יום רביעי, 18 ביוני 2014

עוגת דובדבנים חמוצים

המתכון של העוגה הזו שייך לסבתא של מרינה, שהיא חברה וקולגה מהעבודה. הכנתי אותה פעם אחת בעבר, במסגרת חגיגות יום הולדת לקולגה וחברה נוספת (יש לי הרבה חברים בעבודה ואני מתה על המילה "קולגה"), ומאז משום מה לא חזרתי לאפות אותה, למרות שהיא הייתה הצלחה גדולה. לא מזמן עשיתי סדר במקרר ומצאתי צנצנת לפתן דובדבנים. היא עמדה שם מאז אותו יום ההולדת כשכל העוגה נטרפה והבטחתי לעצמי שאכין אותה שוב בקרוב. כמו שהבנתם, עניין ה- "בקרוב" לא בדיוק יצא לפועל, אבל כידוע כל דבר קורה בזמן הנכון, והנה אפיתי עוגה מדובדבנים משומרים בשיא עונת הדובדבנים J אירוני? מוזר? לא הכי פרקטי? אולי. אבל המתכון אומר להשתמש בלפתן, אז מי אני שאתווכח. וחוץ מזה, למי יש כוח לגלען כל כך הרבה דובדבנים?
העוגה הזו סופר קלה להכנה ומורכבת מכמה מצרכים בסיסיים ביותר – כמו שאני אוהבת. השוס הגדול בה הוא כמובן הדובדבנים. הם אלה שהופכים אותה לכה יפה וטעימה. למרות שאני מאוד מחבבת גם את הבצק עצמו. נתחיל?
שופכים את תוכן הצנצנת למסננת שמתחתיה נמצאת קערה, מסננים את הדובדבנים מהמיץ ומשאירים אותם בצד טיפה להתייבש. אגב, המיץ נורא טעים – חובה לשתות בזמנכם הפנוי.
בינתיים מערבבים בקערה ביצה עם סוכר. עדיף להשתמש במיקסר, כי חשוב שהתערובת תהיה בהירה וטיפה תפוחה. אם עושים זאת ידנית, תקפידו לטרוף היטב. מוסיפים שמנת חמוצה ומערבבים שוב. מנפים פנימה קמח ואבקת אפייה ומערבבים בפעם האחרונה עד שמתקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים, אותה יוצקים לתוך תבנית אפייה משומנת קלות.
מסדרים מעל את כל הדובדבנים, תשדלו להשתמש בכמה שיותר, ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות. מורידים את חום התנור ל- 180 מעלות ואופים את העוגה כ- 35 דקות, או עד שהיא מזהיבה.
מוציאים מהתנור, מקררים טיפה לפני שחולצים אותה מהתבנית, אם רוצים זורים מעליה אבקת סוכר ומגישים.
אני מאוד אוהבת את המראה המושלג. חוץ מזה, קצת מתיקות נוספת לא תזיק לאף אחד.
כפי שניתן לראות העוגה לא יוצאת גבוהה מדי. יש בה כמות בצק שלא משתלטת על הדובדבנים ומאפשרת להם להיות הטעם הדומיננטי. כל ביס עסיסי: 50% חמצמץ ו- 50% מתקתק. תענוג צרוף שמזכיר לנו ש- less is more, ושעוגות לא חייבות להיות פנסיות על מנת להיראות יפה ולהיות טעימות ומרגשות. תודה למרינה ולסבתא שלה על המתכון ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 22-24 ס"מ:
צנצנת לפתן דובדבנים מגולענים                                     כפית אבקת אפייה
½ כוס סוכר                                                                   1 גביע שמנת חמוצה 15%
1 ביצה                                                                         קצת אבקת סוכר לקישוט (אופציונלי)
¾ כוס קמח                                                                              


אופן הכנה:
  1. מסננים את הדובדבנים ומשאירים טיפה להתייבש.
  2. בקערה בעזרת מיקסר מערבבים את הביצה עם הסוכר עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  3. מוסיפים את השמנת החמוצה ומערבבים שוב.
  4. מנפים פנימה את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים בפעם נוספת עד שמתקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים.
  5. משמנים קלות את תבנית האפייה ויוצקים את הבלילה.
  6. מסדרים את הדובדבנים, משתמשים בכמה שיותר.
  7. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות. מורידים את החום ל- 180 מעלות ואופים את העוגה בערך 35 דקות, או עד שהיא מזהיבה.
  8. מוציאים מהתנור, מקררים, אם רוצים – זורים מעל אבקת סוכר ומגישים.
  9. שומרים בכלי אטום במקרר.

הערות:
  • תסננו היטב את הדובדבנים ותנו להם טיפה להתייבש – חשוב.
  • אפשר להפחית את כמות הסוכר בבלילה ל- ¼ כוס.
  • אפשר להחליף את השמנת החמוצה בכל סוג אחר של שמנת, גיל או "שלי" 4.5%.
  • אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקמח תופח. במקרה הזה אין צורך באבקת האפייה.
  • חשוב לתת לעוגה בהתחלה "מכת חום", לכן מחממים את התנור ל- 200 מעלות, אבל אופים ב- 180 מעלות.
  • מומלץ להשתמש בתבנית אפייה מתפרקת.

46 תגובות:

  1. אוף, זה נראה כל כך טעים וממש עשית לי חשק לפרוסה עכשיו!

    השבמחק
  2. היא כל כך מושלמת! אהבתי את הגובה הנמוך, ככה אני מעדיפה :)

    השבמחק
  3. את לא אמיתית ...!
    כייף להתחיל את היום עם המיילים הטעימים שלך.
    שני

    השבמחק
  4. עוגה בדיוק כמו שאני אוהבת- פשוטה וטעימה!!
    ממש עשית לי חשק :)

    השבמחק
  5. באיזה גודל תבנית הכנת אותה? והאם כדאי אולי להכין בתבנית פאי?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, הכנתי את העוגה בתבנית קפיץ רגילה 24 ס"מ. מדובר בעוגה בחושה, אז אני לא רואה יתרון בלהכין אותה בתבנית פאי. מצד שני, אני גם לא רואה מניעה אם מאוד מתחשק לך :)

      מחק
  6. העוגה נראית מעולה!!! אין על דובדבנים...
    נראה לך שאפשר להכין אותה בתור מאפינס או שהמתכון מתאים רק לעוגה גדולה?
    אם כן, כמה זמן להערכתך צריך לאפות אותם?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי יעל, תודה רבה!
      אני לא חושבת שהמתכון הזה מתאים למאפינס, כי העוגה יוצאת (וגם אמורה להיות) יחסית נמוכה. הבצק רק עוטף את הדובדבנים שמפוזרים בשכבה אחת, הוא לא השחקן הראשי. מאפינס לעומת זאת אמורים להיות גבוהים ותפוחים.
      אם בכל זאת תחליטי לנסות, תאפי עד להזהבה או תעשי את מבחן הקיסם: הוא צריך לצאת יבש ללא פירורים.

      מחק
  7. היי! האם ניתן לגוון ובמקום הדובדבנים לשים פרי חמצמץ אחר?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי יוליה,
      בהחלט ניתן לגוון. אפשר להשתמש למשל בפירות יער, כולל קפואים, או כל פרי אחר שאת אוהבת. צריך להקפיד שהפרי לא יהיה "רטוב" מדי, כלומר לסנן מיצים מיותרים. בהצלחה!

      מחק
    2. תודה רבה! :)

      מחק
  8. לא תפחה לי בכלל. נשארה באותו גובה שיצקתי את הבלילה... באסה.


    מנסה לשחזר מה עשיתי לא תקין.

    אולי לא הקצפתי מספיק את הביצה והסוכר....


    עירית

    השבמחק
    תשובות
    1. הי עירית. קודם כל מצטערת שלא יצא לך מושלם. בעיקרון העוגה לא צריכה להיות גבוהה, אבל בהחלט אמורה לתפוח. אין סיכוי ששכחת את אבקת האפייה? הכנסת את העוגה לתנור ב- 200 מעלות, נכון? ולפעמים הדברים פשוט משתבשים..

      מחק
    2. מצחיקה... אין לך מה להצטער.

      ברור לי שמשהו לא עבד כמו שצריך כי שלך יצאה מהממת!

      שחזרתי את פעולותי בשביל ללמוד מהטעות... אבל לא הצלחתי לעלות עליה.
      לא שכחתי את האבקת אפיה ואת התנור.
      אולי משהו בהקצפה, אולי לא סיננתי מספיק נוזלים והם הכבידו על המסה,...

      וכמו שאמרת-לפעמים מתפקשש :-)

      עירית

      מחק
    3. עירית, זאת הרוח! בטוחה שתצליחי בפעם הבאה :)

      מחק
  9. היי אפיתי ויצא ממש טעים!! אני רוצה לאפות בפעם השנייה אבל אין לי שמנת חמוצה...
    אפשר לא לשים אותה??
    ובמקומה אפשר לשים גבינה לבנה??

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, לא נראה לי שתהיה בעיה :)

      מחק
  10. הי אולגה, אני נאלצת להגיב כאנונימית כי אני לא זוכרת את הססמא שלי לגוגל :(
    בכל אופן...שמי אדריאנה ורציתי גם לספר שהכנתי את העוגה כמה פעמים בסביבות יוני, עם דובדבנים חמוצים (וישניאק) טריים והיא יצאה יותר ממעולה! יש לי בראש טעם של עוגת דובדנים שהיתה עושה דודה לי ומאוד מאוד אהבתי, והיא תמיד סרבה לתת את המתכון והמתכון שלך מזכיר אותה (המשחק של החמוץ עם הבצק המתקתק, רק ששלה היתה יותר "בשרנית" מבחינת הבצק וגבוהה).
    מה שמביא אותי לשאלה שלי, מה דעתך על הכפלת הכמויות של הכל?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אדריאנה, קודם כל תודה על השיתוף - הכי כיף לשמוע פידבקים חיוביים מאנשים שהכינו את המתכון!
      לגבי השאלה שלך: אם את רוצה עוגה יותר גבוהה ובשרנית, ברור - פשוט תכפילי את המצרכים אך תשתמשי באותה תבנית. וקחי בחשבון שזמן האפייה יכול קצת להתארך. בהצלחה! כולי תקווה שתעלי סופית על הטעם האהוב של עוגת דודתך :))

      מחק
    2. הי אולגה,
      תודה על התגובה המהירה :)
      רושמת לקנות 2 צנצנות דובדבנים וחוזרת לדווח לך איך יצא

      מחק
    3. דווקא נראה לי שאת כמות הדובדבנים לא צריך להכפיל. הם בסה"כ קישוט מלמעלה..
      ולגבי התוצאה - אשמח לדעת איך יצא. צלמי ותעלי בעמוד הפייסבוק של הבלוג :)

      מחק
    4. האם תבנית 24 לא גדולה מדי לכמות התערובת הזו? סה"כ ביצה אחת ופחות מכוס קמח?

      מחק
    5. הי, העוגה הזו לא אמורה להיות גבוהה. אפשר לראות את זה גם בתמונת חיתוך. למרות שהתערובת כן תופחת מעט, ולכן מספיקה גם לתבנית של 24 ס"מ. אם רוצים עוגה גבוהה יותר, עדיף להשתמש בתבנית קטנה יותר.

      מחק
  11. היי, עשיתי את העוגה והיא יצאה עם ריח של ביצה ובמרקם מוזר וקצת צמיגי (היא יבשה, קיסם ללא פירורים)...
    היא צריכה לצאת במרקם של עוגה? יודעת אולי מה עשיתי לא בסדר?
    שבת שלום :)

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, יכול להיות שאפית אותה קצת יותר מדי? לגבי הריח של ביצה - אין לי מושג. יש רק ביצה אחת במתכון כך שלא סביר שהיא תשטלת עד כדע כך על הטעם..

      מחק
  12. תודה על התשובה המהירה. האם המרקם צריך לצאת כמו של עוגה בחושה?

    השבמחק
    תשובות
    1. בגדול כן, אבל עם הרבה יותר בועות אויר בפנים.

      מחק
    2. תודה! אנסה שוב :)

      מחק
  13. האם אפשר לעשות תעוגה פרווה?

    השבמחק
    תשובות
    1. מה עים השמן הוא מרגלינה ?

      מחק
    2. אם הבנתי נכון את השאלה, אז אני לא יודעת להגיד איך ממירים שמנת חמוצה במרגרינה.

      מחק
  14. אז העוגה הזאת נהדרת! הכנתי ארבע פעמים תוך שבועיים, עם כל מיני ניסיונות ובאה לחלוק תובנות:
    ככה, ניסיתי שמנת 27%, 15% , 9%. האופטימלי זה 15, עם 9 זה נפלא לא פחות. הורדתי את כמות הסוכר בחצי. ניסיתי בכמה תבניות, וגם הכפלת כמות והמסקנה שלי היא ככל שהעוגה שטוחה יותר כך הדובדבנים דומיננטיים יותר וזה טעים יותר. כמובן שהוספתי את כל הדובדבנים שבצנצנת ולא השארתי אפילו אחד מאחור. אז תודה למרינה וסבתא שלה וגם לך על מתכון אליפות שמלכלך קערה אחת (זה חשוב אם אין מדיח ;)

    השבמחק
    תשובות
    1. אלכס, זו אחת התגובות המרגשות, אם לא ה!
      תודה רבה ששיתפת, אני אמסור הכל מילה במילה למרינה :)

      מחק
  15. וואו זה נראה כל כך טוב שעשה לי חשק עם שינוי קטן בכמויות והוספתי קקאו כדי שיהיה שוקולדי כבר בתנור אעדכן איך יצא

    השבמחק
  16. היי. האם מתאים לעוגה הזו תבנית פאי מתפרקת?

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, אין שום בעיה. בהצלחה!

      מחק
  17. היי אולגה הכנתי את העוגה פעמיים פעם עם דובדבנים ופעם עם תפוחים ויצא ממש טעים ורציתי לדעת איך אפשר להפוך את העוגה לפרווה ואם יש לי ביצה בגודל M כמה לשים לעוגה וגם הפעם אכין אותה עם שזיפים מקווה שיצא טוב איך את ממליצה לחתוך את השזיפים לפרוסות או לקוביות?
    תודה.

    השבמחק
  18. אגב שמי קרינה שחכתי את הסיסמא שלי...

    השבמחק
    תשובות
    1. הי קרינה, שמחה שאהבת את העוגה :)
      לגבי השאלות: לצערי אי אפשר להפוך את העוגה הספציפית הזו לפרווה, כי שמנת חמוצה היא המרכיב המרכזי. את יכולה להשתמש בחלב קוקוס, אבל לא תקבלי אותו טעם ומרקם. ביצה אחת מספיקה. הייתי חותכת שזיפים לקוביות קטנות בגודל 1 ס"מ על 1 ס"מ בערך. בהצלחה!

      מחק
  19. במה אפשר להחליף את השמנת כדי שהעוגה תהיה פרווה? הזמנתי חברים לעל האש והם שומרים כשרות...

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני לא ניסיתי, אבל באופו תיאורטי אפשר להחליף את השמנת בכמות זהה של קרם קוקוס.

      מחק
  20. היי,
    רציתי לישאול איך ניתן להכפיל כמויות אני לא כל כך מתמצאת בזה רוצה שיהיה מדוייק.וגם אם אני אכין עם תפוחים אז צריך לחתוך אותם לקוביות דקות?ומספיק 2 תפוחים?
    תודה רבה.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי קרינה, אם את רוצה תבנית יותר גדולה, את צריכה להכפיל את כל הכמויות במתכון. ממש פי 2. לגבי התפוחים. אם את משתמשת בתפוחים, כדאי אולי לפני כן לאדות אותם טיפה. בישול קצר במים רותחים. 2 תפוחים יספיקו. תחתכי אותם לקוביות קטנות בגודל 1 ס"מ על 1 ס"מ. בהצלחה.

      מחק