יום שבת, 6 בדצמבר 2014

סופגניות דונאטס

בפוסט הזה יהיו יחסית מעט מילים והרבה תמונות. גם כי לפעמים יש תקופות שלא מתחשק לדבר יותר מדי, וגם כי המתוקים האלה הצטלמו כל כך יפה שפשוט חבל להסיט מהם את תשומת הלב.
הייתי יכולה להזכיר לכם שחג חנוכה מתקרב אלינו ושכדאי לא לבנות על הנסים ולהכין את השמן, אבל עדיף פשוט להראות את הדונאטס מהצד.
או קצת יותר מקרוב. שתוכלו להתרשם כמו שצריך.
הבלוג שלי קיים כבר קצת יותר משנתיים, ועד היום נמנעתי מלפרסם מתכון של סופגניות. האמת היא שזאת הפעם הראשונה בחיי שטיגנתי משהו בשמן עמוק. מסתבר שזה ממש לא נורא כמו שחשבתי, הריח סביר, נשאר רק להבין מה עושים עכשיו עם השמן שנשאר. אם יש לכם רעיונות - ספרו לי.
ואני אספר לכם את כל השאר. מערבבים בקערה קטנה יוגורט בטמפרטורת חדר, חלב פושר, אבקת סוכר ושמרים יבשים ומשאירים בצד לעשר דקות – רבע שעה. מעבירים את התערובת לקערת מיקסר, מוסיפים ביצים (בטמפרטורת חדר), חמאה מומסת, קמח ומלח ולשים במהירות נמוכה עד שנוצר בצק רך, דביק ונעים למגע.
את הבצק מעבירים לקערה משומנת קלות, מכסים, אפשר בניילון נצמד, ומתפיחים במקום חמים כשעתיים עד שהוא מכפיל את נפחו. אחרי שהבצק תפח, מעבירים אותו על משטח עבודה מקומח, מחלקים לארבע-חמש חתיכות, שיהיה יותר נוח לעבוד, ומרדדים כל חתיכה בתורה לעובי של 5-7 מ"מ. בעזרת כוס קורצים עיגולים שמנמנים ובמרכז כל עיגול קורצים חורים קטנים יותר. אני נעזרתי בצנטר, אבל פקק של בקבוק פלסטיק גם עשוי להיות שימושי. לפני שמתחילים לטגן מתפיחים את הדונאטס בפעם השנייה במשך כרבע שעה. זאת יכולה להיות התפחה ממש זריזה, כי הם גם ככה יתפחו בזמן הטיגון.
מחממים שמן בכלי כלשהו – אני השתמשתי במחבת רחבה, אבל אפשר להשתמש גם בסיר. גובה השמן אמור להיות משהו כמו 3 ס"מ, כדי שהדונאטס יהיו בתוכו עד קו האמצע. על מנת לבדוק את מוכנות השמן אפשר לזרוק לתוכו חתיכה קטנה של הבצק. אם יופיעו מסביבו בועות קטנטנות – השמן מוכן לטיגון. בזהירות מניחים את הדונאטס בשמן החם, עדיף לא צפוף מדי כי כמו שאמרתי הם תופחים, וברגע שהם מזהיבים, בערך אחרי כמה דקות, הופכים אותם על הצד השני. אני השתמשתי במלקחיים, אבל אפשר להיעזר למשל בשני מזלגות. את הסופגניות המוכנות מעבירים על נייר סופג על מנת להוריד את עודפי השמן, וכעבור כמה דקות הן מוכנות לקישוט.
אני השתמשתי בשוקולד חלב ושוקולד לבן מומסים ובשלל תוספות, למשל במקופלת מפוררת, פיסטוקים קצוצים, סוכריות צבעוניות, שבבי קוקוס ותותים. אפשר פשוט לזרות עליהם אבקת סוכר. יש המון אפשרויות, וזה מה שהופך את מלאכת הקישוט לכל כך מהנה. לכו עם היצירתיות שלכם!
לא נותר אלא להוסיף שאת הסופגניות מומלץ לאכול כל עוד הן חמות. לי יצאו בדיוק 30 דונאטס בגודל רגיל, וחילקתי אותם היום לכל העולם על מנת לא להתמודד עם סוגיית האחסון, אך בעיקר זלילת יתר.
כי אי אפשר להפסיק לאכול אותם! הם גם יפים ומעוררים חשק ותאבון, וגם באמת מאוד טעימים. הרבה מעל סופגנייה ממוצעת שיצא לכם להכיר עד היום.
אז תקנו שמרים ושמן ותתחילו להתפיח. אם תשכחו את השמרים – לא נורא. המתכון הבא יהיה ללא. ובינתיים – בתאבון!
מקור המתכון (זהירות רוסית)

מרכיבים ל- 30 דונאטס:
250 מ"ל יוגורט לבן (גביע ורבע), בטמפרטורת חדר
1/4 כוס חלב, פושר
50 גרם אבקת סוכר (5 כפות)
7 גרם שמרים יבשים (קצת פחות בכף)
3 ביצים, בטמפרטורת חדר
100 גרם חמאה, מומסת
700 גרם קמח (5 כוסות)
קמצוץ מלח
כ- 1/2 ליטר שמן לטיגון (תלוי בכלי)

הצעות לקישוט:
150 גרם שוקולד חלב
150 גרם שוקולד לבן
מקופלת מפוררת, פיסטוק קצוץ, סוכריות צבעוניות, שבבי קוקוס, תותים טריים


אופן הכנה:
  1. בקערה קטנה מערבבים את היוגורט, החלב, אבקת הסוכר והשמרים היבשים ומשאירים בצד לעשר דקות – רבע שעה. מעבירים את התערובת לקערת המיקסר, מוסיפים את הביצים, החמאה המומסת, הקמח והמלח ולשים במהירות נמוכה עד שנוצר בצק רך, דביק ונעים למגע.
  2. את הבצק מעבירים לקערה משומנת קלות, מכסים, אפשר בניילון נצמד, ומתפיחים במקום חמים כשעתיים עד להכפלת הנפח.
  3. מעבירים את הבצק שתפח למשטח עבודה מקומח, מחלקים לארבע-חמש חתיכות ומרדדים כל אחת מהן לעובי של 5-7 מ"מ. בעזרת כוס קורצים עיגולים ובמרכז כל עיגול קורצים חורים קטנים יותר. מתפיחים בפעם השנייה במשך כרבע שעה.
  4. מחממים את השמן במחבת רחבה או סיר. גובה השמן אמור להיות בערך 3 ס"מ, כדי שהדונאטס יהיו בתוכו עד קו האמצע. בזהירות מניחים את הדונאטס בשמן החם, לא צפוף מדי, וברגע שהם מזהיבים, הופכים אותם על הצד השני בעזרת מלקחיים או שני מזלגות.
  5. את הסופגניות המוכנות מעבירים על נייר סופג ואחרי כמה דקות מקשטים.
  6. אוכלים כל עוד הדונאטס חמים או שומרים בכלי אטום, אפשר מחוץ למקרר.


הערות:
  • אפשר להחליף את היוגורט בכמות זהה של רוויון או שמנת חמוצה.
  • אפשר להחליף את החלב בכמות זהה של מים פושרים.
  • המתכון חלבי ולא מומלץ להפוך אותו לפרווה.


9 תגובות:

  1. וואו !! הם נראים נהדר !! בא לי לטעום מכולם :)

    השבמחק
  2. איזה יופי, הן נראות מושלמות! ברולדין מתחילים להזיע...

    השבמחק
  3. אוי כמה חמודדדדד!
    יופי של פרויקט :)
    ואחלה צילומים!

    מזל שכבר זללתי מיליון סופגניות עוד לפני שחנוכה הגיעה,
    אז אני חסינה באופן יחסי P:

    השבמחק
  4. לגבי השמן, אני לא יודעת עד כמה כדאי להשתמש בו שוב אבל אם את שואלת לגבי לזרוק אותו: בהרבה מקומות יש חביות ירוקות שאליהם פלאפליות וכו' מפנים את השמן המשומש שלהם. את יכולה לשאול.

    השבמחק
  5. האם אפשר להשתמש בשמרים טריים במקום יבשים?

    השבמחק
  6. באיזה % יוגורט/שמנת חמוצה משתמשים?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, לא ממש עקרוני. השתמשתי ב- 3%.

      מחק