יום ראשון, 15 ביוני 2014

פאי רועים מאולתר

לא מזמן אילתרתי פאי רועים. מי שמבין בבישול יוכל להתווכח איתי לגבי האותנטיות שלו ויהיה צודק – לא מדובר בפאי רועים קלאסי. אני יודעת, כי בדקתי בוויקיפדיה. אבל עם כל הכבוד למסורת ארוכת השנים של הרועים הבריטיים, אני יודעת יותר טוב מה יש לי במקרר. לכן בגדול הקפדתי לשמר רק שני מאפיינים עיקריים של הפאי: בתחתית שלו נמצאת תערובת של בשר וירקות ומלמעלה – פירה תפוחי אדמה. אקדים ואגלה שיצא פגז!
מדובר בעצם בארוחה שלמה בתבנית אחת. קצת קילופים וחיתוכים, כמה מניפולציות לא מאתגרות כלל בגזרת הכיריים והתנור, ויש לכם מנה מנחמת, חמה וארומטית שתדבר אל כולם, ללא יוצא מן הכלל.
מקלפים תפוחי אדמה, חותכים לקוביות ומבשלים בכמות גדולה של מים עד שהם מתרככים. בינתיים מקלפים את שאר הירקות, חותכים לקוביות קטנות ומטגנים בכמות קטנה של שמן במשך כ- 10 דקות עד שהם מתחילים להשחים והגזר מתרכך טיפה.
מוסיפים בשר טחון, מערבבים היטב ומטגנים הכל יחד עד שהבשר מחליף את הצבע ומתחיל להשחים. מפרקים את הגושים שנוצרים האמצעות כף עץ. מוסיפים קמח ומערבבים. מוסיפים נוזלים, רוטב עגבניות ותבלינים, מערבבים ומבשלים לא מכוסה על אש נמוכה כ- 10 דקות נוספות.
מעבירים את התערובת הבשרית לתבנית אפייה ונותנים לה טיפה להתקרר. בינתיים מכינים פירה: פשוט מועכים את תפוחי האדמה המבושלים יחד עם חמאה וחלב. אם רוצים מנת פרווה – משתמשים במקום בנוזלי הבישול. שימו לב לכמויות: הפירה אמור להיות לא נוזלי. מסדרים אותו מעל שכבת הבשר, מיישרים באמצעות המזלג ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 20 דקות, או עד שפאי הרועים משחים.
מוציאים מהתנור ומגישים כל עוד המנה חמה. סלט ירוק ולחם בצד מומלצים ביותר. אני מודה שכבר פרסמתי בבלוג מנות פוטוגניות יותר מזאת, אבל תאמינו לי שכאן אין שום קשר בין המראה לטעם. להגנתי אני יכולה לומר שממש לא קל לצלם אוכל שאמור להתפרק בהגשה J כמו שאמרתי, מדובר באחד המאכלים המנחמים ביותר שיש. ואם לא מסיימים את כולו ביום אחד ומחממים למחרת – הוא הופך להיות אפילו עוד יותר טעים. תנסו בהזדמנות. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית עגולה 26 ס"מ:
5 תפוחי אדמה גדולים                               2-3 כפות חלב (לפירה)
גזר גדול                                                    20 גרם חמאה (לפירה)
בצל גדול                                                   קופסת רסק עגבניות קטנה
3 שיני שום                                                כפית שטוחה של מלח
4 מקלות סלרי                                           ½ כפית פלפל שחור או לבן
2-3 כפות שמן לטיגון                                  2 כפיות פפריקה מתוקה
½ ק"ג בשר בקר טחון                                ½ כפית פפריקה חריפה
2 כפות קמח                                             כפית כמון
1 ו- ½ כוסות מים                                       ½ כפית אורגנו


אופן הכנה:
  1. מקלפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות ומבשלים בכמות גדולה של מים עד שהם מתרככים.
  2. בינתיים מקלפים את שאר הירקות, חותכים לקוביות קטנות ומטגנים בשמן במשך כ- 10 דקות עד שהם מתחילים להשחים והגזר טיפה מתרכך.
  3. מוסיפים את הבשר הטחון, מערבבים היטב ומטגנים הכל יחד עד שהבשר מחליף את הצבע ומתחיל להשחים. מפרקים את הגושים שנוצרים האמצעות כף עץ.
  4. מוסיפים את הקמח ומערבבים. מוסיפים את הנוזלים, את רסק העגבניות והתבלינים, מערבבים ומבשלים לא מכוסה על אש נמוכה כ- 10 דקות נוספות.
  5. מעבירים את התערובת הבשרית לתבנית אפייה ונותנים לה טיפה להתקרר. בינתיים מכינים פירה: פשוט מועכים את תפוחי האדמה המבושלים יחד עם החמאה והחלב. אם רוצים מנת פרווה – משתמשים בכמות זהה של נוזלי הבישול.
  6. מסדרים את הפירה מעל שכבת הבשר, מיישרים באמצעות המזלג ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 20 דקות, או עד שפאי הרועים משחים.
  7. מוציאים ומגישים. שומרים בכלי אטום במקרר.

הערות:
  • אפשר להחליף את בשר הבקר הטחון בעוף טחון.
  • אם רוצים, אפשר להכניס לתערובת ירקות אחרים / נוספים.
  • אפשר להכין פירה פרווה: פשוט מחליפים את החמאה והחלב במי הבישול של תפוחי האדמה.
  • אפשר להשביח את המנה ולפזר גבינת פרמזן מעל הפירה לפני שמכניסים את התבנית לתנור.
  • כרגיל, התיבול הוא בגדר המלצה בלבד. תשחקו עם התבלינים ותשתמשו בהם לפי טעמכם האישי.