יום שלישי, 18 במרץ 2014

בלינצ'ס # 2

תגידו לי: בלינצ'ס זה יחיד או רבים? על פניו זה נראה וגם נשמע כמו משהו ברבים, אבל הרבה פעמים אני תופסת את עצמי אומרת "בלינצ'ס אחד". ואם בכל זאת מדובר ביחיד, אז איך אומרים את המילה הזו ברבים? בלינצ'סים? ברוסית, שממנה בא השם והתופעה עצמה, ביחיד קוראים לזה "בלין".  סתם, משהו קטן בשביל השכלה כללית. בכל אופן, בבלוג יש כבר מתכון אחד של בלינצ'ס. הכנתי אותם בזמנו על בסיס מי גבינה שהם בעצם תוצר לוואי של הכנת גבינת ריקוטה ביתית. מכיוון שלא רבים מכינים את הגבינה שלהם בבית (חבל מאוד. תתחילו ומיד!), החלטתי לפרסם גרסה מאוד דומה אך נגישה יותר שמבוססת על חלב.
אני אישית מעדיפה את המרקם של הבלינצ'ס על בסיס מי גבינה, כי הם יוצאים רכים ועסיסיים יותר. אבל גם האחים ה"חלביים" שלהם עד היום לא אכזבו אף אחד.
כל המלאכה נעשית בקערה אחת בלבד. באמצעות כף או מטרפה ידנית מערבבים במרץ ביצים עם סוכר. מוסיפים חלב – מערבבים. מוסיפים קמח וסודה לשתיים ומערבבים שוב עד שמתקבלת בלילה די דלילה וחלקה, ללא גושים.
מוסיפים שמן ומערבבים בפעם האחרונה. משאירים בצד למנוחה של כחצי שעה. ליצירת הבלינצ'ס הכי טוב ונוח להשתמש במצקת. אם אתם רוצים לצמצם למינימום את השימוש בשמן וגם שהבלינצ'ס לא יידבקו למחבת, תקפידו כמוני להשתמש במחבת נון-סטיק, כלומר בעלת ציפוי אל-דבק.
יוצקים בערך חצי מצקת הבלילה על מחבת בינונית חמה ועושים תנועה סיבובית ע"מ שהבלילה תשתפך על כל שטח המחבת. מניחים אותה על אש בינונית-גבוהה ומחכים להופעת חורים קטנטנים על פני הבלינצ'ס. אחרי פחות מדקה, כשקצוות הבלינצ'ס משחימים, הופכים אותו לצד השני. 30 שניות נוספות – ומחליקים את הבלינצ'ס המוכן לצלחת. אני בד"כ מערימה אותם אחד על השני ובין לבין מורחת טיפת חמאה מומסת. ככה הם פחות מתייבשים עם הזמן.

עכשיו - רגע מרגש. בסרטון הקצר הזה, הראשון בבלוג, אני בעזרת הצלם הפרטי שלי (תודה, מותק) מדגימה את מה שניסיתי להסביר לפני כן במילים. אם תמונה אחת שווה אלף מילים, אז וידאו אחד שווה אלף מילים בריבוע, או משהו..
באופן תיאורטי בלינצ'ס יכולים להיות גם מתוקים וגם מלוחים. הכל תלוי בכמות הסוכר בבלילה, שניתן לשחק איתה חופשי, וכמובן במילוי. באופן מעשי הבלינצ'ס שלי כמעט ב- 100% מהמקרים ילכו לכיוון המתוק.
אפשר להגיש אותם עם דבש, ריבה, סילאן וכל ממרח אפשרי שקיים עלי אדמות. גם גבינת שמנת עם תותים זה לגמרי שילוב מנצח ומומלץ. ובקיצור: קערה אחת, קצת עבודה די פשוטה ואפילו משעממת, ויש לכם ערימה של בלינצ'ס או בלינצ'סים, איך שבא לכם, חמים ויפים שרק מחכים שתתנו בהם ביס. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
2 ביצים                                        1 כפית סודה לשתייה
3 כפות סוכר                                 2 כוסות קמח
2.5 כוסות חלב                             3 כפות שמן צמחי


אופן הכנה:
  1. בקערה גדולה טורפים היטב את כל החומרים: מתחילים מהביצים עם הסוכר והחלב, מוסיפים את הקמח והסודה לשתייה, ובסוף מערבבים פנימה את השמן עד שמתקבלת בלילה דלילה וחלקה, ללא גושים.
  2. מחממים מחבת אל-דבק, יוצקים כל פעם בערך חצי מצקת בלילה תוך תנועה סיבובית שגורמת לבלילה להשתפך באופן שווה על פני המחבת.
  3. מטגנים על אש בינונית-גבוהה ללא שמן. ברגע שמופיעים על פני הבלינצ'ס חורים קטנטנים וקצותיהם משחימים, הופכים לצד השני (נעזרים בתרבד פלסטיק או סיליקון). זה לוקח בערך חצי דקה-דקה על כל צד.
  4. מערימים את הבלינצ'ס המוכנים על צלחת, בין לבין מורחים מעט חמאה מומסת (אופציונלי).
  5. מגישים מיד עם גבינות או תוספות מתוקות כמו דבש, ריבה, סילאן וכו'. עד יום אחד אפשר לשמור בלינצ'ס מחוץ למקרר (עטופים בניילון), מעל יום אחד – במקרר.



הערות:
  • אפשר להחליף את החלב ביוגורט, שמנת חמוצה או תערובת של כמה מהם. העיקרון פשוט: מוסיפים קמח עד שהבלילה מקבלת מרקם של שמנת מתוקה: דלילה אך לא מימית. אל תפחדו לטעות: מקסימום – הבלינצ'ס יהיו קצת יותר עבים.
  • כמות הבלילה פר בלינצ'ס אחד תלויה בגודל המחבת שלכם: בד"כ הבלינצ'ס הראשון הוא עכבר הניסיונות. אחריו אפשר לדעת בדיוק כמה צריך לצקת. זה תמיד יהיה בטווח בין חצי מצקת למצקת שלמה.
  • אפשר להקטין את כמות הסוכר בבלילה כי גם ככה אוכלים את הבלינצ'ס עם תוספות מתוקות.
  • אפשר להקטין את כמות השמן בבלילה ל- 2 כפות בלבד. אם אין לכם מחבת עם ציפוי אל-דבק, אפשר להשתמש במחבת רגילה, כאשר בין בלינצ'ס לבלינצ'ס מתיזים מעט ספריי שמן.
  • כדאי ומומלץ לטגן את הבלינצ'ס על אש גבוהה, אבל אז צריך להשגיח עליהם נון-סטופ, כי הם עלולים להישרף.

8 תגובות:

  1. רגע, זו שאלה רצינית, על הרבים/יחיד? כי אם כן, אז כעקרון בלינצ'ס זה בהחלט רבים אבל כמו הרבה דברים אחרים שבאו מלועזית דוברי העברית מתייחסים למלה כאילו היא היתה יחיד (למשל: צ'יפס-צ'יפסים, בורקס-בורקסים - אמא שלי עדיין אומרת 'בורקה אחת' - ברקס-ברקסים וכו', ואני חושבת שלפעמים גם רוגלך-רוגלכים, למרות שזה פחות נפוץ). מה שמעניין הוא גם הצ' הזו, ומאיפה היא הגיעה בדיוק...

    חוץ מזה, המתכון נראה מעולה. :)

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה יעל!
      אני חושבת שגם הצ' מגיעה מרוסית, כי כשרוצים ברוסית להפוך מושג או מילה כלשהי למשהו קטן וחמוד, מוסיפים סיומת צ'יק. למשל: בלין (אחד) - בלינצ'יק קטן וחמוד :)

      מחק
    2. אוי, בלינצ'יק זה שם נפלא!

      מחק
  2. שאלה טובה..אני אומרת בלינצ'סים והרעיון עם התותים - אליפות!
    מדליק שהעלת גם וידאו, אהבתי.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה שרון :)
      גם אני אהבתי את הקטע של הוידאו. נראה לי אנסה שוב בקרוב, אם יהיו מתכונים זריזים. כי אני ממש לא יודעת לערוך סרטונים..

      מחק
  3. חייבת להודות שבד"כ אין לי סבלנות לטגן בלינצ'ס...
    אבל התמונה עם התותים פשוט עשתה לי חשק לביס :)

    השבמחק
  4. הי,
    הכנתי את הבלינצ'ס עם קצת פחות סוכר ומילוי בשר עם רוטב בשמל מעל ויצא פשוט מעולה!!
    במיוחד עזר הסרטון של ההכנה מאחר ואף פעם לא הכנתי, זאת היתה הכוונה נהדרת!
    תודה רבה לך!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני מאוד שמחה שאהבת ושיצא לך טוב וטעים :)

      מחק