יום ראשון, 9 בפברואר 2014

מ'חמר – פשטידה מרוקאית, גרסה 2.0

מי שעוקב אחרי הבלוג שלי מעל שנה, יודע שכבר פרסמתי פעם את המתכון הזה של מ'חמר. להגנתי אני יכולה לומר שזה היה די מזמן. צילמתי אז בעזרת מצלמת כיס פושטית, ברוך שפטרנו, והתמונות בפוסטים שלי נראו בהתאם. לרוב התמונות הישנות נראות כה לא טוב, שפשוט עושות עוול למתכונים מצוינים. אז החלטתי להתחיל לצלם אותם מחדש, והנה לכם סנונית ראשונה – פשטידה מרוקאית העונה לשם מ'חמר. אותו מתכון מעולה, רק טיפה יותר משודרג ועם תוצאה גבוהה ומרשימה יותר.
כמו שאמרתי, התהליך נשאר ללא שינוי. מבשלים תפוחי אדמה עם הקליפה עד שהם מתרככים לגמרי, מקלפים ומועכים למחית גסה, אפשר ואפילו עדיף עם גושים קטנים.
בקערה נפרדת טורפים ביצים ותבלינים ומוסיפים פטרוזיליה קצוצה. מוסיפים לסיר עם תפוחי האדמה המעוכים תוכן של קופסת אפונה וגזר מסוננת מהנוזלים ואת תערובת הביצים ומערבבים בפעם נוספת והאחרונה. אגב, אם בא לכם להשקיע, ניתן לבשל גזר יחד עם תפוחי האדמה ואחר כך לחתוך לקוביות בינוניות. כמו כן, ניתן להשתמש באפונה של סנפרוסט.
מעבירים את התערובת לתבנית משומנת (ממש מקפידים למרוח שמן היטב על הדפנות), משטיחים ע"מ למלא את כל כיסי האוויר ושולחים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לשעה, או עד שהפשטידה משחימה יפה מכל הצדדים. 
במתכון המקורי השתמשנו בכלי ברזל, כי התחלנו את התהליך על הגז וסיימנו בתנור. לדעתי התוצאה היא אותה התוצאה, אז למה לא לחסוך שלב? המ'חמר הזה אפוי בלבד.
השתמשתי בתבנית פיירקס בצורת קערה, שבזכותה מתקבלת פשטידה יפהפייה וגבוהה בצורת חצי כדור. כל מה שנשאר, זה להוציא את התבנית מהתנור, לקרר טיפה, לשים מעליה צלחת ולהפוך.
זהו, מ'חמר מוכן. יש לו מרקם מעניין, והוא שחום מבחוץ וצבעוני דמוי פסיפס מבפנים. הוא לא הכי מתובל, לכן בדרך כלל מגישים אותו יחד עם סלט מטבוחה. אפשר לאכול אותו גם חם וגם קר. אין בו קמח, אז הוא גם מתאים לפסח. אני יודעת שזה לא ממש רלוונטי עכשיו, אבל בכל זאת לא יזיק להזכיר את זה.
תחשבו על הבישולים ביום שישי: הבית מלא בניחוחות של אוכל, בני הבית רעבים ואין להם סבלנות לחכות עד הארוחה. כאן נכנס לתמונה המ'חמר. הוא החשוד המיידי והקורבן הראשון של הרעב. כל אחד ניגש אליו וחותך פרוסה ועוד פרוסה עד שלא נותר כלום. זה הפתיח האולטימטיבי שכמעט ואף פעם לא שורד לככב בשולחן. אני חושבת שזה די אומר משהו על הפשטידה הזו, לא? ובקיצור – כדאי לנסות. בתאבון!
אז מה היה לנו?     

מרכיבים:      
5 תפוחי אדמה בינוניים                    כפית שטוחה מלח
קופסה של אפונה וגזר                     חצי כפית פלפל שחור
4 ביצים                                          חצי כפית כורכום
חצי צרור-צרור פטרוזיליה                 חצי כפית כמון
4 כפות שמן                                    שליש כפית שבבי צ'ילי  (אופציונלי)    


אופן הכנה
  1. מבשלים תפוחי אדמה עם הקליפה עד שהם מתרככים לגמרי, מקלפים ומועכים למחית גסה, אפשר ואפילו עדיף עם גושים קטנים
  2. בקערה נפרדת טורפים ביצים ותבלינים ומוסיפים פטרוזיליה קצוצה.
  3. מוסיפים לסיר עם תפוחי האדמה המעוכים תוכן של קופסת אפונה וגזר מסוננת מהנוזלים ואת תערובת הביצים ומערבבים בפעם נוספת והאחרונה.
  4. משמנים היטב את התבנית כולל הדפנות, מעבירים לשם את התערובת, משטיחים ע"מ למלא את כל כיסי האוויר ושולחים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות לשעה, או עד שהפשטידה משחימה יפה מכל הצדדים.
  5. מוציאים מהתנור, מקררים קצת, מניחים צלחת גדולה על התבנית והופכים את הפשטידה על הצלחת.
  6. חותכים ומגישים, מומלץ בתוספת מטבוחה.


הערות:
  • אפשר להשתמש בגזר מבושל חתוך לקוביות בינוניות ובאפונה של סנפרוסט.
  • אפשר להחליף פטרוזיליה בכוסברה או להשתמש חצי-חצי. 
  • אפשר להשתמש בתבנית בכל צורה. גובה הפשטידה ישתנה בהתאם.
  • אפשר לשחק עם התבלינים בהתאם לטעם האישי.                         



8 תגובות:

  1. פשטידה מדהימה!!
    ממש העלית לי נוסטלגיה לימי כיפור בבית של ההורים שלי :)
    זו הפשטידה הקבועה שאמא שלי מכינה בכל כיפור לארוחה של שבירת הצום

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה, לירון! נוסטלגיה זה טוב :)

      מחק
  2. בוקר טוב,
    נראה מעולה!!!
    מה נפח התבנית?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה, דורית! נפח התבנית שהשתמשתי בה - חצי ליטר, אבל יש תבניות גדולות יותר.

      מחק
  3. היי -הבלוג מהמם-פעם ראשונה פה.
    לדעתך-אפשרי בתבנית חד פעמית ? תודה .בא לי לנסות היום.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה!
      אף פעם לא ניסיתי להכין בתבנית חד-פעמית, אבל לא נראה לי שתהיה בעיה. בהצלחה!

      מחק
  4. השמן בתערובת , או לשימון התבנית ?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, השמן נמצא גם בתערובת. כנראה ששכחתי לציין זאת. מוסיפים אותו לביצים ותבלינים. בהצלחה וחג שמח!

      מחק