרויאל: טורפים בקערה את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה.
  5. מרכיבים את הקיש: מסדרים בתחתית פרוסות בטטה אפויה, מעליהן פרחי ברוקולי ובין לבין – חתיכות בינוניות של גבינה צפתית. מזליפים מעל את הרויאל ומפזרים גבינה צהובה מעושנת מגוררת.
  6. אופים את הקיש ב- 180 מעלות כ- 25 דקות או עד שהוא מזהיב. מוציאים, מקררים מעט ומגישים. שומרים במקרר בכלי אטום.

הערות:
  • אתם מוזמנים להיכנס לאתר FoodsDictionary המכיל את המתכון עם ערכים תזונתיים מלאים.
  • אם אין לכם מעבד מזון, אפשר להכין את הבצק ביד.
  • הבצק מספיק לתבנית עגולה בקוטר 24-26, לתבנית מלבנית גדולה או ל-4-5 תבניות אישיות.
  • אפשר להחליף את השמנת לבישול בכמות זהה של שמנת חמוצה.
  • אפשר להחליף את הגבינה המעושנת שאני אישית מאוד אוהבת בפרמז'ן או גבינה קשה אחרת.