יום רביעי, 22 בינואר 2014

דג בורי ברוטב חריף

אם לפני כמה שנים הייתם שואלים אותי במה אני לא מוכנה לגעת, בשלישייה הפותחת אחרי חשופיות וג'וקים היו נמצאים דגים. חיים, מתים, קפואים, מופשרים – לא משנה. לא נוגעת בדגים! מאז זרמו הרבה מים, הופרו הרבה טאבואים אישיים, ודגים הפכו לחלק בלתי נפרד מחוויית הבישול והתפריט בבית. בראש סדר העדיפויות נמצאים דגים ברוטב חריף. יש משהו כובש בצבעוניות ותערובת הטעמים המתפרצת של החריימה. פרסמתי כבר בבלוג מתכון של דג חריף. אז היה מדובר בטונה חריפה עם לימונים כבושים. הפעם הלכתי על בורי עם פלפלים מתוקים וחריפים. המתכונים די דומים, אבל התמונות השתדרגו, אז הייתי חייבת לתת להן מקום J
אם כמוני (נכון ללפני כמה שנים) חשבתם שכל מה שנראה אדום ויבש בהכרח חריף, קבלו הסבר קטן ומלומד שיהפוך את עולמכם: יש פלפלים אדומים ויבשים מתוקים! הם יחסית גדולים, צבעם כהה. אל תפחדו מהם, שימו בשפע. לעומת זאת, פלפלים אדומים יבשים קטנים יותר חריפים מאוד, ובטרם בישול דגים כל אחד צריך לעשות חשבון נפש קטן בנוגע לכמה חריפות הוא מוכן לשאת, ולהשתמש בפלפלים האלה בהתאם. 
בהנחה שהדג שלכם מוכן לבישול: חתוך, נקי ויבש, מתחילים בהכנת הרוטב. קודם כל מקלפים עגבניות (בשיטת החליטה) ומגרדים בפומפייה. בקערית קטנה מערבבים מים רותחים עם רסק עגבניות ותבלינים. חותכים שום לקוביות קטנות, קוצצים פטרוזיליה וכוסברה. זהו, הסתיימו ההכנות, אפשר להתחיל לבשל.
בסיר רחב מחממים שמן, מוסיפים את השום ואת שני סוגי הפלפלים ומטגנים תוך ערבוב קל עד להזהבת השום. מוסיפים את העגבניות המגורדות ואת הרוטב, מערבבים ומביאים לרתיחה. מפזרים מעל חצי מכמות עשבי התיבול.
מניחים מעל את הדגים (אני השתמשתי בפילה בורי), מפזרים מעליהם את החצי השני של עשבי התיבול, מכסים ומבשלים על אש נמוכה בערך 15-20 דקות. מדי פעם אפשר לפתוח את המכסה ולהרטיב את הדגים ברוטב. אין צורך להפוך אותם או לערבב. אם נראה לכם שהרוטב יוצא סמיך מדי – אפשר להוסיף קצת מים רותחים. אם דליל מדי – אפשר לבשל את הדגים ללא מכסה.
מה שנראה מאוד מורכב, הלכה למעשה יוצא נורא פשוט. פחות מרבע שעה של עבודת הכנה, קצת המתנה וכל מה שנותר זה להגיש, עם כמות נדיבה של הרוטב וחלה טרייה בצד, ולקבל המון מחמאות. אין צורך להרבות במילים – פשוט דג חריף מעולה - כמו של סבתא מרוקאית, רק פחות חצי כוס שמן J
אז שיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
6 חתיכות פילה בורי (דג וחצי)                                צרור כוסברה
2 עגבניות                                                            כוס וחצי מים רותחים
רבע כוס שמן                                                        קופסה קטנה של רסק עגבניות          
5-6 שיני שום                                                       כפית מלח (או לפי הטעם)      
6 פלפלים יבשים מתוקים                                      חצי כפית פלפל שחור (או לפי הטעם)
6 פלפלים יבשים חריפים (או לפי הטעם)                כף גדושה של פפריקה מתוקה
צרור פטרוזיליה                                                    כפית גדושה של פפריקה חריפה


אופן הכנה:
  1. מקלפים את העגבניות ומגרדים בפומפייה.
  2. קוצצים את השום, הפטרוזיליה והכוסברה.
  3. בקערה קטנה מערבבים מים רותחים עם רסק העגבניות והתבלינים.
  4. בסיר רחב מחממים שמן, מוסיפים את השום הקצוץ ואת שני סוגי הפלפלים ומטגנים תוך ערבוב קל עד להזהבת השום.
  5. מוסיפים את העגבניות המגורדות ואת הרוטב, מערבבים ומביאים לרתיחה. מפזרים מעל חצי מכמות עשבי התיבול.
  6. מניחים מעל את הדגים, מפזרים מעליהם את החצי השני של עשבי התיבול, מכסים ומבשלים על אש נמוכה בערך 15-20 דקות. מדי פעם אפשר לפתוח את המכסה ולהרטיב את הדגים ברוטב. אין צורך להפוך אותם או לערבב.
  7. מכבים את האש ומגישים, מומלץ עם הרבה רוטב וחלה טרייה בצד.



הערות:
  • השתמשתי בשש חתיכות של פילה בורי, שזה בעצם דג וחצי, כי זה מה שנכנס לתוך הסיר שלי. אפשר כמובן להוסיף או להפחית.
  • אפשר להשתמש בכל דג שאוהבים. אם לא אכפת לכם להתעסק עם עצמות הדג, לא חייבים להשתמש בפילה.
  • אל תבשלו את הדגים יותר מדי זמן! אם בכל זאת אתם חסידים של בישול ארוך, תבחרו בדג שומני יחסית שלא יתייבש תוך כדי הבישול הארוך.
  • לא חייבים להשתמש גם בפטרוזיליה וגם בכוסברה. תלכו על מה שאתם אוהבים.
  • אם אתם לא בטוחים ברמת החריפות של הפלפלים, תוסיפו אותם בהדרגה.
  • כמות הנוזלים = כמות הרוטב. אם הוא יוצא סמיך מדי – אפשר להוסיף קצת מים רותחים. אם דליל מדי – אפשר לבשל את הדגים ללא מכסה.

4 תגובות:

  1. וואו, זה נראה ממש - אבל ממש - טעים! אני כל כך אוהבת דגים ככה... עשית לי חשק מטורף.

    נטלי

    השבמחק
  2. יום שישי
    אני גמורה מעייפות מכל ערימות העבודה שטחנתי השבוע
    הבית ריק מאוכל
    והייתי עושה הכל כרגע כדי לתת לבורי הזה ביס בישבן :)
    נראה טעים טעים!

    השבמחק
    תשובות
    1. תראי, למעשה לדג הספציפי הזה אין ישבן, כי מדובר בפילה, אבל הבנתי את הרעיון :)
      תודה רבה!

      מחק