יום שבת, 5 ביולי 2014

עוגת קרם לימון ללא אפייה

אני לא יודעת אם שמתם לב, אבל מאוד חם בחוץ. חם ברמה שלא מתחשק לזוז יותר מדי, בטח ובטח לא לבלות ולו דקה ליד תנור חם. באופן מעצבן למדי, לצורך ולקרייב שלי למתוקים אין שום קשר למזג האוויר. במקום להתקיים אך ורק מקוביות קרח ולהצטמצם בכמה מידות, הגוף שלי דורש מתוק גם כשיש 40 מעלות בצל. כפתרון לדיסוננס הזה האנושות המציאה עוגות ללא אפייה: יש קינוח, יש מתוק, אין צורך בתנור – די גאוני!
בואו נגיד שהעוגה הזו די גאונית באופן כללי. היא אומנם דורשת לילה במקרר על-מנת להתרכך ולאפשר לקרם להיספג כמו שצריך, אבל יחד עם זאת היא מאוד קלה להכנה, מורכבת מארבעה מצרכים בלבד, טעימה נורא ונראית מושקעת ומוקפדת למרות שמכינים אותה ב- 10 דקות. אולי אפילו פחות. חומר גלם באתגר שלמנטקה לבלוגרים הפעם היה לימון, והחמיצות המרעננת והמצננת שלו מתאימה יותר מכל דבר כדי למזער את האסון המטאורולוגי בחוץ.

עוד לפני שמתחילים להכין קרם, שוטפים היבט לימונים, מייבשים, מורידים מהם גרידה (שומרים בינתיים בצד) וסוחטים מיץ. באמצעות מיקסר מקציפים שמנת מתוקה קרה במשך כמה דקות עד שהיא מתחילה טיפה להתעבות ולהסמיך. אין צורך להביא אותה למצב מוצק. באופן עקרוני אפשר לעשות את הפעולה הזו גם בעזרת מטרפה ידנית.
מוסיפים לקערה חלב מרוכז ומיץ לימונים ומערבבים שוב עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה במרקם קטיפתי.
מרפדים תבנית בנייר אפייה או ניילון נצמד – זה יעזור לנו אחר כך לשלוף את העוגה המוכנה החוצה, לוקחים עוגיות פתי בר ומתחילים לבנות קומות. כל שכבה מורכבת מ- 12 עוגיות, ולי יצאה עוגה בת 5 קומות. חשבון פשוט אומר שנצטרך סה"כ 60 עוגיות. מסדרים אותן בשכבה צפופה, מורחים את הקרם בנדיבות, מסדרים שכבה נוספת וחוזרים חלילה.
השכבה העליונה של העוגה היא הקרם. מיישרים אותו היטב באמצעות מרית או סכין ומפזרים מעל את גרידת הלימון ששמרנו בצד. את התבנית מעבירים למקרר ללילה שלם.
למחרת מוציאים את העוגה המוכנה שהתרככה מהתבנית, חותכים לפרוסות בגודל רצוי ומגישים.

בכל הנוגע לעוגה הזו הביטויים כגון "תבנית אפייה" או "נייר אפייה" הם הדבר היחיד שיש לו קשר כלשהו לאפייה. יש סיכוי טוב שאף אחד לא ינחש שהכנתם אותה בלי להדליק את התנור. טעמה רומז שאין מצב שדבר כו טעים מושג בכזאת קלות. היא עסיסית מאוד, רכה וספוגה בקרם חמוץ-מתוק משגע. הגרידה מגבירה עוד יותר את נוכחות הלימון ומוסיפה רעננות לכל ביס. אני התאהבתי בעוגה הזו, בפשטות שלה ובטעמה הנפלא. בקיצור – מומלץ ביותר. ובינתיים תשמרו על קור הרוח ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 20X20:
2 לימונים גדולים
500 גרם עוגיות פתי בר (60 יחידות)
250 מ"ל שמנת מתוקה 32% (מיכל קטן)
400 גרם חלב מרוכז (פחית)


אופן הכנה:
  1. שוטפים את הלימונים, מייבשים, מורידים גרידה וסוחטים מיץ. את הגרידה שומרים בצד.
  2. באמצעות מיקסר או מטרפה ידנית מקציפים שמנת מתוקה קרה במשך כמה דקות עד שהיא מתחילה התעבות ולהסמיך.
  3. מוסיפים לקערה את החלב המרוכז ומיץ הלימון ומערבבים שוב עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה במרקם קטיפתי.
  4. מרפדים את התבנית בנייר אפייה או ניילון נצמד ומרכיבים את העוגה: מניחים שכבת העוגיות, מעליה בנדיבות שכבת קרם הלימון וכך הלאה. השכבה העליונה היא הקרם מעליו מפזרים את גרידת הלימון.
  5. מעבירים לקירור במשך לילה שלם. למחרת מוציאים מהתבנית, חותכים ומגישים. שומרים במקרר בכלי אטום.

הערות:
  • אפשר להשתמש בעוגיות פתי בר לבנות או חומות, בטעם שוקולד. אני חושבת שהלבנות פשוט מחמיאות יותר למראה העוגה.
  • אם רוצים עוגה ממש ממש חמוצה, אפשר להגדיל את כמות מיץ הלימונים. לחלופין, אם רוצים עוגה מתוקה עם רמיזה לימונית בלבד, אפשר לקטין את כמות המיץ.
  • אפשר לקשט את העוגה בעזרת כל דבר שאוהבים: שוקולד לבן / חלב מגורר, שקדים או אגוזים קצוצים, שבבי קוקוס, סוכריות צבעוניות וכו'.
  • מומלץ ביותר לא לוותר על שלב קירור העוגה במשך לילה. היא צריכה זמן על-מנת להגיע למרקם הרך הרצוי.



45 תגובות:

  1. כל הבוקר יש לי השתוקקות לחמוץ-מתוק-לימון והעוגה שלך נראית פשוטה ושווה כל ביס ממנה.

    השבמחק
  2. וואו, זה נראה ונשמע כל כך כל כך טעים!!!

    השבמחק
  3. נפלא הלבן והצהוב הזה איזה שילוב מנצח

    השבמחק
  4. כמה זמן ניתן לשמור בכלי אטום במקרר?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, הייתי אומרת שלושה-ארבעה ימים. לנו נגמר הרבה יותר מהר :)

      מחק
  5. נראה מעולה ! ופשוט

    השבמחק
  6. תקשיבי,
    היא נראית פשוט מעולה!
    חוץ מזה שאני מתה על העיצוב הסופי של המנה, העוגה נראית כל כך טובה כמו שהיא...

    השבמחק
  7. העוגה נראית מעולה ואני לגמרי מזדהה איתך בנוגע לאפיה בחום הזה..

    השבמחק
  8. הי,

    יש לי 2 שאלות :

    1. בזמן קירור העוגה - היא צריכה להיות מכוסה ? בכלי אטום ? או שאפשר כמו שהיא בתבנית שאני מכינה אותה בה ?

    2. זה בטח ישמע דבילי, אבל - מצאתי רק פחית אבקת חלב מרוכז מממותק של חברת Lina ויש בה רק 397 גרם.
    האם יש פחיות של חברה אחרת של 400 גרם ? האם לזה בכלל התכוונת ?

    המתכון נראה יאמי לגמרי (-:

    בתודה מראש על התשובות.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, קודם כל תודה!
      1. אני לא כיסיתי את העוגה בזמן הקירור, אבל זה לא כזה עקרוני.
      2. הפחית שמצאת היא בול מה שצריך. אני עיגלתי את הגורמים למספר עגול :)
      בהצלחה!

      מחק
    2. אחלה (-:

      Thanx !

      מחק
  9. נראה מעולה אולגה ומרענן - בדיוק מה שצריך עכשיו.
    סופשבוע רגוע וקריר שיהיה

    השבמחק
  10. זה לא נכנס בתבנית של 20X20 זה אמור להיות 3 שורות של 4 בסקויטים ביחד 12

    השבמחק
  11. גם חבל שאין שום תמונה של כל התבנית /עוגה כך קשה להבין מה בדיוק התכוונת

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, מצטערת שלא יצא לך בדיוק. המתכון מצולם מכל זווית אפשרית, ותכלס מדובר בתבנית מרובעת רגילה. כמו שאפשר לנחש, לכמות העוגיות אין שום משמעות: במקרה הכי גרוע, העוגה יוצאת טיפה יותר גבוהה או להפך נמוכה. אם עוגיות לא מסתדרות בול, אפשר לשבור אותן ולהתאים לגודל התבנית שמשתמשים. זה כל הקסם של המתכון - אפשר לזרום איתו :)

      מחק
    2. תודה על התשובה אולגה מה שהתכוונתי שאין שום תמונה של כל העוגה שלמה
      וז מאוד חסר שמעלים מתכון לאחרים אבל תודה לך בתור אדם שעוסק בצילום ואפיה אין כל כך ערך להרבה זויות מספיק אחת שבה רואים כל העוגה. כך אני גם מעלה. אנסה להכין העוגה מחר. נראה איך יצא.

      מחק
  12. הכנתי את העוגה לארוחת שישי. יצאו לי פחות שכבות, אבל היא עדיין היתה יפה וטעימה. תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. חנה, אני שמחה שאהבת! תודה ששיתפת :)

      מחק
  13. עוגת ביסקוויטים תמיד מעולה, ועוד עם לימון? ♥♥♥

    השבמחק
  14. היי! נראה מעולה..
    תוכלי להגיד לי איפה אני יכולה למצוא תבנית מרובעת 20*20? חיפשתי המון ואני לא מוצאת..

    השבמחק
    תשובות
    1. הי נופר. תודה רבה!
      אני לא זוכרת בדיוק, אבל קניתי את התבנית הזאת איפשהו בשוק לווינסקי

      מחק
  15. הי, כאשר הוספתי את החלב המרוכז ומיץ הלימון לקצפת, הכל "נפל" והפך לנוזל.
    כדי ליצור עוגה נאלצתי להקציף ולהוסיף עוד 2 אריזות שמנת מתוקה וקופסת גבינה לבנה......
    :(

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, מצטערת שלא הצליח לך. אני לא כל כך מבינה מה היה יכול להשתבש. כמו שראית, העליתי את התמונות של תהליך הכנת העוגה, שלב-שלב, שצילמתי תוך כדי ההכנה, ולי שום דבר לא נהרס.
      את השמנת היה צריך להקציף ממש קצת, רק עד שהיא מתחילה להסמיך. רשמתי את זה. אם היא לא "עומדת", אז אין למה "ליפול".

      מחק
  16. הי, בתמונות היפיפיות שצלמת רואים שמרחת קצפת סמיכה על שכבת הביסקויטים...
    לי היה מיכל מיקסר מלא במעין נוזל שניתן היה רק לשפוך. לא היה לו "גוף"....?
    האם הקצפת את השמנת מעט, הוספת את החלב הממותק והלימון והמשכת להקציף כדי ליצור את הקרם?
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני אכן השתמשתי במיקסר, אבל לא כדי "ליצור גוף", אלא יותר לצורך ערבוב אחרון.
      הדבר היחיד שאני יכולה לחשוב עליו, זה שהיה הרבה יותר מיץ בשני הלימונים שלך מאשר בשלי. בדיעבד, הייתי צריכה לחשוב על זה, כי הכל הרי יחסי.. בפעם הבאה אתן מידה מדויקת של מיץ לימון.

      מחק
  17. היי! You did it again !
    אחרי שלגוני הבננה קוקוס, שהוכנו בביתנו באדיקות מדי שבוע עד שנגמרה עונת הבננות לפני חודש, (זוכרת שכתבנו שלא הצלחנו להכין את ציפוי השוקולד? אז ויתרנו עליו והמסנו את השוקולד ישירות פנימה P:)
    התווסף עוד מתכון לפנתיאון המתכונים שלנו.
    אנחנו לא יודעים מה העוגה הזאת יותר - טעימה, פשוטה, או מהירה להכנה.
    במחשבה שנייה - היא טעימה בטירוף !!
    אנחנו נאחזים בכל פיסת משמעת עצמית שיש לנו בשביל לא "ליישר" אותה מדי שעה.
    תודה רבה.

    השבמחק
    תשובות
    1. וואו, איזה כיף! אין לכם מושג כמה שימחתם אותי. קיבלתי כמה תגובות לא טובות על המתכון והייתי ממש עצובה כי לא הבנתי איפה אפשר כאן לטעות. בכל אופן, מסכימה עם כל שם התואר שבחרתם להשתמש ביחס לעוגה הזו :) תודה על התגובה המושקעת!

      מחק
  18. נראית עוגה מצויינת!

    נראה לך שאפשר להקפיא אותה?

    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, קודם כל - תודה רבה! לגבי השאלה - לא הייתי מקפיאה אותה. יש לי תחושה שהיא תהיה ממש רטובה ומושית אחרי ההפשרה..

      מחק
    2. אוקי. תודה על התגובה המהירה.

      שאלה נוספת -
      לא כל כך הבנתי את הענין עם לשים ניר אפיה או נילון נצמד למטה, כדי להקל את הוצאת העוגה...

      זאת אומרת, בגלל שהעוגה ללא אפיה ורטובה באופיה, בכל מקרה אי אפשר להפוך אותה כדי להוריד את הנילון הנצמד,מה שמשאיר אותנו עם עוגה, מחוץ לתבנית אמנם, אבל מונחת על ניר אפיה או ניילון נצמד...
      מה היתה כוונתך בכך?

      שוב תודה!

      מחק
    3. הי, מכיוון שאני מצלמת את כל מה שאני מכינה, חשוב לי שהדברים יצאו כמו שצריך מהתבניות. לכן אני מקפידה לשים את נייר האפייה, שאגב לא נדבק לעוגה. אם העוגה היא רק להגשה ביתית, ולא איכפת לך להשקיע בשטיפת התבנית, אפשר לא לרפד אותה בכלל. מקווה שעניתי לשאלתך :)

      מחק
    4. הכנתי ויצא מאד טעים אבל עדיין אני לא מבינה איך להוריד את נייר האפיה, כיוון שהעוגה לא אפויה ורטובה משהו...

      מחק
    5. קודם כל אני שמחה שאהבת :)
      לגבי נייר האפייה, תנסי להכניס סכין ארוכה ורחבה או פלטה בין העוגה לנייר האפייה, להרים את העוגה ולמשוך את הנייר מתחתיה. זה אמור לעבוד.

      מחק
  19. היי אולגה, האם ניתן להחליף חלב מרוכז במשהו אחר? תודה מיה

    השבמחק
  20. היי אולגה, העוגה מעולה וההוראות שלך מדויקות! השתמשתי בתבנית בגודל אחר ונאלצתי לשבור כמה ביסקוויטים כדי לכסות את כל התבנית אבל זה לא מורגש בכלל ואפילו הקרם הספיק לי ל-5 שכבות. לקח לי 10 דקות של עבודה קלילה ועכשיו המון הנאה, אין ספק שזה לא פעם אחרונה שאכין תודה
    המון תודה! דניאלה

    השבמחק
    תשובות
    1. דניאלה, אני מאוד שמחה שאהבת! תודה רבה על העדכון.
      אם במקרה צילמת את העוגה, מוזמנת להעלות את התמונה לדף הפייסבוק של המרכיב הסודי :)

      מחק
  21. הי,

    הכנתי את העוגה כבר פעמיים. היא מאוד טעימה. נשאר לי די הרבה קרם בסוף. יש לך המלצה איך להשתמש בו למשהו פשוט יחסית ?

    בתודה מראש על התשובה.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, שמחה שאהבת את העוגה :)
      לגבי שאריות הקרם: הייתי עושה סוג של טרייפל: שכבה של פירות חתוכים, שכבה של חתיכות או פירורי עוגיות (או חתיכות עוגה בחושה כלשהי, אם יש) ושכבת הקרם. אמור להיות טעים וגם יפה. חג שמח!

      מחק
    2. הי אולגה,
      תודה על התשובה. בפעם הבאה...(-:
      בכל מקרה, נראה לי ששמתי פחות מדי קרם בשכבות הביניים.

      מחק
    3. זהו, תהיתי איך נוצר הקרם המיותר.. :)

      מחק
  22. היי אולגה!
    אשמח לדעת אם אפשר עם ביסקוויט לוטוס.
    תודה וחג שמח

    השבמחק
    תשובות
    1. הי צביה. לדעתי אין שום בעיה.
      חג שמח!

      מחק
  23. הכנתי הרגע. איזה מתכון אליפות. הקרם היה לי טיפה מתוק אז הוספתי קופסת גבינה לבנה. גם השתמשתי בליים במקום בלימונים. תודה

    השבמחק