יום שבת, 13 בדצמבר 2014

סופגניות גבינת ריקוטה – פונצ'יקי

פונצ'יקי (פונצ'יק ביחיד) הם סופגניות רוסיות שהכרתי מהבית עוד לפני שידעתי מה זה חנוכה. לא זכור לי שאמא שלי הייתה מכינה אותם בסמוך לחג כלשהו. זה היה סתם משהו מתוק ליד תה שהופיע בבית הרבה יותר מאשר פעם בשנה. אומנם בדומה לסופגניות קונבנציונליות גם את הפונצ'יקי מטגנים בשמן עמוק, אבל הם לא עשויים מבצק שמרים, אלא מבצק על בסיס גבינת טבורוג מסורתית. רוסים אוהבים ומשתמשים בגבינה הזו בהמון מאכלים ומאפים, והיום ניתן להשיג טבורוג בכל סופר רגיל. אבל אם עדיין לא יצא לכם להכיר אותה, אפשר פשוט להשתמש במקום בגבינת ריקוטה.
ההכנה נורא פשוטה: בקערה בעזרת מיקסר או מטרפה מערבבים ביצים עם אבקת סוכר עד שמתקבל קצף בהיר. מוסיפים קצת מלח, סודה לשתייה וגבינה ומערבבים שוב. בסוף מנפים פנימה קמח ומערבבים, הפעם בעזרת מזלג או כף, עד שמתקבל בצק אחיד, רך ודביק. אפשר ממש ללוש אותו ביד.
את הבצק מאחדים לכדור ומחלקים אותו לשלושה חלקים. מקמחים את משטח העבודה, מגלגלים כל חלק לרצועה באורך כ- 20 ס"מ וחותכים אותה ל- 10 חתיכות. בין כפות הידיים מגלגלים כל חתיכת בצק לכדור קטן בגודל אגוז ומניחים בצד. אם הבצק דביק מאוד וקשה לעבוד איתו, מקמחים קלות את הידיים ו/או את משטח העבודה. חוזרים על הפעולה עד שיש לנו 30 סופגניות לעתיד.
איפשהו באמצע הגלגולים אפשר להתחיל לחמם שמן בסיר או מחבת רחבה. גובה השמן אמור להיות כ- 3 ס"מ. על מנת לבדוק שהשמן חם מספיק ומוכן לטיגון, זורקים פנימה חתיכה קטנה של הבצק, ואם מופיעות מסביבה מלא בועות קטנטנות – השמן מוכן. בזהירות מניחים את הכדורים שלנו לתוך השמן החם – לא צפוף מדי כי הם גדלים. בניגוד לדונאטס מהפוסט הקודם, את הפונצ'יקי אין צורך להפוך. פיזיקה באה לעזרתנו, וברגע שהם משחימים מצד אחד, הבצק בחלק העליון נהיה כבד יותר מהחלק התחתון, והסופגניות מתהפכות בעצמן, ללא כל השתתפות מהצד. האמת היא שזה די מגניב! כל מה שנותר זה לחכות עוד כמה דקות עד ההשחמה המלאה ובעזרת מלקחיים או כף מחוררת להוציא אותן על נייר סופג. 
את הפונצ'יקי המסורתיים מגישים בתוספת אבקת סוכר בלבד. אני הלכתי טיפה יותר קדימה וקישטתי אותם בשבבי קוקוס ותערובת סוכר וקינמון. כאן היה רגע משבר, כי בזמן שהסופגניות היו על הנייר הסופג, הן די התייבשו וסירבו להחזיק שום תוספת שניסיתי לשדך להן. אחרי כמה דקות מלחיצות במהלכן מחשבותיי רצו מ- "אימאל'ה, הלך הפוסט" ל- "נו טוב, במקרה הגרוע פשוט אקשט באבקת סוכר", עשיתי צעד נועז, טבלתי כל כדור לשנייה בחלב ואז העברתי לקערות עם תערובת סוכר וקינמון ושבבי קוקוס. וזה עבד! הדרך פחות משמעותית – העיקר התוצאה.
על גל האדרנלין עשיתי צעד נוסף מערבה, טבלתי חלק מהפונצ'יקי בשוקולד מומס וקישטתי בכל דבר צבעוני שמצאתי במגירה. כי המראה המושלג ללא ספק יפה, אך מכיוון שבילדות שלי לא היו סוכריות צבעוניות, היום אני מפצה את עצמי על כך בכל הזדמנות שיש :)
אני מסיימת עם הקלוזאפ הזה ומאחלת לכם חנוכה שמח! שיחד עם הנרות והסופגניות הקטנות והאווריריות האלה ייכנסו לכם הביתה הרבה אור ושמחה. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 30 סופגניות קטנות:
2 ביצים
100 גרם אבקת סוכר (כ-3/4 כוס)
קמצוץ מלח
כפית סודה לשתייה
250 גרם גבינת ריקוטה
300 גרם קמח (2 כוסות + 2 כפות)
כחצי ליטר שמן לטיגון, תלוי בכלי

הצעות לקישוט:
כמה כפות חלב לטבילת הסופגניות + שבבי קוקוס או תערובת סוכר וקינמון
שוקולד מומס וסוכריות צבעוניות


אופן הכנה:
  1. בקערה בעזרת מיקסר או מטרפה מערבבים את הביצים עם אבקת הסוכר עד שמתקבל קצף בהיר. מוסיפים את המלח, הסודה לשתייה והגבינה ומערבבים שוב. מנפים פנימה את הקמח ומערבבים בעזרת מזלג או כף עד שמתקבל בצק אחיד, רך ודביק.
  2. לשים ומאחדים את הבצק לכדור ומחלקים אותו לשלושה חלקים. מקמחים את משטח  העבודה, מגלגלים כל חלק לרצועה באורך כ- 20 ס"מ וחותכים אותה ל- 10 חתיכות. בין כפות הידיים מגלגלים כל חתיכת בצק לכדור קטן בגודל אגוז ומניחים בצד. אם הבצק דביק מאוד, מקמחים קלות את הידיים ו/או את משטח העבודה.
  3. מחממים את השמן בסיר או מחבת רחבה. גובה השמן אמור להיות כ- 3 ס"מ. בזהירות מניחים את הכדורים לתוך השמן החם, משאירים מרווחים גדולים. הסופגניות מתהפכות בעצמן ברגע שצד אחד שלהן מוכן.
  4. בעזרת מלקחיים או כף מחוררת מוציאים את הסופגניות המוכנות והשחומות על הנייר הסופג.
  5. מקשטים לפי הטעם: טובלים לשנייה בחלב ומעבירים לקערה עם שבבי קוקוס או תערובת סוכר וקינמון ומגלגלים היטב, או טובלים את החלק העליון של הסופגנייה בשוקולד מומס ומקשטים בסוכריות צבעוניות.
  6. מגישים חם.


הערות:
  • אפשר להחליף את אבקת הסוכר ב- 1/2 כוס סוכר רגיל.
  • אפשר להחליף את גבינת הריקוטה בכמות זהה של גבינת טבורוג 5%.
  • אפשר פשוט לזרות על הפונצ'יקי כמות נדיבה של אבקת סוכר.
  • מאותה כמות הבצק אפשר להכין כ- 50 סופגניות ממש קטנטנות בגודל ביס - פשוט תגלגלו כדורים קטנים יותר.

19 תגובות:

  1. אוי, זה כל כך מקסים ומתוק וממש עשית לי חשק!!! חג שמח מהממת ♥

    השבמחק
  2. נראה מעולה!
    האם אפשר לוותר על הלישה ולהכין כדורים עם כף גלידה קטנה?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, קודם כל תודה רבה!
      לגבי שאלתך: נשמע לי רעיון מגניב. לא ניסיתי, אבל בעיקרון לא צריכה להיות בעיה. תנסי רק בכל זאת להדק טוב את הכדורים שייצאו לך. אשמח לשמוע על תוצאות :)

      מחק
  3. אוחחח כמה חמודות!

    למרות שלא יצא לי לאכול פונצ'יקי מעולם,
    המילה "פונצ'יקי" הפכה אצלנו בבית לכמה שבועות לכינוי חיבה אחד לשני.
    ההשראה- סרט כלשהו או תכנית טלויזיה שראינו, בה הגבר כינה את נערתו בשם זה, מאחר שיש לה לחיים תפוחות כמו סופגנייה :)

    אז דווקא לאכול פונצ'יקי ממש מתחשק לי,
    במיוחד מאחר והם נראה ממשששש טעימים ומאוד עושים חשק לנסות!

    השבמחק
  4. יש דברים שראוי להכין רק בגלל השם שלהם :)
    הטבורוג נקנתה כבר, והייתה זולה מהמצופה. הווו איזה כיף. רק שיגיע פנאי להכנה...

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אפרת, מסכימה איתך לגמרי :)
      אשמח אם תספרי איך יצא. חג שמח!

      מחק
    2. אז... הן אדירות!
      יצאו כל כך עגולות וההתהפכות העצמית שלהן בשמן חמודה להפליא. :)

      מחק
    3. איזה כיף! מאוד שמחה שאהבת. חג שמח!

      מחק
  5. נראה מדהים, ניתן להכין את הכדורים ערב לפני ולטגנם למחרת בבוקר? האם טעים גם כשמתקרר או רק מיד כשיוצא מהשמן?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה!
      לגבי השאלה הראשונה - נראה לי שכן. למרות שאין לזה ערך מוסף, כי הכנת הבצק ממש-ממש מהירה.
      לגבי הטעם - כמובן הכי טעים כשהסופגניות טריות וחמות, אבל גם למחרת הן בהחלט אכילות.

      מחק
    2. יצא מדהים תודה! ניסיתי לצרף לך תמונה אבל לא מופיעה לי האפשרות

      מחק
    3. מוזמנת להעלות את התמונות בעמוד הפייסבוק: https://www.facebook.com/markivsodi?ref=bookmarks

      מחק
  6. יצא מעולה. תודה רבה! החלפתי את הריקוטה בשמנת חמוצה 9% ועדיין יצא טעים ממש. וויתרתי על הלישה ופשוט הכנתי כדורים עם שתי כפות. יצאו כדורים פחות עגולים ויפים, אבל אף אחד לא התלונן :)

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף! אני מאוד שמחה שאהבתם. תודה על העדכון וחזל"ש נעימה :)

      מחק
  7. אפרופו - לא רשמתי אני רכשתי בחודש האחרון מיקסר באתר המאיר - אחלה מיקסר אני מתלהב - נוח קל ופשוט להכנה - חוסך ממני המון זמן - מה שנקרא: לא יודע איך לא רכשתי קודם - מצרף קישור אם אפשר חברים לנחויותכם:

    http://www.hameir.co.il/category/%D7%9E%D7%99%D7%A7%D7%A1%D7%A8

    השבמחק
  8. היי :)
    איך אפשר לשמור על הטריות שלהם? האם אפשר להקפיא?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אתי, את מתכוונת להקפיא סופגניות מוכנות? לא מומלץ. זה מוצר יומי שעדיף לאכול באותו יום. את הבצק אפשר לשמור במקרר במשך כיומיים

      מחק