יום ראשון, 18 בינואר 2015

עוגת שושנים ברוטב קרמל דביק עם אגוזי פקאן

בצק שמרים שבועי כיכב בבלוג שלי כבר בכמה וכמה מתכונים. בעצם מדובר בבצק שמכינים בתחילת שבוע בהשקעה חד-פעמית של חצי שעה ונהנים לאורך כל השבוע ממאפים טריים. אני ממש מרגישה כאילו אני כותבת עבודת מחקר בנושא, כאשר הרעיון הוא להוכיח שמדובר בבצק אוניברסלי הכי טוב ונוח שיש. עד כה הכנתי ממנו בהצלחה רבה פיצות, פוקצ'ות וחלות. על-מנת להוכיח את הפואנטה ולהשלים את התזה, נשאר רק לאפות מהבצק המופלא הזה משהו מתוק. וזה בדיוק מה שעשיתי.
אפיתי עוגת שושנים הפוכה שהשכבות שלה מסודרות בסדר הפוך לפני האפייה: קרמל ואגוזי פקאן למטה ושבלולי בצק במילוי סוכר וקינמון מעל. בתום האפייה הופכים את העוגה המוכנה על הצלחת, כוח הגרביטציה מושך את כל הקרמל למטה, וכך נוצר המראה המהמם של העוגה שקשה לעמוד בפניו.
מתחילים מהכנת הרוטב: במחבת מערבבים חמאה וסוכר, מרתיחים וממיסים תוך ערבוב עד שמתקבל רוטב קרמל חום ואחיד. מוסיפים מיץ תפוזים וברנדי (אופציונלי) ומערבבים שוב. יוצקים את הרוטב החם לתוך תבנית אפייה, מסדרים מעל בצפיפות פקאנים שלמים ומשאירים בצד. מומלץ לא להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת. אם כמוני לא תחפשו דרכים קלות ובכל זאת תשתמשו דווקא בכזאת, תעטפו היטב את החלק התחתון שלה בנייר כסף כדי שהקרמל החם לא יטפטף החוצה. אם בשלב זה הקרמל יתקשה, אל תדאגו, זה בסדר גמור – הוא יימס שוב בזמן האפייה.
בפוסט הזה הסברתי בפרטי פרטים, כולל תמונות, כיצד מכינים את הבצק השבועי. אם הכנתם אותו מק"ג קמח כפי שאני ממליצה, תשאירו כ- 450 גרם בשביל העוגה – זה בערך 1/4 מהכמות הכללית. מקמחים טיפה את משטח העבודה ומרדדים את הבצק למלבן בגודל 35 ס"מ על 30 ס"מ (לא עקרוני), מורחים אותו בחמאה וזורים מעל סוכר מעורבב עם קינמון. מגלגלים את הבצק לרולדה די הדוקה וחותכים ל-7 חתיכות, בערך 5 ס"מ כל אחת. 
מניחים את שבלולי הבצק בתוך התבנית עם הרוטב והפקאנים ליצירת מראה פרח – חתיכה אחת במרכז ושש חתיכות מסביב. מכסים במגבת ומתפיחים במשך עשרים דקות – חצי שעה. יכול להיות שבגלל טמפרטורות נמוכות בעונה הזו זה ייקח טיפה יותר זמן. תזכרו, הסובלנות משתלמת. בינתיים מחממים את התנור ל- 180 מעלות. מכניסים את התבנית לתנור ואופים במשך כ- 40-50 דקות עד שהעוגה תופחת ומזהיבה.
מוציאים מהתנור, מניחים על התבנית צלחת גדולה והופכים בזהירות את העוגה על הצלחת. מעבירים ידנית את האגוזים שנדבקו לתחתית התבנית. יהיו כמה כאלה בוודאות. זהו, אפשר להגיש.
העוגה מורכבת משושנים ולכן מתחלקת בקלות לשבע חתיכות יפות. במידת הצורך אפשר לחצות כל פרח חצי-חצי. מה אפשר לומר? זאת עוגת שמרים נימוחה, מתוקה ויפה. שילוב הקרמל והפקאנים מושלם לטעמי, וניחוח הקינמון משדרג את החוויה הכוללת עוד יותר. אני ממליצה לאכול את העוגה הזו ביום ההכנה, כי יש לה נטייה להתקשות. אבל אם בכל זאת נשארות שאריות, תחממו אותן שנית לפני ההגשה. זהו, I rest my case. באופן רשמי אין על הבצק השבועי :) בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 20-22 ס"מ:
30 גרם חמאה רכה
3 כפות סוכר
1 כפית קינמון

לרוטב קרמל:
60 גרם חמאה
3/4 כוס סוכר חום בהיר
2 כפות מיץ תפוזים
1 כף ברנדי (אופציונלי)
1/2 כוס – כוס אגוזי פקאן שלמים


אופן הכנה:
  1. מכינים את הרוטב: במחבת מערבבים את החמאה והסוכר, מרתיחים וממיסים תוך ערבוב עד שמתקבל רוטב קרמל חום ואחיד. מוסיפים את מיץ התפוזים והברנדי (אופציונלי) ומערבבים שוב.
  2. יוצקים את הרוטב החם לתוך התבנית (מומלץ לא להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת), מסדרים מעל את הפקאנים ומשאירים בצד.
  3. מקמחים קלות את משטח העבודה, מרדדים את הבצק למלבן, בערך 35 ס"מ על 30 ס"מ, מורחים אותו בחמאה וזורים מעל את הסוכר המעורבב עם הקינמון.
  4. מגלגלים את הבצק לרולדה די הדוקה וחותכים ל-7 חתיכות, בערך 5 ס"מ כל אחת.
  5. מניחים את שבלולי הבצק בתוך התבנית עם הרוטב והפקאנים ליצירת מראה פרח – חתיכה אחת במרכז ושש חתיכות מסביב. מכסים במגבת ומתפיחים במשך עשרים דקות – חצי שעה.
  6. מחממים את התנור ל- 180 מעלות.
  7. מכניסים את התבנית לתנור ואופים במשך כ- 40-50 דקות עד שהעוגה תופחת ומזהיבה.
  8. מוציאים מהתנור, מניחים על התבנית צלחת גדולה והופכים בזהירות את העוגה על הצלחת. מעבירים ידנית את האגוזים במידה ונדבקו לתחתית התבנית.
  9. שומרים בכלי אטום במקרר. מומלץ לחמם לפני הגשה נוספת.


הערות:
  • אפשר להחליף סוכר חום בסוכר רגיל.
  • אפשר להחליף את הפקאנים באגוזי מלך.
  • חשוב להפוך את העוגה מיד עם יציאתה מהתנור ע"מ שהקרמל לא יתקשה ויהיה נוזלי.

6 תגובות:

  1. אני אשכרה יושבת בפה פעור ובוהה במסך.

    השבמחק
  2. איזו דרך מושחתת לפתוח את הבוקררררר!
    נראה טעיםםםם

    השבמחק
  3. מהמם!!!!
    איך אני אוהבת את הלחמניות האלו...בא לי אחת עכשיו :)

    השבמחק
  4. מדליק. ממש אוהבת את פרויקט הבצק השבועי, זה באמת עושה חשק

    השבמחק