יום ראשון, 28 בדצמבר 2014

ממרחים ביתיים

בואו נדבר רגע על אכילה רגשית. בעצם מדובר בסיפוק רעב מזויף, בנחמה, פיצוי או התמודדות עם מתח נפשי באמצעות אוכל. למשל, הנפש שלי דורשת חג. בכל זאת, עוד כמה ימים מתחילה שנה חדשה. או שהיא רוצה שמש, שמיים כחולים ופריחה אינסופית. אבל במקום זה 31.12 נופל על אמצע שבוע ובכך די מעלים תקווה לחגיגה מתמשכת לתוך הלילה, והשמיים רוב הזמן לובשים אפור מדכא. אז הנפש שלי מרימה את הגוף מהספה ומובילה אותו הישר למקרר בו נמצאות תשובות לכל המצוקות. נשמע מוכר?
אצלי האכילה הרגשית גוברת בחורף, והדרך הטובה ביותר מבחינתי להתמודד איתה זה להתנחם באוכל ביתי, בריא ומזין. אה, וגם להכניס כמה שיותר צבע לחיים. פרחים וירקות צבעוניים עושים את העבודה. בסופ"ש האחרון הכנתי שלושה ממרחים האופייניים למטבח הרוסי בעונה הזו של השנה: ממרח שעועית לבנה ובצל מטוגן, ממרח פיקנטי של פלפלים קלויים ועגבניות מיובשות וממרח סלק, אגוזים וצימוקים. שלושתם ממש לא מורכבים (אך דורשים בלנדר והכנות מוקדמות), מתאימים גם לצמחונים וטבעוניים שביננו, וגם מבטיחים שאם תקבלו התקף של אכילה רגשית, היא לפחות תהיה ללא רגשי.
על מנת להכין את ממרח השעועית הלבנה, צריך להתחיל יום לפני בהשריית שעועית. אפשר כמובן לקצר תהליכים ולהשתמש בשעועית קפואה, אבל אני אוהבת לבשל אותה בעצמי: מכינה כמות גדולה, מקפיאה שאריות ומשתמשת לפי צורך. אחרי ההשרייה של 24 שעות, שמומלץ במהלכן להחליף מים כמה שיותר פעמים, מביאים את השעועית לרתיחה, מסננים, ממלאים את הסיר שוב בכמות גדולה של מים, ממליחים ורק אז מבשלים במשך כשעה-שעה וחצי עד שהשעועית מתרככת לגמרי. שימו לב: צריך לשמור את נוזלי הבישול! בינתיים קוצצים בצל לקוביות בינוניות ומשחימים בכמות קטנה של שמן. לקראת הסוף מוסיפים למחבת שן שום קצוצה. מעבירים את השעועית לקערת מעבד המזון, מוסיפים את הבצל, נוזלי הבישול, מיץ לימון (אופציונלי), שמן זית ותבלינים ומערבבים את הכל עד שמתקבל ממרח כמעט חלק וקטיפתי. אם רוצים מרקם פחות סמיך, מוסיפים כמות גדולה יותר של נוזלי הבישול.
אפשר להגיש מיד, מומלץ בתוספת שמן זית, פפריקה אדומה ופטרוזיליה או כוסברה קצוצה. שומרים במקרר בכלי אטום.
על מנת להכין את ממרח הפלפלים הקלויים צריך קודם כל לעשות מה? – נכון, לקלות פלפלים. פשוט מניחים אותם על תבנית מרופדת בנייר כסף ומכניסים לתנור בחום 180-200 מעלות לאיזה 40 דקות, או עד שהם מתרככים. מידי פעם הופכים. לאחר מכן מעבירים לשקית ניילון, סוגרים, משאירים ל- 5-10 דקות ורק אחרי זה מורידים את הקליפה שאמורה לרדת ממש בקלות. ברגע שזה מוכן, אגב את שלב הקלייה ניתן לעשות מראש, אתם נמצאים 3 דקות מהממרח. מכניסים לקערת מעבד המזון זרעי חמניה, פלפל חריף, שום ומיץ לימון ומערבבים עד שמתקבלת תערובת גושית. מוסיפים עגבניות מיובשות – מערבבים. מוסיפים את הפלפלים, שמן זית ותבלינים ומערבים בפעם האחרונה עד שמתקבל ממרח אחיד בצבע כתום משמח.
אפשר להגיש מיד עם בצל ירוק קצוץ. את השאריות שומרים במקרר בכלי אטום. אגב, הממרח הזה גם מתפקד מצוין על תקן "רוטב" לפסטה.
אחרון חביב הוא הממרח על בסיס סלק. כמו במקרה של הפלפלים, יש לאפות את הסלק מראש: עוטפים את הסלקים בנייר כסף ואופים בתנור בחום גבוה במשך כ- 40 דקות – שעה עד שהם מתרככים. או שאפשר פשוט לקנות סלק מבושל ולזרז את התהליך. לקערת מעבד המזון (אותה כבר שטפתי עד כה פעמיים, אבל מי סופר) מכניסים סלק חתוך, אגוזים, צימוקים ושום ומערבבים. מוסיפים מיץ לימון, סילאן ותבלינים ומערבבים בפעם האחרונה עד שמתקבל ממרח חלק.
את הממרח הזה מומלץ להגיש בתוספת טחינה או יוגורט, אם אתם לא טבעוניים. כרגיל, אפשר לשמור את השאריות במקרר בכלי אטום.
מילה נוספת על דרך הגשה: השם "ממרח" די רומז שצריך למרוח אותו על משהו. אז כמובן כאן הכל הולך: פרוסת לחם, פיתה, קרקר. אני גיליתי מוצר מגניב שנקרא באגט קראנץ', והפרוסות האלה הם הנמרחים האולטימטיביים! דקיקים, פריכים וטעימים – קשה להפסיק לנשנש. אבל מה אכפת לנו? הרי מדובר בממרחים ביתיים ובריאים שמוציאים את הרגשי מהאכילה הרגשית. בתאבון!
 אז מה היה לנו?

מרכיבים לממרח שעועית לבנה:
3 כוסות שעועית מבושלת
בצל בינוני, חתוך לקוביות
שן שום, קפוצה
6 כפות נוזלי בישול
כפית שמן זית + שמן לטיגון הבצל
כפית מיץ לימון (אופציונלי)
מלח ופלפל לפי הטעם


אופן הכנה:
  1. משרים את השעועית במשך 24 שעות תוך החלפת מים. מביאים לרתיחה ומסננים. מרתיחים שוב, ממליחים ומבשלים על אש בינונית בין שעה לשעה וחצי עד שהשעועית מתרככת. מסננים ושומרים בצד את נוזלי הבישול.
  2. קוצצים את הבצל לקוביות בינוניות ומשחימים בכמות קטנה של שמן. לקראת הסוף מוסיפים למחבת את שן השום הקצוצה.
  3. בקערת מעבד המזון מערבבים את השעועית המבושלת, הבצל, נוזלי הבישול, מיץ הלימון (אופציונלי), שמן הזית והתבלינים עד שמתקבל ממרח כמעט חלק וקטיפתי. אם רוצים מרקם פחות סמיך, מוסיפים כמות גדולה יותר של נוזלי הבישול.
  4. מגישים בליווי שמן זית, פפריקה אדומה ופטרוזיליה או כוסברה קצוצה.
  5. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר להשתמש בכמות זהה של שעועית קפואה.
  • השימוש במיץ לימון הינו אופציונלי, אך ממש מומלץ. זה מוסיף גוון טעם מעניין.



מרכיבים לממרח פלפלים קלויים ועגבניות מיובשות פיקנטי:
½ כוס זרעי חמניה
2 שיני שום
חצי פלפל חריף (אפשר יותר, לפי הטעם)
2 כפות מיץ לימון
4-6 עגבניות מיובשות
3 פלפלים אדומים קלויים
כפית שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם


אופן הכנה:
  1. מניחים את הפלפלים על תבנית מרופדת בנייר כסף ומכניסים לתנור בחום 180-200 מעלות ל-  40 דקות, או עד שהם מתרככים. מידי פעם הופכים. מעבירים לשקית ניילון, סוגרים, משאירים בצד ל- 5-10 דקות ולאחר מכן מרוקנים מהתוכן ומורידים את הקליפה.
  2. בקערת מעבד המזון מערבבים את זרעי החמניה, הפלפל החריף, השום ומיץ הלימון עד שמתקבלת תערובת גושית.
  3. מוסיפים את העגבניות המיובשות ומערבבים שוב.
  4. מוסיפים את הפלפלים הקלויים, שמן הזית והתבלינים ומערבים בפעם האחרונה עד שמתקבל ממרח אחיד.
  5. מגישים בליווי בצל ירוק קצוץ.
  6. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר להכין את הפלפלים הקלויים מראש.
  • אפשר להחליף את החמניות בכמות זהה של זרעי דלעת, שקדים, אגוזים או פיסטוקים.
  • אם בא לכם ממרח חריף, תוסיפו פלפל חריף שלם.



מרכיבים לממרח סלק, אגוזים וצימוקים:
3 סלקים בינוניים אפויים
½ כוס אגוזים
¼ כוס צימוקים
4-5 שיני שום
כף מיץ לימון
כף סילאן
מלח ופלפל לפי הטעם
טחינה או שמנת חמוצה להגשה


אופן הכנה:
  1. עוטפים את הסלקים בנייר כסף ואופים בתנור בחום גבוה במשך כ- 40 דקות – שעה, או עד שהם מתרככים.
  2. בקערת מעבד המזון מערבבים את הסלקים החתוכים, האגוזים, הצימוקים והשום.
  3. מוסיפים את מיץ הלימון, הסילאן והתבלינים ומערבבים בפעם האחרונה עד שמתקבל ממרח חלק.
  4. מגישים בליווי שמנת חמוצה או טחינה אם אתם טבעוניים.
  5. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר להשתמש בסלקים מבושלים קנויים, או אפשר לאפות אותם בבית מראש.
  • אפשר להחליף את הצימוקים ב- 3-5 שזיפים מיובשים.

תגובה 1: