יום שני, 25 באוגוסט 2014

מטבוחה

שלום-שלום. מזמן לא התראינו. עברו כמעט חודשיים מאז שפרסמתי את המתכון האחרון, ובינתיים התחילה המלחמה, ארזתי את הדירה הישנה, עברתי דירה, פרקתי את כל הארגזים, והמלחמה עדיין כאן. הדיכאון בעקבות המצב בארץ יחד עם לחץ המעבר וחום אימים בחוץ לא תורמים במיוחד ליצירתיות, המוטיבציה והזמינות לבשל ולאפות. אני מרגישה קצת כמו בן אדם אחרי תאונת דרכים שצריך שיקום איטי. ובדומה לשיקום שמתקדם בהדרגה, אני חוזרת אליכם לאט ועם מתכון קל וידידותי. והכי חשוב – טעים.
קיימות די הרבה וריאציות של מטבוחה, ואני טוענת שיש זכות קיום לכל אחת מהן. כך או אחרת, קיץ זה העונה לסלט החם הזה. שפע סוגי עגבניות ומחירן הנמוך יחסית מעודדים גם את העצלנים בינינו לקנות ולנסות. אני אוהבת לבחור עגבניות יחסית גדולות, בשלות אך קשות. קודם כל מורידים את הקליפה. עושים חתך בצורת איקס בחלק התחתון של העגבניות, מכניסים אותן לקערה גדולה, ממלאים אותה במים רותחים עד הכיסוי המלא של העגבניות ומשאירים לכמה דקות. אחרי זה הקליפה יורדת בקלי קלות. חותכים את העגבניות המקולפות לקוביות גדולות, גמבות בשני הצבעים ופלפל חריף לרצועות דקות, ושום לפרוסות דקות.
בעיקרון לבישול מטבוחה מתאים כל סיר, אבל לדעתי עדיף להשתמש בסיר כבד. מניחים בתחתית את כל הפלפלים, מעליהם – את העגבניות והשום, מכסים ומבשלים על אש נמוכה כשעה עד שהעגבניות מפרישות את מיצן והפלפלים מתרככים. אין צורך לערבב.
אחרי שעה של בישול מערבבים את תכולת הסיר, מוסיפים את כל התבלינים, מערבבים שוב וממשיכים לבשל על אש נמוכה ללא מכסה כ- 30-40 דקות נוספות עד שרוב הנוזלים מתאדים. אם רוצים מטבוחה סמיכה יותר, מבשלים קצת יותר זמן. מכבים את האש, מוסיפים שמן ומערבבים בפעם האחרונה. במידת הצורך מתקנים את התיבול.
את המטבוחה המוכנה אפשר להגיש מיד, רצוי עם חלה בצד, או לחכות עד שהיא תתקרר. אפשר לאכול אותה כסלט, מטבל או להשתמש בה כבסיס הכי טעים בעולם לשקשוקה. היא גם מעולה בתור רוטב לדגים. היא צבעונית ויש בה המון טעמים מתוקים וחריפים בו זמנית. היא גם פותחת תיאבון וגם משביעה, והיא כולה – בית. מקווה לראותכם כאן בקרוב ובינתיים – בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
8 עגבניות גדולות בשלות                  כפית וחצי מלח          
2 גמבות צבעוניות                           כפית וחצי סוכר
1 פלפל ירוק חריף                           כפית פפריקה חריפה (אופציונלי)        
4-5 שיני שום                                  חצי כפית פלפל שחור (אופציונלי)
1 כף פפריקה מתוקה                      3-4 כפות שמן זית / קנולה


אופן הכנה:
  1. מורידים את קליפת העגבניות וחותכים אותן לקוביות גדולות. את הגמבות והפלפל החריף חותכים לרצועות דקות, את השום – לפרוסות דקות.
  2. מניחים בתחתית הסיר את כל הפלפלים, מעליהם – את העגבניות והשום, מכסים ומבשלים על אש נמוכה כשעה עד שהעגבניות מפרישות את מיצן והפלפלים מתרככים. אין צורך לערבב.
  3. אחרי שעה של בישול מערבבים את תכולת הסיר, מוסיפים את התבלינים, מערבבים שוב וממשיכים לבשל על אש נמוכה ללא מכסה כ- 30-40 דקות נוספות עד שרוב הנוזלים מתאדים. אם רוצים מטבוחה סמיכה יותר, מבשלים קצת יותר זמן.
  4. מכבים את האש, מוסיפים את השמן ומערבבים בפעם האחרונה. במידת הצורך מתקנים את התיבול.
  5. מגישים מיד בליווי חלה או משתמשים בתור בסיס לשקשוקה.
  6. שומרים במקרר בכלי אטום.

הערות:
  • כדאי לבחור עגבניות בשלות אך קשות.
  • אפשר להשתמש בכל פלפלים שיש בבית. פשוט אני אוהבת אוכל צבעוני.
  • אם אתם לא אוהבים חריף, תשתמשו בחצי פלפל ירוק או תוותרו על פפריקה חריפה.
  • שמן זית ממש משדרג את המטבוחה, אז ככל שתשימו ממנו יותר, כך יצא יותר טעים. תעשו חשבון נפש לבד.