יום שבת, 1 בפברואר 2014

טראפלס שוקולד- ערמונים

מתחת לבית בו גדלתי באוקראינה היה עץ ערמונים. או שאני הייתי קטנה, או שהוא היה ממש גדול כך שכמעט הגיע לקומה החמישית של הבניין בו גרתי. היה כיף לתפס עליו, באביב הוא הוציא "נרות" לבנים יפהפיים, ובסתיו היה אפשר לקטוף ממנו או לאסוף מתחתיו מלא "קיפודים" ירוקים. כשהייתי פותחת אותם, ידיי היו מתלכלכות במעין מיץ מוזר שסירב לרדת אחר כך במשך כמה ימים. אבל למי אכפת מהלכלוך (רמז: לאמא שלי) כשכתוצאה מהפעולה היו יוצאים לאור העולם פירות חומים ומבריקים שאפשר לעשות איתם כל כך הרבה דברים?
הרבה- הרבה, אבל עד האתגר של מנטקה שבחרו בערמונים בתור חומר הגלם החדש, לשנייה לא חשבתי שאפשר גם לאכול אותם. כלומר, אני יודעת שערמונים אכילים, ושיש אנשים שאוכלים אותם, פשוט אני לא הייתי אחת מהם. לא נפלתי בקסמם אפילו כשהייתי בפריז. לולא האתגר, הייתי חיה חיים שלמים בלי לטעום ערמון! אז אני מניחה שאני חייבת תודה למור על כך שבזכותה נכנס לחיי טעם חדש ומגניב, ובלי שציפיתי יצאו לי כאלה טראפלס מהממים וטעימים.
למה לא ציפיתי? כי כל הסיפור הזה היה הימור אחד גדול. מעולם לא נגעתי בערמונים ואין לי מושג מה צריך / אפשר / כדאי לעשות איתם. חפירה קצרה באינטרנט רמזה שערמונים משתלבים טוב עם שוקולד, אז החלטתי ללכת על טראפלס שתכננתי להכין כבר די מזמן. השתמשתי בערמונים קלופים שמגיעים באריזת וואקום ובכך חסכתי לעצמי כאב ראש מיותר של אפייתם וקילופם. קודם כל מכינים קרם ערמונים: בסיר קטן מחממים חלב, מוסיפים סוכר ומחית או תמצית ווניל ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הערמונים וממשיכים לבשל על אש נמוכה. תוך כדי הבישול הערמונים מתרככים, סופגים חלק מהנוזלים ומתפרקים לחתיכות קטנות יותר כשנוגעים בהם עם כף. מבשלים בערך 15-20 דקות עד שהחלב מתחיל להצטמצם ומסמיך.
מעבירים את התערובת למעבד מזון ומרסקים לעסה סמיכה. מוסיפים שמנת מתוקה וממשיכים לערבב עד שמתקבל קרם בהיר, חלק וסמיך. מקררים. משתי אריזות של הערמונים קיבלתי כ- 370 גרם קרם. בשביל המתכון הזה נצטרך רק 250 גרם, קצת פחות מ- ¾ הכמות. את השאר אפשר לזלול סתם ככה.
בינתיים על אש נמוכה ממיסים בסיר חמאה וסוכר, מוסיפים שוקולד ומערבבים עד שמתקבלת תערובת חלקה ומבריקה. מעבירים פנימה את קרם הערמונים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת במרקם סמיך ואחיד, ללא גושים.
מרפדים תבנית 20  על 20 בנייר אפייה ויוצקים פנימה את תערובת הערמונים והשוקולד. נותנים כמה מכות על השיש ע"מ להוציא בועות אויר, מכסים בניילון נצמד ושולחים לקירור של כמה שעות לפחות. אני השארתי את התבנית במקרר במשך לילה שלם. אחרי הקירור מתקבל בלוק שוקולדי שבעזרת מניפולציה קצרה אך מלכלכת הופך לסוכריות טראפלס נפלאות.
איך זה שכל פעם בחיי שאני נוגעת בערמונים זה מסתיים בידיים מלוכלכות? J




חותכים את בלוק השוקולד לקוביות בגודל רצוי (לי יצאו 42 יחידות). מכינים קופסה עם אבקת קקאו ומתחילים לגלגל או לקרוץ כדורי טראפלס. את הכדורים המוכנים מעבירים לקופסה עם אבקת הקקאו ומגלגלים עד הכיסוי המלא מכל הצדדים. אגב, כשהשוקולד יתחיל להידבק לידיים, אפשר לטבול אותן באבקת הקקאו. אם כמוני, תישברו בשלב כלשהו, אפשר פשוט להשאיר חלק מהטראפלס בצורת קוביות. צורתם לא משפיעה על הטעם, והריבועים נראים לא פחות מגניב מהכדורים. פשוט תפזרו מעליהם מעט אבקת קקאו.
את הטראפלס המוכנים מעבירים לקירור קצר נוסף וזהו – הם מוכנים לקראתכם. תסתערו! בעצם מדובר בטראפלס שוקולד מוכרים ואהובים בשדרוג משמעותי של קרם הערמונים אותו מרגישים היטב גם במרקם וגם בטעם. אני ממש אהבתי את התוצאה, במיוחד ליד הקפה – הלוואי והיה ממנה יותר. או לפחות הלוואי והטראפלס היו מחזיקים קצת יותר זמן. אבל הם נעלמו במהירות שיא, מה שבד"כ מצביע על הצלחת המתכון.
אז אם גם לכם מתחשק לנסות טעמים חדשים, תנסו את הסוכריות האלה. עגולות, מרובעות, בצורת מגן דויד – הכל הולך כשהשוקולד פוגש את הערמונים. בתאבון!

אז מה היה לנו?

מרכיבים לקרם הערמונים:
200 גרם ערמונים (2 אריזות וואקום)             5 כפות שמנת מתוקה
כוס חלב                                                      כפית מחית או תמצית ווניל
50 גרם סוכר (1/4 כוס)                                                           

מרכיבים ל- 42 יחידות בינוניות:
250 גרם קרם הערמונים                             50 גרם סוכר (1/4 כוס)
250 גרם שוקולד מריר                                 2 כפות ברנדי (אופציונלי)
150 גרם חמאה                                          כ- 50 גרם קקאו (1/2 כוס פחות 2 כפות)

אופן הכנה:
  1. מכינים את קרם הערמונים: בסיר קטן מחממים את החלב, מוסיפים את הסוכר ומחית או תמצית הווניל ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הערמונים וממשיכים לבשל על אש נמוכה כ- 15-20 דקות עד שהחלב מתחיל להצטמצם ומסמיך. מעבירים את התערובת למעבד מזון ומרסקים לעסה סמיכה. מוסיפים שמנת מתוקה וממשיכים לערבב עד שמתקבל קרם בהיר, חלק וסמיך. מקררים.
  2. מכינים את בסיס השוקולד: על אש נמוכה ממיסים בסיר את החמאה והסוכר, מוסיפים את השוקולד ומערבבים עד שמתקבלת תערובת חלקה ומבריקה.
  3. מוסיפים לבסיס השוקולד את קרם הערמונים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת במרקם סמיך ואחיד, ללא גושים.
  4. מרפדים תבנית 20 על 20 בנייר אפייה ויוצקים פנימה את תערובת הערמונים והשוקולד. נותנים כמה מכות על השיש ע"מ להוציא בועות אויר, מכסים בניילון נצמד ושולחים לקירור של כמה שעות לפחות.
  5. חותכים את בלוק השוקולד שמתקבל לאחר הקירור לקוביות בגודל רצוי. מכינים קופסה עם אבקת קקאו ומתחילים לגלגל או לקרוץ כדורי טראפלס. את הכדורים המוכנים מעבירים לקופסה עם אבקת הקקאו ומגלגלים עד הכיסוי המלא מכל הצדדים.
  6. את הטראפלס המוכנים שולחים לקירור קצר נוסף. שומרים בכלי אטום במקרר.

 הערות:
  • אפשר להחליף את השוקולד המריר בשוקולד חלב. במקרה הזה אפשר להוריד מכמות הסוכר.
  • אפשר להחליף את הברנדי בכל אלכוהול אחר שאוהבים או להשמיט אותו לגמרי  מהמתכון.
  • לא אוהבים קקאו? אפשר לגלגל את הטראפלס המוכנים באבקת סוכר, שבבי קוקוס או כל חומר יצירתי אחר שתצליחו לחשוב עליו.
  • ע"מ להקל על יצירת הטראפלס, מומלץ לטבול את הידיים באבקת קקאו.
  • אפשר להכין טראפלס בכל מיני צורות, הם לא חייבים להיות בצורת כדור.


13 תגובות:

  1. וואו, הם מהממים ונראים טעימים בטירוף!!!

    נטלי

    השבמחק
  2. כל כך עשית לי חשק להכין כאלה להחביא במקפיא ולהתענג מדי יום על אחד כזה במציאות אני אכין כזה ותוך יומיים לא ישאר פירור

    השבמחק
  3. זאת טביעת השיניים שלך שם? גדול!

    אורן

    השבמחק
    תשובות
    1. תקשיב, מישהו צריך לעשות את העבודה השחורה ולטעום דברים.. :)

      מחק
  4. וואו תמונות מקסימות.
    וגם הטראפלס נראים מעולים

    השבמחק
  5. תודה רבה לכל המגיבים!! :)

    השבמחק
  6. עץ ערמונים מחוץ לבית זה חלום..
    הטראפלס נראים מצויין!! וידיים מלוכלכות זה הכיף הגדול בהכנה של טראפלס :)

    השבמחק
    תשובות
    1. לירון, העץ הזה זה נראה לי הדבר היחיד שאני מתגעגעת אליו כשאני נזכרת בעיר הולדתי :)
      תודה רבה!!

      מחק
  7. עץ ערמונים מתחת לבית נשמע לי כמו תענוג אמיתי :)
    ושמחה מאוד עבורך שהצלחת לגלות את הפלא הזה בזכות האתגר הנוכחי-
    איכשהו ערמונים הם באמת אחד הקסמים הפחות נפוצים במטבחים אצלנו בארץ,
    למרות שזה אחד הדברים הכי טעימים שיש!
    שילוב של שוקולד וערמונים הוא תמיד נפלא, והטראפלס שלך נראים סופר-מפתים
    גם אני בדיוק פירסמתי טארט עם ערמונים בתיאום מושלם עם האתגר שלכם

    השבמחק
    תשובות
    1. הי ענבל. קודם כל - תודה רבה! כמו כולם, נראה לי, אני מאוד אוהבת לקבל תגובות. במיוחד כיף לקבל תגובות מאנשים שאני מעריצה (רמז דק). במיוחד - כשהם משקיעים :))
      אני לגמרי הולכת להכניס את הערמונים לחיי ולמטבחי. מבחינתי הם הגילוי לשנת 2014.
      ואת, אולי תשקלי לקחת חלק באתגרים של מנטקה באופן רשמי? אני נורא אשמח לראות אותך בתוך הקבוצה. שיהיה בוע מצוין!

      מחק