יום שבת, 5 ביולי 2014

עוגת קרם לימון ללא אפייה

אני לא יודעת אם שמתם לב, אבל מאוד חם בחוץ. חם ברמה שלא מתחשק לזוז יותר מדי, בטח ובטח לא לבלות ולו דקה ליד תנור חם. באופן מעצבן למדי, לצורך ולקרייב שלי למתוקים אין שום קשר למזג האוויר. במקום להתקיים אך ורק מקוביות קרח ולהצטמצם בכמה מידות, הגוף שלי דורש מתוק גם כשיש 40 מעלות בצל. כפתרון לדיסוננס הזה האנושות המציאה עוגות ללא אפייה: יש קינוח, יש מתוק, אין צורך בתנור – די גאוני!
בואו נגיד שהעוגה הזו די גאונית באופן כללי. היא אומנם דורשת לילה במקרר על-מנת להתרכך ולאפשר לקרם להיספג כמו שצריך, אבל יחד עם זאת היא מאוד קלה להכנה, מורכבת מארבעה מצרכים בלבד, טעימה נורא ונראית מושקעת ומוקפדת למרות שמכינים אותה ב- 10 דקות. אולי אפילו פחות. חומר גלם באתגר שלמנטקה לבלוגרים הפעם היה לימון, והחמיצות המרעננת והמצננת שלו מתאימה יותר מכל דבר כדי למזער את האסון המטאורולוגי בחוץ.

עוד לפני שמתחילים להכין קרם, שוטפים היבט לימונים, מייבשים, מורידים מהם גרידה (שומרים בינתיים בצד) וסוחטים מיץ. באמצעות מיקסר מקציפים שמנת מתוקה קרה במשך כמה דקות עד שהיא מתחילה טיפה להתעבות ולהסמיך. אין צורך להביא אותה למצב מוצק. באופן עקרוני אפשר לעשות את הפעולה הזו גם בעזרת מטרפה ידנית.
מוסיפים לקערה חלב מרוכז ומיץ לימונים ומערבבים שוב עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה במרקם קטיפתי.
מרפדים תבנית בנייר אפייה או ניילון נצמד – זה יעזור לנו אחר כך לשלוף את העוגה המוכנה החוצה, לוקחים עוגיות פתי בר ומתחילים לבנות קומות. כל שכבה מורכבת מ- 12 עוגיות, ולי יצאה עוגה בת 5 קומות. חשבון פשוט אומר שנצטרך סה"כ 60 עוגיות. מסדרים אותן בשכבה צפופה, מורחים את הקרם בנדיבות, מסדרים שכבה נוספת וחוזרים חלילה.
השכבה העליונה של העוגה היא הקרם. מיישרים אותו היטב באמצעות מרית או סכין ומפזרים מעל את גרידת הלימון ששמרנו בצד. את התבנית מעבירים למקרר ללילה שלם.
למחרת מוציאים את העוגה המוכנה שהתרככה מהתבנית, חותכים לפרוסות בגודל רצוי ומגישים.

בכל הנוגע לעוגה הזו הביטויים כגון "תבנית אפייה" או "נייר אפייה" הם הדבר היחיד שיש לו קשר כלשהו לאפייה. יש סיכוי טוב שאף אחד לא ינחש שהכנתם אותה בלי להדליק את התנור. טעמה רומז שאין מצב שדבר כו טעים מושג בכזאת קלות. היא עסיסית מאוד, רכה וספוגה בקרם חמוץ-מתוק משגע. הגרידה מגבירה עוד יותר את נוכחות הלימון ומוסיפה רעננות לכל ביס. אני התאהבתי בעוגה הזו, בפשטות שלה ובטעמה הנפלא. בקיצור – מומלץ ביותר. ובינתיים תשמרו על קור הרוח ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 20X20:
2 לימונים גדולים
500 גרם עוגיות פתי בר (60 יחידות)
250 מ"ל שמנת מתוקה 32% (מיכל קטן)
400 גרם חלב מרוכז (פחית)


אופן הכנה:
  1. שוטפים את הלימונים, מייבשים, מורידים גרידה וסוחטים מיץ. את הגרידה שומרים בצד.
  2. באמצעות מיקסר או מטרפה ידנית מקציפים שמנת מתוקה קרה במשך כמה דקות עד שהיא מתחילה התעבות ולהסמיך.
  3. מוסיפים לקערה את החלב המרוכז ומיץ הלימון ומערבבים שוב עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה במרקם קטיפתי.
  4. מרפדים את התבנית בנייר אפייה או ניילון נצמד ומרכיבים את העוגה: מניחים שכבת העוגיות, מעליה בנדיבות שכבת קרם הלימון וכך הלאה. השכבה העליונה היא הקרם מעליו מפזרים את גרידת הלימון.
  5. מעבירים לקירור במשך לילה שלם. למחרת מוציאים מהתבנית, חותכים ומגישים. שומרים במקרר בכלי אטום.

הערות:
  • אפשר להשתמש בעוגיות פתי בר לבנות או חומות, בטעם שוקולד. אני חושבת שהלבנות פשוט מחמיאות יותר למראה העוגה.
  • אם רוצים עוגה ממש ממש חמוצה, אפשר להגדיל את כמות מיץ הלימונים. לחלופין, אם רוצים עוגה מתוקה עם רמיזה לימונית בלבד, אפשר לקטין את כמות המיץ.
  • אפשר לקשט את העוגה בעזרת כל דבר שאוהבים: שוקולד לבן / חלב מגורר, שקדים או אגוזים קצוצים, שבבי קוקוס, סוכריות צבעוניות וכו'.
  • מומלץ ביותר לא לוותר על שלב קירור העוגה במשך לילה. היא צריכה זמן על-מנת להגיע למרקם הרך הרצוי.