יום שני, 13 בינואר 2014

שטרודל לעצלנים במילוי תפוחים מקורמלים וצימוקים

תגידו, אם יש במתכון צימוקים, הוא נחשב לט"ו בשבטי? אני בוחרת להאמין שכן. ותגידו, אם הכנתי שטרודל נהדר על בסיס בצק עלים מוכן, יש לו זכות קיום בבלוג? טוב, אתם רואים אותו כאן, אז כנראה התשובה היא שוב כן. כלומר, בשלב הזה אני כן הייתי מצפה מעצמי להכין את הבצק לבד, אבל על מי אני עובדת? אני לא קונדיטורית ומעולם לא הכנתי בצק עלים בבית. אני חושבת שיש לי בעיה תפיסתית קלה להכניס 400 גרם חמאה לתוך ערמה קטנה יחסית של קמח ולקרוא לזה בצק. לעומת זאת, אין לי שום בעיה תפיסתית לצרוך את המוצר המוכן. מה שכנראה אומר שאני בעצם פשוט עצלנית. נו, כל אחד והחולשות שלו.
אבל אני מאמינה שאפילו לאופים המתקדמים שביננו יש במקפיא איזו חבילה של בצק עלים מוכן. שמורה היטב ליום השחור שבו נרצה משהו מלוח או מתוק ולא יהיה לנו כוח להשקיע יותר מדי. אז מה, לא נשתמש? אני באופן אישי מעדיפה את בצק העלים על בסיס חמאה, אבל המתכון הזה יעבוד גם עם בצק עלים רגיל. לפני שמתחילים לעבוד עם הבצק, עדיף להעביר אותו מהמקפיא למקרר, ולא להפשיר מחוצה לו.  

מקלפים תפוחים, מנקים את האמצע וחותכים את מה שנשאר לקוביות קטנות. במחבת, על אש נמוכה, ממיסים חמאה, מוסיפים סוכר ומערבבים עד שהוא נמס, והתערובת הופכת לקרמל. מוסיפים את התפוחים, מערבבים היטב ומטגנים תוך ערבוב בין 5 ל- 10 דקות. מוסיפים שמנת וצימוקים, מתבלים בקינמון ומיץ לימון וממשיכים לטגן תוך ערבוב כ- 5 דקות נוספות. מכבים את האש ומשאירים בצד להתקרר.

על נייר אפייה מרדדים קלות את בצק העלים המופשר. משתדלים לעבוד זריז, כי הוא מתחמם מהר מאוד ונהיה דביק. חותכים את ארבע הפינות של הבצק כמו בתמונה, ואת הצדדים חותכים לרצועות סימטריות ברוחב כשני ס"מ. משאירים את השטח במרכז הבצק שלם. עליו מניחים את תערובת התפוחים והצימוקים ללא רוטב קרמל (אותו שומרים בינתיים בצד) ומתחילים "לקלוע" שטרודל: קודם כל סוגרים את שני הקצוות ואחרי זה לוקחים לסירוגין רצועה מצד ימין ומצד שמאל ומניחים אחת על השנייה עד שמגיעים לקצה.

את השטרודל המוכן מברישים ברוטב שנשאר במחבת, מעבירים יחד עם הנייר על תבנית האפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל-20-30 דקות או עד שהבצק מזהיב. שאריות הקרמל עלולות להישרף טיפה, אבל אל תדאגו, הן יישארו על נייר האפייה ולא יפגעו בשטרודל עצמו.

מוציאים מהתנור, מקררים טיפ-טיפה, מקשטים באבקת סוכר ומגישים.

הכי מומלץ בתוספת כדור גלידה ומייפל. כי גם לעצלנים מגיע להתפנק.

אני נשבעת שלכתוב את הפוסט הזה לקח יותר זמן מאשר להכין את השטרודל. הוא מהיר, קליל, טעים מאוד, וכמו שציינתי, יש לו זיקה לט"ו בשבט שבא עלינו לטובה בהמשך השבוע. אם בא לכם משהו מתוק וטעים ועכשיו – תנו לו צ'אנס. הוא גם נראה לגמרי לא רע. אז שיהיה חג שמח ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
חצי חבילה בצק עלים                       3 כפות שמנת מתוקה
2 תפוחים בינוניים                            חצי כוס צימוקים
20 גרם חמאה                                רבע כפית קינמון (אופציונלי)
3 כפות סוכר חום                             1-2 כפיות מיץ לימון (לפי הטעם)


אופן הכנה:
  1. מקלפים תפוחים, מנקים את האמצע וחותכים את מה שנשאר לקוביות קטנות.
  2. במחבת, על אש נמוכה, ממיסים חמאה, מוסיפים סוכר ומערבבים עד שהוא נמס והתערובת הופכת לקרמל.
  3. מוסיפים את התפוחים, מערבבים היטב ומטגנים תוך ערבוב בין 5 ל- 10 דקות.
  4. מוסיפים שמנת וצימוקים, מתבלים בקינמון ומיץ לימון וממשיכים לטגן תוך ערבוב כ- 5 דקות נוספות. מכבים את האש ומשאירים בצד להתקרר.
  5. על נייר אפייה מרדדים קלות את בצק העלים המופשר. חותכים את ארבע הפינות של הבצק ואת הצדדים חותכים לרצועות סימטריות ברוחב כשני ס"מ. משאירים את השטח במרכז הבצק שלם.
  6. במרכז הבצק מניחים את תערובת התפוחים והצימוקים ללא רוטב קרמל (שומרים בינתיים בצד) ו"קולעים" שטרודל: קודם כל סוגרים את שני הקצוות ואחרי זה לוקחים לסירוגין רצועה מצד ימין ומצד שמאל ומניחים אחת על השנייה עד שמגיעים לקצה.
  7. מברישים את השטרודל המוכן ברוטב שנשאר במחבת, מעבירים יחד עם הנייר על תבנית האפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל-20-30 דקות או עד שהבצק מזהיב.
  8. מוציאים מהתנור, מקשטים באבקת סוכר ומגישים. מומלץ עם כדור גלידה ומייפל בצד.
  9. שומרים במקרר. לפני הגשה מחממים בתנור או במיקרוגל.


הערות:
  • השימוש בקינמון אופציונלי. אני באופן אישי אוהבת שילוב של תפוחי עץ עם קינמון.
  • מיץ לימון אמור לשבור את המתיקות של הרוטב. מכיוון שלכל אחד סטנדרט המתיקות משלו, מומלץ לטעום ולהוסיף בהדרגה.
  • בא לכם להתפרע? תוסיפו  לרוטב כמה כפות אלכוהול שאתם אוהבים, למשל ברנדי או ליקר.