יום שלישי, 2 בספטמבר 2014

קינוח טפיוקה עם מנגו ורוטב פירות יער

יצא לכם כבר לטעום טפיוקה? אני שמעתי עליה לראשונה לפני כחצי שנה, קניתי שקית של כדורונים מגניבים בשלושה צבעים, שמתי במגירה, ובדומה לדברים רבים אחרים, שכחתי על קיומה. טפיוקה מצאה אותי בסופ"ש האחרון, ומאז לא עוזבת. כי מי היה מאמין שהדבר הזה, שנראה כמו קלקר כשהוא ארוז וכמו ג'לי עמילני כשהוא מבושל, יכול להיות כל כך טעים? למען הדיוק, לטפיוקה עצמה אין שום טעם, היא די ניטראלית. אבל ברגע שמשדכים לה כמה מרכיבים נוספים, היא הופכת למעדן של ממש. במקרה שלי - למעדן טבעוני עם מנגו ורוטב פירות יער.
מדובר במנה ממש לא מאתגרת, אבל כזו שדורשת קצת זמן, כי בין הכנת הטפיוקה והרוטב לבין הרכבת הקינוח צריך לעבור זמן מסוים שמיועד לקירור המרכיבים. אפשר לראות בזה חסרון, אבל למה לנו להיות שליליים? במקום זה אפשר להתמקד בצד החיובי של העניין. נאמר, אתם מחליטים להגיש את הקינוח המיוחד הזה בראש השנה (זה מה שאני הולכת לעשות). אז אפשר להכין את כל המרכיבים יום לפני ולהרכיב את הקינוח ממש לקראת ההגשה, ביום החג. גאוני, לא?
בסיר קטן מערבבים מים וסוכר ומביאים לרתיחה על אש בינונית. מוסיפים טפיוקה, מנמיכים את האש למינימאלית ומבשלים במשך כרבע שעה. מידי פעם מערבבים כדי שהטפיוקה לא תידבק לתחתית הסיר. בזמן הבישול התערובת תסמיך מאוד, תהפוך לג'לית, ופניני הטפיוקה יהפכו לשקופות. מכבים את האש ומקררים.
בזמן שהטפיוקה מתקררת, מכינים רוטב. מערבבים בסיר מים, סוכר ופירות יער, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כעשר דקות עד שהרוטב מתחיל טיפה להסמיך. מכבים את האש ומקררים. תוך כדי הקירור, הרוטב יסמיך עוד קצת.
ברגע שהטפיוקה פושרת, אפשר לסיים את הכנתה. פשוט מערבבים אותה עם נוזל קוקוס עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה במרקם פודינג. אם היא יוצאת דלילה, אל תדאגו: הטפיוקה ממשיכה לספוג נוזלים, להתגבש ולהסמיך בזמן הקירור.
אחרי שהטפיוקה קרה לגמרי, אפשר להרכיב את הקינוח. מקלפים וחותכים שני מנגו בשלים לקוביות בינוניות ומניחים בתחתית כלי הגשה. מעל יוצקים את הטפיוקה ומסיימים עם כף נדיבה של רוטב פירות יער. זהו – זה מוכן.
מערבבים ואוכלים. פודינג הטפיוקה הוא כל מה שקינוח אקזוטי אמור להיות: יפה, צבעוני, פירותי, בעל מגוון טעמים שמשלימים אחד את השני, עדין ומיוחד. הוא מוגש בכוסות אישות, הוא פרווה, מתאים לצמחונים וטבעונים ויוכל להיות מענה נהדר לכל סוג אורחים שיסעדו אצלכם בראש השנה. בקיצור – מושלם! אז שיהיה חג שמח ובתאבון!
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל- 6-8 קינוחים אישיים:
1/3 כוס פניני טפיוקה                       כוס פירות יער קפואים
1/3 כוס סוכר                                  6 כפות מים
2 כוסות מים                                   3 כפות סוכר
פחית נוזל קוקוס                              2 מנגו בשלים


אופן הכנה:
  1. מערבבים בסיר קטן את המים והסוכר ומביאים לרתיחה על אש בינונית. מוסיפים את הטפיוקה ומבשלים תוך ערבוב מפעם לפעם כרבע שעה, או עד שהתערובת מסמיכה מאוד והפנינים נעשות שקופות. מכבים את האש ומקררים.
  2. מערבבים בסיר קטן את פירות היער הקפואים, המים והסוכר ומביאים לרתיחה על אש בינונית. מנמיכים את האש ומבשלים כעשר דקות עד שהרוטב מתחיל להסמיך. מקררים.
  3. מוסיפים לטפיוקה שהתקררה את נוזל הקוקוס ומערבבים היטב עד שמתקבל פודינג אחיד וסמיך. מקררים במקרר שעה לפחות, עדיף יותר.
  4. לקראת הגשה מקלפים את המנגו וחותכים לקוביות בינוניות.
  5. מרכיבים את הקינוח: מניחים בתחתית כלי הגשה כף-שתיים של קוביות המנגו, מעל יוצקים את פודינג הטפיוקה ומעליו מניחים כף של רוטב פירות היער.
  6. מגישים מיד או שומרים במקרר מכוסה בניילון נצמד.


הערות:
  • אפשר להשתמש בכל פרי או תערובת פירות שאוהבים. לטעמי עדיף לבחור בפירות שמרקמם רך, כמו אפרסק, שזיף, משמש, ענבים, אננס וכו'.
  • אפשר להחליף סוכר לבן בכמות זהה של סוכר חום בהיר.
  • אם רוצים רוטב פירות יער דליל יותר, פשוט מבשלים אותו פחות זמן או מוסיפים קצת יותר מים.
  • בזמן הבישול הטפיוקה נהיית מאוד סמיכה וג'לית – אל תבהלו. היא אמורה להיות כזאת. אחרי שהיא תתקרר ותעורבב עם נוזל הקוקוס, היא תגיע למרקם האמיתי הרצוי.
  • רוצים להשביח את הפודינג עוד יותר? – תוסיפו יחד עם נוזל הקוקוס כפית תמצית וניל או כף אלכוהול שאתם אוהבים.


22 תגובות:

  1. זה נראה נהדר!
    ולא רק בגלל הנזיפה ;) אלא בגלל שאני מת על קינוחי טפיוקה!

    אגב, אף פעם לא בישלתי את הצבעונית, אלא רק את הלבנה. היא איבדה צבע בבישול או שבישלת לבנה וצילמת צבעונית לא מבושלת?

    השבמחק
    תשובות
    1. גיל, הנזיפות אף פעם לא מזיקות :)
      את הטפיוקה הזו קניתי כשהיינו יחד בשוק לוינסקי, בחנות האסיאתית ההיא שגילית לי. היא צבעונית באריזה ואחרי הבישול היא נהיית שקופה ומאבדת את הצבע.

      מחק
    2. אפילו לא זכרתי שקנית אותן אז. (חוץ מזה, מאז גיליתי את הסניף השני שלהם שהוא גדול ומגוון הרבה יותר!)
      בעסה, חשבתי שאולי הן גם שומרות על הצבע אחרי הבישול, אחרת זה די מיותר, בשביל מה לאכול צבע מאכל אם אפילו לא רואים אותו? :)
      לפחות הן מצטלמות יותר יפה!

      מחק
  2. מה זה נוזל קוקוס? מי קוקוס או חלב קוקוס? כמה ימים ניתן להחזיק במקרר עד הארוחה?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני השתמשתי במי קוקוס, פחית סטנדרטית של 400 מ"ל.
      לדעתי יומיים- שלושה.

      מחק
  3. האם ניתן להקפיא את פודינג הטפיוקה המוכן?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני לא ניסיתי. אבל אין כל כך צורך, כי בדיוק נודע לי שברגע שלא מערבבים את הפודינג המוכן עם פירות ו/או רוטב, הוא יכול להישמר במקרר במשך שבוע.

      מחק
  4. נראה מצוין!!
    עשית לי חשק לנסות טפיוקה בפעם הראשונה בחיי :)

    השבמחק
  5. איך באמת מבשלים טפיוקה:
    כמו פסטה . פשוט שופכים את הגרגרים למים רותחים ומבשלים ( כ - 20 דקות עד חצי שעה ) עד שהגרגרים נהיים שקופים .
    בשום פנים לא שמים אותם עם מים קרים בסיר כי אז הם מתפרקים ונהיית עיסה צמיגית שאפשר לזרוק לפח .
    לפניני הטפיוקה השקופה מוסיפים מה שרוצים , אבל לא מבשלים אותם ברוטב , אלה מוספים כשהם כפר מוכנים .

    השבמחק
    תשובות
    1. כרמית, תודה על ההערה. אני כאמור כן שמתי לסיר עם מים קרים ולא זרקתי שום דבר לפח. בפעם הבאה אנסה את הגרסה שלך.

      מחק
  6. מתה על טפיוקה!
    במיוחד אוהבת את השילוב שלה עם מנגו
    ויחד עם פירות יער זה נראה יופי של קינוח, קיצי וסופר מרענן

    נ.ב.
    הכי מבאס שהצבעים לא נשארים אחרי ההכנה, לא? :)

    השבמחק
  7. האם אפשר להחליף את נוזל הקוקוס במשהו?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי דנית, אפשר להחליפו בשמנת מתוקה אם את לא חייבת קינוח טבעוני. אם כן - אפשר באופן תיאורטי בחלב סויה, שקדים או אורז, אבל לא ניסיתי, אז אין לי מושג איך זה יוצא.

      מחק
  8. אפשר קרם קוקוס במקום חלב???

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, ההבדל העיקרי הוא באחוזי שומן.

      מחק
  9. שלום, הכנתי בדיוק לפי ההוראות אך יצא מאוד מיימי, לא קרוב אפילו לפודינג

    השבמחק
    תשובות
    1. הי. קשה לי להגיד מה השתבש בלי שראיתי.. יכול להיות ששמת יותר מדי חלב קוקוס? אבל גם במקרה הזה הטפיוקה יכולה להיות דלילה, אך ממש לא מיימית. למעשה, היא בהגדרה לא יכולה להיות מיימית, כי יש בה כמות גבוהה ממש של עמילן.

      מחק
  10. הי, צריך לשטוף את הטפיוקה אחרי הבישול או להשאיר אותה עם כל הצמיגיות?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי גיל, זה תלוי בתוצאה שא תה רוצה לקבל. לטפיוקה סמיכה ופודינגית כזו אפשר לא לשטוף. לטפיוקה יותר עדינה, פנינה-פנינה, עדיף להעביר למסננת ולשטוף תחת מים זורמים. בהצלחה!

      מחק