יום רביעי, 18 ביוני 2014

עוגת דובדבנים חמוצים

המתכון של העוגה הזו שייך לסבתא של מרינה, שהיא חברה וקולגה מהעבודה. הכנתי אותה פעם אחת בעבר, במסגרת חגיגות יום הולדת לקולגה וחברה נוספת (יש לי הרבה חברים בעבודה ואני מתה על המילה "קולגה"), ומאז משום מה לא חזרתי לאפות אותה, למרות שהיא הייתה הצלחה גדולה. לא מזמן עשיתי סדר במקרר ומצאתי צנצנת לפתן דובדבנים. היא עמדה שם מאז אותו יום ההולדת כשכל העוגה נטרפה והבטחתי לעצמי שאכין אותה שוב בקרוב. כמו שהבנתם, עניין ה- "בקרוב" לא בדיוק יצא לפועל, אבל כידוע כל דבר קורה בזמן הנכון, והנה אפיתי עוגה מדובדבנים משומרים בשיא עונת הדובדבנים J אירוני? מוזר? לא הכי פרקטי? אולי. אבל המתכון אומר להשתמש בלפתן, אז מי אני שאתווכח. וחוץ מזה, למי יש כוח לגלען כל כך הרבה דובדבנים?
העוגה הזו סופר קלה להכנה ומורכבת מכמה מצרכים בסיסיים ביותר – כמו שאני אוהבת. השוס הגדול בה הוא כמובן הדובדבנים. הם אלה שהופכים אותה לכה יפה וטעימה. למרות שאני מאוד מחבבת גם את הבצק עצמו. נתחיל?
שופכים את תוכן הצנצנת למסננת שמתחתיה נמצאת קערה, מסננים את הדובדבנים מהמיץ ומשאירים אותם בצד טיפה להתייבש. אגב, המיץ נורא טעים – חובה לשתות בזמנכם הפנוי.
בינתיים מערבבים בקערה ביצה עם סוכר. עדיף להשתמש במיקסר, כי חשוב שהתערובת תהיה בהירה וטיפה תפוחה. אם עושים זאת ידנית, תקפידו לטרוף היטב. מוסיפים שמנת חמוצה ומערבבים שוב. מנפים פנימה קמח ואבקת אפייה ומערבבים בפעם האחרונה עד שמתקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים, אותה יוצקים לתוך תבנית אפייה משומנת קלות.
מסדרים מעל את כל הדובדבנים, תשדלו להשתמש בכמה שיותר, ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות. מורידים את חום התנור ל- 180 מעלות ואופים את העוגה כ- 35 דקות, או עד שהיא מזהיבה.
מוציאים מהתנור, מקררים טיפה לפני שחולצים אותה מהתבנית, אם רוצים זורים מעליה אבקת סוכר ומגישים.
אני מאוד אוהבת את המראה המושלג. חוץ מזה, קצת מתיקות נוספת לא תזיק לאף אחד.
כפי שניתן לראות העוגה לא יוצאת גבוהה מדי. יש בה כמות בצק שלא משתלטת על הדובדבנים ומאפשרת להם להיות הטעם הדומיננטי. כל ביס עסיסי: 50% חמצמץ ו- 50% מתקתק. תענוג צרוף שמזכיר לנו ש- less is more, ושעוגות לא חייבות להיות פנסיות על מנת להיראות יפה ולהיות טעימות ומרגשות. תודה למרינה ולסבתא שלה על המתכון ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 22-24 ס"מ:
צנצנת לפתן דובדבנים מגולענים                                     כפית אבקת אפייה
½ כוס סוכר                                                                   1 גביע שמנת חמוצה 15%
1 ביצה                                                                         קצת אבקת סוכר לקישוט (אופציונלי)
¾ כוס קמח                                                                              


אופן הכנה:
  1. מסננים את הדובדבנים ומשאירים טיפה להתייבש.
  2. בקערה בעזרת מיקסר מערבבים את הביצה עם הסוכר עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  3. מוסיפים את השמנת החמוצה ומערבבים שוב.
  4. מנפים פנימה את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים בפעם נוספת עד שמתקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים.
  5. משמנים קלות את תבנית האפייה ויוצקים את הבלילה.
  6. מסדרים את הדובדבנים, משתמשים בכמה שיותר.
  7. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות. מורידים את החום ל- 180 מעלות ואופים את העוגה בערך 35 דקות, או עד שהיא מזהיבה.
  8. מוציאים מהתנור, מקררים, אם רוצים – זורים מעל אבקת סוכר ומגישים.
  9. שומרים בכלי אטום במקרר.

הערות:
  • תסננו היטב את הדובדבנים ותנו להם טיפה להתייבש – חשוב.
  • אפשר להפחית את כמות הסוכר בבלילה ל- ¼ כוס.
  • אפשר להחליף את השמנת החמוצה בכל סוג אחר של שמנת, גיל או "שלי" 4.5%.
  • אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקמח תופח. במקרה הזה אין צורך באבקת האפייה.
  • חשוב לתת לעוגה בהתחלה "מכת חום", לכן מחממים את התנור ל- 200 מעלות, אבל אופים ב- 180 מעלות.
  • מומלץ להשתמש בתבנית אפייה מתפרקת.