יום שבת, 6 בספטמבר 2014

עוגת תמרים לחה עם ציפוי גנאש שוקולד לבן + בלוגולדת שנתיים

התחלתם להרגיש שראש השנה מתקרב? אצלי בבית מריחים אותו כבר זמן מה. אתם יודעים איך זה בלוגרים.. יוצאים מגדרם, מכינים ומפרסמים מתכוני חג הרבה לפני שהוא מגיע, ואז בארוחת החג עצמה נשארים עם קרקרים וגבינה לבנה. שניהם תוצרת בית, כמובן J בכל אופן, במסגרת ההכנות לקראת החג, מנטקה מאתגרים אותנו שוב, הפעם עם חומר גלם מתוק ודביק במיוחד – תמרים. 
אני לא יכולה להגיד שאני מתה על תמרים. מצד שני – הם מעולם לא עשו לי משהו רע. אם אראה אותם, לא אעבור לצד השני של כביש. ובקיצור – אומנם לא תמצאו אותם אצלי בבית ברגיל, אבל אם הם כבר מגיעים, הם עושים את העבודה שלהם, ועושים אותה טוב! קחו למשל את העוגה הזו - עוגת תמרים לחה נהדרת שמכינים בקלי קלות. אפשר כמוני להשתמש בתמרים בוואקום, או לחתוך תמרים שלמים (העוגה תצא במראה פסיפסי יותר). אפשר לצפות אותה בגנאש שוקולד לבן ולקשט עם פירורי עוגיות לוטוס שנשארו מאחד המתכונים הקודמים וחבל לזרוק, או אפשר פשוט לפזר מעל אבקת סוכר. זה לא ישנה את התוצאה: מדובר בעוגה טעימה ומפתיעה מאוד. פשוט נהדרת ליד הקפה של הבוקר, או מיץ תפוזים של הצהריים, או מה שאתם שותים בערב.. בקיצור – עוגה מעולה. אגב, מצאתי אותה כאן (זהירות – רוסית) והכנתי עם כמה שינויים קלים.
אם תבחרו להשתמש בתמרים מאריזת וואקום, תקווצ'צ'ו אותם היטב ותוודאו שאין בהם חתיכות קשות. רופא שיניים בסוף ארוחת ערב חג זה לא תסריט אופטימלי. מעבירים את התמרים לסיר קטן, מוסיפים מיץ תפוזים סחוט ומביאים לרתיחה על אש בינונית. כשהתערובת רותחת והופכת לאחידה הרבה יותר, מכבים את האש, מוסיפים כפית אחת של אבקת אפייה ומערבבים. לא להיבהל - בסיר תתרחש תגובה כימית קלה: על פני התערובת יופיעו בועות והיא תבהיר. הכל בסדר, ככה זה אמור להיות.
בזמן שהתמרים מתקררים, מכינים את החלק השני של הבצק: בקערה מקציפים חמאה רכה. אם רוצים עוגה מתוקה, אפשר בשלב זה להוסיף כף או שתיים סוכר. לי מספיקה המתיקות הטבעית של התמרים, אז ויתרתי. מוסיפים לקערה עם החמאה ביצה אחת, כף קמח, קמצוץ מלח וכפית נוספת של אבקת אפייה. ממשיכים לערבב, מוסיפים עוד ביצה ואת שאר הקמח. את הערבוב האחרון כדאי לעשות באמצעות כף או מרית.
מעבירים את התמרים לקערה ומערבבים עד לאיחוד החומרים. מתקבלת בלילה סמיכה בצבע חום-כתמתם יפהפה, מה שכבר נותן אינדיקציה לכך שהעוגה תהיה מעולה. משמנים קלות את תבנית האפייה, מעבירים פנימה את כל הבלילה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות ל- 30-40 דקות, או עד שהעוגה משחימה והקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש וללא פירורים.
מכיוון שעד כה בכלל לא השתמשתי בסוכר, הרגשתי שיש לי זכות מלאה להמתיק את העוגה המוכנה בכל דרך אפשרית. למשל באמצעות גנאש שוקולד לבן ופירורי עוגיות לוטוס, שפשוט היו לי בשלוף ורק חיכו להפוך ל"דובדבן שעל הקצפת". מחממים שוקולד לבן ובמקרה שלי חלב קוקוס (כבר אמרנו שלא זורקים שאריות?) עד להמסת השוקולד, מוסיפים קצת חמאה ומערבבים עד שמתקבל גנאש חלק ואחיד לגמרי. כמובן אפשר להשתמש במקום בשמנת מתוקה. לי לא הייתה סבלנות לחכות שהגנאש יתקרר והיה חום אימים במטבח, אז הציפוי שלי יצא טיפה נוזלי. אני ממליצה לקרר את הגנאש ולחכות עד שהוא יגיע לסמיכות רצויה לפני שמתחילים לצפות את העוגה. כמובן, כדאי גם לקרר קצת את העוגה עצמה לפני שחולצים אותה מהתבנית. מעל הגנאש אפשר לפזר כל דבר שאוהבים: אגוזים או שקדים קצוצים, תמרים חתוכים דק, פצפוצי שוקולד, סוכריות צבעוניות. אני כאמור בחרתי בפירורי עוגיות לוטוס שבנוסף לכל סגולותיהם גם מצטלמים יפה. 
זהו, חותכים ומגישים. רצוי ליד כוס קפה או תה. העוגה יוצאת לחה ובמרקם טיפה דחוס, אך לא כבדה בכלל. היא לא דומה לעוגה בחושה רגילה, היא הרבה יותר מיוחדת. התמרים ניכרים בה היטב, אך המתיקות עדינה ולא משתלטת.
אם אתם לא בקטע של תפוח-דבש, עוגת התמרים הזו יכולה להחליפם בערב החג. אם משקיעים בציפוי וקישוט, היא נראית מספיק חגיגית ולגמרי עונה לסטנדרט של עוגה- חגיגית-טעימה-שלא-דורשת-המון-התעסקות. בדיוק כמו שאני אוהבת. שיהיה חג שמח ובתאבון!
ועוד משהו לגמרי שווה ציון. לפני כמה ימים הבלוג שלי חגג יום הולדת שנתיים. אני כמובן מאוד מתרגשת, כי כשהתחלתי לכתוב אותו לא ציפיתי שזה יעניין עוד מישהו חוץ ממני והאנשים הקרובים. בינתיים עברו שנתיים, ואני עדיין כאן עם כמעט 150 מתכונים וקהל עוקבים מכובד, נאמן ומאוד-מאוד מפרגן. תודה רבה לכם על כך! עד היום אני מחייכת בכל פעם שאני רואה תגובה חדשה לפוסטים שלי. מקווה שאוכל לשמר את ההתרגשות הזאת לעוד שנים רבות. ותודה מיוחדת לאיש המוכשר שלי שיודע גם לפרגן וגם לתת ביקורת בונה, שכל הזמן מלמד אותי דברים חדשים, ושעזר לצלם את הבאנר המתוק הזה ♥
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתערובת התמרים:
300 גרם תמרים מאריזת וואקום (יותר מחצי אריזה)    כפית אבקת אפייה
מיץ סחוט משני תפוזים
מרכיבים לבלילת העוגה בקוטר 20 ס"מ:
125 גרם חמאה רכה                                               כפית אבקת אפייה
2 ביצים                                                                 קמצוץ מלח
125 גרם קמח (כוס פחות כף וחצי)
מרכיבים לציפוי וקישוט:
100 גרם שוקולד לבן                                              20 גרם חמאה
100 גרם חלב קוקוס (חצי כוס פחות כף)                    2-3 כפות פירורי עוגיות לוטוס


אופן הכנה:
  1. בעזרת האצבעות מוודאים שאין בתמרים חתיכות קשות, מעבירים אותם לסיר קטן, מוסיפים את מיץ התפוזים הסחוט ומביאים לרתיחה על אש בינונית. כשהתערובת רותחת והופכת לאחידה הרבה יותר, מכבים את האש, מוסיפים כפית אחת של אבקת האפייה, מערבבים היטב ומקררים.
  2. בינתיים מקציפים בקערה את החמאה הרכה. מוסיפים ביצה אחת, כף קמח, קמצוץ מלח ואת הכפית הנוספת של אבקת האפייה. ממשיכים לערבב, מוסיפים את הביצה השנייה ואת שאר הקמח ומערבבים בפעם האחרונה בעזרת מרית עד שמתקבלת תערובת אחידה במרקם קרמי.
  3. מחממים את התנור ל- 170 מעלות.
  4. מעבירים את התמרים לקערה ומערבבים עד לאיחוד החומרים כאשר אמורה להתקבל בלילה סמיכה בצבע חום-כתמתם.
  5. מעבירים את הבלילה לתבנית משומנת ומכניסים לתנור ל- 30-40 דקות, או עד שהעוגה משחימה והקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש וללא פירורים. מוציאים מהתנור ומקררים לפני שמחלצים מהתבנית.
  6. מכינים את הציפוי: מחממים שוקולד לבן וחלב קוקוס עד להמסת השוקולד, מוסיפים קצת חמאה ומערבבים עד שמתקבל גנאש חלק ואחיד לגמרי. מקררים עד להגעה לסמיכות רצויה.
  7. מצפים את העוגה, מקשטים בפירורי עוגיות לוטוס, חותכים ומגישים.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום. מגישים בטמפרטורת חדר.


הערות:
  • אפשר להחליף את התמרים מאריזת הוואקום בכמות זהה של תמרים חתוכים לקוביות קטנות.
  • אם רוצים עוגה מתוקה, אפשר להוסיף כף או שתיים של סוכר בשלב הקצפת החמאה.
  • בהכנת הציפוי אפשר להחליף את חלב הקוקוס בכמות זהה של שמנת מתוקה.
  • צריך לקרר קצת את העוגה לפני שחולצים אותה מהתבנית, אחרת היא עלולה להיסדק.
  • אפשר לקשט את העוגה בכל דבר שאוהבים: אגוזים או שקדים קצוצים, תמרים חתוכים דק, פצפוצי שוקולד, סוכריות צבעוניות. אפשר לוותר על הציפוי ופשוט לזרות מעל העוגה אבקת סוכר.
  • מומלץ להגיש את העוגה בטמפרטורת חדר.

11 תגובות:

  1. אולגה יקרה, ברכות ליום ההולדת. הבלוג שלך מקסים. לא יודעת באילו תמרים בדיוק השתמשת, הייתי מציעה להשתמש בתמר מג'הול שקונים בתפזורת. אפשר לבחור את הכי רכים, אחד אחד, ואז אין בעייה של פגישה עם רופא השיניים. תמשיכי להצליח, את עושה עבודה נפלאה, טעימה ומקסימה.

    השבמחק
    תשובות
    1. אורה, תודה רבה!
      השתמשתי בתמרים מאריזת וואקום שהרבה פעמים מגיעים עם "הפתעות" קשות בפנים. את צודקת: הכי טוב ובטוח להשתמש בתמרים שנמכרים בתפזורת.

      מחק
  2. מזל טוב, חמודה! וכמו שכבר אמרתי לך, העוגה - למרות התמרים ;-) - נראית מעולה!!

    השבמחק
  3. מזל טוב! עוגה ניראית מעולה :-)

    השבמחק
  4. מזל טוב אולגה! העוגה נשמעת מעולה ♥

    השבמחק
  5. למרות שאני לא חובבת תמרים, קנית אותי עם הגנאש שוקולד לבן ופירורי הלוטס :)
    המון מזל טוב!!

    השבמחק
  6. מזל טוב ליום ההולדת! להתמיד בבלוג זה לא עניין קל (ע"ע הבלוג הנטוש משהו שלי, בתקווה להחיותו בקרוב...), ואני מקווה ששלך ישרוד וימשיך עוד שנים רבות ופוריות. בהצלחה!

    השבמחק
  7. בלוגולדת שמח (ועם העוגה הזאת הוא בטוח היה!)

    השבמחק
  8. מזל טוב לבלוגולדת :)
    העוגה נראית נפלאה, מצטלמת מצוין עם או בלי קשר לעוגיות לוטוס.

    שעשעת אותי מאוד עם תיאור בלוגר אוכל שלועס קרקר עם גבינה לבנה תוצרת בית בארוחת החג ;)

    השבמחק
  9. היי העוגה נראית נפלא ויש לי כמה שאלות:
    1. האם אפשר להשתמש בממרח תמרים? או שזה יאבד מהמרקם ועדיך מאריזת ואקום?
    2. לא מצאתי תפוזים בסופר וקניתי במקום מיץ תפוזים סחוט טרי של פריגתף כמה כוסות לשים?
    3. מזל טוב ! :)

    השבמחק
    תשובות
    1. הי דורין, קודם כל תודה :)
      לגבי שאלותייך:
      1. לא הייתי משתמשת בממרח, כי העוגה תהיה ממש פודינגית במרקם. עדיף תמרים בוואקום או תמרים חתוכים.
      2. את יכולה לשים חצי כוס מיץ סחוט, אולי אפילו כמה כפיות יותר.
      בהצלחה וחג שמח!

      מחק