יום שבת, 13 בדצמבר 2014

סופגניות גבינת ריקוטה – פונצ'יקי

פונצ'יקי (פונצ'יק ביחיד) הם סופגניות רוסיות שהכרתי מהבית עוד לפני שידעתי מה זה חנוכה. לא זכור לי שאמא שלי הייתה מכינה אותם בסמוך לחג כלשהו. זה היה סתם משהו מתוק ליד תה שהופיע בבית הרבה יותר מאשר פעם בשנה. אומנם בדומה לסופגניות קונבנציונליות גם את הפונצ'יקי מטגנים בשמן עמוק, אבל הם לא עשויים מבצק שמרים, אלא מבצק על בסיס גבינת טבורוג מסורתית. רוסים אוהבים ומשתמשים בגבינה הזו בהמון מאכלים ומאפים, והיום ניתן להשיג טבורוג בכל סופר רגיל. אבל אם עדיין לא יצא לכם להכיר אותה, אפשר פשוט להשתמש במקום בגבינת ריקוטה.
ההכנה נורא פשוטה: בקערה בעזרת מיקסר או מטרפה מערבבים ביצים עם אבקת סוכר עד שמתקבל קצף בהיר. מוסיפים קצת מלח, סודה לשתייה וגבינה ומערבבים שוב. בסוף מנפים פנימה קמח ומערבבים, הפעם בעזרת מזלג או כף, עד שמתקבל בצק אחיד, רך ודביק. אפשר ממש ללוש אותו ביד.
את הבצק מאחדים לכדור ומחלקים אותו לשלושה חלקים. מקמחים את משטח העבודה, מגלגלים כל חלק לרצועה באורך כ- 20 ס"מ וחותכים אותה ל- 10 חתיכות. בין כפות הידיים מגלגלים כל חתיכת בצק לכדור קטן בגודל אגוז ומניחים בצד. אם הבצק דביק מאוד וקשה לעבוד איתו, מקמחים קלות את הידיים ו/או את משטח העבודה. חוזרים על הפעולה עד שיש לנו 30 סופגניות לעתיד.
איפשהו באמצע הגלגולים אפשר להתחיל לחמם שמן בסיר או מחבת רחבה. גובה השמן אמור להיות כ- 3 ס"מ. על מנת לבדוק שהשמן חם מספיק ומוכן לטיגון, זורקים פנימה חתיכה קטנה של הבצק, ואם מופיעות מסביבה מלא בועות קטנטנות – השמן מוכן. בזהירות מניחים את הכדורים שלנו לתוך השמן החם – לא צפוף מדי כי הם גדלים. בניגוד לדונאטס מהפוסט הקודם, את הפונצ'יקי אין צורך להפוך. פיזיקה באה לעזרתנו, וברגע שהם משחימים מצד אחד, הבצק בחלק העליון נהיה כבד יותר מהחלק התחתון, והסופגניות מתהפכות בעצמן, ללא כל השתתפות מהצד. האמת היא שזה די מגניב! כל מה שנותר זה לחכות עוד כמה דקות עד ההשחמה המלאה ובעזרת מלקחיים או כף מחוררת להוציא אותן על נייר סופג. 
את הפונצ'יקי המסורתיים מגישים בתוספת אבקת סוכר בלבד. אני הלכתי טיפה יותר קדימה וקישטתי אותם בשבבי קוקוס ותערובת סוכר וקינמון. כאן היה רגע משבר, כי בזמן שהסופגניות היו על הנייר הסופג, הן די התייבשו וסירבו להחזיק שום תוספת שניסיתי לשדך להן. אחרי כמה דקות מלחיצות במהלכן מחשבותיי רצו מ- "אימאל'ה, הלך הפוסט" ל- "נו טוב, במקרה הגרוע פשוט אקשט באבקת סוכר", עשיתי צעד נועז, טבלתי כל כדור לשנייה בחלב ואז העברתי לקערות עם תערובת סוכר וקינמון ושבבי קוקוס. וזה עבד! הדרך פחות משמעותית – העיקר התוצאה.
על גל האדרנלין עשיתי צעד נוסף מערבה, טבלתי חלק מהפונצ'יקי בשוקולד מומס וקישטתי בכל דבר צבעוני שמצאתי במגירה. כי המראה המושלג ללא ספק יפה, אך מכיוון שבילדות שלי לא היו סוכריות צבעוניות, היום אני מפצה את עצמי על כך בכל הזדמנות שיש :)
אני מסיימת עם הקלוזאפ הזה ומאחלת לכם חנוכה שמח! שיחד עם הנרות והסופגניות הקטנות והאווריריות האלה ייכנסו לכם הביתה הרבה אור ושמחה. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 30 סופגניות קטנות:
2 ביצים
100 גרם אבקת סוכר (כ-3/4 כוס)
קמצוץ מלח
כפית סודה לשתייה
250 גרם גבינת ריקוטה
300 גרם קמח (2 כוסות + 2 כפות)
כחצי ליטר שמן לטיגון, תלוי בכלי

הצעות לקישוט:
כמה כפות חלב לטבילת הסופגניות + שבבי קוקוס או תערובת סוכר וקינמון
שוקולד מומס וסוכריות צבעוניות


אופן הכנה:
  1. בקערה בעזרת מיקסר או מטרפה מערבבים את הביצים עם אבקת הסוכר עד שמתקבל קצף בהיר. מוסיפים את המלח, הסודה לשתייה והגבינה ומערבבים שוב. מנפים פנימה את הקמח ומערבבים בעזרת מזלג או כף עד שמתקבל בצק אחיד, רך ודביק.
  2. לשים ומאחדים את הבצק לכדור ומחלקים אותו לשלושה חלקים. מקמחים את משטח  העבודה, מגלגלים כל חלק לרצועה באורך כ- 20 ס"מ וחותכים אותה ל- 10 חתיכות. בין כפות הידיים מגלגלים כל חתיכת בצק לכדור קטן בגודל אגוז ומניחים בצד. אם הבצק דביק מאוד, מקמחים קלות את הידיים ו/או את משטח העבודה.
  3. מחממים את השמן בסיר או מחבת רחבה. גובה השמן אמור להיות כ- 3 ס"מ. בזהירות מניחים את הכדורים לתוך השמן החם, משאירים מרווחים גדולים. הסופגניות מתהפכות בעצמן ברגע שצד אחד שלהן מוכן.
  4. בעזרת מלקחיים או כף מחוררת מוציאים את הסופגניות המוכנות והשחומות על הנייר הסופג.
  5. מקשטים לפי הטעם: טובלים לשנייה בחלב ומעבירים לקערה עם שבבי קוקוס או תערובת סוכר וקינמון ומגלגלים היטב, או טובלים את החלק העליון של הסופגנייה בשוקולד מומס ומקשטים בסוכריות צבעוניות.
  6. מגישים חם.


הערות:
  • אפשר להחליף את אבקת הסוכר ב- 1/2 כוס סוכר רגיל.
  • אפשר להחליף את גבינת הריקוטה בכמות זהה של גבינת טבורוג 5%.
  • אפשר פשוט לזרות על הפונצ'יקי כמות נדיבה של אבקת סוכר.
  • מאותה כמות הבצק אפשר להכין כ- 50 סופגניות ממש קטנטנות בגודל ביס - פשוט תגלגלו כדורים קטנים יותר.