יום שני, 7 באפריל 2014

חטיפי שוקולד וקרמל מלוח כשרים לפסח


כמו בכל שנה ובאופן בלתי נמנע, בשבוע הבא מגיע אלינו פסח, ואני את המתנה שלי לחג כבר קיבלתי. נטלי מהבלוג המהמם עוגיו.נט הציעה שנעשה שיתוף פעולה ונכין יחד שני קינוחים כשרים לפסח. וואו! הביטוי הזה - "כשר לפסח" מעולם לא נשמע לי טוב יותר. טוב, אתם אולי לא מבינים, אבל בשבילי לעמוד במטבח לצידה של נטלי, שבזכות הבלוג שלה מאות אם לא אלפים, וביניהם אני, התגברו על קונדיטורופוביה והתחילו לאפות, זה כמו לשיר דואט עם מדונה או לעשות טיול מסביב לעולם. ובקיצור – התרגשות ענקית!

וכך בבוקר יום שישי מצאתי את עצמי בביתה של נטלי, בקודש הקודשים שלו - המטבח, משם יוצאים כל אותם הקינוחים הקסומים והמשגעים שהיא מכינה ומפרסמת בקצב מסחרר. כצפוי, זה היה מפגש עם קונדיטורית מוכשרת וסופר מקצועית, אבל בעיקר פשוט עם מותק של בחורה: חכמה, מצחיקה ומאוד מפרגנת. הלוואי ויכולתי להגיד שהכנתי את החטיפים המהממים האלה לגמרי לבד. הקרדיט מגיע לנטלי. אבל הי – הייתי שם, לכלכתי את הידיים, צילמתי, עקבתי אחרי כל צעד וצעד ובמידת הצורך לחלוטין מוכנה לשחזר את הנעשה. משום מה אין לי צל של ספק שהצורך הזה יתעורר ממש בקרוב J
ברשומה הזו תמצאו מתכון מפורט של חטיפים מעלפים המורכבים משלוש שכבות: פצפוצי אורז פריכים, טופי קרמל מלוח וגנאש שוקולד, ואצל נטלי תוכלו ללמוד כיצד מכינים טארט יפהפה עם קלתית על בסיס קמח מצות, במילוי קרם חמאת בוטנים ואגוזי לוז וציפוי שוקולד.
כאמור, את בסיס החטיפים מכינים מפצפוצי אורז. על-מנת שיישארו קראנצ'יים, צריך תחילה לערבב אותם עם תערובת קרמלית שתדביק אותם ותשמור על פריכותם. בסיר קטן מביאים סוכר, מים וסירופ תירס לרתיחה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עד שמתקבל קרמל בצבע זהוב בהיר. בדרך אל הגוון הזה התערובת תעבור כמה שלבי בעבוע רציני, אז אל תילחצו. מוסיפים את החמאה ומערבבים עד שהיא נמסה והתערובת הופכת לאחידה.
מוסיפים לסיר פצפוצי אורז ומערבבים היטב עד שהם מצופים מכל הצדדים. מעבירים אותם לרינג או תבנית ומשטחים. מומלץ לעבוד זריז, כי התערובת נוטה להתקשות, וכמו כן חשוב להדק היטב – בעזרת האצבעות או למשל תחתית כוס. אם אתם משתמשים ברינג, כלומר תבנית ללא תחתית, תניחו אותו על תבנית אפייה גדולה מרופדת בנייר אפייה. אם משתמשים בתבנית עם תחתית, תרפדו אותה בנייר אפייה משומן קלות. כשתחתית פצפוצי האורז מוכנה, מעבירים אותה לקירור.
בינתיים מכינים קרמל מלוח: בסיר קטן מחממים שמנת וחמאה עד שהחמאה נמסה. במחבת רחבה ממיסים את הסוכר ומבשלים ללא ערבוב עד שנוצר קרמל בצבע ענבר. מוסיפים בזהירות את תערובת השמנת והחמאה לתוך הקרמל ומערבבים בעזרת לקקן. כתוצאה מהפעולה הזו עלולים להיווצר גושי קרמל, אבל זה בסדר. פשוט ממשיכים לבשל את הטופי על להבה בינונית תוך ערבוב קבוע במשך כ-5 דקות, או עד שהקרמל נמס לחלוטין והתערובת אחידה. מוסיפים את המלח ומערבבים שוב.
יוצקים את הטופי על גבי תחתית הפצפוצים ומיישרים לשכבה דקה ואחידה. מצננים לחלוטין במקרר. בינתיים מכינים את שכבת הגנאש: שוברים את השוקולד לקוביות ומניחים בקערה. בסיר קטן מחממים שמנת לסף רתיחה. יוצקים את השמנת החמה על גבי השוקולד, ממתינים כדקה וטורפים היטב עד שמתקבל גנאש אחיד ומבריק. יוצקים את הגנאש על גבי שכבת הטופי ומצננים לחלוטין במקרר.
לאחר הקירור, אם השתמשתם בתבנית, פשוט שולפים את הריבוע החוצה יחד עם נייר האפייה. אם השתמשתם ברינג – מעבירים תחילה על הדפנות שלו סכין. חותכים לפסים או לקוביות ומגישים.
נטלי – מתעדת כל ריבוע וריבוע J

אני חייבת להודות שלמרות שהייתי סקפטית לגבי פצפוצי האורז, ולמרות שאני כנראה אישמע עכשיו כמו עידו (המעצבן) בגמר המאסטר שף, אבל יצא לנו קינוח לא פחות ממושלם: קראנצ'י בתחתית, צ'ואי וסמיך באמצע ורך ומלטף מלמעלה. גם שילוב המלוח והמתוק הוא פשוט נפלא.
וכל האושר הזה מגיע ללא טיפה של חמץ! הייתכן? – עובדה שכן. רוצים עוד קינוח חלומי וכשר לפסח? למשל כזה?
רוצו עכשיו לעוגיו.נט.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לבסיס, 20x20
50 גרם סוכר (1/4 כוס)                             45 גרם חמאה
2 כפות מים                                             75 גרם פצפוצי אורז (2 כוסות)
3 כפות סירופ תירס

מרכיבים לקרמל מלוח:
250 מ"ל שמנת מתוקה (מיכל קטן)            180 גרם סוכר לבן (כוס פחות 2.5 כפות)
100 גרם חמאה                                      1/2 כפית מלח ים אטלנטי

מרכיבים לציפוי:
150 גרם שוקולד מריר                              150 מ"ל שמנת מתוקה (קצת יותר מחצי מיכל)


אופן הכנה:
  1. מכינים את התחתית: בסיר קטן מביאים לרתיחה את הסוכר, המים וסירופ התירס. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עד שמתקבל קרמל בצבע זהוב.
  2. מוסיפים את החמאה ומערבבים עד שהיא נמסה והתערובת אחידה.
  3. מוסיפים את פצפוצי האורז ומערבבים היטב עד שהם מצופים בתערובת הקרמל.
  4. מעבירים את הפצפוצים לרינג או תבנית ומשטחים על התחתית. חשוב להזדרז ולהדק היטב על מנת שהבסיס יהיה יציב.
  5. מכינים את הקרמל המלוח: בסיר קטן מחממים את השמנת והחמאה עד שהחמאה נמסה.
  6. במחבת רחבה ממיסים את הסוכר ומבשלים עד שנוצר קרמל ענברי.
  7. מוסיפים בזהירות את תערובת השמנת והחמאה לתוך הקרמל ומערבבים בעזרת לקקן. הקרמל קצת יתקשה וזה בסדר. ממשיכים לבשל את הטופי על להבה בינונית תוך ערבוב במשך כ-5 דקות או עד שהקרמל נמס לחלוטין והתערובת אחידה. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.
  8. יוצקים את הטופי על גבי תחתית הפצפוצים ומיישרים לשכבה דקה ואחידה. מצננים לחלוטין במקרר.
  9. מכינים את ציפוי השוקולד: שוברים את השוקולד לקוביות ומניחים בקערה.
  10. בסיר קטן מחממים שמנת לסף רתיחה. יוצקים את השמנת החמה על גבי השוקולד, ממתינים כדקה וטורפים היטב עד שמתקבל גנאש אחיד ומבריק.
  11. יוצקים את הגנאש על גבי שכבת הטופי ומצננים לחלוטין במקרר.
  12. חותכים לקוביות קטנות ומגישים. שומרים במקרר.


הערות:
  • אפשר להחליף את סירופ התירס בכמות זהה של דבש או מייפל.
  • אם לא אוהבים שוקולד מריר, אפשר להשתמש בשוקולד חלב. אבל בכל זאת מומלץ מריר!
  • אפשר להחליף את מלח הים האטלנטי ב- ¼ כפית מלח רגיל. אם לא רוצים טופי מלוח, אפשר להשמיט את המלח מהמתכון.
  • את הגנאש אשפר להכין גם במיקרוגל: פשוט יוצקים את השמנת על השוקולד, מחממים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת חלקה.
  • בעיקרון אפשר להפוך את המתכון לפרווה ע"י שימוש בחלב קוקוס או שמנת צמחית ומחמאה או מרגרינה. 

20 comments:

  1. היה לי ממש ממש ממש כיף! תודה :)

    השבמחק
  2. הצלחת לתאר היטב את ההרגשה של לבוא לאפות עם נטלי במטבח :)
    שני הדברים שהכנתן נראים פשוט אדירים!

    השבמחק
  3. נטלי = מדונה... אהבתי!

    השבמחק
  4. שיתוף פעולה מעולה! איזה כיף 😊

    השבמחק
  5. יצא מהמם! איך פספסתי :-(

    השבמחק
    תשובות
    1. מור, כל הזמן חשבנו עלייך. זאת הסיבה לטארט עם חמאת בוטנים :)
      מקווה שיהיו לנו עוד הזדמנויות..

      מחק
  6. אני צריך להכין את הקינוח פרווה ואני לא רוצה להשתמש במרגרינה. אפשר להשתמש בשמן קוקוס במקום החמאה?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי בן. התשובה היא כן. רק תיקח בחשבון שבניגוד לחמאה שמן קוקוס זה שומן נטו ואפשר לשים ממנו פחות. הייתי אומרת 80% ממה שרשום במתכון. בהצלחה!

      מחק
  7. היי אולגה,
    הכנתי את הקינוח בגרסה טבעונית (חלב קוקוס במקום שמנת) ויצא נהדר! אשמח לתת לך את המתכון אם תרצי.
    המשך חג שמח ותודה על המתכון המוצלח!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי הגר,
      אני אשמח לקבל את המתכון שלך. הרבה פעמים מבקשים ממני גרסה טבעונית או פרווה, אז הוא יכול להיות שימושי :)
      תודה על הפרגון וחג שמח!

      מחק
  8. אז ככה:
    לבסיס- השמטתי את החמאה ופשוט הכנתי קרמל עם סירופ תירס, ערבבתי פנימה את פצפוצי האורז ושיטחתי בתבנית מלבנית.
    לטופי (כאן השוס- טופי קוקוס): חיממתי לסף רתיחה 3/4 כוס חלב קוקוס, הכנתי קרמל מכוס סוכר והוספתי בזרם דק את חלב הקוקוס לקרמל, ציננתי מעט ויצקתי על הבסיס, קיררתי כשעה.
    לשוקולד- החלפתי את השמנת המתוקה בחלב קוקוס.
    יצא מאוד טעים ועם טעם לוואי עדין מאוד של קוקוס, שנדמה לי שרק אני הרגשתי כי ידעתי ממה זה עשוי.
    שוב תודה על המתכון וחזרה לשגרה מוצלחת!

    השבמחק
    תשובות
    1. הגר, תודה לך! הגרסה שלך נשמעת מעולה באותה מידה כמו המקור :)

      מחק
  9. נראה מעולה. האם ישרוד נסיעה של חצי שעה בערב החג? אוכל להסיע בצידנית ו/או קרחום צמוד ואז מיד למקרר כשאגיע.... יעבוד?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה! ונראה לי שכן. את יכולה לנסות להקפיא לפני. בהצלחה וחג שמח!

      מחק
  10. אם הפיצפוצי אורז אמורים להישאר קרנצ׳ים ואז מהסיבה הזאת צריך להכין את המתכון באותו היום של שמביאים את הקינוח?
    או במילים אחרות, אם אכין את הקינוח היום האם ישאר טעים לשישי בערב?

    השבמחק
    תשובות
    1. הפצפוצים עלולים להירטב, אבל אם את שואלת אותי, זה לא יפגע באיכות וטעם הקינוח. חג שמח! :)

      מחק