יום שני, 10 בנובמבר 2014

טירמיסו בלי ביצים

מי לא מכיר את הטירמיסו? סך הכל מדובר באחת עוגות הרושם הפשוטות ביותר שקיימות. לפחות אותי היא מרשימה. היא נראית מאוד מושקעת, אבל בעצם לוקח כלום זמן להכין אותה. אם משתמשים בביסקוויטים מוכנים, ואנחנו אכן נשתמש בהם, העוגה כלל לא דורשת אפייה. במקור איטלקים משתמשים בהרבה ביצים לצורך הכנת קרם לטירמיסו. בגרסה הזו שום ביצה לא קיפחה את חיה, ועד כמה שאני יכולה לשפוט, טעם העוגה לא נהיה בגלל זה פחות טוב. ושיסלחו לי איטלקים.
אם מסיבה כלשהי שקשה לי לחשוב עליה לא שמעתם עד היום על הטירמיסו, אני אגלה לכם שהטעם הדומיננטי בה הוא קפה, בו טובלים את הביסקוויטים. תערובת הטבילה מורכבת מכוס קפה חזק ושלוש כפות ליקר דובדבנים. אם אתם לא חסידים של שימוש באלכוהול, אפשר להסתפק בקפה בלבד. אני מכינה אספרסו ארוך במכונה ומוסיפה מים רותחים עד שאני מגיעה לכמות הנוזלים הרצויה, כאמור לכוס. אבל אפשר בעצם למהול בכוס מים רותחים כף גדושה של קפה נמס לקבלת טעם חזק. מעבירים את הקפה והאלכוהול לקערה רחבה, מערבבים ומשאירים בצד להתקרר.
בינתיים מכינים קרם: בקערה גדולה מקציפים שמנת מתוקה ואבקת סוכר עד שהשמנת מתחילה להסמיך. מוסיפים גבינת מסקרפונה וממשיכים להקציף עד שמתקבל קרם סמיך ואחיד, ללא גושים.
זהו, אפשר להרכיב את הטירמיסו. מכינים כלים, עדיף כמוני להשתמש בשתי תבניות קטנות שהקוטר שלהן שווה לאורך ביסקוויטים (קצת גיאומטריה, לא  נורא), אבל אפשר גם להשתמש בכלי אחד גדול. טובלים כל ביסקוויט בתערובת הקפה ממש לשתי שניות ומסדרים אותם בשורה בתחתית התבנית. צריך למלא את כל שטח התחתית, אז אם יש צורך, שוברים את הביסקוויטים. אני לא יכולה להגיד לכם כמה בדיוק ביסקוויטים תצטרכו, כי זה מאוד תלוי בכלי שלכם, אבל קופסה אחת אמורה להספיק לשתי עוגות קטנות או אחת גדולה. לוקחים בערך רבע מכמות הקרם ומורחים מעל שכבת הביסקוויטים הראשונה. חוזרים בפעם נוספת על פעולת הטבילה והמריחה ליצירת הקומה השנייה של העוגה. אם אתם משתמשים בכלי אחד גדול, אז הקרם מתחלק חצי-חצי ולא לרבעים (קצת מתמטיקה, זה הולך ומשתפר). מעל שכבת הקרם העליונה מנפים בנדיבות קקאו איכותי. אני הלכתי עם החוויה הקקאוית עד הסוף ופיזרתי מעל גם פולי קקאו. אפשר להשתמש גם בשוקולד מריר מגורר. מכסים את התבניות בניילון נצמד ומעבירים לקירור, לפחות לכמה שעות, עדיף ללילה שלם.
ככה נראית העוגה הראשונה בגרסת אליפסה.
וזה הטירמיסו השני בגרסה המרובעת. אני יכולה להכריז באופן רשמי וחד משמעי שהצורה הגיאומטרית לא משפיעה על הטעם :)
כי על אף הפשטות מדובר בעוגה מעולה על גבול חלומית. היא מתוקה וטיפה מרירה ורכה וקרמית ונמסה בפה ונגמרת בלי ששמים לב. איך שלא תכינו אותה, היא תמיד תיראה נורא יפה, כמו ענן או כרית פוך. התרגום המילולי של "טירמיסו" מאיטלקית הוא "תרים אותי למעלה", וזה בדיוק מה שהעוגה הזו עושה. אז יאללה, עופו עליה ואיתה ובתאבון!
 
 
אז מה היה לנו?
מרכיבים לבסיס ולתערובת טבילה:
חבילת ביסקוויטים, למשל סבויירדי
קפסולת אספרסו או כף גדושה של קפה נמס
מים רותחים להשלמת כמות הנוזלים לכוס
3 כפות ליקר דובדבנים
* 1-2 כפות קקאו איכותי לקישוט
 
מרכיבים לקרם:
מיכל שמנת מתוקה 32% או 38% (250 מ"ל)
שקית אבקת סוכר (100 גרם)
קופסת גבינת מסקרפונה (250 גרם)
 
אופן הכנה:
  1. מכינים את תערובת הטבילה: מוסיפים מים רותחים לאספרסו ארוך עד להגעה לכוס נוזלים, או מוהלים את הקפה הנמס בכוס מים רותחים. מוסיפים את הליקר, מערבבים, מעבירים לקערה רחבה ומקררים.
  2. מכינים את הקרם: בקערה גדולה מקציפים את השמנת המתוקה ואבקת הסוכר עד שהשמנת מתחילה להסמיך. מוסיפים את גבינת המסקרפונה וממשיכים להקציף עד שמתקבל קרם סמיך ואחיד, ללא גושים.
  3. מרכיבים את העוגה: טובלים כל ביסקוויט לשתי שניות בתערובת הקפה ומסדרים אותם בשורה בתחתית התבנית / התבניות. במידת הצורך שוברים את הביסקוויטים. אם משתמשים בשתי תבניות, מחלקים את הקרם לארבעה חלקים, אם משתמשים בתבנית אחת – לשניים. מורחים את הקרם מעל שכבת הביסקוויטים הראשונה וחוזרים בפעם נוספת על פעולת הטבילה והמריחה ליצירת הקומה השנייה של העוגה.
  4. מעל שכבת הקרם העליונה מנפים בנדיבות קקאו איכותי. אם רוצים – מקשטים בפולי קקאו או שוקולד מריר מגורר.
  5. מכסים את התבניות בניילון נצמד ומעבירים לקירור, לפחות לכמה שעות, עדיף ללילה שלם.
  6. שומרים במקרר.
 
הערות:
  • אפשר להחליף ליקר דובדבנים בליקר קפה, או לוותר על האלכוהול ולהשתמש רק בכוס קפה חזק.
  • אפשר להחליף את גבינת המסקרפונה בכמות זהה של גבינת פילדלפיה או כל גבינת שמנת אחרת, רצוי מעל 30%.
  • מאוד חשוב לתת לקרם להיספג, לכן העוגה דורשת מנוחה בקירור.
 

18 תגובות:

  1. בהחלט לעוף עליה!
    אהבתי את הרעיון לוותר על הביצה, זה בהחלט מקל על ההכנה ומקצר תהליכים :)

    השבמחק
  2. איך אפשר להכין בגרסה פרווה?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי. טירמיסו זה קינוח חלבי מובהק. לא הייתי מנסה להפוך אותו לפרווה כי יתקבל משהו אחר לחלוטין.

      מחק
  3. את אמנם לא קיפחת את חייה של אף ביצה, אבל לדעתי הביסקוטים מכילים ביצים (אם אני לא טועה...) אז מי שרגיש לביצים עדיין צריך להזהר מהטירמסו (שנראה מעולה!) שלך.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה על ההבהרה. האמת היא שלא הייתה שום אג'נדה מיוחדת מאחורי אי השימוש בביצים מעבר לזה שזה הרבה יותר פשוט ולא פחות טעים.

      מחק
  4. מתכון נהדר. אני אוהבת את הויתור על הביצה (יש לי אורחים רגישים לביצים)
    והתוצאה נראית חלומית חלומית.

    ואין על טירמיסו, כמעט ואין!

    השבמחק
  5. מתכון מצויין, ביצים לא מבושלות או אפויות ממש לא בריאות. אכין לשבת הקרובה

    השבמחק
  6. טירמיסו לא מורכב מביצים חיות אלא מקרם זביונה, שמכיל מלבד יין מרסלה וסוכר גם חלמוני ביצה, שמבושלים יחד בטמפרטורה נמוכה. http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%96%D7%91%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%94

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה על ההבהרה.
      וכמו שאמרתי - הרבה יותר קל ולא פחות טעים ללא החלמונים :)

      מחק
  7. ניאמממ, מתה על טירמיסו והכי עשית לי חשק!

    השבמחק
  8. היי, מתכון מצויין. מכינים שוב ושוב ותמיד זוכה להצלחה. תודה!
    האם ניתן להכין בכוסות כקינוחים אישיים? האם ניתן להכין מראש ולהקפיא?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה! אני שמחה שאהבתם.
      לגבי השאלות: כמובן אפשר להכין את הטירמיסו בכוסות בתור קינוח אישי. לגבי הקפאה - לא הייתי מקפואה. אפשר להכין יום-יומיים מראש ולשמור עטוף בניילון נצמד במקרר.

      מחק
  9. הכנתי!! יצא לא פחות ממושלם!! כמה דקות ויש עוגה מדהימה! השתמשתי בגבינת שמנת 25%, ליקר טריפל סק, היו חסרים לי 30 ג' א. סוכר, הוספתי אינסטנט וניל באותה כמות, הכנתי בתבנית 20X20 שהתאימה בדיוק. חובה לנסות! תודה ענקית, אולגה! הבלוג מהמהם, את מהממת! XXX רוזה

    השבמחק
    תשובות
    1. רוזה, אני שמחה! תודה על התגובה הלבבית :)

      מחק
  10. אולגה, התוודעתי לא מזמן לבלוג שלך. הטירמיסו יצא מעולה!!! לא נשארה חתיכה אחת. מאז, מנסה מתכונים מהבלוג. נהנית הן לקרוא והן להכין את המתכונים. עדנה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי עדנה, תודה רבה וברוכה הבאה לבלוג :)

      מחק