יום רביעי, 18 ביוני 2014

עוגת דובדבנים חמוצים

המתכון של העוגה הזו שייך לסבתא של מרינה, שהיא חברה וקולגה מהעבודה. הכנתי אותה פעם אחת בעבר, במסגרת חגיגות יום הולדת לקולגה וחברה נוספת (יש לי הרבה חברים בעבודה ואני מתה על המילה "קולגה"), ומאז משום מה לא חזרתי לאפות אותה, למרות שהיא הייתה הצלחה גדולה. לא מזמן עשיתי סדר במקרר ומצאתי צנצנת לפתן דובדבנים. היא עמדה שם מאז אותו יום ההולדת כשכל העוגה נטרפה והבטחתי לעצמי שאכין אותה שוב בקרוב. כמו שהבנתם, עניין ה- "בקרוב" לא בדיוק יצא לפועל, אבל כידוע כל דבר קורה בזמן הנכון, והנה אפיתי עוגה מדובדבנים משומרים בשיא עונת הדובדבנים J אירוני? מוזר? לא הכי פרקטי? אולי. אבל המתכון אומר להשתמש בלפתן, אז מי אני שאתווכח. וחוץ מזה, למי יש כוח לגלען כל כך הרבה דובדבנים?
העוגה הזו סופר קלה להכנה ומורכבת מכמה מצרכים בסיסיים ביותר – כמו שאני אוהבת. השוס הגדול בה הוא כמובן הדובדבנים. הם אלה שהופכים אותה לכה יפה וטעימה. למרות שאני מאוד מחבבת גם את הבצק עצמו. נתחיל?
שופכים את תוכן הצנצנת למסננת שמתחתיה נמצאת קערה, מסננים את הדובדבנים מהמיץ ומשאירים אותם בצד טיפה להתייבש. אגב, המיץ נורא טעים – חובה לשתות בזמנכם הפנוי.
בינתיים מערבבים בקערה ביצה עם סוכר. עדיף להשתמש במיקסר, כי חשוב שהתערובת תהיה בהירה וטיפה תפוחה. אם עושים זאת ידנית, תקפידו לטרוף היטב. מוסיפים שמנת חמוצה ומערבבים שוב. מנפים פנימה קמח ואבקת אפייה ומערבבים בפעם האחרונה עד שמתקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים, אותה יוצקים לתוך תבנית אפייה משומנת קלות.
מסדרים מעל את כל הדובדבנים, תשדלו להשתמש בכמה שיותר, ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות. מורידים את חום התנור ל- 180 מעלות ואופים את העוגה כ- 35 דקות, או עד שהיא מזהיבה.
מוציאים מהתנור, מקררים טיפה לפני שחולצים אותה מהתבנית, אם רוצים זורים מעליה אבקת סוכר ומגישים.
אני מאוד אוהבת את המראה המושלג. חוץ מזה, קצת מתיקות נוספת לא תזיק לאף אחד.
כפי שניתן לראות העוגה לא יוצאת גבוהה מדי. יש בה כמות בצק שלא משתלטת על הדובדבנים ומאפשרת להם להיות הטעם הדומיננטי. כל ביס עסיסי: 50% חמצמץ ו- 50% מתקתק. תענוג צרוף שמזכיר לנו ש- less is more, ושעוגות לא חייבות להיות פנסיות על מנת להיראות יפה ולהיות טעימות ומרגשות. תודה למרינה ולסבתא שלה על המתכון ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 22-24 ס"מ:
צנצנת לפתן דובדבנים מגולענים                                     כפית אבקת אפייה
½ כוס סוכר                                                                   1 גביע שמנת חמוצה 15%
1 ביצה                                                                         קצת אבקת סוכר לקישוט (אופציונלי)
¾ כוס קמח                                                                              


אופן הכנה:
  1. מסננים את הדובדבנים ומשאירים טיפה להתייבש.
  2. בקערה בעזרת מיקסר מערבבים את הביצה עם הסוכר עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  3. מוסיפים את השמנת החמוצה ומערבבים שוב.
  4. מנפים פנימה את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים בפעם נוספת עד שמתקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים.
  5. משמנים קלות את תבנית האפייה ויוצקים את הבלילה.
  6. מסדרים את הדובדבנים, משתמשים בכמה שיותר.
  7. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות. מורידים את החום ל- 180 מעלות ואופים את העוגה בערך 35 דקות, או עד שהיא מזהיבה.
  8. מוציאים מהתנור, מקררים, אם רוצים – זורים מעל אבקת סוכר ומגישים.
  9. שומרים בכלי אטום במקרר.

הערות:
  • תסננו היטב את הדובדבנים ותנו להם טיפה להתייבש – חשוב.
  • אפשר להפחית את כמות הסוכר בבלילה ל- ¼ כוס.
  • אפשר להחליף את השמנת החמוצה בכל סוג אחר של שמנת, גיל או "שלי" 4.5%.
  • אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקמח תופח. במקרה הזה אין צורך באבקת האפייה.
  • חשוב לתת לעוגה בהתחלה "מכת חום", לכן מחממים את התנור ל- 200 מעלות, אבל אופים ב- 180 מעלות.
  • מומלץ להשתמש בתבנית אפייה מתפרקת.

יום ראשון, 15 ביוני 2014

פאי רועים מאולתר

לא מזמן אילתרתי פאי רועים. מי שמבין בבישול יוכל להתווכח איתי לגבי האותנטיות שלו ויהיה צודק – לא מדובר בפאי רועים קלאסי. אני יודעת, כי בדקתי בוויקיפדיה. אבל עם כל הכבוד למסורת ארוכת השנים של הרועים הבריטיים, אני יודעת יותר טוב מה יש לי במקרר. לכן בגדול הקפדתי לשמר רק שני מאפיינים עיקריים של הפאי: בתחתית שלו נמצאת תערובת של בשר וירקות ומלמעלה – פירה תפוחי אדמה. אקדים ואגלה שיצא פגז!
מדובר בעצם בארוחה שלמה בתבנית אחת. קצת קילופים וחיתוכים, כמה מניפולציות לא מאתגרות כלל בגזרת הכיריים והתנור, ויש לכם מנה מנחמת, חמה וארומטית שתדבר אל כולם, ללא יוצא מן הכלל.
מקלפים תפוחי אדמה, חותכים לקוביות ומבשלים בכמות גדולה של מים עד שהם מתרככים. בינתיים מקלפים את שאר הירקות, חותכים לקוביות קטנות ומטגנים בכמות קטנה של שמן במשך כ- 10 דקות עד שהם מתחילים להשחים והגזר מתרכך טיפה.
מוסיפים בשר טחון, מערבבים היטב ומטגנים הכל יחד עד שהבשר מחליף את הצבע ומתחיל להשחים. מפרקים את הגושים שנוצרים האמצעות כף עץ. מוסיפים קמח ומערבבים. מוסיפים נוזלים, רוטב עגבניות ותבלינים, מערבבים ומבשלים לא מכוסה על אש נמוכה כ- 10 דקות נוספות.
מעבירים את התערובת הבשרית לתבנית אפייה ונותנים לה טיפה להתקרר. בינתיים מכינים פירה: פשוט מועכים את תפוחי האדמה המבושלים יחד עם חמאה וחלב. אם רוצים מנת פרווה – משתמשים במקום בנוזלי הבישול. שימו לב לכמויות: הפירה אמור להיות לא נוזלי. מסדרים אותו מעל שכבת הבשר, מיישרים באמצעות המזלג ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 20 דקות, או עד שפאי הרועים משחים.
מוציאים מהתנור ומגישים כל עוד המנה חמה. סלט ירוק ולחם בצד מומלצים ביותר. אני מודה שכבר פרסמתי בבלוג מנות פוטוגניות יותר מזאת, אבל תאמינו לי שכאן אין שום קשר בין המראה לטעם. להגנתי אני יכולה לומר שממש לא קל לצלם אוכל שאמור להתפרק בהגשה J כמו שאמרתי, מדובר באחד המאכלים המנחמים ביותר שיש. ואם לא מסיימים את כולו ביום אחד ומחממים למחרת – הוא הופך להיות אפילו עוד יותר טעים. תנסו בהזדמנות. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית עגולה 26 ס"מ:
5 תפוחי אדמה גדולים                               2-3 כפות חלב (לפירה)
גזר גדול                                                    20 גרם חמאה (לפירה)
בצל גדול                                                   קופסת רסק עגבניות קטנה
3 שיני שום                                                כפית שטוחה של מלח
4 מקלות סלרי                                           ½ כפית פלפל שחור או לבן
2-3 כפות שמן לטיגון                                  2 כפיות פפריקה מתוקה
½ ק"ג בשר בקר טחון                                ½ כפית פפריקה חריפה
2 כפות קמח                                             כפית כמון
1 ו- ½ כוסות מים                                       ½ כפית אורגנו


אופן הכנה:
  1. מקלפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות ומבשלים בכמות גדולה של מים עד שהם מתרככים.
  2. בינתיים מקלפים את שאר הירקות, חותכים לקוביות קטנות ומטגנים בשמן במשך כ- 10 דקות עד שהם מתחילים להשחים והגזר טיפה מתרכך.
  3. מוסיפים את הבשר הטחון, מערבבים היטב ומטגנים הכל יחד עד שהבשר מחליף את הצבע ומתחיל להשחים. מפרקים את הגושים שנוצרים האמצעות כף עץ.
  4. מוסיפים את הקמח ומערבבים. מוסיפים את הנוזלים, את רסק העגבניות והתבלינים, מערבבים ומבשלים לא מכוסה על אש נמוכה כ- 10 דקות נוספות.
  5. מעבירים את התערובת הבשרית לתבנית אפייה ונותנים לה טיפה להתקרר. בינתיים מכינים פירה: פשוט מועכים את תפוחי האדמה המבושלים יחד עם החמאה והחלב. אם רוצים מנת פרווה – משתמשים בכמות זהה של נוזלי הבישול.
  6. מסדרים את הפירה מעל שכבת הבשר, מיישרים באמצעות המזלג ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 20 דקות, או עד שפאי הרועים משחים.
  7. מוציאים ומגישים. שומרים בכלי אטום במקרר.

הערות:
  • אפשר להחליף את בשר הבקר הטחון בעוף טחון.
  • אם רוצים, אפשר להכניס לתערובת ירקות אחרים / נוספים.
  • אפשר להכין פירה פרווה: פשוט מחליפים את החמאה והחלב במי הבישול של תפוחי האדמה.
  • אפשר להשביח את המנה ולפזר גבינת פרמזן מעל הפירה לפני שמכניסים את התבנית לתנור.
  • כרגיל, התיבול הוא בגדר המלצה בלבד. תשחקו עם התבלינים ותשתמשו בהם לפי טעמכם האישי.

יום שבת, 7 ביוני 2014

עוגיות דאבל-שוקולד במילוי ריבת חלב

את העוגיות האלה בטוח הייתי מכינה בשלב כלשהו של החיים שלי, כי איך אפשר שלא? אנחנו מדברים כאן על שוקולד בריבוע עם הפתעה של ריבת חלב. במתכון המקורי גם המילוי היה שוקולדי, אבל חומר הגלם החדש באתגר של מנטקה לבלוגרים היה ריבת חלב, אז בזכותו רק הרווחנו גיוון מעניין. מקומן של העוגיות הללו איפשהו על הגבול בין גן עדן לגיהנום, כי טעמן שמימי וממכר, והן שמות קץ לכל דיאטה או אורך חיים בריא וסביר לצורך העניין. מספיק לומר שאפיתי אותן שלוש פעמים ברצף בשבוע אחד, ולא היה בי שום כוח או רצון לעצור. ראו הוזהרתם!
בדומה לרוב העוגיות, גם אלה מאוד קלות וכיפיות להכנה. את הבצק מכינים בקערה אחת בלבד. אני הפחתתי את כמות הסוכר והשוקולד, והן יצאו מתוקות במידה שהיא בול לטעמי. גם המלח הגס שזורים עליהן מייצר ניגוד טעמים מעניין.
בקערה גדולה מערבבים חמאה מומסת וסוכר. מוסיפים ביצים ומערבבים שוב, ידנית או באמצעות מיקסר, עד שהתערובת אחידה. מנפים פנימה את כל המרכיבים היבשים: קמח, קקאו איכותי, מלח ואבקת אפייה. מסיימים עם שוקולד בכל ווריאציה שאוהבים: מגורר, קצוץ או שוקולד צ'יפס. אני ניסיתי את שלושתן וממליצה על השוקולד המגורר, כי ככה העבודה עם הבצק קלה יותר. מערבבים את הכל עד שמתקבלת תערובת דביקה, במקרם שמזכיר פלסטלינה.
מגלגלים בין כפות הידיים כדורים בגודל רצוי (למשל בגודל אגוז) ומסדרים במרווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. באמצעות האגודל עושים גומחה בתוך כל כדור – אלה התחתיות שלנו. לתוך הגומחות שמים בין חצי כפית לכפית ריבת חלב, כמה שנכנס. לוקחים עוד בצק, בערך חצי מהכמות שהשתמשנו לפני כן, משטיחים בין האצבעות ומכסים את התחתיות עם המילוי. הבצק די דביק, לכן אין שום בעיה "להדביק" את הקצוות. זה יכול, אבל לא חייב להיות אטום ב- 100% - המילוי לא יברח לשום מקום. על העוגיות המוכנות זורים מעט מלח גס. אל תוותרו - זה מוסיף המון!
מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ל- 8 דקות בלבד. חשוב מאוד לא לייבש את העוגיות! הן אמורות להיסדק ולהיות טיפה רכות כשמוציאים אותן מהתנור. ברגע שהן מתקררות, הן מגיעות למרקם המושלם.
אין לי כל כך מה להוסיף לתמונה הזאת – היא די אומרת הכל. באופן כללי, אני לא אוהבת להשתמש במילה "שחיתות", אבל זה הזמן והמקום לחרוג מהכלל. אם אתם אוהבים שוקולד, ריבת חלב, מלח, או השילוב הנהדר שלהם – חובה לנסות את העוגיות הללו. אצלי עד ההודעה החדשה הן מדורגות במקום הראשון. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 27 עוגיות בינוניות:
110 גרם חמאה, מומסת                                  ¼ כפית מלח
250 גרם סוכר חום בהיר (כוס ו- 1/4)                ¾ כפית אבקת אפייה
2 ביצים                                                           50 גרם שוקולד מריר, מגורר
260 גרם קמח (2 כוסות פחות 2 כפות)             בערך ½ קופסת ריבת חלב                               
50 גרם קקאו איכותי (1/3 כוס)                          כפית מלח גס לקישוט


אופן הכנה:
  1. בקערה גדולה מערבבים את החמאה המומסת והסוכר. מוסיפים את הביצים ומערבבים שוב, ידנית או באמצעות מיקסר, עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  2. מנפים פנימה את הקמח, הקקאו, המלח ואבקת האפייה. מוסיפים את השוקולד המגורר ומערבבים את הכל עד שמתקבל בצק דביק במקרם פלסטלינה.
  3. מגלגלים בין כפות הידיים כדורים בגודל רצוי, למשל בגודל אגוז, ומסדרים במרווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. באמצעות האגודל עושים גומחה בתוך כל כדור וממלאים אותן בריבת חלב, בין חצי כפית לכפית – כמה שנכנס. לוקחים בערך חצי מכמות הבצק שהשתמשנו לפני כן, משטיחים בין האצבעות, מכסים את התחתיות עם המילוי ומדביקים את הקצוות. זורים מעל מעט מלח גס.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות 8 דקות בלבד. העוגיות אמורות להיסדק ועדיין להיות רכות כשמוציאים אותן מהתנור.
  5. מקררים על הרשת ומגישים.
  6. שומרים בקופסה אטומה.


הערות:
  • אפשר להחליף את הסוכר החום בכמות זהה של סוכר לבן.
  • מומלץ להשתמש בשוקולד מגורר – ככה יותר קל לעבוד עם הבצק. אם רוצים עוגיות עוד יותר שוקולדיות – אפשר להשתמש בחפיסה שלמה של השוקולד (100 גרם).
  • אפשר להחליף את ריבת החלב בנוטלה, חמאת בוטנים, ממרח לוטוס או כל דבר אחר שאוהבים.
  • אל תפחדו ואל תוותרו על המלח הגס – הוא מוסיף המון לטעם העוגיות.
  • אל תתפתו להשאיר את העוגיות בתנור ליותר מ- 8 דקות. תוציאו אפילו אם הן לא ייראו לכם לגמרי מוכנות.